Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 5 > Profesionalizam u medijima

Jezik tabloida nameće se kao uzor medijima u Srbiji, a jezičke norme nisu precizno određene i ne prate promene u savremenom jeziku, ocenili su učesnici okruglog stola „Piši kao što misliš“.
(Danas, 02/06/2011)

Medijski auditorij

Prema „Politikinom“ dodatku „TV revija“ od 4. do 10. juna 2011. godine, sedam nacionalnih TV programa prikazuje ukupno 101 film, koji obavezno obuhvataju i reklame. To znači da u toku jednog dana prosečno emituje oko 14,4 filmova na svih sedam programa, ili prosečno oko 2,1 filma po programu. Ova statistika ukazuje da su čari televizije nestale u raljama filmova i reklama, smatraju autori „TV revije“.
(Politika, 06/06/2011)

U anketi na sajtu lista Danas u sredu je više od 99 odsto, odnosno više od 22.000 posetilaca, odgovorilo da ne treba omogućiti poljoprivrednicima subvencije za površine veće od 30 hektara, dok je oko sto puta manje bilo pozitivnih odgovora. Sagovornici Danasa ocenjuju da je u ovom slučaju najverovatnije reč o napadu hakera, bez političkih ili ekonomskih interesa, iako je evidentno da postoje grupe koje deluju na Internetu u ime političkih partija, jakih interesnih lobija i moćnih firmi kako bi „iskrivile“ stav javnog mnjenja. Slobodan Marković, predsednik Centra za razvoj interneta, ističe za Danas da je očigledno da stranke imaju svoje „ispostave“ na Internetu koje će verovatno „sve izraženije delovati kako se bliže izbori“.
(Danas, 04/06/2011)

Nagrade, kursevi i takmičenja

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za sport, realizovao projekat „Sportski dan sa novinarima“ na Letenci. U sportskom odmeravanju snaga pored predstavnika organa uprave, učestvovali su i predstavnici JP „Nacionalni park Fruška gora“, kao i sportski novinari.
(Danas, 01/06/2011)

Beogradski magazin Status, jedini ovdašnji nelicencirani magazin koji kontinuirano izlazi već više od devet godina, stoti put se pojavio na tržištu Srbije. Stoti broj magazina Status, na 236 strana, obiluje atraktivnim i ekskluzivnim temama, a između ostalog, objavio je i razgovor koji su, za jubilarno izdanje ovog mesečnika, vodili predsednik Srbije Boris Tadić i književnik Svetislav Basara.
(Danas, 01/06/2011)

List Politika je ekskluzivno objavila aktuelnu fotografiju Ratka Mladića, za koju su interesovanje pokazali svetski i domaći mediji, agencije i novine. Svima koji su se obratili (Si-En-Ena, AFP-a, Asošijeted presa, Radio-televizije Srbije itd) dopušteno je da fotografiju koriste, bez ikakve naknade, uz obavezu da potpišu „Politiku“.
(Politika, 28/05/2011)

Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA) saopštila je da je direktorki Tanjuga, Branki Đukić, ove godine dodelila nagradu za izuzetan kvalitet agencijskog novinarstva. U saopštenju EANA istaknuto je da je nagrada Đukićevoj dodeljena za značajnu transformaciju i modernizaciju agencije te da je Bord direktora članica EANA jednoglasno odlučio da joj dodeli nagradu. „Prvenstveno su imali u vidu činjenicu da je profil agencije promenjen od poslušničkog medija do najcitiranije agencije u štampanim medijima“, izjavila je za „Politiku“ Branka Đukić.
(Blic, Dnevnik, Politika, 31/05/2011)

Godišnjice/jubileji

Deseti jubilarni broj časopisa „TFT“ o teatru, filmu i televiziji predstavljen je u Knjižari-galeriji „Glasnik“. Ovaj časopis nedavno je dobio nagradu na Sajmu knjiga u Sarajevu, gde je proglašen za najbolji časopis ove vrste u regionu.
(Danas, 26/05/2011)

Novinar Zoran Panović sinoć je predstavio svoju novu knjigu „Vreme špricera“, koja sadrži odabranih 70+1 intervju, koje je on realizovao u dosadašnjoj novinarskoj karijeri.
(Blic , 02/06/2011)

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u tehničkom mandatu i Centra za bošnjačke studije iz Tutina, u gradskom Muzeju u Prijepolju prošlog petka je održana promocija kompleta prvih dvadeset brojeva časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka Bošnjačka riječ. Za prvih dvadeset brojeva Bošnjačke riječi Redžep Škrijelj, sadašnji urednik časopisa smatra da su determinisali napore, uprkos teškom vremenu i nedostatku novca, da se očuva vredna kulturna i materijalna građa bošnjačkog naroda za generacije koje dolaze.
(Danas - Sandžak, 03/06/2011)

Izvinjenje Upravnog Odbora RTS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravili su izvinjenje novog Upravnog odbora Radio-televizije Srbije zbog programa tokom devedesetih godina, ali su ukazali da je trebalo više istaći ratnohuškačku ulogu nacionalne televizije. UO RTS uputio je izvinjenje „građanima Srbije i susednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem pravnom određenju govora mržnje, a koji su emitovani u programima tokom devedesetih godina“.
(Blic, Kurir, Večernje Novosti, 25/05/2011)

Dokle god su neki od ljudi, koji su koristili informativni program ne bi li vređali stranačke neistomišljenike, i dalje urednici u RTSu, izvinjenja nisu važna odnosno nisu iskrena, smatra autor komentara u listu Pravda.
(Pravda, 25/05/2011)

Da postoji osnov za izvinjenje, govori i činjenica da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo 2009. godine Tužilaštvu za ratne zločine prijavu protiv N.N. lica, odgovornih osoba i novinara u više medija „zbog nesporne uloge u propagandi“. Prijava je podneta protiv odgovornih u RTV Beograd, RTV Novi Sad, dnevnim listovima Politika i Večernje novosti. Jasno je da se pravi ljudi nisu izvinili, a pitanje je i da li je ovo izvinjenje zakasnilo skoro 20 godina, smatra autor komentara u listu Danas.
(Danas, 25/05/2011)

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, ocenio je da je izvinjenje Upravnog odbora RTS pozitivno, ali da nije dovoljno i da sadašnja uređivačka politika nije u potpunosti odvojena od politike vladajućeg režima.
(Beta, Danas, 25/05/2011)

Ono što se uglavnom netačno naziva izvinjenjem Upravnog odbora RTS izazvalo je, zapravo, manje pažnje nego što zaslužuje, smatra Radoslav Petković, autor komentara u listu Blic.
(Blic, 29/05/2011)

Medijski transferi

Voditelj Đorđe Maričić pobednik „Evropskog lica“ na RTS, napustio je ovu medijsku kuću i pridružio se TV B 92 kao jedan od voditelja „Novog jutra“.
(Večernje Novosti, 30/05/2011)

Dokumentarni serijal „Drugi drugačiji“

Medija centar Beograd realizuje projekat „Verska tolerancija – krupan korak ka EU“, uz podršku Medijskog fonda Evropske Unije. Ključni deo ovog projekta je dokumentarni serijal „Drugi drugačiji“ sastavljen od četiri dokumentarna polusatna filma. Druga dva filma biće prikazana u 10 gradova Srbije između 10. i 17. juna. Panel diskusija povodom završetka projekta „Verska tolerancija - krupni koraci ka Evropskoj Uniji“ biće održana u Beogradu, 18. juna, u hotelu Kontinental, Vladimira Popovića 10, u sali Le Club sa početkom u 12.00 časova.
(Medija centar, 07/06/2011)

In memoriam

U Beogradu je rano jutros nakon duge i teške bolesti preminula Višnja Božović-Vukotić, novinarka i dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije (UNS).
(UNS, 01/06/ 2011)

Dugogodišnji novinar i urednik Hrvatskog radija Duško Mandić umro je u 76. godini u Beogradu. Od 1975. godine bio je dopisnik Radio Zagreba iz Beograda. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja HRT-a i Hrvatskoga novinarskog društva. Bio je i član Nezavisnog udruženja novinara Srbija (NUNS). Duško Mandić je sahranjen 6. juna u Beogradu, u krugu porodice.
(NUNS, 08/06/2011)

Izdanje broj 5
25. maj – 8. jun 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.