Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 4 > Profesionalizam u medijima

ASMEDI član NPA

Članice Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), na godišnjoj skupštini održanoj u Varšavi, jednoglasno su usvojile odluku o prijemu Asocijacije medija iz Srbije u društvo evropskih nacionalnih asocijacija novinskih izdavača. ENPA okuplja nacionalne asocijacije novinskih izdavača iz 23 zemlje.
Dnevnik, Politika, Večernje Novosti, Press, 24/05/2011

Skupština Evropske federacije novinara u Beogradu

Skupština Evropske federacije novinara (European Federation of Journalists) će se održati u Beogradu od 15. do 17. juna u Hotelu M, najavljeno je na konferenciji za novinare. Očekuje se dolazak stotinak predstavnika novinarskih i sindikalnih organizacija iz Evrope. Domaćini skupa biće NUNS, UNS i Sindikat novinara.
Danas, Blic, 20/05/2011

Medijski auditorij

Od avgusta 2009. godine, kada su „Južne vesti“, regionalne dnevne on-line novine, počele sa probnim radom posetioci su otvorili preko 3 miliona stranica web sajta, pokazuje statistika „Google analytics“. Za to vreme „Južne vesti“ posetilo je čak milion i dvesta hiljada ljudi i za kratko vreme postale ubedljivo najčitaniji informativni sajt sa juga Srbije, sa prosečnih 6.000 dnevnih poseta u maju, kaže Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.
Južne vesti, 23/05/2011

U Narodnoj biblioteci Srbije je predstavljena publikacija „Medijski tretman knjige“, nastala kao projekat profesora, saradnika i studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Ovo istraživanje obuhvatilo je 134 medija, od toga 97 štampanih i 37 elektronskih, tokom jula i avgusta 2009. godine. Istraživanje je takođe pokazalo da se prostor za kulturu i knjigu stalno smanjuje pod pritiskom atraktivnijeg štiva. Primećeno je i da nestaje svest uredništva o neophodnosti bavljenja kulturom i knjigom i da komercijalno-zabavna funkcija medija potiskuje obrazovnu.
Danas, 20/05/2011, B92,Blic, 21/05/2011

Istraživanje „Medijski tretman knjige”, obuhvatilo je i list „Politiku“, koja po nalazima istraživača posvećuje značajnu pažnju knjizi i znamenitim autorima, a njeni novinari su aktivno pratili gašenje izdavačkih kuća i pretvaranje knjižara u prodavnice, predstavljali nove naslove i nove autore.
Politika, 21/05/2011

Televizija B92, koja je prenosila tenis meč Đokovića i Nadala, bila je najgledanija televizija u Srbiji u populaciji od 18 do 49 godina starosti. Meč je gledalo 2.500.000 građana ili svaki treći gledalac koji je u vreme prenosa gledao televiziju.
B92, 16/05/2011

Portal „Srpske novine CG“ je elektronski medij koji je pre dve godine osnovao Srpski nacionalni savjet i danas je jedan od najposećenijih i najčitanijih elektronskih medija u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju UNS-a povodom drugog rođendana ovog medija.
UNS, 13/05/2011

„Verska tolerancija – krupan korak ka EU“, je projekat koji Medija centar Beograd realizuje uz podršku Medijskog fonda EU - programa za podršku profesionalnom razvoju medija u Srbiji. Sastavni deo projekta je dokumentarni serijal „Drugi drugačiji“ koji u četiri polusatna filma obrađuje teme vezane za život u multikonfesionalnoj Srbiji. Prva promocija filmova održaće se u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine 23.5.2011 u 11:00, a druga u Medija centru Subotica 24.05. 2011. u 11h.
Medija centar, 21/05/2011

Nagrade, kursevi i takmičenja

Beogradski centar za ljudska prava dodelio je diplome polaznicima škole za novinare u okviru projekta „Promovisanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja o borbi protiv organizovanog kriminala, ratnim zločinima, diskriminaciji i nasilju u porodici“.
Danas, 13/05/2011

Jeleni Drakulić-Petrović, generalnoj direktorki kompanije „Ringier Axel Springer“, u ponedeljak, 23. maja, je dodeljena nagrada „Poslovna žena godine“ koju Privredna komora Beograda dodeljuje za rezultate ostvarene u 2010. godini.
Blic, 19/05/2011

Novinari do 35 godina starosti koji se bave ekonomskim temama mogu se prijaviti za učešće u radionici „Novinarska potera - trošenje javnih para“ do petka 20. maja, koju organzuje Udruženje novinara Srbije (UNS).
UNS, 17/05/2011

Fotoreporter „Večernjih novosti“, Predrag Peđa Mitić, predstavio je u galeriji opštine Vračar fotografije o političkim događajima proteklih 20 godina. Izložba „Slikaj, ako smeš“ između ostalog obuhvata i portrete ubijenih Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića i Zorana Đinđića.
Večernje novosti, 17/05/2011

Pobednici takmičenja za fotografske nagrade agencije BETA su: Luiza Guliamaki, AFP, Grčka, za fotografiju Atina 1; Janko Petković, BETA, Srbija, za fotografiju Proboj i Damir Sencer, HINA, Hrvatska, za fotografiju Stop progonu hrvatskih branitelja. BETA organizuje ovo fotografsko takmičenje od 2004. i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) učestvovala je tokom protekle četiri godine sa svojom specijalnom nagradom. U 2011, jedanaest fotografa iz devet zemalja podnelo je 486 radova.
SEEMO, 18 May 2011

„Zlatno pero“, najveće priznanje Društva novinara Vojvodine za novinare koji su svojim radom doprineli unapređenju profesije,ove godine je dobilo šest novinara: Matilda Varga, Samuel Čeman, Milorad Stevančev, Jovan Vajdl, Ljubomir Markov i Bogdan Ibrajter.
Dnevnik, 05/23/2011

Godišnjice

Ove 2011. godine navršilo se trideset godina od emitovanja prve emisije „Susretanja” na programu Radio Beograda 1. „Susretanja“ se bave aktuelnim događajima iz klasične muzike, a emituju se svakog radnog dana u različitim terminima.
Blic, 15/05/2011

Medijski javni servis Srbije obeležava 20 godina emitovanja satelitskog programa, koji priprema redakcija Programa za dijasporu, a učestvuje celokupni sistem RTS-a. Prvenstvena funkcija ovog projekta bila je da se dijaspori omogući prijem programa iz Srbije.
Politika, 14/05/2011

Regionalna Televizija Bor proslavila je 10. maja punoletstvo.
UNS, 16/05/2011

Proslava osmog rođendana Kurira održana pod sloganom „Živela revolucija“, okupila je politički, privredni i estradni vrh Srbije.
Kurir, 16/05/2011

Redakcija časopisa „Republika“ obeležila je izdanje 500. broja. Nebojša Popov, osnivač i dogogodišnji urednik, naveo je da je „Republika“ u novim brojevima zadržala „svoj stav, svoj pravac i svoj trend i što je najvažnije, zadržana je prepoznatljivost koja je postignuta u prethodnih 20 godina“. „Verujem da će Republika s ovim trendom uspeti da nastavi sa radom uprkos brojnim teškoćama“, kaže Popov.
Danas, 21/05/2011

Izvinjenje Upravnog Odbora RTS

Novi članovi Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS) u današnjem saopštenju uputili su izvinjenje gradjanima Srbije i susednih država koji su devedesetih godina u programu te medijske kuće bili „predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem pravnom određenju govora mržnje“. Kako se navodi, UO će biti posvećen očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i etničkih grupa u Srbiji, a zalagaće se i za unapredjenje obrazovnog, kulturnog i naučnog programa RTS-a.
Beta, Blic, B92, Danas, Večernje Novosti, Kurir, 23/05/2011, Politika, 24 sata, Alo!, Pravda, 24/05/2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravljaju odluku o izvinjenju novog Upravnog odbora Radio televizije Srbije, ali smatraju i da je propustio priliku da više istakne ratnopropagandnu, huškačku ulogu Radio televizije Beograd i Radio televizije Srbije.
MC, 24/05/2011

In memoriam

U Nišu je preminuo dugogodišnji novinar Tanjuga Ljubiša Ilić. Novinarsku karijeru započeo je 1961. godine u redakciji lista „Naša reč“ iz Leskovca, radio u redakciji omladinskog lista „Zbivanje“ u Nišu i u dva mandata bio glavni i odgovorni urednik lista „Narodne novine“. Najduži deo radnog veka proveo je kao šef dopisništva Tanjuga iz Niša.
Južne vesti, UNS, 23/05/2011

Ostalo

U poklon auto-mapi nemačkog magazina o automobilizmu, koji se licencno izdaje u Srbiji, nema južne srpske pokrajine. Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), Ljiljana Smajlović, kaže da je Auto Bild dužan da se izvini čitaocima. Njen kolega iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Vukašin Obradović, smatra da je reč, pre svega, o uređivačkom propustu.
Kurir, 12/05/2011

Bivši potpredsednik Vlade I bivši ambasador u Izraelu, Mile Isakov, jedan od osnivača Reformista Vojvodine, nakon uzete otpremnine iz vojvođanskog javnog servisa, opet je zaposlen u istoj medijskoj kući na mestu urednika Specijalnog programa. On je najavio da u ratama, od plate, vraća otpremninu.
Alo!, 19/05/2011

TV Pirot trenutno ne emituje program zbog kvara na predajniku nakon vremenskih neprilika u okolini Pirota.
Južne vesti, 19/05/2011

Novinska agencija Beta uputila je oštar protest Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), čiji je žiri na nedavnom konkursu za istraživačko novinarstvo jednu od nagrada dodelio za tekst u kojem se iznose optužbe na račun Bete. U pitanju su optužbe u tekstu Zorana Janića, objavljenog na portalu E-novine da je Beta, uoči ubistva premijera Srbije, Zorana Djindjića, sarađivala, odnosno „objavljivala saopštenja“ zemunskog klana. Žiri NUNS-a saopštio je da nije imao nikakvog razloga da sumnja u integritet bilo kog učesnika na konkursu.
Beta, NUNS, 16/05/2011, Beta, Danas, 17/05/2011

Izdanje broj 4
12. maj – 24. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.