Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 3 > Profesionalizam u medijima

Medijski auditorij

Prema poslednjim istraživanjima novosadske agencije „Skan“, u Vojvodini je najgledaniji program RTS-a, koji gleda 25 odsto građana. Na drugom mestu je „Pink“ sa 22 odsto, a treća je „Prva televizija“, sa 12 odsto. Od dnevnih novina, najčitaniji je list „Blic“ . Redovno ga čita skoro 17 odsto ispitanika, „Kurir“ čita 6 odsto, a na trećem mestu je „Alo“, sa 4 odsto. Istraživanje je rađeno krajem marta, na uzorku od 1.500 ispitanika u 23 opštine u Vojvodini.
(Blic, 05/05/2011)

Omladina naprednjaka izvela je u Knez Mihailovoj ulici predstavu pod nazivom „Gnevnik“, parodiju na Dnevnik RTS, tokom koje je ukazano da Javni servis prikazuje lažnu sliku o blagostanju, kreiranu u kabinetu predsednika države.
(Kurir, 08/05/2011)

Nagrade i takmičenja

Austrijska novinska agencija (APA), u saradnji sa Bankom Austrije, raspisala je nagradni konkurs „Pišući za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE) 2011“ za najbolje priloge o Evropi i svakodnevici u evropskim zemljama. Konkurs se organizuje osmi put, a novčana nagrada iznosi 5.000 evra.
(Beta, NUNS, Pravda, 29/04/2011)

Časopisa TFT (Teatar, film, televizija) urednika Slobodana Šuljagića, u izdanju Javnog preduzeća „Službeni glasnik“ iz Beograda, proglašen je najboljim na nedavno održanom 23. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu.
(Blic, 26/04/2011, 24sata; 27/04/2011, Danas, UNS, 29/04/2011)

Na filmskom i televizijskom „Detektiv festu“ u Moskvi nagrađena je emisija autora Mašana Lekića „Crnje od crne hronike” beogradske Prve TV.
(NUNS, UNS, Politika, 29/04/2011)

Dodeljene su redovne godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo, koju su ustanovili NUNS i Američka ambasade u Beogradu. Ekipa emisije „Insajder“ dobitnik je nagrade za istraživačko novinarstvo u domenu TV priloga za serijal „Prevara veka“, o prevarama u rudniku Kolubara. Nagradu za on-lajn novinarstvo dobio je Zoran Janjić za „Kabinet doktora Koštunice“, objavljen u e-novinama, a nagradu u kategoriji štampanih medija dobio je Zoran Radulović za tekst „Sve laži i obmane Dragomira Tomića“ u nedeljniku „Vranjske“. U kategoriji mladih novinara nagrađen je istraživački tim NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo, za serijal istraživačkih tekstova „Projekat Mišković“.
(NUNS, Blic, B92, 04/05/2011; Politika, UNS, 05/05/2011)

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) raspisali su konkurs za najbolji medijski prilog u oblasti lokalne samouprave. Na konkursu mogu učestvovati novinari-autori novinskih članaka, radio i televizijskih emisija, kao i novinske, radio i televizijske redakcije.
(Danas, 07/05/2011)

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) raspisala je konkurs za novinarsku nagradu za 2011. godinu koja se svake godine dodeljuje za doprinos boljem razumevanju, rušenju etničkih barijera i ksenofobije među narodima u regionu. Detaljni uslovi konkursa mogu se videti na internet stranicama SEEMO (www.seemo.org).
(Danas, NUNS, 05/05/2011)

Posete medijima

Ataše za štampu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Brajan Stimler posetio je juče „Sremske novine“ gde je istakao da su „Sremske novine“ jedan od retkih privatizovanih listova koji uspešno rade i u teškim ekonomskim prilikama.
(Dnevnik, NUNS, UNS, 29/04/2011)

U Prištini je predstavljen projekat razmene novinara beogradskih i prištinskih pisanih i elektronskih medija. Projekat su predstavili predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti i Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), a realizaciju projekta podržavaju ambasade SAD u Prištini i Beogradu.
(Beta, NUNS, Blic, Danas, 10/05/2011)

Godišnjice

List „Republika“ obeležio je nesvakidašnji jubilej – izdanje 500-tog broja. Uprkos brojnim finansijskim i političkim teškoćama, list je svojim analitičko-kritičkim pristupom društvenim pojavama postao prepoznatljiv i jedinstven na našim prostorima tokom skoro četvrt veka.
(NUNS, 10/05/2011)

Jedna od najstarijih radio stanica u Vojvodini, Radio Kovačica, skromno je obeležila jubilej 40 godina rada od kada je, 1. maja 1971. godine, prvi put emitovala program. Na talasima Radio Kovačice sada se nedeljno emituje 62 sata programa na srpskom, 42 na slovačkom i po 11 sati na mađarskom i rumunskom jeziku.
(Dnevnik, NUNS, UNS, 04/05/2011)

Ove godine navršava se trideset godina od emitovanja prve emisije „Susretanja” na programu Radio Beograda. Emisija, jedinstvena po svojoj koncepciji, kako u Srbiji tako i na području bivše Jugoslavije, bavi se aktuelnim događajima iz sveta umetničke muzike u našoj zemlji i inostranstvu.
(Politika, 10/05/2011)

Ostalo

Branko Žujović, potpredsednik UNS-a, član Saveta za štampu i dopisnik „Glasa Rusije“, izabran je za novog glavnog i odgovornog urednika nedeljnika „Subotičke novine“. Žujović je bio urednik „Subotičkih dana“, „Revije 024“ i dopisnik „Nacionala“.
(Pravda, Dnevnik, NUNS, UNS, 04/05/2011)

Upravni odbor Saveta za štampu raspisao je 7. maja konkurs za izbor generalnog sekretara Saveta za štampu.
(NUNS, 10/05/2011)

Voditelj Milan Kalinić prelazi sa TV Pinka na Prvu, da od jeseni vodi jedan od najvećih projekata na toj televiziji.
(Kurir, 06/05/2011)

Izdanje broj 3
28. april – 11. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.