Početna > MC za medije > Konkursi arhiva > 2011 > Press vitez 2011

Press vitez - Regionalni festival TV minijatura

Šesto izdanje Regionalnog festivala TV minijatura

Festival je zamišljen kao olimpijada TV novinarstva, koja posebnu pažnju pridaje kameri, montaži, scenariju... i ocenjuje autorsko dostignuće pojedinaca.

Tema je slobodna, a predviđene kategorije su: „Novinari", „Kamera“, „Montaža“...

Na Festivalu pravo učešća imaju minijature u trajanju od dva do devet minuta, napravljene u poslednje dve godine. Ukoliko do sada minijaturа nije emitovana, to je potrebno naglasiti u prijavi.
U glavnim kategorijama Festivala pravo učešća imaju novinari s prostora bivše Jugoslavije, s tim što novinari iz Makedonije i Slovenije treba da obezbede titl radova na srpski jezik. Minijature se mogu dostavljati i na jezicima manjina, ali takođe se očekuje da budu titlovane na srpski. Na Festivalu mogu učestvovati i medijski radnici iz Srbije u dijaspori.

U slučaju koautorstva, u prijavi mora biti navedeno ime glavnog autora. Uz prijavu je potrebno dostaviti kratke biografije novinara, snimatelja i montažera. Uz svaki rad plaća se kotizacija od 1200 dinara namenjena troškovima selekcije. Kotizacija za učesnike s prostora bivše Jugoslavije iznosi 15 evra po svakom prijavljenom radu, koji se uplaćuju na bankovni račun. Instrukcije za uplatu se zahtevaju na info@tv-festival.org. Formular za prijavu takođe se zahteva putem e-mail adrese info@tv-festival.org.

Krajnji rok za dostavu minijature je 5. novembar 2011. godine.

Gran-pri festivala (uključuje i specijalno izrađen pehar) se dodeljuje za kompletan rad ekipe, pre svega za žurnalizam, ali i za snimanje i montažu, te po sva tri osnova mora zadovoljiti profesionalne standarde, dok je za ostale nagrade dovoljno da je vidljiv natprosečan učinak po jednom od navedenih osnova.

Pokrovitelji tradicionalnog regionalnog festivala TV minijatura Press vitez su Ministarstvo kulture, sektor za medije; Vlada Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za informacije; Univerzitet „Megatrend“, i Opština Zrenjanin.

Sve informacije o nagradama, dostavi radova, žiriju, kategorijama i podkategorijama možete naći na linku Propozicije 2011.

Festival Press Vitez osnovan je radi popularizacije jakog internog i univerzitetskog obrazovanja; kreativnosti u svakodnevnom radu novinara, sveopšte promocije viteštva u novinarskoj profesiji. Zbog povezivanja i pomirenja u regionu, ali i zbog međusobnog povezivanja TV poslenika u Srbiji. Misija Festivala je i edukacija o kroki dokumentarnoj formi i žanru crtice. Naša motivacija je i promocija Srbije i Vojvodine kao mesta okupljanja novinara bivše Jugoslavije, kao i pomoć televizijama i medijskim poslenicima u dijaspori. Želja nam je je i da se podrže snimatelji i montažeri, bez kojih klasičan TV novinar "ne postoji". Festival Pres Vitez se zalaže da iza nagrada stoji moralna ali i ozbiljna materijalna vrednost. Do sada je festival dodelio nagrada u Vrednosti od 120.000 evra.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u