Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Pokrenut projekat „Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope“

Osam članica mreže SEENPM, koja okuplja medijske organizacije iz jugoistočne Evrope, zajedno s krovnom organizacijom iz Budimpešte, počelo je realizaciju četvorogodišnjeg projekta „Partnerstvo za projekat razvoja medija jugoistočne Evrope“, koji podržava razvoj nezavisnih i odgovornih medija u zemljama zapadnog Balkana.

Centar za nezavisno novinarstvo iz Rumunije (CJI) nosilac je projekta čiji je cilj jačanje sposobnosti medijskih organizacija i medija za poboljšanje radnih uslova i obrazovnih sposobnosti novinara, kao i širenje znanja na zagovaranju i medijskoj pismenosti. Projekat ima za cilj i da informiše i generiše edukativne javne rasprave o slobodi izražavanja, naročito o slobodi medija, i da obezbedigrađansku podršku reformskim procesima u oblasti medija.

SEE Partnerstvo za razvoj medija okuplja medijske organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije. Medijski stručnjaci s Kosova i Turske takođe će biti uključeni. Ključne teme projekta su radni uslovi za novinare, obrazovanje i mediji, i sloboda izražavanja.

„Uslovi rada novinara jedan su od najosetljivijih problema, jer se medijsko okruženje razvija, a poslovni modeli se menjaju. Cilj ovog partnerstva je dovođenje novih zainteresovanih strana na javnu raspravu o slobodi i nezavisnosti medija i o stvaranju sinergije između medija i sindikata, organizacija koje se bave slobodom izražavanja, nastavnika, roditelja, političara, glumaca itd.“, istakla je Joana Avadani, izvršni direktor Centra za nezavisno novinarstvo iz Bukurešta i koordinator projekta SEE Partnerstvo za razvoj medija.

Aktivnosti projekta uključuju: istraživanje kojim bi se identifikovala „pitanja“ koja treba rešiti u svakoj IPA zemlji; trening koji ima za cilj da ponudi učesnicima potrebna znanja, veštine i razvoj stavova kako bi se dodatno uključili u zagovaračke akcije; zagovaračke radnje koje bi bile u skladu s najvažnijim smerovima utvrđenim na nacionalnim radionicama; analize i upoređivanje, kao i koordinacija delovanja na zajedničkim principima među pet IPA zemalja uključenih u projekat. Za te potrebe biće napravljena regionalna politika preporuka koja će pratiti „vruće“ teme na evropskom nivou i pogodna za zagovaranje akcija u Briselu.

U Srbiji projekat sprovode Media i reform centar Niš i Fondacija Medija centar, a članovi SEENPM koji su deo projekta su Albanski medijski institut, Media centar za medije i razvoj civilnog društva (BiH), Medijske inicijative – udruženje za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva (BiH), Makedonski institut za medije, Crnogorski medijski institut i Medijski razvojni centar (Bugarska).

Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom and Accountability Programme, EuropeAid/134613/C/ACT/MULTI.

Za dodatne informacije možete kontaktirati: Cristina Lupu, komunikacijski stručnjak (cristina@cji.ro); Mihaela Danga, asistent projekta (mihaela@cji.ro) ili na nivou Srbije Mladena Velojića, direktora Media i reform centra Niš (mladen@mirc.rs) i u Fondaciji Medija centra Gordanu Mladenović (mladenov@mc.rs).

.
Ovaj dokument proizveden je uz finansijsku pomoć Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost učesnica projekta i ni pod kojim okolnostima ne može se smatrati da odražava poziciju Evropske unije.
Projekat implementira Centar za nezavisno
novinarstvo Rumunija (CIJ)
Projekat finansira
Evropska Unija
.