Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

„O medijskoj pismenosti“

Ebart – Medijski arhiv objavio je knjigu „O medijskoj pismenosti“, u okviru projekta širenja medijske pismenosti u srednjim školama u Srbiji koji je podržalo Ministarstvo kulture. Reč je o popularnom izdanju – nekoj vrsti alatke za razumevanje medija – koja je namenjena mladim ljudima koji najčešće konzumiraju medije bez ikakve zadrške i kritičkog stava.

Knjiga „O medijskoj pismenosti“ daje osnovne informacije o rubrikama i žanrovima u medijima, potpunosti informacija, etičkom kodeksu u novinarstvu, pravu na lični stav novinara i obavezi da se drži činjenica i objektivnosti. Mladi čitaoci se upoznaju i sa osnovnim pravilima on-line novinarstva, upotrebom on-line arhiva, pretrazi na Internetu, Vikiliksu i značaju društvenih mreža.

Planirano je da se u dvadeset srednjih škola u Srbiji, u okviru građanskog vaspitanja, organizuje upoznavanje sa medijskom pismenošću, kao i da se učenicima u ovim školama omogući slobodno korišćenje Ebartovih medijskih arhiva. Nosioci ovog projekta nadaju se da će sledeće godine ovaj program moći da se primeni u svim srednjim školama u Srbiji.

Novinari i novinarska udruženja pozivaju se da pomognu u uvođenju ovog specijalizovanog programa u što većem broju škola.

Više o izdanju

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u