Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 29 > Novo u medijima

Novo u medijima

U Srbiji je danas počeo da izlazi dnevni list Informer, čiji je osnivač beogradski novinar Dragan J. Vučićević. U formi tabloida, na 32 strane i na latiničnom pismu, list donosi informacije iz politike, ekonomije, sveta, crnu" hroniku, vesti sa estrade i iz sporta. List Informer trebalo je da nosi naziv Insajder, ali je Televizija B92 pred sudom u Beogradu dobila zaštitu za istoimeni naziv svoje informativne emisije, koju emituje godinama. Izlaskom Informera, u Srbiji se danas štampa 15 dnevnih listova, od kojih su dva regionalna - novosadski Dnevnik i niške Narodne novine, dva sportska - Žurnal i Sport, jedan specijalizovani ekonomski list - Privredni pregled i jedan besplatni - 24 časa.
(Beta, NUNS, 10.05.2012)

Prvi put u istoriji Sremski Karlovci će dobiti radio. Zahvaljujući projektu koji je finasnirala Evropska omladinska fondacija, u Karlovcima će od 21. maja početi da se emituju regionalni i lokalni radio program. Po rečima koordinatora karlovačke Kancelarije za mlade, Nemanje Tenjovića, ideja da se napravi onlajn radio u Karlovcima proistekla je iz preporuka Konferencije ambasadora mira. Regionalni radio će se zvati „Mladi Balkana” i biće dostupan na www.mladibalkana.fm . Za početak četiri sata dnevno, od 18 do 22 časa biće emitovane informacije, a muzika 24 sata.
(Dnevnik, 12.05.2012)

NUNS je, u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu, organizovao je seminar pod nazivom „Novi mediji, novi izazovi“. Na seminaru je bilo reči o dramatičnim promenama koje tradicionalno novinarstvo doživljava nakon prave „eksplozije“ novih medija, posebno uloge koju imaju društvene mreže poput Fejsbuka ili Tvitera. Predavač na seminaru, Vilijam Silkok, jedan od pionira istraživačkog novinarstva na globalnoj TV mreži U.S. višestruko nagrađivani autor i profesor na Kronkajt visokoj školi za novinarsvo i masovne medije, istakao je da su na medije u poslednje tri godine naročiti uticale aplikacije za mobilne telefone i tablet računari. „Sada je sve na webu, imate pristup informacijama 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Ono što je postalo važno je umeti ispričati priču, a istovremeno biti tačan, istinit i etičan, što zaparvo i jesu bazični principi novinarstva“. On je, takođe, naglasio da je u eri intenet novinarstva publika postala aktivnija, da su čitaoci u mogućnosti da prave lične izbore, da traže druge izvore, ali i da novinarima govore šta žele. „Sve ove mogućnosti puibliku ne čine ih novinarima. Oni misle da to jesu jer mogu da pišu blogove ili neograničeno „šire“ priču. To ih, ipak, ne čini novinarima, „jer nisu trenirani da budu principijelni, etični i da razdvajaju istinu od fikcije“.
(NUNS, 23.05.2012)

Digitalizacija

Radio-televizija Belami jedina je regionalna televizija koja emituje digitalni televizijski signal, nakon što je dobila sva potrebna odobrenja Saveta RRA.
(Pravda, NUNS, UNS, 22.05.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.