Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 20 > Novo u medijima

Ekspertski tim Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ SLS sa svojim partnerima pokrenuo je internet portal „Green Media Serbia“ (greenmediaserbia.rs), namenjen svim građanima koji žele da se informišu o aktuelnostima iz oblasti životne sredine. Sajt je takođe od velike koristi novinarima koji se bave temamama ekologije i životne sredine. Izradi portala „Green Media Serbia“ prethodilo je pet seminara iz oblasti životne sredine u periodu od oktobra 2010. godine do juna 2011. godine. Na seminarima je učestvovalo preko 70 novinara iz svih krajeva Srbije. Inicijatori održavanja ovih seminara bili su GIZ SLS i UNS, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Stalnim konferencijama gradova i opština i Bells pokretom.
(UNS, 29.12.2011)

U 2012. godini građani Požarevca i Kostolca dobili su još jednu lokalnu televiziju, treću po redu, pod nazivom TV 0:12.Nova televizija, postavljena na temeljima nekadašnje TV Klub IN, za sada emituje samo eksperimentalni program preko SBB kablovskog operatera, a sa zvaničnim radom krenuće 9. januara. Producent nove televizije, Zoran Gavrilović, kaže da je ona počela da radi nakon devet meseci opremanja i borbe za dobijanje TV signala. „Bavićemo se isključivo lokalnim temama i servisnim informacijama, jer to najviše zanima naše sugrađane. Radićemo i reportaže, na način koji do sada nije viđen na našim lokalnim televizijama. Biće tu i političkih emisija i suočavanja političara, a svoje vreme u programu dobiće i obični ljudi koji imaju šta da kažu“, rekao je urednik Petrović.
(Večernje novosti, UNS, 04.01.2012)

Digitalizacija

Dr. Jovan Radulović, Predsednik Upravnog odbora RATELa, u izjavi za list Danas: „Osim u mrežu i opremu za digitalizaciju, svi građani koji imaju stare televizore potrebno je da ulože od 20 do 30 evra za uređaje kojim se postiže kvalitetna slika. Hrvatska je za to svim građanima davala vaučere od po 20 evra. U Hrvatskoj su završili digitalizaciju, a mi ne verujem da ćemo do 2015. godine. Sad su izbori, ne sme da se pipne ništa. Posao vodi ministarstvo koje je i osnovalo firmu Emisiona tehnika i veze“.
(Danas, NUNS, 22.12.2011)
Državna sekretarka za digitalnu agendu, Jasna Matić, izjavila je da će sledeće godine maksimalna pažnja biti posvećena digitalizaciji televizije i uvođenju elektronske uprave u još veći broj državnih organa, kako bi se građanima olakšale administrativne procedure. Proces digitalizacije ide relativno dobro, trenutno se obnavljaju predajnička mesta koja su u zaista lošem stanju, a uskoro će početi montaža opreme, tako da će iduća godina biti ključna za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje programa, kazala je Matić. Ona smatra da prelazak sa analognog na digitalni signal nekoliko dana ili nedelja pred izbore nije dobro rešenje.
(Blic, 25.12.2011, Pregled, NUNS, 26.12.2011)

Ostalo

Kao i svake godine internet pretraživač Krstarica objavila je rezultate istraživanja na uzorku od 2,2 miliona posetilaca ovog pretraživača i donosi pregled najtraženijih pojmova na internetu. Već tri godine na prvom mestu je Fejsbuk, a odmah iza jesu kriza, kredit i kurs. Od štampe, tu je list Kurir, koji nije bio na listi prošle godine, a sada je najtraženiji pojam od dnevnih listova. Pored njega tu su Press, Blic, Večernje novosti i Politika, a od ostalih medija Svet i RTS. Spisak najtraženijih pojmova
(Krstarica, MC, 26.12.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.