Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 17 > Novo u medijima

Novo u medijima

Televizijski gledaoci u regionu moći će, preko kablovskih i IP TV operatera, te preko satelita EutelSat kao i na zemaljskom signalu u Bosni i Hercegovini, da prate program Al Džazira Balkans, globalne informativne mreže, koja svoj program počinje da emituje iz centralnog studija u Sarajevu i regionalnih centara u Beogradu, Zagrebu i Skoplju.
(Politika, UNS, NUNS, 11.11.2011)

U pokretanje Al Jazeera Balkans, jedinog regionalnog informativnog TV kanala, u početnoj fazi je uloženo 15 miliona eura, a u sledećih tri do pet godina katarska kraljevska porodica, u čijem je vlasništvu poznata TV mreža, planira da uloži barem još toliko. Sedište je u Sarajevu, zapošljava 130 ljudi, a 95 posto ih je neposredno angažovano u novinarskoj proizvodnji, tehnici, internetu i IT-u. Ideja je da ovaj kanal doprinese pomirenju među narodima regije.
(www.vijesti.me, BizLife, NUNS, 17.11.2011, Press, NUNS, 18.11.2011)

Nedeljnik NIN modernizovao je koncept, izgled i proširio okvir tema kojima se bavi. „Od starog NIN-a čuvamo ono što jeste njegova suština“, kaže glavni i odgovorni urednik Nebojša Spaić. „To su vrhunski profesionalizam, novinarska etičnost, suočavanje s problemima, beskompromisnost i hrabrost, spremnost da se u otkrivanju činjenica ide do kraja, da nema nedodirljivih“.
(www.blic.rs, UNS, NUNS, 16. 11.2011, ASMEDIA, Novembar 2011)

Prva integrisana redakcija u Srbiji, ali i regionu, nastala spajanjem dnevnih novina Blic, nedeljnog Blica, besplatnih novina 24 sata i internet portala Blic.rs, Žena.blic. rs, Sport.blic.rs i 24sata. rs počela je sa radom pre godinu dana. Generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer, Jelena Drakulić Petrović, je iznela podatke o rezultatima koncepta integrisane redakcije. Čitanost štampanog izdanja beleži blagi rast, dok je recimo Blic onlajn u odnosu na prošlu godinu zabeležio veliki skok. Sa više od 13 miliona posetilaca u novembru 2010, u ovoj godini taj broj je porastao na više od 25 miliona.
(Blic, UNS, 17.11.2011)

Vladica Ranđelović, koordinator Info centra u gradskoj upravi Vranja, imenovan je za prvog poverenika za informacije od javnog značaja. Vranje je na gradskom sajtu dobilo i prvi Informator o radu Gradske uprave. Dokument istaknut na portalu vranje.rs, urađen je na 120 strana i sadrži podatke o javnim nabavkama, prihodima i rashodima u budžetu i zaradama zaposlenih.
(Večernje Novosti - Srbija, 21.11.2011)

Digitalizacija

Državna sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić, izjavila je da će emitovanje digitalnog signala će početi već krajem ove godine, a ceo proces digitalizacije završiće se verovatno krajem iduće godine ili možda nešto posle toga, a probni digitalni televizijski signal pokrivaće oko 40 odsto gledališta u Srbiji. Državna sekretarka za digitalnu agendu rekla je da se novom strategijom predviđa da prelazak na digitalno emitovanje televizijskog signala ide fazno po regionima. Ona je istakla da digitalizacija televizije "sada teče punom parom" i navela da trenutno preko 250 ljudi radi na rekonstrukciji predajničkih mesta širom Srbije. Ona je rekla da je Strategijom digitalizacije predviđeno i da država pomogne u nabavci opreme za prijem signala domaćinstvima koja su obuhvaćena različitim merama socijalne podrške.
(Beta, Tanjug, RTV, NDNV, NUNS, 21.11.2011)

U Beogradu će početi 19. telekomunikacioni forum Telfor (telfor.rs), na kojem će prvi put biti organizovan regionalni sastanak telekomunikacionih operatera. Na ovogodišnjem Telforu, Ministarstvo kulture, informisanja i infomacionog društva Srbije će organizovati dvodnevnu regionalnu konferenciju o prelasku emitovanja televizijkog signala sa analognog na digitalni. Taj skup se organizuje u saradnji sa Ratelom, Emisionom tehnikom i vezama (ETV), Misijom OEBS i Francuskom Ambasadom u Srbiji.
(RTV, NUNS, 22.11.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.