Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 13 > Novo u medijima

Mobilni sajtovi, onlajn verzije novina i društvene mreže - neće izbrisati tradicionalne medije. I dalje ćemo čitati novine, slušati vesti na radiju i gledati ključne emisije na TV. Novi mediji će dopunjavati tradicionalne medijske forme, ali ih neće zameniti - kaže Stiv Herman, glavni urednik BBC News vebsajta, koji 28. septembra govori na regionalnom New Media Summitu u organizaciji ABC Srbije.
(Blic, UNS, 17.09.2011)

Povodom 15. rođendana lista „Blica“ urednici su nakratko ustupili svoje funkcije poznatim ličnostima. To izdanje novina uređivali su u svojstvu urednika političke rubrike Vensan Dežer, šef kancelarije EU u Beogradu, a urednika sveta Armando Variko, italijanski ambasador u Beogradu. Sektor ekonomije vodio je guverner Narodne banke Srbije, Dejan Šoškić, zabave pevač Zdravko Čolić, kulture direktor Filharmonije Ivan Tasovac, a sporta kapiten ženske odbojkaške reprezentacije Jelena Nikolić.
(Blic onlajn, UNS, 16.09.2011, Blic, 17.09.2011)

Građani nezadovoljni izveštavanjem tradicionalnih medija, za koje smatraju da često ne izveštavaju o zaista bitnim društvenim pitanjima, sada su na multimedijalnom portalu www.mojavest.com u mogućnosti da sami ponude svoje viđenje stvarnosti. Kvalitetni prilozi će se objavljivati kako onlajn tako i u tradicionalnim medijima. www.mojavest.com će najbolje priloge građana plasirati na televizijama i u štampi južnoslovenskog govornog područja. Prva srpska agencija građanskog novinarstva Moja vest je medijski projekat koji sprovodi organizacija Integracije SADA uz strateško partnerstvo novinske agencije FoNet . Projekat je podržala Ambasada SAD u Beogradu.
(MC, 22.09.2011, Danas, NUNS, 27.09.2011, Kurir, 28.09.2011)

Televizijska serija „Evropa na delu“, u proizvodnji Novinske agencije Beta, počeće da se emituje u nedelju, 25. septembra na TV B 92 i Info kanalu te televizije. U deset epizoda snimljenih u 20 gradova u Srbiji, obrađene su najvažnije oblasti koje zahtevaju reforme i koje su ključne za napredak ka EU. Serija se bavi pitanjima pravosuđa, energetike, obrazovanja, zdravstva, industrije, poljoprivrede, ekologije infrastrukture, ljudskih prava i medija.
(Danas, 23.09.2011)

Happy televizija 1. oktobra 2011. godine počinje sa prikazivanjem novih sadržaja u okviru jesenje programske šeme. Happy je kolažna televizija sa nacionalnom frekvencijom namenjena porodici, a prošle godine je osvojila nagradu „Beogradski pobednik“, za najperspektivniju televiziju, kao i „Bečki oskar popularnosti“ za najgledaniju srpsku televiziju u dijaspori.
(TV Happy, 27.09.2011)

Digitalizacija

RRA i RATEL usaglasili su stavove o pitanjima nelegalnog emitovanja programa, digitalizacije emitovanja televizijskog programa i obaveze prenosa programa domaćih emitera u kablovskim sistemima, saopšteno je juče. Članovi Saveta RRA i Upravnog odbora RATEL-a izrazili su zabrinutost što, godinu dana od donošenja Zakona o elektronskim komunikacijama, nije počeo Zakonom predviđen inspekcijski nadzor nad korišćenjem radiofrekvencijskog spektra, u cilju suzbijanja nelegalnog emitovanja programa.
(Beta, Danas, NUNS, 17.09.2011)