Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 5 > Novo u medijima

„Video na zahtev“ nova je usluga HBO GO, dostupna svim korisnicima interneta koji imaju pretplatu na HBO, i to na svakom kompjuteru na internet mreži, rečeno je juče na konferenciji za novinare. Usluga se za sada može koristiti u okviru SBB D3 digitalne televizije. Usluga će biti dostupna pretplatnicima na području regiona ex-YU, što znači da korisnik može da putuje kroz Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju i Bugarsku i da, uz odgovarajuću brzinu internet veze, uživa u HBO GO sadržaju u svakoj od ovih zemalja.
(Danas, 25/05/2011)

Novi profil Kurira

Od 6. junadnevni list Kurir izlazi u modernijem svetskom formatu, u punom koloru na 40 strana, na boljem papiru, uz duplo više informacija.
(Kurir, 01/06/2011)

Drago nam je da dnevni list Kurir poseduje afirmativni stav prema obrazovanju i da ste povodom svečanog obeležavanja osam godina rada kompanije organizovali prijem u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Tako ste vašim prijateljima i saradnicima pružili priliku da upoznaju ovaj galerijski prostor namenjen izlaganju dela savremene umetnosti, piše u zahvalnici Branislava Anđelkovića, direktora Fonda Muzeja savremene umetnosti dnevnom listu Kurir za podršku i donaciju novčanih sredstava.
(Kurir, 02/06/2011)

Novi Kurir izašao je na dvostrukom broju strana uz staru cenu od 20 dinara. Prvi novi broj bio je besplatan.
(Kurir, 06/06/2011)

Svih 425.000 primeraka došlo je u ruke čitalaca Kurira širom Srbije.
(Kurir, 07/06/2011)

Digitalni svet u Beogradu

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za ucešće na konferenciji „The Digital Impact“, koju ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX, organizuje u petak 1. jula u beogradskom hotelu Continental. Govornici na događaju su globalno poznata imena iz sveta digitalnog poslovanja – Jon Williams, Chief Digital Officer Grey EMEA iz Londona, Brian Morrissey, glavni urednik Digiday-a iz Njujorka i Tal Navarro, Head of Social Media Adler Chomski Group iz Tel Aviva. Više detalja o događaju na sledećoj adresi abcsrbija.com/dogadjaji/najave-dogadjaja.html
(ABC Newsletter, 01/06/2011)

Na konferenciji „EuroDIG“ raspravljalo se, između ostalog o odnosu novi i tradicionalnih medija. Učesnici su istakli nekoliko kriterijuma rspoznavanja između ova dva tipa medija: namera da se plasiraju informacije, urednička kontrola, uticaj na javnost, dosezanje do velikog broja ljudi. U obzir se uzima i percepcija korisnika da li neki sajt posmatraju kao medij ili ne. Hoće li u pomenutom odnosu snaga tradicionalni medijii opstati? Stav većine učesnika radionice bio je da će tradicionalni mediji opstati, ali ako budu koristili nove medije. Baš kao što je telegraf u početku uplašio izdavače novina, dok nisu shvatili da je to najbolje što im se dogodilo. Na kraju, otkrića „Vikiliksa“ objavljena su u najuglednijim svetskim novinama („Njujork tajmsu“, „Gardijanu“...). Time su dobila veću popularnost, značaj i kredibilitet nego da su se pojavila samo na blogu.
(Politika, 02/06/2011)

Promocija internet portala RecSerbia

Internet portal RecSerbia www.recserbia.rs je zamišljen kao svojevrsni info servis i medijska podrška reciklažnom sektoru u Srbiji. Nosioci projekta su Inicijativa za demokratsku tranziciju (DTI) i Centar za razvoj socijalnog preduzetništva (CRSP) iz Beograda. Projekat je realizovan zahvaljujući sredstvima USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije. Medijski partner portala RecSerbia je Medija centar Beograd.
(Medija centar, 07/06/2011)

SES Astra, deo kompanije SES, potpisala je ugovor sa Telekomom Srbija, koji reguliše dostribuciju srpskih medijskih javnih servisa, RTS Sat i Radio Beograd, na teritoriji Srbije putem sistema Direct-to-Home. Kanali se tako od 1. juna distribuiraju besplatno preko Astrine orbitalne pozicije.
(Pregled, 08/06/2011)

Ostalo

Naš poznati dizajner Zvonko Marković nedavno je počeo da radi kao stilista na Televiziji B92 za novi jutarnji program.
(Blic, 02/06/2011)

Građani trsteničke opštine koji nemaju kablovsku televiziju nisu mogli da prate lokalnu RTV, jer se program emituje sa predajnika u Kraljevu. Zato je, prema rečima predsednika opštine Stevana Đakovića, postignut dogovor sa Eparhijom žičkom i TV Logos da se na 12 kanalu VHF područja reemituju emisije „Raskršća“ i „Vesti“. Predsednik Đaković najavljuje i celodnevni program RTV Trstenik na ovom kanalu.
(Pravda, 06/06/2011)

U Bijelom Polju održan je međunarodni naučni skup Četvrti crnogorski medijski dijalozi, na kojem je učestvovalo više od 30 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine. Teme skupa bile su „Digitalizacija medija“, „Djeca i mediji“,„Medijska koncentracija“ i „Autorska prava u medijima“.
(Danas - Sandžak, 03/06/2011)

Izdanje broj 5
25. maj – 8. jun 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.