Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Nagrade u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, objavljuje konkurs za dodelu nagrada u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Za poseban doprinos ovoj oblasti dodeliće se nagrade u tri kategorije:

  1. Nagrada novinaru/ki u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.
  2. Nagrada novinskoj, radio ili televizijskoj kući za doprinos podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.
  3. Nagrada za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju.

Pravo učešća

  1. Za nagradu novinaru/ki
    Svi novinari/ke koji su objavili radove u medijima na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na njihov formalni status. Prijavu na konkurs može poslati sam kandidat/kinja, redakcija, medijska kuća, novinarsko udruženje ili organizacija civilnog društva. Na konkurs se šalju radovi (novinski tekstovi, radio ili TV prilozi) objavljeni ili emitovani u periodu od 1. januara do 31. decembra 2010. godine. Potrebno je dostaviti kopiju objavljenog teksta sa podacima o autoru i datumu objavljivanja, snimak radio ili TV priloga sa podacima o autoru i datumu emitovanja.
  2. Za nagradu novinskoj, radio ili televizijskoj kući
    Sve medijske kuće koje rade na lokalnom ili nacionalnom nivou sa važećim dozvolama za rad (u slučaju elektronskih medija).
    Potrebno je dostaviti spisak svih objavljenih/emitovanih novinskih tekstova, radio i TV priloga i kampanja od 1. januara 2009. do 31. decembra 2010. godine. Potrebno je dostaviti, po izboru kandidata, i 10 novinskih radova (tekstova, radio ili TV priloga) iz ove oblasti koji su objavljeni/emitovani u ovom periodu, odnosno u poslednje dve godine. Za novinske tekstove potrebno je dostaviti original ili kopiju teksta sa podacima o autoru i datumu objavljivanja, za elektronske priloge potrebno je dostaviti snimak sa podacima o autoru i datumu emitovanja.
  3. Za nagradu za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju
    Sve medijske, produkcijske kuće, organizacije civilnog društva i samostalni autori/ke koje su u okviru svog rada proizvele dokumentarni film /dokumentarnu TV emisiju kojim konkurišu. Potrebno je dostaviti DVD kopiju dokumentarnog filma/emisije proizvedenog u poslednje tri godine, od 1. januara 2008. do 31. decembra 2010. godine.

Nagrade su novčane u sledećim iznosima:

  1. Nagrada novinaru/ki u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja – 3500$, u dinarskoj protivvrednosti
  2. Nagrada novinskoj, radio ili televizijskoj kući za doprinos podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja – 8000$, u dinarskoj protivvrednosti
  3. Nagrada za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju – 8000$, u dinarskoj protivvrednosti.

Prijave na konkurs treba dostaviti poštom do 31. marta 2011. godine

Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom, zainteresovani se mogu obratiti Projektu „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ na telefone: 011/3860 672 i 2422 684 ili elektronskim putem na srzn@minrzs.gov.rs

Celokupan tekst konkursa sa prijavom (doc)

Izvor www.minrzs.gov.rs

Rezultati konkursa

11. maj 2011. godine

Stručni žiri u sastavu:

  • prof. dr Ratko Božović, predsednik žirija
  • Lidija Obradović (UNS)
  • Jelka Jovanović (NUNS)

Stručni žiri za dodelu nagrada za poseban doprinos u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, predviđenih projektom „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ koji se sprovodi u okviru Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji sa Programom Ujedinjenih Nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, 11. maja 2011. godine doneo je jednoglasnu odluku da se dodele nagrade:

  • U kategoriji - Nagrada novinaru/ki u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja:
    Gordani Nešović za reportažu „Romske devojčice“, Radio Beograd Prvi program
    (iznos nagrade 3500$ u dinarskoj protivvrednosti kako je ranije propisano pravilima Konkursa)
  • U kategoriji - Nagrada novinskoj, radio ili televizijskoj kući za doprinos podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja:
    RTV 5 iz Niša, za dokumentarni serijal „Sigurna kuća“
    (iznos nagrade 8000$ u dinarskoj protivvrednosti kako je ranije propisano pravilima Konkursa)
  • U kategoriji - Nagrada za najbolji dokumentarni film/TV emisiju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju:
    „Nevidljive“, dokumentarni film Nikole Polića, produkcija Fond B92
    (iznos nagrade 8000$ u dinarskoj protivvrednosti kako je ranije propisano pravilima Konkursa).

Nagrade će biti svečano uručene na nacionalnoj konferenciji „Odgovor na nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima“ 8.juna u Beograd.