Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Skup: Međunarodni dan prava javnosti da zna

28.9.2018. godine (petak)

11,00-13,00 časova

Kluba poslanika, u Ulici Tolstojeva 2, u Beogradu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poziva vas na skup povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.
Skup će se održati u petak, 28. septembra 2018, od 11.00 do 14.00 časova u svečanoj sali Kluba poslanika, u Ulici Tolstojeva 2, u Beogradu.
Međunarodni dan prava javnosti da zna u Srbiji se od 2006. godine obeležava sa ciljem da inspiriše sve organe vlasti da poboljšaju transparentnost svog rada i saradnju sa građanima, a građane ohrabri da ostvare svoje pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i da percepiraju organe vlasti kao svoje partnere.
Povodom obeležavanja ovog dana, tradicionalno se uručuju priznanja predstavnicima organa javnih vlasti koji su se u proteklih godinu dana istakli u afirmisanju prava javnosti na slobodan pristup informacijama, kao osnovnog ljudskog prava i jednog od fundamentalnih principa dobre uprave. Priznanje se dodeljuje i državnom organu za najbolji informator o radu, odabranom na javnom konkursu. Žiri koji dodeljuje ova priznanja sastoji se od uglednih stručnjaka u oblasti slobodnog pristupa informacijama-predstavnika univerziteta, udruženja građana i profesionalnih udruženja medijskih poslenika.
Poverenik i ove godine organizuje skup u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Udruženjem novinara Srbije i Koalicijom nevladinih organizacija za slobodu pristupa informacijama.
Skup će otvoriti:
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti;
nj.e. Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji
nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji i
Irina Sahakijan Veter, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.
Na skupu će biti predstavljena Publikacija VII- „Stavovi i mišljenja Poverenika“.
Molim vas da gđi Milici Jelić Mariokov potvrdite dolazak do utorka, 25. septembra 2018. godine na imejl: milica.jelic@poverenik.rs, ili na telefon +381/(0)11-3408910.

Prilog: program skupa

Agenda (engleski)