Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 41 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

NUNS izražava zabrinutost povodom najava da bi zakonom o naknadi za korišćenje javnih dobara, čiji nacrt priprema Ministarstvo finansija Srbije, mogla da bude izmenjena i uzgrožena pozicija nezavisnih regulatornih tela – Ratel-a i RRA. NUNS ne smatra dobrim i prihvatljivim rešenje koje bi podrazumevalo stavljanje izvora sredstava RRA i RATEL pod neposrednu kontrolu Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva. Takav vid kontrole bi omogućio vlastima da neposredno utiču na rad i odlučivanje nezavisnih regulatornih tela, što u osnovi vodi obesmišljavanju njihovog postojanja.
(NUNS, Blic, 31.10.2012 Politika, UNS, Alo!, NUNS, 01.11.2012)

Pola Tidi, v. d. šefa misije OEBS u Srbiji, izrazila je zabrinutost te institucije zbog nacrta novog zakona o naknadi za korišćenje javnih dobara, koji u tajnosti priprema Ministarstvo finansija i privrede. U OEBS-u poručuju da postoji bojazan da će, ukoliko se ovakav zakon usvoji, nezavisnost Ratela i RRA, ali i javnih servisa poput RTS-a i RTV Vojvodine, biti ugrožena.
(Blic, UNS, 01.11.2012, Alo!, NUNS, 02.11.2012)

Danilo Nikolić, državni sekretar Ministarstva pravde, istakao je juče da je postojanje uvrede i klevete u Krivičnom zakoniku Srbije u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima. Izmene Krivičnog zakonika predviđaju da svako ko se u novinarskom poslu bude pridržavao „principa novinarske pažnje“ ne može biti oglašen krivim za klevetu i uvredu, izjavio je Nikolić. S druge strane, predstavnici novinskih udruženja i misije OEBS istakli su da je dekriminalizacija klevete preduslov za slobodno novinarstvo.
(Tanjug, RTV, Dnevnik, Blic, Press, Večernje novosti, Danas, Politika, 06.11.2012)

ANEM saopštava da je nezadovoljan radnim tekstom izmena i dopuna Krivičnog zakonika, jer se u njemu odustaje od dugo najavljivane „dekriminalizacije“ klevete i uvrede.
(Kurir, 06.11.2012)

NUNS protestuje zbog odluke radne grupe Ministarstva pravde da se odustane od dekriminalizacije uvrede i klevete. Zadržavanje ovih odredbi u Krivičnom zakonu predstavlja snaženje mehanizma represije nad medijima, smatra NUNS.
(NUNS, Alo!, Danas, 30.10.2012, Danas, Politika, 31.10.2012)

Vojvođanski sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić, i zamenik predsednika Saveta RRA, Goran Karadžić, konstatovali su da Evropa ne može više da čeka na donošenje nove Strategije razvoja medija u Srbiji i medijskih zakona, što se veoma dugo odlaže.
(Beta, NDNV, 01.11.2012)

Povodom 5. novembra – Dana evropske kampanje „Podrži novinarstvo” NUNS i NDNV upozoravaju da pravosudni sistem Srbije ugrožava prava novinara i svih zaposlenih čak i u slučajevima kada donese presudu u njihovu korist. O tome najbolje svedoči slučaj novosadskog novinara Nikole Travice, koji je dobio parnicu protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada, ali je istovremeno „nateran“ da plaća visoke sudske troškove.
(NUNS, NDNV, 05.11.2012)

Srpski novinari i njihove porodice napadnuti su u tri napada uz korišćenje eksploziva tokom perioda manjeg od dve nedelje. SEEMO je registrovao povećan broj napada na novinare u Srbiji.
(SEEMO, 02.11.2012)

Od početka ove godine, novosadska policija je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podnela tri krivične prijave zbog nelegalnog korišćenja frekvencija. Na području Novog Sada, dosad je otkriveno devet nelegalnih radio-stanica, od kojih su tri bez identifikacije. Od 2008. godine do sada doneto je 258 rešenja o zabrani emitovanja.
(Večernje novosti, UNS, 05.11.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Trideset sedmi monitoring izveštaj - medijska scena srbije u septembru 2012.g. – objavljen je na web sajtu ANEM-a! Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.
(ANEM, MC, 30.10.2012)

Američki ambasador u Beogradu, Majkl Kirbi, zjavio je danas da su glavni izazovi s kojima se uočavaju mediji u Srbiji, pored ekonomskih, tehnoloških i političkih promena - transparentnost vlasništva, konkurentnost i privatizacija. Srpskim medijima će i u narednom periodu biti potrebna pomoć jer im je ugrožena finansijska stabilnost, a profesionalni standardi u izveštavanju i upravljanju još nisu ostvareni, ocenjeno je 1. novembra na konferenciji koju su organizovali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i nevladina organizacija Ajreks (IREX). Učesnici skupa izrazili su očekivanje da će mediji sledeće godine živeti gore i da će „biti dobro ako ostane isto kao u 2012".
(Tanjug, UNS, NUNS, www.mondo.rs, 01.11.2012, www.euractiv.rs, UNS, 02.11.2012, Advertiser Serbia, ABC Srbija, Newsletter, 06.11.2012)

Nedim Sejdinović, komentar: Istraživanje BIRN je pokazalo da su mediji u državnom/opštinskom vlasništvu apsolutno privilegovani kada se radi o finansiranju iz državnih fondova. Ta neravnopravnost je dovedena praktično do apsurda, do nemogućnosti privatnih medija da funkcionišu i prebrode ekonomsku krizu koja ne prolazi. Lokalni mediji koji funkcionišu kao javna preduzeća ne samo da predstavljaju nelojalnu konkurenciju nego svojim povlašćenim položajem ugrožavaju medijske slobode.
(NDNV, 05.11.2012)

Branislava Džunov, komentar: Vest da je RRA stavila katanac na TV Avalu ostavlja utisak o licemerju. RRA se opredelila za radikalan potez kad je konfuziju na TV Avali osetila na sopstvenoj koži, kad su prestale da stižu nadoknade za korišćenje frekvencije i kada je postalo izvesno da sa tog izvora para biti neće. Dakle, direktno je ugrožena RRA i svi oni koji je čine, solidan savetodavno ekspertsko birokratski aparat koji jede veliki novac. Druga iznenađujuća informacija pristigla iz RRA odnosi se na rialiti formate „Luda kuća“, „Porodične tajne“, „Preljubnici“ nad kojima je ostao zaprepašćen i zgrožen veći deo auditorijuma. Bez posledica te se emisije i dalje vrte i repriziraju pre i posle podne. Samo je traženo da se žanrovski definišu vulgarnosti i bedastoće.
(Blic, 04.11.2012)

Milan Stefanović, komentar: TV Petica je bila i ostala do kraja jedan od najvažnijih komadića krhke, mlade i skromne demokratske istorije grada Niša i Srbije. Kada su devedesetih tadašnji TV Beograd, Gradska TV Niš i još masa medija u zemlji bili u službi diktatorskog režima, slepi za demokratske promene, puni govora mržnje i laži, Petica je bila objektivna, dostupna i uz narod. Standard i kvalitet je zadržala i u godinama koje su došle kasnije. A, i pored velike objektivnosti i gledanosti televizije niko ni u Nišu, a ni u Srbiji nije imao želje da pomogne Petici da izađe iz krize. Lokalnim moćnicima su draži zavisni, poltronski mediji, gde se za sitne pare uništava novinarska profesija i šire lažne vesti, sitna demagogija i politikanstvo. Sakupljane potpisa za pomoć Petici je i pored ogromnog odziva građana i podrške organizacija civilnog društva pokazalo da građani retko šta mogu da promene u Srbiji i da se njihov glas jednostavno, ne računa.
(Južne vesti, 05.11.2012)

Ugasili ste nam Radio Niš, sada gasite Televiziju Pet. Kada mi dođemo u Beograd, nećemo da gasimo RTS, glasila je „internet-pretnja“ nepoznatog „piromana“ centralnoj vlasti u liku RRA. Crnohumorna „pretnja“ deo je prilično opipljive ljutnje i žaljenja Nišlija zbog sudbine popularne Petice. Petici nedavno stigla menica firme „Trebič MM“ iz Sokobanje u vrednosti od 1,3 miliona evra na ime jemstva za kredit podignut u Hipo banci još 2006. godine. Televizija je, naime, neposredno pre toga konkurisala za nacionalnu frekvenciju i za te potrebe poslovodstvo je podiglo kredit od 700.000 evra kod Komercijalne banke. Ali, nacionalna dozvola nije dobijena. Frekvencije su dobile isključivo beogradske televizije, među kojima i Avala, Košava i Happy, koje u to vreme nisu imale program. Petica je od tada uspela da vrati Komercijalnoj banci polovinu kredita, ali je zapala u tešku finansijsku krizu. Sa Peticom je nestala još jedna od onih stvari koja je Niš, u jednom relativno kratkom periodu, činila gradom.
(Danas, UNS, NUNS, 06.11.2012)

Država i mediji

Predstavnici medijskih udruženja i asocijacija danas su na debati o medijskom zakonodavstvu istakli da je neophodno povlačenje države iz vlasništva u medijima. Istovremeno, pomoćnik ministra kulture i informisanja, Dragan Kolarević, najavio je redefinisanje nacrta medijskih zakona kako bi se usaglasile sve sporne tačke. Direktor i glavni odgovorni urednik novinske agencije FoNet, Zoran Sekulić, istakao je da je ključni zahtev u Medijskoj strategiji doslovno sprovođenje odredbe o povlačenju države iz vlasništva u medijima. „Država se pokazala kao loš vlasnik i kao još gori urednik, ne samo u medijima u kojima je ona vlasnik, nego i kada je u pitanju njen uticaj na druge medije", kazao je Sekulić.
(Fonet, Beta, NUNS, Danas, 01.11.2012)

Iz javnih servisa

Na adrese mnogih Valjevaca proteklih dana stigla je opomena pred tužbu zbog neplaćanja pretplate na javni servis. Ima građana koji duguju preko 28.000 dinara, ali i veće iznose. RTS je ponudio otplatu duga u pet rata, ako se prva izmiri osam dana po dobijanju opomene pred tužbu. RTS je dosad podneo oko 400.000 tužbi zbog pretplate.
(Kurir, UNS, 01.11.2012)

Meštani Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca svakodnevno dobijaju sudske opomene od RTS-a da izmire pretplatu, iako više od 30 godina nemaju nikakav TV signal.
(Beta, Danas, Informer, Kurir, Politika, Press, 06.11.2012,Večernje novosti, 07.11.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Mesec dana prošlo je od napada na Tanju Janković, novinarku B92, i prebijanja članova njene porodice, a počinioci nisu uhapšeni, niti je protiv njih sproveden krivični postupak. Jedan od šestorice napadača, Nenad Jovanović, inspektor PU Vranje, i dalje radi u policiji. Zbog sumnje da je Slađan Velinović, načelnik PU Vranje, falsifikovao izveštaj sa ovog događaja, pokrenuta je interna istraga.
(Kurir, 29.10.2012,Informer, 30.10.2012)

B92 objavljuje eksluzivne snimke kamera iz hotela „Pržar" iz Vranja na kojima se vidi kako u tuči u kojoj je prebijena porodica novinarke B92 učestvuje policijski inspektor iz Vranja Nenad Jovanović.
(B92, UNS, NUNS, 02.11.2012)

NUNS zahteva od nadležnih organa hitnu istragu povodom pronađene eksplozivne naprave u Vranju, u dvorištu porodične kuće Tanje Janković, novinarke B92.
(NUNS, Beta Danas, Alo!, Informer, Večernje novosti, 31.10.2012, Informer, 02.11.2012)

Nezavisni policijski sindikat Srbije poziva nadležne u MUP da hitno otkriju šta je pozadina napada na novinarku Tanju Janković.
(Informer, 03.11.2012)

Dragan J. Vučićević optužio je tri firme - Blic, Pres i ABC - da su s bivšim režimom uzimale državne pare i lažirale oditing i rejting. Panel o tabloidima na Pres medija samitu obeležile su i žestoke kritike urednika Dragana J. Vučićevića na račun kompanije „Ringijer Aksel Springer“ i njegove polemike sa urednicima listova Alo! i Blic, posle čega je Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik Blica, napustio skup, piše list Kurir.
(Kurir, NUNS, 01.11.2012)

NUNS najoštrije osuđuje ton i rečnik kojim je tabloid Informer napao Veselina Simonovića, glavnog i odgovornog urednika Blica. Nedopustivo je to što ovaj list Simonovića označava kao neprijatelja Srbije, uz otvorene aluzije iz vremena nacističke Nemačke. Na ovaj način, osim profesionalnog digniteta, ugrožava se i bezbednost Veselina Simonovića. NUNS podseća da je ubistvu Slavka Ćuruvije prethodio slično intoniran komentar u jednom dnevnom listu.
(NUNS, 29.10.2012)

Portparol Crvene zvezde, Marko Nikolovski, juče je teško uvredio sve čitaoce i zaposlene Informera rekavši izveštaču Informera, u prisustvu kolega iz ostalih redakcija, da „radi za debilne novine“.
(Informer, 31.10.2012)

Slobodan Samardžić iz DSS ocenio je da „nije dobro da se u sred histerične kampanje koju vodi B92 formira anketni odbor Skupštine Srbije koji bi istražio kako je trošen državni novac za Pokrajinu KIM od 2000 godine”.
(Beta Pregled, 31.10.2012)

Dane provedene u subotičkom zatvoru, gde je služio kaznu zbog uvrede Lasla Torockaija, penzionisani novinar Laslo Šaš pretočio je u knjigu „Uvrede uvaženog“. Štivo će uskoro biti objavljeno na mađarskom jeziku, a u pripremi je i srpsko izdanje.
(Večernje novosti - Vojvodina, UNS, 03.11.2012)

Prava novinara

Dа li je normаlno dа zaposleni ostаne bez ličnog dohotkа, penzijskog i invаlidskog osigurаnjа, i dа nаkon svegа, uprkos dobijenoj presudi protiv Građanskog lista, oštećeni trebа dа uplаti u budžet 53.000 dinаrа, navodi Nikola Travica, novinar iz Novog Sada, u pismu novinarskim udruženjima i medijima. Ako se odlučite dа u Srbiji trаžiti prаvo i prаvdu pred sudom, zbog togа što su Vаm ugroženа Ustаvom Republike Srbije gаrаntovаnа prаvа, nije isključeno dа nećete zаvršiti u zаtvoru, piše Travica.
(NUNS, 05.11.2012, Politika, Večernje novosti - Vojvodina, 06.11.2012)

NUNS i NDNV upozorili su juče da pravosudni sistem Srbije ugrožava prava novinara i svih zaposlenih, čak i u slučajevima kada donese presudu u njihovu korist. U pitanju je cinični paradoks, po kojem novinari, čak i kada se osmele da svoja ugrožena prava pokušaju da ostvare sudskim putem, bivaju kažnjeni.
(Alo!, UNS, 06.11.2012)

Medijska strategija

Ministar kulture Srbije, Bratislav Petković, izjavio je juče da je u toku rad na redefinisanju medijske strategije i usklađivanju radnih verzija medijskih zakona. On je napomenuo da su vođeni razgovori s Radio Jugoslavijom, Jugoslovenskim pregledom i Tanjugom o izlasku države iz vlasništva. Petković je rekao da je rukovodstvo Tanjuga prenelo spremnost za vlasničku transformaciju i poslovanje na tržišnim osnovama, zbog čega se razmatraju modeli koji postoje u evropskoj praksi.
(Beta, Večernje novosti, Tanjug, UNS, NUNS, 02.11.2012)

Evropska unija daće iduće godine 1,5 miliona evra za sprovođenje medijske strategije u Srbiji, najavio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Adriano Martins.
(EurActiv, Beta, NUNS, NDNV, 02.11.2012, Blic, Dnevnik, 03.11.2012)

Manjinski mediji

Nakon prisilne pauze od godinu dana, jedini list na bugarskom jeziku u Srbiji, Bratstvo, trebalo bi da se nađe pred čitaocima u vreme izlaska ovog teksta. Ipak, u ovom listu, starom više od pola veka, upozoravaju da će njegovo izlaženje ponovo biti neizvesno od 1. januara naredne godine, jer finansiranje nije sistemski rešeno.
(Danas - Vikend, 27.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.