Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 40 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Stanislava Pak, šefica pres službe predsednika Srbije, je na svom nalogu na Tviteru napisala: „E moja Srbijo, jadni smo mi kada pravo na javnu reč ima hodajuća/sedeća gomila kompleksa pod nazivom Teofi i Pančić...“. Njen komentar objavljen je istog dana kada i Pančićev tekst u Vremenu u kojem kritikuje Tomislava Nikolića. Redakcija nedeljnika Vreme osudila je takav oblik komunikacije ocenjujući da je u pitanju pokušaj zastrašivanja i napad na dostignute standarde slobode javnog izražavanja. „Nedopustivo da takav jezik i način komunikacije dolazi iz kabineta predsednika Srbije, od službenice čiji je posao održavanja službene komunikacije između predsednika i medija. Smatramo i to da je ovaj pokušaj ad hominem diskvalifikacije opasan jer poziva na linč našeg autora koji je već bio žrtva fizičkog napada dvojice ekstremista. Ponosni smo na to što više od dve decenije negujemo slobodu mišljenja i na stranicama Vremena dajemo prostor za širok raspon različitih stavova“, saopštila je redakcija ovog nedeljnika.
(Blic, UNS, Press, 21.10.2012)

NUNS protestuje zbog uvredljivog napada šefice pres službe predsednika Srbije na novinara Teofila Pančića. Nije dobro, niti je u skladu sa praksom primerenom demokratskim društvima da medijiski savetnici na ovaj način dele lekcije novinarima. Činjenica da nije reč o stavu iznetom u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, nego o ličnom stavu postavljenom na tviter nalogu ne može biti opravdanje za napad na novinara u kome je kolega Pančić izvređan na primitivan način, saopštava NUNS.
(NUNS, 22.10.2012)

Stanislava Pak, šefica pres službe predsednika Srbije, označena je kao dnevni gubitnik u listovima Blic i Alo!, jer je izvređala Teofila Pančića, kolumnistu nedeljnika Vreme.
(Alo!, Blic, 22.10.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

„Neophodno je u potpunosti osigurati transparentnost vlasničke strukture u medijima, a takođe je potrebno ubrzati implementaciju medijske strategije", navodi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u EU integracijama. Mali napredak registrovan je i u implementaciji Medijske strategije. Podseća se i da „mere koje se odnose na finansiranje određenih medija iz državnog budžeta treba da budu usklađene sa propisima Evropske unije jer predstavljaju državnu pomoć". Evropska komisija ukazuje da su kapaciteti Ministarstva kulture, medija i informacionog društva u informaciono-komunikacionom sektoru i digitalnoj administraciji i dalje nedovoljni.
(B92, Beta, UNS, NUNS, 11.10.2012)

Radio-televizija Kragujevac odlučila je da istupi iz ANEM-a zbog neslaganja oko formiranja regionalnih javnih servisa, potvrdio je juče predsednik ANEM-a Saša Mirković.On je za Euraktiv Srbija ocenio da su regionalni javni servisi „politički projekat“, a potvrda toga je, kako je rekao, to što se inicijativa pojavljuje uporedo sa idejom o regionalizaciji Srbije.
(Beta, NDNV, 24.10.2012, Pregled, UNS, NDNV, 25.10.2012)

Država i mediji

Ministar kulture i informisanja, Bratislav Petković, izjavio je da će paket medijskih zakona, koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima, kao i transparentnost vlasništva, biti donet do marta 2013. Sva novinarska udruženja će se uključiti u javnu raspravu. Posle toga, predlozi idu na Vladu.
(Tanjug, E-kapija, Večernje novosti, NUNS,13.10.2012)

Ministra kulture i informisanja Generalni sekretarijat Predsednika Republike obavestio je 18. septembra da je pod pokroviteljstvom predsednika oformljena Radna grupa za izradu predloga seta zakona, među kojima su i zakoni o elektrokomunikacijama i Tanjugu. A sve to radi formalizacije slobode medija. Predsednik države nije našao za shodno da na javno pismo NUNS-a odgovori o kakvoj je fantomskoj grupi reč.
(Novi Magazin, 18.10.2012)

Nije isključeno da država ostane u jednom delu vlasništva u medijima, najavio je ministar kulture i informisanja, praktično suspendujući Medijsku strategiju koja ima precizne rokove za povlačenje države iz vlasništva u medijima i anulirajući javna obećanja svih koalicionih partnera u Vladi da će taj princip i rokovi biti poštovani, piše Novi Magazin.
(Novi Magazin, 18.10.2012)

Političari i javne ličnosti moraju da vode računa o svakoj izgovorenoj reči, a mediji moraju da budu veoma oprezni i na zadatku sa svima nama u iskorenjivanju govora mržnje i diskriminacije svake vrste, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović. Građani Srbije imaju pravo na istinitu i pravovremenu informaciju, koja se ponekad žrtvuje pod uticajem političkih ili drugih uticaja.
(Fonet, UNS, NUNS, 19.10.2012)

Vilibald Erić, savetnik ministra za kulturu i informisanje i predsednik Odbora za medije SNS, kaže da je cilj te stranke i čitave Vlade sloboda medija. „Jedan od načina da se taj cilj ostvari je da se zakonski reguliše da novinari, kao i mediji za koje rade, budu dužni da objave svaku informaciju koju dobiju, a od javnog je značaja i vezanu za korupciju i kriminal. Prikrivanje informacija treba da bude krivično delo. Uz to, treba razmotriti ukidanje jedne nacionalne frekvencije“, smatra Erić. „Za to sam da se ukine pretplata i da se RTS, kojem bi se pripojio RTV, finansira iz budžeta. Fond iz kog bi se isplaćivao ovaj novac punio bi se oporezivanjem svih digitalnih ličnih i poslovnih signala, licencnih i autorskih prava. Mora da se promeni rukovodstvo i u RTS i u RRA, koji se pokazao kao agencija bivšeg režima. Dalje, ukinuo bih reklame na RTS. Mogu postojati samo sponzori, i to u odjavnoj špici u nekom autorskom delu. Tako bi se odvojilo finansijsko poslovanje od uređivačke politike. Komercijalne televizije bi 30 odsto dobiti morale da daju za fond pri Ministarstvu kulture, iz koga bi se novac davao za projekte od nacionalnog interesa, pomaganje mladih autora, televizijama kojima je potrebna pomoć... Predlažemo spajanje RRA i Ratela. U vlasništvu države treba da ostane samo RTS, možda i Politika“, kaže Erić.
(Kurir, NUNS, 22.10.2012)

Iz javnih servisa

Poreska uprava Srbije objavila je (www.poreskauprava.gov.rs) novi spisak 1.000 najvećih poreskih dužnika. Javni servis duguje 441 milion dinara, a nije izmirio ni sve obaveze po osnovu reprogramiranog duga.
(Kurir, 12.10.2012)

„Tačno je, dao sam ostavku. Ali radiću do proleća 2014. godine, dok mi ne istekne mandat“, rekao je prvi čovek Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić, koji je na mesto direktora postavljen 2004. godine, uz podršku Vojislava Koštunice, čiji je savetnik za medije bio od 2001. do 2003.
(Kurir, 14.10.2012, Alo!, Informer, UNS, 15.10.2012)

Savet RRA i rukovodstvo RTS zaključili su na zajedničkom sastanku da je neophodno obezbediti stabilno finansiranje javnog servisa, jer se dosadašnji model finansiranja pretplatom pokazao neefikasnim.
(RTV, B92, Beta, NUNS, Blic, UNS, 18.10.2012)

Pretplata za RTS ubuduće bi mogla da bude naplaćivana po sistemu koji je primenjen u Hrvatskoj, gde se praktično naplaćuje u obliku poreza, nezvanično saznaje Blic. To je, međutim, samo jedan od predloga koji će komisija koju će formirati Savet RRA i RTS predočiti predstavnicima Vlade Srbije, nakon što Radna grupa za izradu medijskih zakona, formirana u Ministarstvu kulture, predstavi svoj predlog zakona.
(Blic, Press, UNS, NUNS, 19.10.2012, Kurir, UNS, 22.10.2012)

Kolegijum RTS sopštio je juče da javni servis ne otima novac od građana i da se ne protivi ukidanju pretplate, ali da traži da se obezbede rad te medijske kuće i njena samostalnost. „Što se nas tiče, država može sutra da ukine pretplatu. Neka održavanje javnog servisa u punoj funkciji prebaci na budžet, a zakonom zaštiti samostalnost RTS-a“, saopštio je Kolegijum RTS-a.
(Beta, E-kapija, 22.10.2012, Press, Blic, UNS, NUNS, 23.10.2012)

Anketa dnevnog lista Danas: Goran Peković, član Saveta RRA:Bez obzira na to koji se način finansiranja za Javni servis odabere, mora se obezbediti njegova uređivačka nezavisnost. Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a: Najbolje je finansirati RTS iz pretplate, ali pod uslovom da se osigura naplativost preko 90 odsto. Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a: Smatram da je bolje da se RTS finansira iz pretplate. Miloš Vasić, novinar: Mislim da bi RTS trebalo sam da se finansira kako zna i ume. Ideja da se Javni servis finansira oduzimanjem od plata je skandalozna.
(Danas, UNS, 24.10.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

NUNS najoštrije protestuje zbog pretnji i pritisaka načelnika Policijske uprave Kragujevca, Ivana Đorovića, na rukovodstvo i novinare Radio televizije Kragujevac (RTK). Direktorka RTK Jovanka Marović obratila se NUNS-u pismom u kojem ukazuje na pritiske i pokušaje uticaja na uređivačku politiku ove medijske kuće.
(NUNS, 12.10.2012, Beta, Politika, 13.10.2012)

Demokratska stranka (DS) formirala je pravno-medijski tim kako bi svoje članove i funkcionere zaštitila od političkog i medijskog progona. Prema rečima Jelene Trivan, samo u poslednjih mesec dana u medijima je objavljeno 30 tekstova u kojima je neko od funkcionera DS oglašen krivim. U poslednjih mesec i po dana obavljeno je 109 tekstova u kojima se kriminalizuje DS, u 30 tekstova je prekršena pretpostavka nevinosti, u 11 su najavljena hapšenja, a na 26 naslovnih strana tema je bilo kriminalno delovanje DS. „Dulić je na 39 naslovnih strana optužen za 11 različitih krivičnih dela, a tereti se za jedan slučaj zloupotrebe službenog položaja", kažu u DS.
(B 92, Tanjug, NUNS, 12.10.2012, Danas, 13.10.2012)

Kuriru su stigle tri tužbe od članova Demokratske stranke. Tužili su nas Oliver Dulić, poslanik DS i bivši ministar, Mirko Cvetković, poslanik DS i bivši premijer, i Dušan Petrović, poslanik DS i nekadašnji ministar, piše list Kurir.
(Kurir, UNS, NUNS, 13.10.2012)

Premijer Ivica Dačić izjavio je da mediji ne bi trebalo da ga interpretiraju. „Ne tumačite moje mišljenje, već prenesite šta sam rekao", izjavio je Dačić.
(Fonet, UNS, NUNS, 15.10.2012)

Premijer Srbije Ivica Dačić zatražio je juče od državne novinske agencije Tanjug da se izvini srpskoj i nemačkoj javnosti jer je neadekvatno prenela njegov jučerašnji govor u Dragincu, što je dovelo do interpretacija u drugim medijima, a koje štete državnim i nacionalnim interesima.
(Pregled, 16.10.2012)

Agencija Tanjug izvinila se juče premijeru i javnosti jer je poređenjem informacija koje je Tanjug objavio i snimka onoga što je premijer Ivica Dačić rekao utvrđeno da delovi Tanjugove informacije ne odgovaraju obraćanju premijera.
(Tanjug, Kurir, UNS, NUNS, Blic, 16.10.2012)

Počelo je suđenje spikerki RTS-a Petri Cvijić, zbog optužbi da je 9. januara automobilom usmrtila čoveka. Cvijićeva se brani sa slobode, ali se od incidenta ne pojavjuje na nacionalnoj televiziji, na kojoj je čitala vesti. Na početku suđenja negirala da je Slobodana Bajića udarila na pešačkom prelazu, tvrdeći da se to dogodilo na kolovozu, desetak metara pre prelaza.
(B92, Tanjug, UNS, NUNS,15.10. 2012, RTV, Tanjug, NUNS, 16.10.2012, Kurir, 17.10.2012)

U dvorište porodične kuće direktora dnevnika Informer, Damira Dragića, sinoć je bačen „molotovljev koktel“. Izgoreo je automobil „opel astra“ Dragićevog oca. „Ovaj napad je napad na novinarstvo, na uredivačku politiku Informera. Ovo je klasična mafijaška opomena“, izjavio je Dragić.
(UNS, Alo!, NUNS, 17.10.2012, Danas, 18.10.2012)

UNS traži od policije energičnu istragu sinoćnog napada na porodičnu kuću direktora dnevnih novina Informer, pronalaženje i najstrože kazne za nalogodavca i izvršioce krivičnog dela.
(UNS, 17.10.2012)

NUNS zahteva najhitniju policijsku istragu napada na porodičnu kuću direktora dnevnog lista Informer, Damira Dragića. Ovaj teroristički čin mora imati prioritet u radu istražnih organa kako bi se ustanovila eventualna veza sa pisanjem lista Informer, saopštava NUNS.
(NUNS, 17.10.2012)

Dragan J. Vučićević: Ovaj nas je napad samo učinio još jačim i odlučnijim. Nikada i ni po koju cenu nećemo odustati od slobodnog novinarstva, od borbe za bolju, slobodniju, pošteniju Srbiju. Srbiju u kojoj će mafijaši biti u zatvorima.
(Informer, 18.10.2012)

Dunja Mijatović, predstavnik OEBS za slobodu medija, juče je pozvala nadležne da pod hitno razreše slučaj napada na Dragića ili članove njegove porodice. Svaki pokušaj da se zastraše mediji zaslužuje oštru osudu, rekla je Mijatovićeva.
(Informer, NUNS, 19.10.2012)

Gradski i okružni odbori Demokratske stranke Srbije optužili su direktora RTV Šabac, Ljubomira Podunavca, za sukob interesa, jer je za vreme ove funkcije bio i vlasnik beogradske agencije „Stoa“. Kako će se rat lokalnog DSS i direktora televizije završiti, niko ne može da pretpostavi, jer je medijska kuća optužila stranku za stvaranje atmosfere linča prema zaposlenima. Kako se navodi u saopštenju, TV ekipu su u nedelju 14. oktobra verbalno napale pristalice DSS na utakmici FK Mačve i Partizana na Bumbarevom brdu. Televizija je najavila i da će, ukoliko se ovakvi napadi nastave, podneti prijave protiv stranačkih čelnika.
(Večernje novosti - Srbija, UNS, 18.10.2012)

Predstavnici četiri opštine sa Severa Kosova zabranili su ekipi „Insajdera” TV B92 da prisustvuje zajedničkoj sednici u Leposaviću, pošto je jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude i usvajanje zaključka kojim se osuđuje emisija „Insajder“.
(Tanjug, Politika, RTV, B92, NUNS, 19.10.2012)

NUNS najoštrije osuđuje zabranu ekipi emisije „Insajder“ da prisustvuje jučerašnjoj zajedničkoj sednici četiri opštine severnog Kosova, koje je inače, bila otvorena za javnost.
(NUNS, 19.10.2012)

UNS protestuje zbog sprečavanja ekipe emisije „Insajder" televizije B92 da prisustvuje zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova u Leposaviću. Pre početka sednice grupa od desetak momaka koji su se predstavili kao obezbeđenje Doma kulture zaustavila je novinare „Insajdera“ na ulazu u salu uz obrazloženje da imaju naređenje da ih ne puste.
(UNS,18.10.2012)

Demokratska stranka Srbije ocenila je juče da snimanje emisije „Insajder“ ima za cilj da se Kosovo i Metohija i Srbi koji tamo žive predstave kao kamen oko vrata Srbiji.
(Pregled, 23.10.2012)

Pred Privrednim sudom u Beogradu već pet godina vodi se sudski spor između SOS kanala, sa jedne, i Ratela i RRA, sa druge strane. TV stanica ukazuje da je Ratel na konkursu SOS kanalu dodelio neispravnu frekvenciju, na kojoj radi Drugi program rumunske državne TV. Na osnovu naloga Suda, dodaje se u saopštenju, veštak finansijske struke ustanovio je da je SOS kanal, od 2006. do 2010.godine, zbog toga pretrpeo štetu veću od 640 miliona dinara. „Inače, i tada i sada, slučaj SOS kanala predstavlja čist javašluk u radu Ratela", navodi se u saopštenju SOS kanala.
(Fonet, UNS, 19.10.2012)

2105Na poslednjem ročištu sutkinja Vesna Todorović je u utorak ostavila parničnim strankama rok od osam dana da se pisano izjasne da li žele da se spor reši medijacijom. U slučaju da Ratel odbije predlog suda da se slučaj reši medijacijom, novo ročište biće održano 30. januara 2013. godine.
(Danas, UNS, 25.10.2012)

Kabinet predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika uskratio je, bez obrazloženja, novinarsku akreditaciju dopisniku agencije Beta iz Banjaluke, Ljiljani Kovačević. Akreditacija Betinoj novinarki nije odobrena nakon teškog verbalnog napada predsednika Dodika na nju na konferenciji za novinare juna ove godine. Dodikov napad na novinarku Bete osudile su sve novinarske asocijacije i udruženja iz Srbije i BiH, kao i neke međunarodne novinarske organizacije.
(Beta, UNS, 22.10.2012)

UNS poziva Biro predsednika RS Milorada Dodika da preispita odluku kojom je dopisnici agencije Beta iz Banjaluke, Ljiljani Kovačević, uskratio akreditaciju za praćenje rada šefa države.
(UNS, 22.10.2012)

Nepoznati napadači bacili su „molotovljev koktel“ na terasu stana Biljane Vujović, voditeljke emisije „Bez dlake na jeziku“, koja se emituje na televiziji Kopernikus. Srećom, niko nije povređen. UNS zahteva od policije hitnu istragu i najstrože kazne za nalogodavca i izvršioce ovog krivičnog dela, kao i da preduzme sve neophodne mere zaštite voditeljke i njene porodice.
(Informer, UNS, NUNS, 23.10.2012)

Istrage o ubistvima novinara

UNS je šokiran vešću o ubistvu penzionisanog novinara Tanjuga, Ljubomira Kučića, koji je jutros u pet sati na smrt pretučen ispred novinskog kioska u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu. Ceo radni vek proveo je u novinskog agenciji Tanjug, kao prevodilac u ekonomskoj redakciji i spoljnopolitički novinar. Kučić bio je član UNS-a od 1959. Govorio je engleski, nemački, ruski i francuski jezik.
(UNS, 15.10.2012, Beta Danas, Informer, Kurir, NUNS, Politika,16.10.2012)

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je beogradska policija uhapsila Nikolu B. zbog sumnje da je ubio novinara u penziji Ljubomira Kučića - Poća.
(Beta, Press onlajn, UNS, 15.10.2012, 24 sata, 16.10.2012)

U toku je formiranje dva tima u okviru istog radnog tela, koje će se baviti rasvetljavanjem nerazrešenih ubistava troje novinara - Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, saznaje Danas u kabinetu šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandra Vučića. U jednom timu biće novinari, odnosno predstavnici novinarskih udruženja, dok će drugi činiti operativci službi bezbednosti i policije, odnosno po jedan iz svake službe.
(B92, Danas, NUNS, UNS, 25.10.2012)

Prava novinara

Slobodanka Popović iz Žagubice je drugog oktobra na Radio-televiziji Homolje proglašena tehnološkim viškom. Ona je bila na bolovanju posle gubitka bebe, a sada je u teškom zdravstvenom stanju ostala i bez overene knjižice. U Žagubici mnogi građani dovode u pitanje diplomu direktora RTV Homolje Miroslava Mirkovića, koji je izjavio: „Mi poštujemo zakon, ona nije otpuštena, već je proglašena za tehnološki višak“.
(Kurir, UNS, 13.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.