Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 39 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da će formirati Pravno-medijski tim, koji će se baviti „aktivnostima vezanim za progon članova DS“. Članovi Pravno-medijskog tima DS sutra će se obratiti medijima i najaviti svoje aktivnosti, dodaje se u saopštenju.
(Fonet, NUNS, 11.10.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Evropska komisija procenjuje da postoji političko mešanje, ekonomski pritisci i nedovoljna zaštita novinara u zemljama u procesu pridruživanja EU. Zato Komisija planira da u prvoj polovini 2013. organizuje nastavak konferencije „Pusti glas“ (Speak up) koja je održana u maju 2011. godine.
(B92, Beta, NUNS, NDNV, 05.10.2012)

Trideset šesti Monitoring Izveštaj ANEM-a koji je urađen zajedno sa stručnim timom advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, dostupan je na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene.
(MC, 08.10.2012)

Novinari u Srbiji svakodnevno strahuju od različitih pritisaka iz centara moći, izjavio je glavni urednik Novinske agencije Beta, Ivan Cvejić, i poručio da nema razloga da novinari ne budu hrabri.
(RTV, UNS, NUNS, 28.09.2012)

Bez hrabrog, odgovornog i borbenog novinarstva nema ni demokratije ni nezavisnog pravosuđa, ocenio je izvestilac Evropskog Parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin. „To je u Srbiji rak rana jer, za mene koji pratim to pre svega preko medija, znam kojih osam medija moram otvoriti da bih video šta misli koja stranka i šta su njihovi prioriteti“, rekao je Kacin.
(Tanjug, B92, UNS, NUNS, 28.09.2012)

Novinar Vladimir Mitrić je zbog svog profesionalnog rada zadobio teške telesne povrede. Međutim, i pored 24-časovne zaštite pretnje su se nastavile. Pretnje i upozorenja stižu i od strane kriminalaca, i to čak i od onih koji se nalaze u pritvoru. „NUNS upravo počinje sa radom na jedinstvenoj bazi podataka koja neće sadržati samo činjenice o napadu na novinare već će se baviti i onim što je nakon toga usledilo. Preliminarna saznanja nam govore da su procesuiranja i sudski epilozi u tim slučajevima vrlo problematični“, kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.
(Deutsche Welle, NDNV, 01.10.2012)

Država i mediji

Vlada Srbije još nema zvaničnu prezentaciju na društvenim mrežama na internetu. Šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, Milivoje Mihailović, kaže za Danas da trenutno nije ni u planu aktiviranje ovog vida komunikacije. Zvanične fejsbuk i tviter naloge imaju samo resori odbrane, finansija i privrede i pravde.
(B92, Danas, NUNS, 04.10.2012)

Jasmina Mitrović-Marić, savetnica predsednika Republike Tomislava Nikolića, imenovana je na jučerašnjoj sednici vlade za predstavnika države u Skupštini akcionara „Politike a.d.“.
(Politika, UNS, NUNS, 05.10.2012)

Iz javnih servisa

Pretplata kao način kojim građani finansiraju javni servis predviđena je Zakonom o radiodifuziji još 2002. godine, ali do danas mnogi ovu obavezu tumače kao stvar dobre volje. Takvo shvatanje zakona i sve teža materijalna situacija u zemlji dovela je do toga da dug prema Radio-televiziji Srbije izmiruje tek 30% građana, a da u kasu javnog servisa na ovaj način godišnje stiže samo 50 mil EUR. Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, tvrdi da je za promenu neefikasnog načina finansiranja RTS-a neophodna promena zakona.
(Politika, UNS, 28.09.2012)

Advokat Slobodan Kremenjak objašnjava da pravo predlaganja zakona, kojim bi se promenio sistem naplate TV pretplate, ima svaki narodni poslanik, Vlada, a i birači pod određenim uslovima.
(Politika, UNS, 28.09.2012)

Kako bi se osiguralo pravo na objektivno informisanje i nezavisnost javnih servisa, Evropska Unija se protivi njihovom državnom finansiranju i preporučuje sistem naplate RTV pretplate. Parlament Finske je, međutim, u junu ove godine odlučio da promeni način finansiranja i od 1. januara 2013. javna radiodifuzna ustanova Finske trebalo bi da se finansira na neki način iz državnog budžeta. Zapravo, umesto pretplata uvode se takse koje će ubirati Poreska uprava, a potom ta sredstva prebacivati na račun radiodifuzne ustanove. Generalni direktor Belgijskog javnog servisa na francuskom jeziku, Žan Pol Filipo, nedavno je izjavio da je velika prednost sistema pretplate u odnosu na finansiranje iz budžeta države to što Vlada nema mogućnost da uskraćuje iznos koji se izdvaja iz budžeta, „zato što joj se neko ili nešto na javnom servisu ne sviđa“. Savet ministara EU u februaru ove godine usvojio je deklaraciju kojom se članice EU pozivaju da unaprede zakonski okvir koji uređuje funkcionisanje javnih servisa imajući u vidu novo tehnološko okruženje i finansijsku situaciju.
(Danas - Vikend, UNS, 29.09.2012)

Model naplate RTV pretplate uz električnu energiju je posustao i država će morati da interveniše, izjavio je ministar kulture i medija Bratislav Petković. Primarni zadatak jeste obezbediti nezavisnost RTS-a i on mora da se finansira iz pretplate, istakao je Petković, dodajući da bi se trebalo ugledati na hrvatski model po kojem Hrvatska radio-televizija ubira 98 odsto pretplate.
(RTS, UNS, NUNS, 05.10.2012)

RTS, kao medijski javni servis, ne može se pohvaliti bogatim sportskim programom u sezoni koja je na početku. Gotovo sve atraktivne sadržaje preotele su komercijalne stanice pa su ljubitelji sporta širom Srbije primorani da sklapaju višegodišnje ugovore sa kablovskim operaterima kako bi uživali u najboljem sadržaju.
(Danas, UNS, 02.10.2012)

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, je u „Utisku nedelje“ TV B92 rekao da Aleksandar Tijanić ne bi trebalo više da bude direktor RTS-a i da bi Tijanić bio smenjen da je on premijer. „Svi oni kojima je Tijanić pomagao da ostanu na vlasti su otišli, jedino nije otišao on“, kazao je predsednik Srbije.
(B92, NUNS, UNS, 08.10.2012)

Ne usuđujem se da komentarišem šefa države, bio je jedini komentar direktora RTS na molbu „Blica“ da prokomentariše izjavu predsednika države Tomislava Nikolića da bi on da je na čelu Vlade smenio direktor javnog servisa.
(Blic, Press, UNS, 09.10.2012)

Aleksandar Tijanić, direktor RTS, smatra da Tomislav Nikolić nije mislio ništa loše kada je u „Utisku nedelje“ izjavio da bi, da je premijer, smenio Tijanića, već da je pitanje autorke emisije Olivere Bećković bilo nekorektno intonirano. „Predsednik Nikolić je ovom izjavom pokazao da je pravi državnik“, kaze Tijanić.
(Alo, NUNS, 09.10.2012)

Javni servis Srbije, najveća medijska kuća u regionu, već mesecima svojim honorarnim saradnicima ne isplaćuje primanja, piše portal Telegraf. Honorarcima su ovaj mesec isplaćeni tek aprilski honorari. U proseku, ljudima se duguje oko 300.000 dinara.
(www.telegraf.rs , UNS, NUNS, 09.10.2012)

Radio-televizija Vojvodine (RTV) od 1999. godine nema zgradu jer je stara srušena u NATO bombardovanju i država mora hitno da nađe rešenje, izjavili su u Novom Sadu pokrajinski sekretar za informacije Slaviša Grujić i generalni direktor RTV Siniša Isakov. Isakov i Grujić su ocenili kao loš sistem naplate RTV pretplate, a naveli su da je problem i zastarela tehnika. Siniša Isakov je rekao da je prosek starosti zaposlenih u toj informativnoj kući iznad 46 godina i ocenio da bi trebalo podmladiti kadar, a onima koji ispunjavaju uslove za penziju to i omogućiti, uz zakonski regulisane otpremnine. Slaviša Grujić je istakao da je posebno važno da se digitalizuje arhiva RTV i sačuva na adekvatan način jer je to kulturna baština koja se ne sme zapustiti i zaboraviti. Ocenio je i da je vidno poboljšanje u informativnim emisijama, vestima i samoj programskoj šemi RTV.
(Danas, UNS, NUNS, 11.10.2012)

RTS je nameravala da potroši na usluge frizera tri miliona dinara, što znači da su upošljenici ovog državnog preduzeća mogli da priušte oko 6.000 feniranja po ceni od 500 dinara, piše Kurir. U isto vreme, honorarnim saradnicima RTS duguje pet honorara. Kurir je pitao RTS da li su javne nabavke raznih usluga i robe mogle da budu jeftinije i da li je na taj način mogao da se uštedi novac, koji bi mogao da se koristi i za isplatu zarada honorarcima. U javnom servisu su nam rekli da ćemo odgovore dobiti, što se do zaključenja ovog broja nije dogodilo.
(Kurir, UNS, NUNS,11.10.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Porodicu novinarke B92 Tanje Janković brutalno su prošle subote na svadbi njihove rođake prebili pripadnici policijske uprave Vranje, piše list Alo!. Tanja Janković uspela je preko svojih izvora da dođe do izveštaja policije, koji je pun nelogičnosti. Napisala je predstavku u kojoj tvrdi da je taj izveštaj lažiran, a ministar policije je zatražio unutrašnju kontrolu kako bi se utvrdile činjenice. „Ja tražim da iza mene i moje porodice stane država, jer se mi osećamo ugroženo“, navodi Tanja Janković.
(Alo!, 27.09.2012)

Novinarku B92 Tanju Janković i članove njene porodice, kako tvrdi, napala je grupa ljudi iz kriminogene sredine po naređenju inspektora vranjske PU Nenada Jovanovića, piše list Informer. Očiglednu nameru da ih linčuju, sprečio je ministar policije Ivica Dačić lično, koga je pozvala telefonom oko ponoći i zatražila spas. Interventna je došla tek posle 10 minuta i legitimisala nju, ne dozvoljavajući joj da pozove Hitnu. Od dolaska Slađana Velinovića na čelo vranjske policije, gradom vladaju anarhija i kriminalne grupe pod njegovom kontrolom. Od 2011. zapaljeno je 10 automobila, tri ugostiteljska objekta, jedan objekat u izgradnji, diskoteka i Vranjsko pozorište. TV B92 je prva pokrenula pitanje odgovornosti načelnika. Međutim, ni on ni inspektor Jovanović nisu dosad ni saslušani, a kamoli suspendovani.
(Informer, 27.09.2012)

Portparol PU Vranje Dragan Stošić rekao je da je u tuči učestvovalo više osoba, među kojima i inspektor Nenad J. On je potvrdio da je protiv njega i još trojice podignuta prekršajna prijava. „Nenad J. je radnik MUP-a u Beogradu i ne znam da li je suspendovan i koji je njegov radni status. Što se tiče policijskog izveštaja, ne znam oko toga ništa i ne mogu da komentarišem“.
(Press, 27.09.2012, Večernje novosti, 28.09.2012)

U policijskoj upravi o inspektoru koga novinarka optužuje da je brutalno tukao njenu sestru i oca, kolege imaju samo reči hvale. Gradom kruže priče da se Jankovićeva „opasno“ zamerila načelniku Policijske uprave Slađanu Velinoviću i da je to pozadina celog slučaja.
(Večernje novosti - Srbija, 29.09.2012)

Tanja Janković, novinarka televizije B92, kaže za Kurir da strahuje za svoj i život svoje porodice i traži zaštitu države. Zbog lažnog policijskog izveštaja o ovom incidentu slučaj je preuzela unutrašnja kontrola MUP Srbije. Na zahtev Tanje Janković o svemu je obavešten i zaštitnik građana Saša Janković.
(Kurir, 30.09.2012)

„Uprkos izveštaju unutrašnje kontrole da je izveštaj vranjske policije o tuči nepotpun i nelogičan, inspektor koji nas je pretukao, ali i načelnik koji je taj izveštaj potpisao i dalje rade. Zakazali smo sastanak a ljudima iz OEBS i tražićemo pomoć i zaštitu“, rekla je Jankovićeva.
(Kurir, 03.10.2012)

Goro Redžić, direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Naš glas, i bivši predsednik Skupštine grada Smedereva, uhapšen je zbog sumnje da je tražio mito od 50.000 dinara za izdavanje poslovnog prostora u centru grada. Osim revizije petogodišnjeg poslovanja, policija ispituje i postupak privatizacije NIDOO „Naš glas“.
(Blic, 27.09.2012, Press, 28.09.2012)

U Našem glasu, čiji zaposleni su juče obeležavali izdavanje trihiljaditog broja ovog lista, navode da nema krivičnog dela i da je njihov direktor trebalo da uzme novac za dve kirije, koji su zakupci iseljenog lokala dugovali ovom preduzeću.
(Press, 27.09.2012)

Direktoru i glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika Naš glas Gori Redžiću, koji je uhapšen pod sumnjom da je primio mito za nezakoniti zakup lokala u vlasništvu ove novinske kuće, određen je pritvor.
(Večernje novosti - Srbija, 29.09.2012)

Srpska napredna stranka u saopštenju poziva medije da „prestanu da se bave izmišljanjima i navodnom kadrovskom politikom“ stranke.
(Danas, 27.09.2012)

Demokratska stranka zatražila je juče hitnu reakciju nezavisnih tela, u skladu sa zahtevima poslanika Evropskog parlamenta. DS navodi da je EP tražio i da se mediji ne zloupotrebljavaju i da umesto istražnih organa najavljuju hapšenja, presuđuju i uništavaju javni ugled ljudi koji nisu optuženi ni osuđeni ni za jedno delo.
(Večernje novosti, 29.09.2012)

Podneo sam žalbu Ustavnom sudu Srbije zato što mi je interesna grupa bivseg predsednika UNS-a Nina Brajovića, kako na stupcima Politike, tako i na sudskim ročištima osporavala pravo na slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu kritike, kao i slobodu misli, savesti i uverenja, piše u otvorenom pismu Petar Stojanović, bivši novinar Politike i NIN-a.
(Politika, 29.09.2012)

Pred Osnovnim sudom u Loznici, na suđenju za naknadu štete po tužbi novinara Vladimira Mitrića protiv pravosnažno osuđenog na godinu dana za napad na njega, 12. septembra 2005. godine, bivšeg policajca Lj. T., dogodio se skandal, pišu Novosti. Jedan od dvojice veštaka, bez konsultovanja s kolegom, pokušao je da povuče deo napisanog nalaza i to baš onaj zbog kog je pravni zastupnik novinara Novosti, advokat Dušan Vladić, zatražio da se uveća odštetni zahtev.
(Večernje novosti - Srbija, 29.09.2012)

Za sada nepoznate osobe isekle su u noći između petka i subote sve četiri gume na automobilu novinara Televizije Pink, Mladena Mijatovića, dugogodišnjeg novinara, koji se poslednjih 13 godina bavi direktnim izveštavanjem sa događaja iz oblasti crne hronike. Bio je nekoliko puta meta fizičkih napada, ali je policija brzo hapsila napadače, a često su mu upućivane i anonimne pretnje.
(Alo!, Kurir, UNS, 30.09.2012, Tanjug, Dnevnik, Informer, Kurir, Press, 01.10.2012, Informer, 02.10.2012)

Komentar u listu Kurir: Novinari su endemska vrsta u Srbiji i uskoro će možda totalno izumreti. Posebno oni dobri. Neki su nas već napustili, veoma mladi, poput kolege Srđana Radulovića, a oni koji su ostali su kao pokretne mete. Nedavno je u Vranju pretučena novinarka Tanja Janković i njena porodica. Drugom kolegi sa TV Pink Mladenu Mijatoviću izbušili su gume na automobilu. Da ne idemo dalje, u ne tako davnu prošlost, kad su mnogi ostali bez glave, kad su na neke bacane bombe... U prevodu, mnogi od nas ne dočekaju ni penziju - što zbog metka, što zbog stresa. A za beneficirani staž niko u državi neće ni da čuje. Ali ono što novinari ne traže, jer se to podrazumeva, jeste da država zaštiti novinare od kriminalaca, pa makar oni dolazili iz vrha vlasti, policije... Da ne dozvole da mlate i ubijaju novinare i da niko ne odgovara. Da konačno nekog uhapse i kazne zbog napada na zaposlene u medijima. Za to su plaćeni, i to iz našeg džepa. A plus imaju beneficirani radni staž.
(Kurir, NUNS, 01.10.2012)

Srbija je regionalni lider po broju štićenih ličnosti, broju pripadnika policije i vojske koji čuvaju ugrožena lica i objekte, kao i troškovima koje državno obezbeđenje predstavlja za republički budžet. Zbog udara na mafiju obezbeđenje su dobile i dve novinarke, a obezbeđenje imaju i direktori RTS i B92 Aleksandar Tijanić i Veran Matić.
(Press, 01.10.2012)

Novosadska televizija Kanal 9 obratila se sudu u Strazburu zbog povrede prava i sloboda medija u Srbiji usled neusaglašenih zakona i nepostojanja „političke volje“ da država izađe iz vlasništva u medijima. Na tužbu su se odlučili jer su se državni organi Republike Srbije proglasili nenadležnim da raspravljaju o ovom problemu, a Ustavni sud osporio pravo na ustavnu žalbu. TV Kanal 9 smatra da će osnovna ljudska prava i slobode i dalje biti ugroženi ukoliko Republika Srbija ne uskladi sve zakone iz oblasti radiodifuzije na način da se u Srbiji obezbedi potpuna pravna i ekonomska ravnopravnost medija. U saopštenju se navodi i niz razloga protiv vlasništva države u medijima među kojima je i gašenje 35 privatnih regionalnih elektronskih medija zbog nemogućnosti redovnog plaćanja naknade za emitovanje programa, a koju ne plaćaju mediji lokalnih i regionalnih zajednica. Kanal 9 upozorava da će ukoliko se ovaj trend nastavi biti ugašena većina privatnih regionalnih elektronskih medija, što će dovesti do direktne kontrole države nad informacijama.
(NDNV, UNS, 01.10.2012, NUNS, 02.10.2012)

Bivši ministar životne sredine Oliver Dulić tužio je Informer, glavnog urednika Dragana J. Vučićevića i izdavača firmu „Insajder tim“ zbog tekstova o nenamenskom trošenju novca iz Fonda za zaštitu životne sredine. „Kao što sam obećao, to ću učiniti povodom pisanja svakog medija koje se bazira na neistinama i takozvanim neimenovanim izvorima koji ugrožavaju moju bezbednost i dostojanstvo“, rekao je Dulić.
(Informer, NUNS, UNS, 02.10.2012)

Povodom hapšenja urednika NIN-a, Vladimira Piacuna, ispred redakcije ovog nedeljnika 24. avgusta ove godine, direktor policije Milorad Veljović obavestio je glavnog i odgovornog urednika Nebojšu Spaića da je sproveden „postupak utvrđivanja činjeničnog stanja“ i da je konstatovano da je prilikom intervencije policajaca bilo „propusta u postupanju“. „Protiv dvojice policijskih službenika preduzete su adekvatne mere u skladu sa zakonom“, naveo je Veljović u saopštenju upućenom Spaiću.
(Alo!, Blic, NUNS, UNS, 09.10.2012)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da Vlada Srbije ne progoni političke neistomišljenike i da on nema nikakav uticaj ni u jednom mediju u Srbiji, kao i da ne vodi ni protiv koga medijsku hajku.
(Tanjug, Pregled, 09.10.2012)

Manjinski mediji

Nacionalni savet Mađara izabrao je juče Martu Varju za glavnu urednicu dnevnog lista Mađar so, koja je u proteklih 15 meseci bila na toj funkciji u vd statusu, dok je za direktorku ove kuće izabrana ekonomistkinja Rozalija Ekres. Za glavnog urednika nedeljnika Het nap izabran je Viktor Tomek, a za direktorku Edit Laslo, a oboje su dosad bili vršioci dužnosti na tim funkcijama. Predstavnici opozicije u Nacionalnom savetu Mađara kritikovali su pisanje Mađar so-a i vojvođanske mađarske štampe u proteklom periodu navodeći da je „danas mađarska štampa pretvorena u partijsko političke listove, u Mađar so-u nema suprotnih mišljenja sa političke scene“, rekao je Laslo Rac Sabo.
(Mađar So, NDNV, 28.09.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.