Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 38 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Država se ponaša kao konkurencija privatnim medijima i ako se taj trend nastavi, privatni mediji će propasti a opstaće samo oni koji se finansiraju iz budžeta, ocenjeno je juče na predstavljanju izveštaja o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava u Srbiji. Na konferenciji za novinare je navedeno da su medijske kuće u 33 grada u Srbiji dobile nešto manje od 850 miliona dinara prošle godine, ali da je 70 odsto tog novca otišlo javnim preduzećima, najčešće elektronskim medijima za praćenje aktivnosti tih samouprava. Dragana Žarković Obradović, predstavnica Balkanske istraživačke mreže (BIRN), rekla je da se javna preduzeća favorizuju prilikom finansiranja medija, te da to dovodi u neravnopravan položaj privatne medije i produkciju, ali i utiče na uređivačku politiku medija jer se unapred zna da će neko biti plaćen bez obzira na kvalitet rada. Ona je rekla da se novac za javna preduzeća najčešće izdvaja kroz subvencije i uglavnom za plate, a za medijsku produkciju jako malo. Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić rekao je da će, ukoliko se nešto ne promeni, u Srbiji opstati samo državni i crkveni mediji, kao i mediji koje su osnovali „paradržavni” nacionalni saveti.
(Beta, Pregled, NDNV,22.09.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Dragan J. Vučićević, komentar u listu Informer: Za osam godina tadićevskog sultanizma u ovoj je zemlji ozvaničena medijska strategija u kojoj je istina samo remetilački faktor. Poredak u srpskoj štampi nije ustanovljen na osnovu kvaliteta, već strogo u skladu sa stepenom uvlakaštva. I za te društveno-političke radove su, kako sada saznajemo, poslušni žurnalisti bili obilato nagrađivani budžetskim milionima! Preduslov svakog normalnog, demokratskog društva jeste slobodno novinarstvo. A slobodnog novinarstva ne može biti dok u glavnouredničkim i direktorskim foteljama u Srbiji sede oni najgori, najponizniji i najkorumpiraniji.
(Informer, 15.09.2012)

Ministar kulture i informisanja, Bratislav Petković, izjavio je da je nova Vlada Srbije u prvih 40 dana rada zatekla neuređen medijski prostor, u kome se ne zna ko upravlja i ko su vlasnici medija. Petković je kazao da će Vlada Srbije insistirati na uspostavljanju transparentnosti vlasništva u medijima, slobodi rada za novinare, rešavanju napada i ubistava novinara. On je novinarima potvrdio da u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postoji tim koji radi na izradi medijskih zakona, ali kako je rekao, to nije formalna radna grupa. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer, izjavio je da politički pritisak na medije u Srbiji više nije tako direktan, ali da su mediji izloženi ekonomskom pritisku.
(Beta, Danas, Dnevnik, Informer, 21.09.2012, ASMEDI Newsletter, septembar 2012)

Država i mediji

Nova vlast neće kontrolisati medije, a njen cilj je da do marta 2013. godine donese paket medijskih zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima, izjavio je ministar kulture i informisanja, Bratislav Petković. „To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo“, rekao je Petković.
(ASMEDI Newsletter, 16.09.2012)

Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, izjavio je juče da ga brine način na koji će država da zaštiti svoje interese u kompaniji Politika i da li će da preuzme deo vlasništva, jer ona treba da se povlači iz medija, a ne da dobija nove. Obradović je rekao da je daleko od dobrog rešenja da Politika postane državna kuća u celini, odnosno da država otkupi udeo VAC-a.
(Beta, Politika, 19.09.2012)

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da će nova Vlada garantovati slobodu medija u svakom pogledu i da u najskorijem roku država treba da se povuče iz medija. U saopštenju nakon sastanka sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija, Dunjom Mijatović, navodi se da je zaključeno da će Srbija učiniti sve da u oblasti medija ispuni međunarodne standarde.
(Beta, Politika, Blic, Dnevnik, Večernje novosti, 20.09.2012,Tanjug, Pregled, 21.09.2012, Beta Politika, 22.09.2012)

NUNS je saopštio da je zabrinut zbog činjenice da na setu medijskih zakona radi neformalna radna grupa u kabinetu predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, što su javnosti potvrdili predsednik Skupštine Srbije, Nebojša Stefanović, i ministar kulture i medija, Bratislav Petković. Pozivamo predstavnike svih državnih institucija da se pridržavaju zakonske procedure, kao i osnovnih načela i rokova predviđenih Medijskom strategijom, što znači da medijske zakone formulišu i donesu transparentno, saopštava NUNS.
(Beta, Fonet, Politika, Blic, 21.09.2012)

Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, ocenio je da „nije dobra vest“, ukoliko je tačna, da je u kabinetu predsednika formirana radna grupa koja će se baviti medijskom strategijom. „Nije dobra vest da se ljudi oko predsednika bave ovim zakonodavstvom, to je opasan presedan“, smatra Obradović.
(Tanjug Politika, Blic, 22.09.2012,Alo!, 23.09.2012)

Niko iz Predsedništva ne radi na pisanju zakona o informisanju - navode u Nikolićevom kabinetu i dodaju da sa medijima sarađuju.
(Press, 22.09.2012)

U kabinetu predsednika Srbije oformljena je radna grupa za bavljenje medijskom strategijom, potvrdili su za Blic u kabinetu Tomislava Nikolića i objasnili da na „sirovoj verziji reforme zakona radi grupa stručnjaka iz medijskog prava pod okriljem Ministarstva kulture“.
(Blic, 23.09.2012)

Iz javnih servisa

Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, ocenio je juče da najave potpredsednika Vlade, Aleksandra Vučića, o budžetskom finansiranju Javnog servisa pod određenim uslovima države, mogu da se tumače i kao vrsta pritiska na uređivačku politiku Radio-televizije Srbije.
(Beta, Danas, Politika, 15.09.2012)

Nova programska šema RTV-a počela je u četvrtak, a u narednom periodu na dva kanala Radio-televizije Vojvodine emitovaće se obilje novih emisija, raznovrsnih sadržaja i tema. Novina je da će se na Prvom programu RTV emitovati najbolje emisije nacionalnih zajednica, koje će se titlovati na srpski.
(Danas - Vikend, 15.09.2012)

Ministar kulture, Bratislav Petković, izjavio je da pitanje finansiranja javnog servisa mora biti rešeno do proleća sledeće godine i da će verovatno morati da se interveniše iz budžeta da bi se RTS spasao.
(Tanjug, Press, E-kapija, Večernje novosti, 21.09.2012)

Petar Jeremić, predsednik IO UNS-a, podseća da se pretplata u Hrvatskoj zove „taksa na televizijski prijemnik“ i naplaćuje se kao poreska obaveza. „Od svega što se na ovaj način prikupi, tri odsto se uplaćuje u fond iz kojeg se finansiraju nekomercijalni sadržaji na privatnim televizijama. A hrvatska državna televizija ovaj novac, koji prikupi od takse, ne sme da koristi za kupovinu komercijalnih sadržaja, poput Lige šampiona i slično, već to može da čini samo prihodom od reklama“, kaže Jeremić. Zato, kada bi se i kod nas uvela taksa na TV prijemnik kao u Hrvatskoj, onda bi se uvela i krivična odgovornost za neplaćanje pretplate, objašnjava naš sagovornik.
(Politika, 21.09.2012)

Iz meseca u mesec, opada procenat plaćanja pretplate RTS, pa u ovom trenutku čak 70 odsto građana ne izvršava obavezu propisanu zakonom iz 2002. godine. Na ovu činjenicu ukazuje generalni direktor RTS-a, Aleksandar Tijanić, ali i sindikati javnog servisa, upozoravajući da je finansiranje nedovoljno da bi sistem normalno funkcionisao. „Nije normalno da u Hrvatskoj procenat naplate ide preko 90 odsto i da njihov javni servis ima budžet ove godine od 200 miliona evra, a mi imamo 70 miliona evra. I to, zajedno sa prihodom od marketinga, koji je oko 20 miliona evra. Normalna država mora da ima moćan i gledan javni servis i da obezbedi dovoljan i stabilan izvor finansiranja i da ostavi javni servis na miru sa kadrovskim i drugim zahtevima“, smatra Tijanić.
(Politika, 21.09.2012, Alo!, 22.09.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Nastavlja se suđenje nekadašnjem direktoru RTS-a, Dragoljubu Milanoviću, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodele stanova radnicima RTS-a. Milanović će u sud doći sa slobode, pošto je odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog pogibije 16 radnika te medijske kuće prilikom NATO bombardovanja.
(Blic, Danas, 16.09.2012, Informer, 17.09.2012)

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije, Milutin Mrkonjić, ocenio je da je Dragoljub Milanović „nezasluženo robijao“, aludirajući na 10 godina zatvora koje je bivši direktor RTS odslužio zbog teškog krivičnog dela protiv opšte bezbednosti, sa smrtonosnim posledicama.
(Alo!, 20.09.2012)

„Voleo bih da sam ja poginuo. Bar bih sačuvao porodicu da ne prođe kroz sve što je prošla... Ne znam šta bih drugo mogao da kažem, jer sam uradio sve da ih zaštitim. Mislim da je moja jedina krivica to što sam ostao živ“, izjavio je Dragoljub Milanović. Milanović navodi da je od Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika, tražio istragu o bombardovanju zgrade RTS-a.
(Svedok, Alo!, UNS, NUNS, 25.09.2012)

Predsednica Visokog saveta sudstva, Nata Mesarović, priznala je da mesečno zarađuje 504.815 dinara! Ona je, međutim, istovremeno zapretila Informeru tužbom zbog „poziva na linč“?! I to samo zato što smo mesecima insistirali na utvrđivanju visine njenih državnih primanja!
(Informer, 19.09.2012)

Nakon SMS-a kojim je Ljubomir Bradić, odbornik grupe građana „Pobeda za Valjevo“, upozorio Milana Milinovića, direktora i urednika lokalne regionalne Vujić televizije (VTV), da zbog neobjektivnosti više neće prenositi skupštinske sednice niti iz gradske kase dobiti ijedan dinar, na konferenciji za novinare, odbornik Bradić je kazao da on ne želi niti ima pravo da se meša u uređivačku politiku Vujić televizije, ali i da ona po njegovom mišljenju, ipak, iskače iz okvira objektivnosti. Reagovao je i UNS upozorenjem da prema Zakonu niko ne sme, ni posredno, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ovlašćenja.
(Politika, Večernje novosti, 19.09.2012)

Demokratska stranka u Valjevu pozvala je juče sve stranke vladajuće koalicije da izraze stav prema, kako navode, do sada neviđenim napadima na lokalne medije. „Glavni hajkač i glasnogovornik nove gradske politike prema medijima, odbornik Ljubomir Bradić, govori i sprovodi u delo ono što lokalni režim misli da uradi kako bi disciplinovao novinare i urednike lokalnih medija“, saopštava ova stranka.
(Večernje novosti - Srbija, 20.09.2012)

Slučaj pretećeg SMS-a koji je odbornik valjevske vladajuće koalicije uputio direktoru uredniku privatne Vujić televizije (VTV) završiće na sudu. Novinar Milan Milinović je protiv odbornika GG „Pobeda“, Ljubomira Bradića, podneo tužbu.
(Blic - Srbija, UNS, NUNS, 25.09.2012)

Policijska stanica u Loznici podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici izveštaj o novom verbalnom i pokušaju fizičkog napada na dopisnika Večernjih novosti iz Loznice Vladimira Mitrića.
(Večernje novosti, 19.09.2012)

Predsednik SO Aleksinac, Grujica Veljković, zaustavio je snimanje prenosa skupštinskog zasedanja. Razlog koji je naveden, a vezan za prestanak snimanja skupštinskog zasedanja, jeste iznenadni kvar druge kamere u studiju ALT-a, tokom snimanja priloga o epidemiji žutice u Aleksincu. Po rečima odbornika opozicije razlog zbog kog je povučena ekipa kamermana je izuzetno vruća tema koja je bila na dnevnom redu, izglasavanje budžeta opštine Aleksinac.
(aleksinacnews.com, 20.09.2012)

Društvo novinara Niša najoštrije protestuje zbog istupa odbornika URS, Branislava Jovanovića, na poslednjoj skupštinskoj sednici, koji je za govornicom zapretio gašenjem medijima, koji su iznosili informacije o predlozima za nove direktore niških javnih preduzeća.
(Blic - Srbija, Večernje novosti - Srbija, 20.09.2012)

Šef odborničke grupe URS-a u Skupštini grada Niša, Branislav Jovanović, negirao je juče da je na poslednjoj skupštinskoj sednici zatražio gašenje bilo kog medija i kazao da je samo „reagovao na činjenicu da pojedini portali iznose ružne insinuacije i neistine o v. d. direktora javnih preduzeća i ustanova“.
(Danas, 21.09.2012)

Odlukom privrednog suda u Beogradu, žalba SOKOJ-a na presudu Privrednog suda u Subotici, odbijena je kao neosnovana, a kojom nije uvažen zahtev organizacije za zaštitu prava kompozitora da Radio Subotici naplati procente još i od prihoda koji je ostvaren subvencijama i dotacijama od lokalne samouprave. Sud je potvrdio da osnovica za obračun SOKOJ-a nije sav prihod Radio Subotice, već prihod od delatnosti u okviru koje iskorišćava muzička dela.
(Tanjug, Večernje novosti - Vojvodina, Blic - Vojvodina, 22.09.2012)

Viši sud u Čačku doneo je presudu po kojoj vlasnik televizije Galaksija 32, Milojko Petrović, mora sugrađaninu Stojanu Markoviću da isplati 70.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove i zbog povrede časti i ugleda. Marković je tužio Petrovića zbog toga što je, gostujući na toj televiziji 9. marta, lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio da je „kraduckao naftu i prodavao je seljacima“.
(Fonet, Press, Večernje novosti - Srbija, 22.09.2012)

Viši sud u Negotinu presudio je u korist Novinske agencije Beta u parnici koju je protiv nje poveo jedan političar iz Majdanpeka, pozivajući se u presudi i na evropska dokumenta o zaštiti medija i na načelo da je političar dužan da pokaže veći stepen tolerancije na kritiku javnog mnjenja. Taj sud je odbio kao neosnovanu tužbu kojom je član Opštinskog veća Majdanpeka, Predrag Đorđević, tražio 250.000 dinara odštete zbog članka „Član gradskog veća u Majdanpeku dodelio sebi stipendiju". Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu.
(Blic, UNS, 24.09.2012)

Porodicu novinarke B92 Tanje Janković brutalno su prošle subote na svadbi njihove rođake prebili pripadnici policijske uprave Vranje, piše list Alo!. Dok je novinarka prošla sa modricama, njen otac Zoran zadobio je prelom vilice na dva mesta i frakturu nosa, a sestri Bojani konstatovano je naprsnuće nosa, zbog čega joj je zakazana hitna operacija. Do napada na Jankoviće došlo je, kako tvrdi novinarka, zbog toga što je javno postavila pitanje zbog čega niko već godinama ne odgovara za kriminal koji se dešava u Vranju - od paljenja automobila gradonačelnika, do požara u Vranjskom pozorištu.Tanja Janković uspela je preko svojih izvora da dođe do izveštaja policije, koji je pun nelogičnosti. „Ja tražim da iza mene i moje porodice stane država, jer se mi osećamo ugroženo. Oca i majku smo sklonile u Beograd jer se plašimo za njihove živote“. Dragan Stamenković, portparol PU Vranje, potvrdio je da, koliko on zna, inspektor Nenad Jovanović i dalje radi, ali nije mogao da precizira da li će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.
(Alo!, UNS, NUNS, 27.09.2012)

Istrage o ubistvima novinara

Vlada Srbije donela je odluku da formira međunarodnu komisiju za istragu ubistava novinara u Srbiji, izjavio je direktor Televizije B92, Veran Matić. Na skupu OEBS-a, o izazovima sa kojima se suočavaju mediji u jugoistočnoj Evropi, Matić je kazao da je inicijativu za osnivanje te komisije, u koju će ući međunarodni istražitelji, pokrenula organizacija „Balkan fridom medija netvork“, a Vlada Srbije je usvojila i juče donela odluku o njenom formiranju.
(Fonet, Politika, Press, Večernje novosti, Blic, Danas, Tanjug, Dnevnik, 22.09.2012)

Medijska strategija

Medijska koalicija organizovaće kampanju kako bi istakli najvažnija pitanja za medije koja su obuhvaćena medijskom strategijom Vlade Srbije usvojenom u septembru 2011. godine.
(ASMEDI Newsletter, septembar 2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.