Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 36 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Na veb sajtu ANEM-a objavljen je Trideset peti Monitoring Izveštaj o medijskoj sceni Srbije za jul 2012. U ovom Izveštaju, između ostalog, možete pročitati više o sudskim postupcima koji svaki na svoj način govori o praksi sudova u Srbiji; implementaciji postojećih propisa; nadležnostima dosadašnjeg ministarstva koje su sada podeljene između Ministarstva kulture i informisanja, sa jedne strane, i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, sa druge itd.
(ANEM, MC, 29.08.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Jelka Jovanović u komentaru za Novi Magazin: Prethodna Vlada definisala je Medijskom strategijom korake u reformisanju medijske sfere. Nova je najavila oslobađanje medija i novinara od autocenzure i transparentnost vlasništva. Krajem septembra navršava se „jubilarna“ godina od kada je Vlada, žureći da dobije kandidaturu za EU, na telefonskoj sednici usvojila Medijsku strategiju, krovni dokument za temeljnu zakonsku reformu medijske sfere, ali se to ni na koji način nije odrazilo na stanje u medijima i novinarstvu. Bar ne na bolje. Nedavno formirana nova vlast izgleda ima preča posla i teško da je stigla da se „udubi“ u problematiku i preuzete obaveze, sem što odlučno najavljuje ukidanje Zakona o informisanju i rasvetljavanje slučajeva prodaje vlasničkih udela VAC-a u Politici i Novostima. Ono što je, međutim, moralo već da bude urađeno jeste promena načina finansiranja državnih medija. To je prethodna Vlada propustila da uradi, ali nova ima priliku da „ispravi“ prilikom najavljene revizije budžeta. Akcionim planom, kao sastavnim delom Strategije, predviđeno je da 1. januara 2012. počne primena odredaba SSP koje se odnose na kontrolu državne pomoći i zaštitu konkurencije. Činjenica je da se četiri državna medija (Tanjug, Radio Jugoslavija, Jugoslovenski pregled i Panorama) i ove godine finansiraju iz budžeta u iznosima približnim prošlogodišnjim. To znači da je država i dalje posredstvom Tanjuga akter na medijskoj sceni i na medijskom tržištu, produžavajući neodrživo stanje nelojalne konkurencije u odnosu na privatne agencije.
(Novi Magazin, 23.08.2012)

Država i mediji

Vlada Srbije imenovala je književnika i novinara Dragana Kolarevića za pomoćnika ministra kulture i informisanja za sektor informisanja i medija.
(Fonet, NUNS, UNS, 17.08.2012, Alo!, 18.08.2012, ASMEDI Newsletter, Avgust 2012)

Pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević, najavio je da će se boriti da poboljša stanje u medijima. „Ja ću se lično zalagati za više slobode i bolji materijalni položaj novinara“, rekao je Kolarević za Press. „Upravo čitam Predloge zakona o javnim radio-televizijskim servisima, kojim će se obezbediti samostalnost u finansiranju i nezavisnost u uređivačkoj politici. Od toga ćemo krenuti“, rekao je, dodajući da je još rano govoriti o mogućnosti ukidanja spornog zakona o informisanju.
(Press, Tanjug, NUNS, 21.08.2012)

Glavna i odgovorna urednica RTV Alt, Aleksandra Simić, je i potpredsednik OO SNS-a Aleksinac i odbornik SNS-a u SO Aleksinac. To je očigledan sukob interesa. Po rečima nadležnih iz Agencije za borbu protiv korupcije, biti odbornik, potpredsednik stranke i glavni i odgovorni urednik jednog državnog medija, ne samo da nije po zakonu, već se kosi sa svim načelima podele vlasti i osnovnim elementima demokratske vlasti.
(MediaS portlissimo, 23.08.2012, Aleksinac net, 27.08.2012)

Vlada Srbije će najverovatnije ukinuti pretplatu za Radio-televiziju Srbije tokom narednih nekoliko meseci, piše Blic.
(Blic, E-kapija, UNS, RTV, B92, 29.08.2012)

NUNS izražava zabrinutost povodom nezvaničnih najava da bi uskoro mogla da bude ukinuta RTV pretplata. NUNS smatra da se nikako ne bi smelo dogoditi da javni servis, umesto iz pretplate, bude finansiran direktno iz budžeta i da priliv novca direktno zavisi od odluka Vlade Srbije. Novi sistem finansiranja javnog servisa mora da bude takav da obezbedi nezavisnost uređivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uređivačku politiku.
(NUNS, Danas, UNS, 29.08.2012)

Iz javnih servisa

Smene u javnim preduzećima, koje su očekivane posle izbora i od kojih su neke poput one koja se tiče generalnog direktora Javnog servisa, Aleksandra Tijanića, čak i najavljivane, nisu se dogodile. Očigledno je da je neko procenio da bi smena direktora RTS-a dovela do reakcija javnosti koje na početku mandata novoj vlasti nisu potrebne, pa je odlučeno da Tijanić vodi Javni servis i ubuduće, do isteka mandata 2014. godine.
(Kurir, 18.08.2012, Blic, NUNS, 20.08.2012)

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić uputio je otvoreno pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, a povod je njegov sukob s Radoslavom Pavlovićem, Nikolićevim savetnikom za kulturu. Pavlović (poznat kao scenarista serije „Moj rođak sa sela“) Tijanića je optužio da je zabranio seriju o Karađorđeviću koju je spremao.
(Beta, Politika, 24 sata, Alo!, Blic, Kurir, Danas, Informer, Pregled, Press, 17.08.2012)

Reakcija Aleksandra Tijanića na intervju Radoslava Pavlovića, savetnika predsednika Srbije nikoga nije iznenadila. Za dobre poznavaoce medijskih prilika to je Tijanićev već oproban manevar kako bi ostao na čelu RTS-a. S tim se slaže i Miljenko Dereta, poslanik koalicije Preokret i izvršni direktor NVO Građanske inicijative. – „Pročitao sam njegovo pismo predsedniku države i mogu da kažem da se Aleksandar Tijanić trudi da i ovom režimu bude jednako veran kao i svakom do sada“.
(Kurir, 18.08.2012)

Direktor RTS-a duplirao je svoje obezbeđenje – umesto u pratnji dva policajca, sada dolazi na posao sa pet telohranitelja.
(Kurir, 24.08.2012, Kurir, 25.08.2012)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tražiće od javnog servisa da obrazovanje dobije veći značaj i prostor u televizijskom programu, najavio je resorni ministar Žarko Obradović. „To ne možemo da tražimo od drugih, ali od javnog servisa možemo. To nije potreba ministarstva, to je potreba Srbije“.
(Beta, Danas, 24 sata, Kurir, Press, UNS, NUNS, 28.08.2012)

Radio-televizija Srbije je odbacila ocene ministra obrazovanja Žarka Obradovića o nedostatku obrazovnog i naučnog programa na Javnom servisu. RTS je saopštila da je jedina domaća TV stanica koja sistematski ispunjava svoju obrazovnu i kulturološku misiju. Glavni i odgovorni urednik Kulturno-obrazovnog programa RTS-a Miodrag Zupanc istakao je da je na Prvom i Drugom programu javnog servisa Kulturno-obrazovni program emitovao 4.039 emisija u trajanju od 98.629 minuta.
(B92, Beta, Danas, UNS, NUNS, 28. 08. 2012, Press, Dnevnik, 29.08.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Prema podacima NUNS-a, pred Višim sudom u Beogradu u 2011. pokrenuta su 242 parnična postupka zbog objavljivanja informacija u medijima, uglavnom zbog povrede časti i ugleda, a vode se i krivični postupci.U Srbiji propisi o kleveti, povredi časti i ugleda otvaraju velike mogućnosti za tužbe protiv medija. Sudski postupci finansijski iscrpljuju novinare i medije i nameću autocenzuru. NUNS je zbog toga pre malo više od godinu dana pokrenuo uslugu besplatnog zastupanja pred sudovima.
(EuroActiv.rs, Beta, NDNV, NUNS, 17.08.2012, Danas, 18.08.2012)

Novinarka Milijana Stojanović iz Paraćina, koja je pisala o mogućem zlostavljanju Anđele Bunčić iz Svilajnca, dobila je presudu po kojoj, zbog klevete, treba da plati 30.000 dinara odštete tadašnjem opštinskom tužiocu, jer je pokrenula pitanje njegove odgovornosti zbog izostanka istrage. Nedoumice oko smrti šestogodišnje Anđele Bunčić, koja je u januaru pronađena mrtva u porodičnoj kući u Svilajncu, razrešene su pre mesec i po dana, presudom da je majka kriva zbog zanemarivanja deteta. Anđele više nema, majka je u zatvoru, opštinski tužilac je napredovao – sada je u Višem tužilaštvu – a novinarka piše novu žalbu na presudu Apelacionog suda u Kragujevcu. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović kaže da je više truda uloženo da se zaštiti ugled tužioca Petrovića, nego da se zaštiti mala Anđela.
(RTS, UNS, 20.08.2012)

NUNS protestuje zbog presude Krivičnog veća Osnovnog suda u Vranju, kojom je Bora Milenković iz Vranja, zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, osuđen na 11 meseci zatvora, uslovno na tri godine. NUNS zahteva od Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju da uloži žalbu protiv ove neshvatljive presude. Bora Milenković, automobilom je udario pešaka, novinara dnevnika Blic, Veselina Pešića. Usled udara automobila Pešić je odbačen sa puta sa teškim povredama i bez svesti. Bahati vozač, pobegao je sa lica mesta. Posle tri dana i pritisaka novinarskih udruženja, policija je pronašla vozača koji je priznao da je uoči udesa konzumirao alkohol. Posle udesa, novinar Veselin Pešić je ostao trajni invalid, navodi se u saopštenju NUNS-a.
(NUNS, 24.08.2012)

Nakon koškanja zbog saobraćajnog incidenta, dvojica inspektora beogradske policije u civilu su ispred sedišta kompanije „Ringier Axel Springer“ u Dunavskoj ulici na Dorćolu brutalno pretukla Vladimira Piacuna, tehničkog urednika magazina NIN. Na zaprepašćenje zaposlenih, jedan od dvojice policajaca, koji se nisu ni legitimisali, izvukao je pištolj, a potom su pretukli Piacuna, koji nije ni znao da je reč o policajcima, strpali ga u automobil i odvezli u nepoznatom pravcu. Nakon incidenta, NIN su posetili i pripadnici MUP-a, koji su obavili uviđaj i koji su se nakon pregleda snimaka sa nadzornih kamera ljubazno izvinili upravi firme.
(Blic, Alo!, Press, 25.08.2012)

Tehnički urednik NIN-a Vladimir Piacun pušten je iz pritvora, u koji je dan ranije dospeo posle intervencije policajaca u civilu Radovana Bojovića i Stevanović Miroslava. Nalog za Piacunovo puštanje na slobodu izdao je direktor policije Milorad Veljović, posle konferencije za novinare. Veljović je poručio da policija „u ovom slučaju nikoga neće štititi“, kao i da će istina biti poznata u roku od osam dana po završetku istrage unutrašnje kontrole MUPa, koju je naložio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.
(Alo!, 26.08.2012)

Na saslušanju u policiji urednik NIN-a je izjavio da nije izazvao incident. On je detaljno objasnio šta se dogodilo i podvukao je da se dva puta uplašio za svoj život i bezbednost, kao ni da policajci nijednog trenutka nisu uključili rotaciona svetla, niti su pokazali legitimaciju. UNS je osudio postupak policajaca u civilu koji su tukli tehničkog urednika u NIN-u. Kako se navodi u saopštenju, pripadnici MUPa su upotrebili prekomernu silu. UNS je uveren da ovaj težak incident nije u vezi sa poslom koji radi Piacun ili sa uređivanjem NIN-a, ali smatra da je dužnost novinara da ukazuju i traže odgovornost policije zbog prekomerne upotrebe sile i batinanja bilo kog građanina.
(Beta, Politika, Blic, UNS, Kurir, 26.08.2012, Press, 27.08.2012)

Snimak nadzorne kamere prikazuje Piacuna kako nasred ulice dobrih dvadesetak sekundi čeka da stigne „tojota“, a onda skače na vozilo, počinje da šutira suvozačeva vrata i uvlači glavu kroz otvoreni prozor! Zatim okreće leđa automobilu i udaljava se, a inspektori istrčavaju i počinju da ga tuku. Ovaj snimak donekle je rasvetlio incident, ali nije dao odgovore na pitanje zašto je Piacun nasrnuo na policijsko vozilo i da li su policajci mogli da privedu urednika NIN-a bez batina i takve upotrebe sile.
(Kurir, UNS, NUNS, 27.08.2012)

Marjan Rističević je vređao novinara Kurira zbog teksta u kome piše da je direktor firme, koja je u vlasništvu njegove supruge, osumnjičen za utaju poreza. Marijan Rističević, predsednik Napredne seljačke stranke, pozvao je redakciju Kurira, a zatim izvređao novinare zbog teksta objavljenog dan ranije.
(Kurir, UNS, 26.08.2012, Kurir, 27.08.2012)

Ekipa regionalne televizije Šabac fizički je napadnuta tokom izveštavanja sa Seoskih olimpijskih igara u Prnjavoru kod Šapca. Novinarka Marija Damnjanović je zadobila povrede lica. Novinarku i snimatelja napao je R. K. koji je neposredno nakon toga i priveden. Novinarskoj ekipi nije pomogao niko od prisutnih redara Seoskih olimpijskih igara i policajaca.
(B92, Beta, Tanjug, Kurir, NUNS, UNS, 27.08.2012, Danas, Alo!, Blic, Informer, Kurir, NUNS, 28.08.2012)

NUNS je najoštrije osudio huliganski napad na ekipu TV Šabac i očekuje od Osnovnog tužilaštva u Šapcu da protiv napadača, čiji je identitet poznat policiji, hitno pokrene krivični postupak.
(NUNS, 27.08.2012)

Šabačka policija je saopštila da je podnela prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira protiv tridesetpetogodišnjeg R. K. iz Prnjavora, jer je u nedelju u Prnjavoru napao novinarku i kamermana regionalne Televizije Šabac.
(Fonet, Politika, NUNS, 28.08.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.