Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 35 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Prema informacijama pojedinih kablovskih operatera, domaćinstva u Srbiji u sve većem broju prate strane televizijske programe koji su dostupni preko popularnog „kabla“.Među sadržajima koji se najčešće gledaju prednjače filmovi, sport, kriminalističke serije, crtani filmovi i dokumentarni programi. Razlog za veću gledanost stranih kanala je pre svega kvalitet i raznovrsnost programa koji se prikazuju, ali ne bi trebalo zanemariti ni „odsustvo“ besomučnih blokova reklama koji su postali zaštitni znak domaćih televizijskih stanica s nacionalnom frekvencijom.
(Novi magazin, NUNS, UNS, 16.08.2012)

Država je, bar po ponašanju RRA, rešila da ugasi i ono malo legalnih TV emitera, piše Pregled. Pored toga što dozvoljava da u etru divljaju ilegalni emiteri, koji posle svakog pečaćenja predajnika i opreme nastavljaju da nesmetano rade, RRA je svojim (ne)činjenjem sprečila legalne regionalne i TV stanice iz cele Srbije da organizuju i zajednički program i tako u opštoj krizi zarade koji dinar emitujući TV program na IPTV Telekom, pod nazivom „Srbija na dlanu“. Reč je o dnevnom 12 časovnom programa sa reprizom. Projekat „Srbija na dlanu“ omogućava umrežavanje svih zainteresovanih TV u Srbiji i sadržajno obogaćivanje programa u narednom periodu. Globalna koncepcija je zasnovana na ravnopravnoj zastupljenosti programskih sadržaja svih umreženih lokalnih i regionalnih TV Srbije, centri emitovanja bili bi Pirot i Čačak. Umesto odgovora na ovaj predlog iz RRA je stiglo gromoglasno ćutanje. Zaposleni iz TV Novi Pazar, TV Raška, TV Kraljevo, TV Jefimija − Kruševac, TV Palma plus − Jagodina, TV Galaksija 32 − Čačak, TV Lav − Užice, TV K−9 − Kragujevac, TV Sunce − Aranđelovac, TV Gem − Lazarevac, TV Požega, VTV − Valjevo, Kanal 9 − Novi Sad, Sat TV − Požarevac, TV Bujanovac, TV Banat − Zrenjanin, Pi Canal − Pirot, TV Belle amie − Niš, TV ART − Beograd, TV Jerina − Smederevo, TV Vranje, TV S − Beograd i TV YU ECO − Subotica u borbi za goli život ponovo pišu.
(Pregled, UNS, NUNS, 16.08.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Dušan Telesković, komentar u listu Politika: Vest da je novinar Vremena Miloš Vasić „radio u interesu javnosti” objavljujući tekst o razgovorima advokata Biljane Kajganić i njenog tadašnjeg klijenta Dejana Milenkovića Bagzija, teško da bi našla svoje mesto na novinskim stupcima da postoji ujednačenija sudska praksa u slučajevima od posebnog javnog interesa. U slučaju Kajganić–Vasić, sud nije ulazio u to da li su informacije koje su objavljene tačne ili netačne, već je presudilo da je dovoljno to što je Vasić verovao u ono što je dobio kao podatak i da je to isto proverio na više mesta. Svi se slažu u oceni da bi sudska praksa u procesima protiv novinara trebalo da bude ujednačena. A primera o tome u kojoj meri sudije u Srbiji različito tumače novinarsko ukazivanje na određene stvari, ima na pretek. Najdrastičniji je onaj iz Jagodine, odakle su dopisnici javili da izvesni tužilac nije pokrenuo postupak protiv majke koja je zapostavila svoje dete. Tužilac je pokrenuo privatni postupak protiv novinara, tražeći odštetu zbog „ukaljane časti”. Proces se razvlačio od suda do suda, dok tužilac konačno nije dobio odštetu od novinskih kuća. Tragično je da je u tom periodu, isto dete preminulo, a da je glavna osumnjičena za smrt upravo majka na koju je upozoravano. Presuda Apelacionog suda u slučaju Vasić–Kajganić nije prva odluka te vrste u Srbiji, ali je svakako retkost koja pomaže novinarima da se odreknu autocenzure, tačnije da slobodnije i objektivnije pišu o važnim događajima, bez da se plaše da će neko zbog objavljivanja bitnijih podataka postati „duševni bolesnik” sa „ukaljanom čašću i ugledom”.
(Politika, NUNS, UNS, 15.08.2012)

Država i mediji

Nova Vlada najavila je i novi zakon o informisanju. U UNS-u to vide kao simboličani gest, gde deo vladajuće koalicije koji je učestvovao u donošenju zakona koji je većim delom oboren pred Ustavnim sudom, priznaje grešku. Sa ovim se slažu i u NUNS-u. Misle da te najave ne treba shvatiti previše ozbiljno, jer se Zakon o javnom informisanju nije sprovodio ni pre odluke Ustavnog suda.
(B92, UNS, NUNS, 06.08.2012)

Adrijana Mirković, dugogodišnja direktorka marketinga u mnogim televizijskim i novinskim kućama, autorka knjige „Berluskoni: moć i uspeh”, kaže: „Meni se sviđa ovo što danas radi Dragan Đilas. On stvara medijsku moć preko Studija B. Dovoljno je da gradonačelnik vodi kamere svuda i da ima svoju TV. Mislim da on ide stopama Silvija Berluskonija“.
(Danas - Vikend, 04.08.2012)

Upravni odbor Asocijacije medija uputio je poziv premijeru Ivici Dačiću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću za hitno otpočinjanje dijaloga o merama za unapređenje poslovanja kompletnog novinsko-izdavačkog sektora. Uz poziv za susret UO Asocijacije uručio je i predlog mogućih mera koje bi olakšale poslovanje novinskih izdavača.
(Asocijacija medija, UNS, NUNS, 08.08.2012)

Nova Vlada Srbije će na prvoj narednoj sednici za državnog sekretara Ministarstva za kulturu, zaduženog za medije imenovati Gordanu Predić, nekadašnju novinarku TV Politike i visoku funkcionerku SDPS Rasima Ljajića.
(NIN, UNS, NUNS, 16.08.2012)

Iz javnih servisa

Uprkos najavama da će biti smenjen čim nova vlast bude formirana, Aleksandar Tijanić ostaje direktor Javnog servisa do kraja drugog mandata 2014, piše Kurir. Kurir podseća da je od 2004, kada je prvi put imenovan za direktora RTS, Tijanić ispratio tri Vlade i svaki put spremno dočekao novu, što se desilo i ovaj put. Tijanić je, inače, na čelo RTS došao u vreme prve Vlade Vojislava Koštunice, kome je, dok je vršio funkciju predsednika SRJ, bio savetnik za medije (2001-2003). Tada je, zbog njegovog dolaska, ceo UO RTS podneo ostavku, jer on „ne ispunjava formalni uslov - završen fakultet (studirao je FPN, ali nije diplomirao) i znanje stranog jezika“.
(Kurir, BizLife.rs, UNS, NUNS, 09.08.2012)

RTS dobiće od jeseni podršku Evropske radiodifuzne unije (EBU) za poboljšanje rada i ostvarivanje medijskih standarda koji su uslov za EU integracije. Delegacija EBU će, sa timom stručnjaka koje je angažovala EU, sprovesti početno istraživanje o stanju u RTS-u i obavestiti rukovodstvo o tome šta može da očekuje od Programa evropskog partnerstva koji sprovodi EBU. Zvaničnici te organizacije će, takođe, zatražiti sastanke sa visokorangiranim političarima u Srbiji sa kojima će razgovarati o faktorima koji utiču na rad RTS-a.
(RTS, ASMEDI, 14.08.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović izaći će 1. septembra iz zatvora, posle 10 godina robije, na koju je osuđen zbog pogibije 16 radnika te medijske kuće prilikom NATO bombardovanja 23. aprila 1999. godine.
(Blic, Alo!, Informer, Kurir, 04.08.2012)

Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio novinara Miloša Vasića, koga je advokatica Biljana Kajganić tužila zbog povrede časti i ugleda i nanošenje duševnog bola. Apelacioni sud je ovakvom odlukom preinačio prvostepenu presudu, kojom je novinar nedeljnika Vreme bio obavezan da Kajganićki isplati 350.000 dinara, te je naložio advokatici da ona Vasiću, na ime sudskih troškova, isplati oko 170.000, uz zateznu kamatu. Biljana Kajganić je Vasića tužila zbog objavljivanja transkripta njenih presretnutih razgovora sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem, koji je u to vreme bio u bekstvu u Grčkoj. Apelacioni sud smatra da objavljivanje tih informacija nije bilo usmereno na povredu časti i ugleda advokatice Biljane Kajganić, već na pitanje od javnog interesa i da je zbog toga zahtev o novčanoj naknadi neosnovan. Apelacioni sud smatra da se ove informacije mogu slobodno objavljivati bez obzira na način na koje su pribavljene i da njihovo objavljivanje po zakonu o javnom informisanju nije zabranjeno, kao i da je demanti druge strane takođe objavljen u Vremenu.
(B92, UNS, NUNS, 13.08.2012, NUNS 15.08.2012)

Istrage o ubistvima novinara

Najmanje 70 novinara i pomoćnog osoblja ubijeno je na zadatku u prvoj polovini ove godine, što predstavlja jedan od najsmrtonosnijih perioda do sada. Petnaestoro je poginulo u Siriji, dok je sledeća na listi Nigerija, gde je sedmoro neidentifikovanih zaposlenih u jednom listu ubijeno u bombaškom napadu. Nakon ove dve zemlje slede Brazil, Somalija, Indonezija (gde je petoro novinara poginulo u padu aviona) i Meksiko. Ovaj broj može biti i veći, s obzirom na to da je INSI registrovao da je još 30 novinara izgubilo život u okolnostima koje ne omogućavaju da se utvrdi da li njihova smrt ima veze sa poslom koji su obavljali.
(INSI, 08.08.2012)

Prava novinara

Novinar Laslo Šaš, koji je pušten juče na slobodu iz Okružnog zatvora u Subotici, ugledao je mnoge novinarske ekipe koje su kamerama i fotoaparatima želeli da zabeleže izlazak kolege. „Poštujući pravnu proceduru, predsednik Srbije je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina”, navodi se u saopštenju iz Nikolićevog kabineta.
(Dnevnik, NUNS, UNS, 04.08.2012)

UNS je podržao odluku da novinar Laslo Šaš bude pomilovan. „Pomilovanje Lasla Šaša bio je dug države prema potpuno nedužnom građaninu. Sudija koja je rešavala taj slučaj uopšte ne zna da je javna kritika javne ličnosti dopuštena u mnogo većoj meri nego kritika običnog građanina", rekla je Ljiljana Smajlović, predsednica UNS.
(UNS, Kurir, 06.08.2012 )

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiće sutra Lasla Šaša, novinara iz Subotice kojeg je prošle nedelje pomilovao od daljeg izdržavanja kazne od 150 dana zatvora.
(Beta, Informer, Kurir, Politika, Press, Večernje novosti, Danas, Alo!, Blic, Dnevnik, 04.08.2012, Blic, 05.08.2012, Press, 06.08.2012)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa novinarom Laslom Šašom i istakao da je njegovo pomilovanje početak borbe za slobodu mišljenja u Srbiji kao osnovne civilizacijske tekovine, saopštila je pres služba predsednika. Šaš se zahvalio predsedniku Nikoliću na pomilovanju i izrazio veliko zadovoljstvo što je ceo proces, od trenutka podnošenja zahteva do izlaska iz zatvora, trajao samo dva dana.
(Dnevnik, UNS, NUNS, 07.08.2012, Tanjug, Informer, Kurir, Politika, Pregled, Press, Večernje novosti, 08.08.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.