Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 34 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Branka Otašević, komentar u listu Politika: Preobražaj prilično bledunjave – i bukvalno i programski – Radio-televiziji Vojvodine, javnog medijskog servisa Pokrajine očigledna je posledica ambicioznih zahvata u svim njenim segmentima. Sve deluje dinamičnije, savremenije, profesionalnije, veštije – vredno učestalih najava i poziva na gledanje. Ne samo što su za „Dnevnik“ 1 i „Vojvođanski dnevnik“ prilozi bolje snimljeni i plasirani, nego je bolje i sve ostalo – scenografija i svetlo u studiju, dikcija voditelja i njihov „stajling“... Informativna ponuda ojačana je, a lokalno se odlično drži. S punim kapacitetom prate se kroz „Hronike“ međunarodne kulturne priredbe, od Sterijinog pozorja i Festivala evropskog filma do „Egzita“...
(Politika, 22.07.2012)

Jedna od mantri nove vladajuće koalicije jeste sloboda medija i ukidanje restriktivnog Zakona o javnom informisanju. Najčešće se kao njeni zagovornici u javnosti pominju lideri SNS i URS Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić, poznati kao tvorci restriktivnih odredaba za medije, piše Novi magazin.
(Novi magazin, 26.07.2012)

Miloš Vasić, komentar u listu Danas: Sumnjivi portfelj ministra kulture dobio je Braca Petković, poslastičar, kolekcionar starina i vlasnik ozbiljne zbirke starih automobila. Slučajno je, čujem, dužan državi nekih osam i po miliona dinara poreza i bio je pred plenidbom imovine, pa mu je sada valjda malo lakše. Problem s novim ministrom, međutim, ozbiljniji je od poreza. Čovek se do sada isticao kojekakvim nepotrebnim izjavama na liniji ekstremnog nacionalizma i klerofašizma. Sada kaže da će zavesti „patriotizam“ u kulturu, pa valjda i u javno informisanje koje mu spada u sektor. Uhapsio bi Olivera Frljića. Povrh svega toga, bio je saučesnik u promociji memoarske proze višegradskog krvoloka Milana Lukića.
(Danas, 30.07.2012)

Gordana Suša, komentar u listu Danas: Aleksandar Vučić, bez ikakve opasnosti, može da govori o „razbojničkoj otimačini“, optužujući za to vrh Demokratske stranke i najavljujući svoju omiljenu aktivnost, po kojoj se proslavio - ukidanje Zakona o informisanju. A kad se nešto ukine, valjda znate, uvek se nešto drugo uvede. Prema tome, imam veliku sumnju u sve ono što bi Vučić ukinuo dok prethodno ne saopšti šta će da uvede. Odanik nove vlasti i kandidat za ministra kulture istovremeno je pobrojao spisak onog što bi ukinuo i šta bi uveo. Ukinuo bi savremenost i modernost, a naročito drugost i drukčije mišljenje, a uveo prošlost i tradiciju.
(Danas - Vikend, 28.07.2012)

O kupovini Politike postavlja se još jedno logično pitanje: šta će ljudima, koji su je kupili, a koji su obični trgovci, preprodavci i činovnici, moćna medijska grupa? Koliko je još sredstava potrebno da se uloži u kuću u Makedonskoj ulici da bi se otplatili dugovi, obaveze, vratio tiraž, obnovila tehnologija? Kakav je tu biznis interes ovih činovnika iz Moskve? Nemoguće je a da iza njih ne stoji neko moćniji, bogatiji, čiji je ozbiljan i dugoročan interes da kupi drevnu medijsku kuću, pišu Večernje novosti.
(Večernje novosti, 20.07.2012)

Dragoljub Žarković, komentar u listu Blic: Dva pitanja su ključna: Prvo pitanje glasi: kako je cena za „stub srpstva” tako niska. Pa srpski tajkuni toliko plaćaju za simbole prestiža: avion ili jahtu! Drugo pitanje usko je povezano s prvim. Kako, bre, stvarni kupac Politike, kad je već kupio dragulj u srpskoj kruni pismenosti i kulture, nije osetio potrebu da se time pohvali i izađe u javnost ili zašto barem se nije predstavio redakciji. Čini mi se da pravi kupac prikriva taj oblik sopstvenog identiteta s razlozima koji su njemu znani, a nama ostalima sugeriše: Nisu tu čista posla!
(Blic, 23.07.2012)

Ruža Ćirković, komentar u listu Danas: Ono što smo prošle nedelje gledali i slušali povodom kupoprodaje Politike je pojavni oblik jednog barabskog sistema koji će Srbiji i njenim građanima doći glave, a svojim protagonistima, koji su nas, svi do jednog, besramno uveravali u suprotno - napuniti džepove tuđim parama, a biografije nezasluženim funkcijama. Politika nije na transparentan način pripala ni VAC-u, jer u trenutku kad je VAC postao vlasnik pola lista Politika, Politika a.d. je imala svoje privatne (male) vlasnike. Dakle, bila je privatno preduzeće, a Vlada Srbije se držala kao da je državno. Kako se Vlada Srbije pri ulasku VAC-a u privatno preduzeće Politiku ponašala kao da se radi o državnom preduzeću, tako se pri izlasku VAC-a iz državnog preduzeća Politika ponaša kao da se radi o stranačkom preduzeću.
(Danas - Biznis, 23.07.2012)

Novi predsednik Narodne skupštine, naprednjak Nebojša Stefanović, nema informaciju da se piše novi zakon o medijima. Pretpostavlja da će se raditi na uklanjanju odredbi koje se kose sa demokratskim vrednostima i koje su bile osnov da dođe do koncentracije moći i monopola u medijskom sektoru, pišu Večernje novosti.
(Večernje novosti, 26.07.2012)

Tekst Jovice Krtinića na sajtu UNS-a: Mediji u Srbiji mogli bi da odigraju veoma značajnu ulogu u pregovaračkom procesu koji čeka Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.
(UNS, 20.07.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Radomir Ličina, komentar u listu Danas: Iz naših gorkih iskustava s promenama medijskih zakona u Srbiji i muka kroz koje godinama prolazi medijska strategija nije teško zaključiti da se naša i druge države u regionu i dvadesetak godina nakon takozvanih demokratskih promena još suočavaju s ozbiljnim problemima, koji suštinski dovode u pitanje njihovu demokratiju.
(Danas, 19.07.2012)

Više od dve decenije nakon pada Belinskog zida, politički i stranački lideri u Jugoistočnoj Evropi još uvek imaju teškoće u prihvatanju slobodnih medija i kritike. Oni javno optužuju novinare za ugrožavanje nacionalnih interesa, izdaju, veze sa mafijom, zavere itd. Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) sa zabrinutošću prati način na koji političari u Jugoistočnoj Evropi komuniciraju sa medijima i govore o njima. "Brojni nedavni primeri u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Makedoniji ilustruju ovaj trend. 13. maja 2012, Tomislav Nikolic, koji je tada bio predsednički kandidat, a sada je predsednik Srbije, rekao je tokom televizijske emisije Reč po reč, emitovane na RTS-u, da će kada bude izabran za predsednika pozvati RTS i reći 'Dolazim u televiziju večeras, a vi ćete izveštavati o svemu što radim, ja sam predsednik Srbije'", prenosi UNS.
(SEEMO, Vecernje Novosti, 23.07.2012)

Medijske slobode u Evropi postaju sve manje. Sudeći po izveštaju koji je predstavljen Savetu Evrope, obrazac nasilja i pravnih zloupotreba usmerenih protiv novinara pojavio se u nekoliko evropskih zemalja, zbog čega cenzura i zastrašivanje prete da ugroze slobodne i nezavisne medije. Od kraja 2009. do danas, najmanje 17 novinara je ubijeno ili kidnapovano u Evropi tokom obavljanja svog posla. Sedam slučajeva se odigralo u Rusiji, koja predstavlja najopasniju zemlju u Evropi za novinare. Ugrožavanje slobode medija u Evropi je veoma vidljivo: zastrašivanje, napadi i ubistva; pravne zloupotrebe i protivzakonito zatvaranje; zakonska konrola, krivično delo klevete, kao i nepodnošljiv politički i komercijalni pritisak na novinare. Zemlje regiona ne mogu više okretati glavu od ovih pojava. Došlo je vreme se da svi učesnici – novinari, organizacije civilnog društva, političke stranke i građani – zauzmu za slobodu štampe.
(CIMA Daily Media News, 23.07.2012)

Jan Briza, komentar u listu Dnevnik: Istina je da Demokratska stranka kontroliše Politiku. Istina je i to da je, u vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica, taj isti list bio pod kontrolom Demokratske stranke Srbije. I tako, kako se menjala vlast, tako su se menjali glavni urednici, ključni članovi uredničkog kolegijuma i uređivačka politika. VAC se, kao suvlasnik Politike, za sve to vreme nikad nije mešao u uređivanje lista. To je prepuštao ovdašnjim političarima na vlasti. Malo je verovatno da će novi suvlasnik Politike da nastavi VAC-ovu praksu. Još js manje verovatno da će Aleksandar Vučić - Šešeljev omladinac i Miloševićev terminator slobodnih medija - lako da se odrekne dosadašnje prakse da većinski partner u budućoj vladi Srbije, a to je SNS, ispusti priliku da preuzme kontrolu nad uređivačkom politikom ovog lista. Prema tome, Politici predstoje teški dani. A i Srbiji. Jer, jao zemlji bez slobodnih medija.
(Dnevnik, 22.07.2012)

Država i mediji

Verica Kalanović, kandidatkinja Ujedinjenih regiona Srbije za ministra za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj: Mora da postoji pravna država. Mediji treba slobodno da pišu i ne smeju da budu ugroženi kada objave istinu. Konsultovaćemo medijska udruženja i OEBS i podržaćemo donošenje novog zakona koji će kontrolisati koncentraciju medijskog vlasništva i njenu javnost. Mislim da je prvi korak za podršku slobodi medija.
(Danas, 23.07.2012)

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je najavio da će Zakon o informisanju biti ukinut. „Ukinućemo zakon i obezbedićemo slobodu medija, ali to ne znači da ćemo dozvoljavati razbojništvo i kriminal kao što je ovo što se dogodilo s Politikom“.
(Alo!, Dnevnik, Politika, Večernje novosti, 22.07.2012)

Predsednik Nikolić za Večernje novosti: Pojave se odnekud fantomske firme da kupuju medijske nacionalne institucije, poput Novosti i Politike. Kada je 1991. podržavljena Politika, poslanici su u Skupštini govorili danima kako bi odložili tu odluku. Danas se niko živ ne čuje kada najstarije novine na Balkanu prelaze u ruke funkcionera DS, sakrivenih iza svojih prijatelja kojima su omogućili da izgrade imperiju. Ova država to ne sme da dozvoli.
(Večernje novosti, 19.07.2012)

Nova vlada trebalo bi da smanji uticaj države na medije, ocenio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović u NUNS-ovom Twitter intervjuu na temu „Nova vlast i mediji".Kada je reč o finansiranju medija, Obradović je naveo da će NUNS tražiti od vlade da prestane da finansira agenciju Tanjug subvencijama jer je to, kako je naveo, prvi korak ka tržišnoj utakmici. Obradović se usprotivio uspostavljanju regionalnih javnih medijskih servisa, uz ocenu da to nije medijski već politički projekat.
(Beta, NUNS,01.08.2012)

Iz javnih servisa

Iako je osnovni sud u Čačku odbacio tužbe RTS protiv 311 Čačana koji nisu plaćali TV pretplatu, to ne znači da građani Srbije više ne moraju da plaćaju „harač“ RTS-u, piše list Alo!. Slobodan Kremenjak, advokat ANEM-a, tvrdi da sud nije odbacio tužbe zato što su neosnovane, već iz formalnih razloga. To ne znači da ne treba da se plaća pretplata, već da RTS drugačije uredi svoje sudske zahteve.
(Alo!, 19.07.2012)

Jedno od predizbornih obećanja lidera SNS da će smeniti Aleksandra Tijanića, direktora RTS, najverovatnije neće biti ispunjeno, piše Blic. Kako se priča u medijskim krugovima, Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS, dogovorio se sa Tijanićem da do kraja mandata ostane na funkciji direktora javnog servisa. Sam Tijanić kaže da će verovatno poslednji saznati da li će biti smenjen ili ne i to iz medija.
(Blic, E-kapija, 07.19.2012)

O Tijanićevom učinku u Javnom servisu kritičari misle sve najgore, on tvrdi da je napravio najgledaniji program, a posmatrano sa strane, može se reći da je RTS ni bolji ni gori nego što bi bio da je umesto Tijanića direktorovao neko drugi, piše list Blic. Za nijansu pristojniji od konkurenata ogrezlih u rijalitizaciji, “na izvol’te" vlastima koliko se podrazumeva za državni medij i na pragu da dosadi i Bogu i pretplatnicima serijama “rekordne repriziranosti".
(Blic, E-kapija, 21.07.2012)

Kako smo saznali, najozbiljniji kandidat za mesto direktora RTS je Vilibald Erić, televizijski producent s velikim iskustvom u Sarajevu i Ukrajini, piše list Kurir. Inače, na mesto generalnog direktora RTS podjednako pretenduju i SNS i SPS. SPS takođe priprema kandidata za tu fotelju. Žarko Obradović, glavni kadrovik u SPS, nastoji da ubedi, profesora Megatrenda Milivoja Pavlovića i dekana Fakulteta za kulturu i medije, da uđe u trku za direktora RTS-a.
(Kurir, UNS, 24.07.2012)

RTS je izdao saopštenje u kom navodi da nije tražio i nije uveo pretplatu, već je nadoknada za javni servis uvedena odlukom srpske vlade 2002. godine. RTS će predložiti Vladi Srbije nova zakonska rešenja kako bi se ispunila obaveza države da, shodno evropskoj praksi, obezbedi RTS-u stabilan i dovoljan izvor finansiranja. Ta rešenja treba da izjednače prava i obaveze građana Beograda i Novog Sada koji su prošlog meseca u više od 60 procenata platili TV pretplatu i ostatka Srbije gde se prosečna naplata kreće oko 21 procenat, saopštio je RTS. Jedan od mogućih modela za stabilnije finansiranje RTS-a je da sami naplaćuju pretplatu.
(Tanjug, Blic, E-kapija, 18.07.2012, Press, 19.07.2012, Tanjug, Pregled, UNS, 20.07.2012,Novi magazin, 26.07.2012)

Zemljaci direktora RTS Aleksandra Tijanića iz seoskih mesnih zajednica u opštini Kuršumlija, kojima pripada dvadesetak sela, ne mogu da hvataju signal RTS. I pored toga, svakog meseca dobijaju račun za RTV pretplatu.
(Beta, Danas, 20.07.2012, Kurir, UNS, 21.07.2012)

U Subotici velika potraživanja ima RTS, jer Subotičani TV programe prate preko kablovske mreže, i smatraju da je plaćanje i posebne TV pretplate RTS-u namet na vilajet. Logično je da se prebiju dugovi između kablovskih distributera i RTS-a, kao što je slučaj i sa drugim TV kućama, smatraju oni koji ne plaćaju.
(Danas, 30.07.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Ilić vs. Bećković

Koalicioni partneri Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, juče nisu želeli da osude njegov napad i pretnje novinarki Olji Bećković. O poslednjem ispadu budućeg ministra izjasnio se samo URS koji smatra da je istup Ilića njegov lični i da nema veze sa strankom niti s koalicionim sporazumom.
(Blic, 19.07.2012)

Lider Nove Srbije Velimir Ilić uveren je da ga optužbe koje je izrekao na račun Olje Bećković neće koštati ministarske fotelje. U izjavi za Press Ilić je rekao da ga ni šef naprednjaka Aleksandar Vučić, ali ni budući premijer Ivica Dačić nisu prekorili zbog izjava o autorki emisije „Utisak nedelje“.
(Press, 19.07.2012)

Organizacija SEEMO osudila je juče najnovije uvrede koje je lider Nove Srbije Velimir Ilić uputio novinarima i pozvala sve političare u Srbiji da prestanu sa pretnjama i vređanjem novinara.
(Dnevnik, 19.07.2012)

Predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić, izvinio se Olji Bećković i Televiziji B92 zbog uvreda izrečenih pre nekoliko dana na konferenciji za novinare, i to posle packi koje je dobio od „starijeg“ koalicionog partnera, lidera SNS-a, Aleksandra Vučića.
(Alo!, Blic, Danas, Dnevnik, Informer, Press, Pregled, Politika, Kurir, 20.07.2012)

-------

Voja Đ. iz Kikinde napao je književnika Srđana Tešina i snimatelja VK televizije Kristijana Tota na predstavljanju kikindskih bendova i knjige „Mali krug“ Vladislava Vujina u Kulturnom centru Zrenjanina. Voja Đ. je vređao i voditelja VK radija Darka Živkovića, a veći incident sprečila je publika. NDNV osudilo je ovaj incident i od nadležnih tražilo da privedu napadača i ispitaju motiv napada, a NUNS je zatražio da nadležni organi u Zrenjaninu hitno istraže incident.
(Kurir, 22.07.2012, UNS, 23.07.2012, Beta, Politika, 24.07.2012)

Direktor lokalnog lista Takovske novine u Gornjem Milanovcu, Miroslav Mišković, juče je novinara Vladana Vujovića izbacio iz redakcije nakon što je novinar kritikovao njegov rad.
(Beta, Danas, Press, Večernje novosti, UNS, 24.07.2012)

UNS je osudio direktora nedeljnika Takovske novine iz Gornjeg Milanovca zbog toga što je sa posla udaljio novinara Vladana Vujovića, a Vujović je najavio da će sve biti nastavljeno pred sudskim organima.
(Beta, Danas, 26.07.2012)

Danilo Ikodinović tokom vaterpolo utakmice između Srbije i Mađarske žestoko je prozivao komentatora RTS-a, Aleksandra Stojanovića, piše Kurir.
(Kurir, 30.07.2012)

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma (MIPA) tužiće preko svog advokata Feđe Dimovića agenciju Beta i dnevni list Blic zbog kršenja zakona Republike Srbije.
(UNS, 26.07.2012)

Po krivičnoj prijavi Policijske stanice Apatin, Osnovno javno tužilaštvo u Somboru je donelo rešenje protiv Jovana Banjca iz Apatina, zbog krivičnog dela uništenja i oštećenja imovine TV Apatin.
(UNS, 27.07.2012)

Prava novinara

Slučaj Lasla Šaša

Laslo Šaš, honorarni saradnik listova Mađar so i Het nap kojeg je Osnovni sud u Subotici u aprilu prošle godine novčano kaznio sa 150.000 dinara, zbog klevete Lasla Torockaija, lidera Pokreta „64 Županije“, u petak je otišao na petomesečnu robiju jer traženi iznos ne može da plati. Proces je trajao skoro četiri godine, jer je MUP Srbije u međuvremenu Torockaiju, zbog jednog incidenta na Paliću, zabranio ulazak u Srbiju dve godine.
(Alo!, 22.07.2012, UNS, 23.07.2012, Politika, UNS, 26.07.2012)

Potpredsednik Vlade Vojvodine, Slaviša Grujić, izjavio je danas da je nedopustivo da novinari u Srbiji budu kažnjeni zbog uvrede osobe kojoj je bio dve godine zabranjen ulaz u Srbiju zbog ekstremizma, rekao je tokom posete Katalin Šaš, supruzi penzionisanog novinara Lasla Šaša koji je u zatvoru. Grujić je ponudio pomoć da se Laslu, koji je narušenog zdravlja, obezbedi sve što je potrebno da mu se olakša boravak u zatvoru. Grujić je izrazio zadovoljstvo što su novinarska udruženja podigla glas protiv ove nepravde i dodao da će Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, na čijem je čelu, uputiti zahtev da se Šaš abolira i da se slučaj okonča tako što će iz zatvora izaći kao slobodan čovek. „Postoje inicijative da se prikupi 150.000 dinara, koliko je po presudi potrebno da Šaš plati, ali mislim da predsednik države treba da pomiluje ovog čoveka, odnosno da država stane iza njega i kaže da je slobodan”, rekao je Grujić.
(Beta, NUNS, 24.07.2012, Politika, Press, Večernje Novosti, Press, Politika, 28.07.2012)

UNS, NUNS i NDNV pozivaju Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, da donese odluku o pomilovanju Lasla Šaša.
(Alo!, Večernje Novosti, Press, 27.07.2012)

Da Laslo Šaš ima iole dovoljna primanja za normalan život, danas bi malo ko podigao glas zbog nerazumne presude Osnovnog suda u Subotici, piše list Press. Ali pošto Laslo Šaš živi samo pomoću ženine male penzije, nema novca da plati kaznu, zbog čega je počeo da služi petomesečnu robiju. Ovaj drugi Laslo, preziva se Torockaj i vođa je pokreta „64 županije“. To su oni koji Vojvodinu zovu Delvedek, iliti južna pokrajina. To su oni koji se zalažu za reviziju Trijanonskog ugovora iz 1920. i uspostavljanje velike Mađarske u granicama pre Prvog svetskog rata.
(Press, 29.07.2012)

Ukoliko država danas ne započne proceduru za pomilovanje novinara Lasla Šaša iz Subotice, novinarska udruženja i dnevne novine Press planiraju da sakupe novac i otkupe njegovu slobodu. Novinarska udruženja upozoravaju da će u slučaju da ova kazna ostane na snazi, Šaš biti prvi novinar koji izdržava kaznu zatvora zbog uvrede od kako je donet novi krivični zakonik.
(Press, 30.07.2012)

Novinarska udruženja pokrenula su inicijativu za pomilovanje, ali sam osuđeni novinar treba da traži pomilovanje.
(UNS, 30.07.2012)

Advokat UNS-a, Zoran Lakićević, saopštio je danas da je presuda novinaru Laslu Šašu, zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta bez utemeljenja i smisla.
(UNS, 31.07.2012)

Novinar Laslo Šaš upravi Okružnog zatvora dostavio je molbu kojom od predsednika Srbije Tomislava Nikolića traži pomilovanje, pišu Subotičke novine. U međuvremenu, oglasili su se i „Reporteri bez granica“, međunarodna organizacija za zaštitu slobode štampe, koji su osudili presudu novinaru Laslu Šašu i pozvali Srbiju da, kao zemlja koja je kandidat za EU, zaštiti novinare.
(Politika, NUNS, Press, 31.07.2012, Dnevnik, Kurir, Večernje novosti, 01.08.2012)

UNS obaveštava javnost i kolege da je kabinet predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića danas primio molbu novinara Lasla Šaša koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 150 dana.
(UNS, 01.08.2012)

Manjinski mediji

Pravni okvir Republike Srbije odražava snažno opredeljenje države za zaštitu manjina i njihovog kulturnog identiteta, što je primetila i Venecijanska komisija koja je pozitivno ocenila srbijanski Ustav. Ipak, sprovođenje propisane regulative i stvarna zaštita manjinskih zajednica u praksi izgledaju malo drugačije - ovo su neki od zaključaka ekspertske analize Monitoring misije za zaštitu manjina, koju je organizovala delegacija EU u Srbiji. I u sferi informisanja dosta je primera neispunjavanja ili pogrešnog shvatanja prava na informisanje na manjinskim jezicima, ili pak na zastupljenost manjina u medijima.
(Danas - Vikend, 28.07.2012)

Nacionalni savet Mađara pokreće inicijativu za preuzimanje dela osnivačkih prava u Radio Subotici. Savetnica za oblast informisanja u ovom nacionalnom savetu, Eržebet Zita Šimon, obrazložila je da se radi o mediju koji je od posebnog značajaza informisanje mađarske nacionalne zajednice, odnosno očuvanje, unapređenje i razvoj njenog nacionalnog identiteta.
(Magyar Szo, NDNV, 26.07.2012)

Za direktora RTV Panon članovi nacionalnog saveta su juče izabrali Ištvana Bodžonija, koji je od septembra prošle godine na toj funkciji bio vršilac dužnosti. Bodžoni je rekao da je većina tada postavljenih ciljeva u ovoj medijskoj kući uspešno ostvarena, budući da je izmenjena programska struktura, obnovljena tehnologija pripreme programa, izgrađena dopisnička mreža, a potpisano je i više sporazuma o saradnji sa domaćim, kao i medijima iz Mađarske. Kao najznačajnije ambicije za ubuduće, direktor RTV Panona je naveo potrebu obezbeđenja sigurnijeg materijalnog zaleđa za ovu medijsku kuću i širenje područja na kojem se emituje njen program.
(Magyar Szo, NDNV, 26.07.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.