Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 33 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

„Posmrtni marš” je naslov večerašnje epizode dokumentarne serije autora Slaviše Lekića koja se bavi hronologijom posrtanja medija u poslednjih dvadesetak godina. „Posmrtni marš“ se bavi simbiozom ljudi koji su branili ideje antihaškog lobija, jednog dela intelektualaca i medija, koji baca novo svetlo na hajku, organizovanu i vođenu sa jasnim motivom političke i ljudske diskreditacije; konačno i ubistva Zorana Đinđića. Ova epizoda takođe objašnjava kako su neki mediji postali produžena ruka političara, ali i novih medijskih junaka – pripadnika raznih službi i interesnih grupa.
(Politika, 13.07.2012)

Miljenko Dereta, poslanik, u autorskom komentaru: Dočekali smo sporazum o zajedničkom političkim ciljevima u kome su izloženi prioriteti nove Vlade u kojem stoji da će Vlada pokrenuti „nužnu borbu protiv cenzure i autocenzure u medijima”. Pitam se kome u Vladi/državi korisnik autocenzure prijavljuje upražnjavanje iste kao i zašto su iz „stvaranje uslova za oslobađanje od političkih pritisaka” izuzeti urednici i vlasnici medija, a ostavljeni samo novinari. Vlada će sve kontrolisati i obaviti sama jer se „uspostavljanje saradnje s građanima i nevladinim sektorom“ pominje samo u oblasti „intenzivnije i efikasnije borbe protiv korupcije“.
(Blic, 13.07.2012)

Snežana Milivojević, u autorskom komentaru: Autor knjige o prve tri godine dnevnog lista Danas, Grujica Spasović, prvi glavni i odgovorni urednik Danasa, jednim delikatnim postupkom napravio je, u stvari, dve knjige. Jedna je knjiga o nama, druga je knjiga o Danasu. Knjiga o nama je mračna i strašna. Ona je svedočanstvo o prve tri godine Danasa i poslednje tri godine vladavine Slobodana Miloševića (1997- 2000). Čak i ovako kratak period bio je dovoljan da pokaže koliko je ovo društvo temeljno razoreno.
(Danas - Vikend, 14.07.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Nedim Sejdinović, autorski tekst na internet stranici NDNV-a: Od ukupno nešto više od 1.000 funkcionalnih medija u Srbiji, u državnoj svojini se nalazi oko 137 medija. Kada se govori o elektronskim medijima, među njima se u statusu javnih servisa spominje 86 radio i TV emitera, i to se navodi u Strategiji razvoja sistema informisanja, koji je usvojen u septembru 2011. godine. Međutim, podaci iz Registra javnih glasila, koji nisu precizni i ažurirani, govore da postoji 82 emitera u javnom vlasništvu, od toga 29 televizija (što predstavlja 26 odsto registrovanih TV emitera) i 53 radio emitera (25 odsto registrovanih), kao i 13 novinskih izdavača, koji izdaju nekoliko desetina periodičnih izdanja. Sama činjenica da su podaci neažurni, da se menjaju iz dana u dan, i da državne institucije nude različite podatke, jeste pokazatelj da je medijska scena u Srbiji u potpunom haosu. Mediji u državnom vlasništvu se finansiraju većinom iz javnih prihoda i tako se na veoma brutalan način narušava sloboda konkurencije. Takođe je jasno da izvršna vlast postavlja ili ima presudan uticaj na postavljanje upravljačke strukture u tim medijima, pa je na ovaj način ugrožena i sloboda izražavanja, a novinari nemaju mehanizme da zaštite svoju profesiju. Kompletan tekst na web stranici NDNV.
(NDNV, 05.07.2012)

Mediji u postkomunističkim zemljama, i Srbiji, ekonomski i politički su zarobljeni, kaže Jovanka Matić, konsultantkinja u Institutu za društvene nauke. Matić je, tokom predstavljanja ANEM-ovog pravnog monitoringa medijske scene u Srbiji, navela da je nestala kvalitetna štampa, da je sve više tabloidnog karaktera i komercijalizovana. „Državne monopole u Srbiji zamenili su faktički monopoli stranih korporacija ili domaćih tajkuna. Izbori regulatornih tela i upravljačkih tela javnih servisa ostvaruju se uz politički uticaj, novinari su predmet čestih pretnji, napada, pa i ubistva", rekla je Matić. Navela je da od 2000. godine vladajuće garniture u Srbiji nisu u izbornim kampanjama pominjale reformu medijskog sistema kao jedan od političkih prioriteta, te tako ni u izborima 2012. godine, a ni od bilo koje vlasti u narednim godinama ne treba očekivati drugačije ponašanje.
(Beta, B92, UNS, NUNS, Danas, 06.07.2012, Politika, 07.07.2012)

Država i mediji

Nova albanskosrpska koaliciona vlast za novog direktora Javnog informativnog preduzeća RTV Bujanovac imenovala je prosvetnog radnika Abedina Raćipija. Za glavnog i odgovornog urednika ove multietničke informativne kuće izabran je dugogodišnji novinar Mukarem Ahmeti. Na čelu albanske redakcije i dalje ostaju Nedžat Vehbiu, srpske Dušan Sikimić i romske Iljaz Kasumi. Potpredsednik Demokratske partije, Nedžat Behljulji, rekao je da su kadrovske promene usledile posle dogovora koalicionih partnera na vlasti.
(Blic - Srbija, NUNS, UNS, 06.07.2012)

Sevdailj Hiseni iz Pokreta za demokratski progres (PDP), odlazeći direktor i glavni i odgovorni urednik Javnog preduzeća Radio-televizija Bujanovac, ostavio je svom nasledniku čak osam novoprimljenih radnika. Novi predsednik Upravnog odbora JP RTV Bujanovac Nedžat Beljulji (DP) rekao je da nikako ne može da razume postupak starog direktora, koji je nedelju dana pre odlaska sa funkcije u radni odnos na neodređeno vreme primio osam novih radnika.
(Tanjug, Press, 18.07.2012)

Odmah po izboru nove vlade prvo će da padnu važeći zakoni o informisanju i javnim nabavkama, pišu Večernje novosti. Propisi koji su već u parlamentarnoj proceduri biće povučeni. To bi mogli da budu samo prvi potezi nove vladajuće koalicije naprednjaka, socijalista i URS, pišu Novosti.
(Večernje novosti, 07.07.2012)

Direktor „Transparentnosti Srbija”, Vladimir Goati, poručio je da buduća vlada mora da prekine praksu kupovine medijskog uticaja ili rasipanja javnih sredstava kroz trošenje na sponzorstva koja vrše javna preduzeća, promotivne akcije javnih preduzeća, ministarstava, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti. „To podrazumeva zakonsku zabranu sponzorstva i oglašavanja javnih preduzeća, jasno zakonsko uređenje načina finansiranja medija od bilo kojeg nivoa vlasti“, zaključuje Goati.
(Dnevnik, 11.07.2012)

Novu vladu Srbije, u kakvom god ona sastavu bila i kad god se formirala, čeka veliki posao između ostalog i na regulisanju medijske scene i poboljšanju položaja novinara, koji, prema ocenama struke, nikada u poslednjih desetak godina nije bio u tako nezavidnoj poziciji, piše list Danas. Javnost verovatno smatra da postoji mnogo prečih stvari u državi koje treba da budu među priroritetima i da od medija nema direktne koristi, ali ne zaboravimo da su mediji jedan od osnovnih preduslova demokratije i posrednik između vlasti i građana.
(Danas - Vikend, 14.07.2012)

Netransparentnu promenu dela vlasništva novinske kuće „Politika“ stručnjaci, koji se bave borbom protiv korupcije, vide kao dokaz da se u Srbiji nastavlja praksa da nisu poznati vlasnici medija niti ko ih kontroliše. Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, napominje da se tu radi o privatnom transferu koji država ne može da kontroliše, ali može da ga učini transparentnijim, kao i da monopolska komisija treba ustanovi da li se tom kupovinom narušava koncentracija vlasništva na tržištu i da li postoji monopol. Članica Saveta za borbu protiv korupcije, Jelisaveta Vasilić, naglašava da bi država konačno trebalo da počne da utvrđuje ko su vlasnici medija i to kontrolom tokova novca. „Savet je radio izveštaj o medijima i pokazalo se da smo samo u malom broju slučaja došli do podataka o vlasnicima medija", podsetila je Vasilić. Član Upravnog odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Čedomir Čupić, smatra da bi sada trebalo ispitati ugovore koji su zaključeni prilikom prodaje udela „Politike" nemačkoj kompaniji i utvrditi da li je u tim ugovorima omogućeno da se „Politika" dalje može prodavati. On ocenjuje da je ovakva transakcija bila moguća i zbog toga što još uvek nije donet zakon o poreklu imovine, koji bi propisao da se ništa ne može prodati ukoliko nisu poznati vlasnici.
(Tanjug, UNS, 18.07.2012)

Iz javnih servisa

Estradni menadžer Zoran Bašanović biće generalni direktor javnog servisa ukoliko naprednjaci formiraju vladu sa SPS i URS, saznaje Kurir. Bašanović je bio menadžer i dečko Dragane Mirković, vodio je neko vreme karijere Jelene Karleuše, Harisa Džinovića, Džeja i drugih estradnih zvezda. Oženio se 2010., a kum na venčanju mu je bio lider SNS Aleksandar Vučić.
(Kurir, UNS, B92, NUNS 06.07.2012)

Osnovni sud u Čačku odbio je 311 tužbi Radio-televizije Srbije podnetih protiv građana koji nisu plaćali televizijsku pretplata, rekla je danas v.d. predsednika tog suda Svetlana Krunić Tasevski.
(RRA, Blic, 17.07.2012, Beta, Kurir, Danas, Press, 18.07.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

NUNS izražava nezadovoljstvo povodom neshvatljive dugotrajnosti sudskog postupka u kojem Produkcijska grupa Mreža potražuje otetu kameru. PG Mreža već približno 12 godina pokušava da sudskim putem vrati kameru koju je njenim novinarima otelo obezbeđenja Srpske radikalne stranke. Jedanaest godina i sedam meseci je prošlo, a sudski proces nije završen, a zakazano je čak 36 ročišta za glavni pretres, podseća NUNS u saopštenju.
(NUNS, MC, Centar za istarživačko novinarstvo NUNS-a, Beta, 06.07.2012, Politika, Danas, 07.07.2012)

Danilo Ikodinović, bivši vaterpolista, pohvalio se na svom Tviter nalogu kako je bio u policiji na informativnom razgovoru zbog paljenja automobila „neke novinarke“. Ta „neka novinarka“ je Zorica Radulović, novinarka Kurira, čiji je automobil zapaljen u noći između 22. i 23. juna.
(Kurir, 07.07.2012)

NUNS najoštrije osuđuje odluku novog Opštinskog veća Ljiga da sa svoje prve sednice izbaci novinarku Miru Kojić, saradnicu valjevskih listova Napred i Revije Kolubara. NUNS podseća da Ustav i zakon garantuju slobodu informisanja. Novinarka Kojić je zahtevala da ostane ukazujući da sa sednice nesmetano izveštava ekipa Televizije Ljig, koja inače nema dozvolu za rad, ali je njen zahtev odbijen. Novinarka je predložila da se svi članovi Opštinskog veća izjasne o njenom izbacivanju što su oni, na žalost, jednoglasno učinili. U sastavu nove opštinske vlade su članovi Socijalističke partije Srbije, Nove Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.
(NUNS, 12.07.2012, Beta, Politika, 13.07.2012,Danas, 14.07.2012)

Novinar Dejan Ignjić dobio je otkaz u novosadskom listu Dnevnik pošto je odbio da izmeni i „ublaži“ pitanja upućena gradonačelniku Novog Sada, Igoru Pavličiću. Ignjić je u pismu medijima, predsedniku Srbije i ambasadama zapadnih zemalja naveo da je, prema prethodnom dogovoru, kabinetu gradonačelnika poslao pitanja o komunalnim problemima grada, a potom ga je urednik gradske hronike pozvao na razgovor i tražio da izmeni i ponovo pošalje pitanja, jer su „loše stilski napisana“. Pošto je odbio to da uradi, sutradan mu je saopšteno da redakcija raskida ugovor o radu.
(Danas, 12.07.2012)

ANEM, NUNS i NDNV protestuju protiv presude kojom su Radio 021, novosadski Dnevnik i urednici ovih medija, pred Višim sudom u Novom Sadu, pravosnažno osuđeni da plate naknadu štete za povredu časti i ugleda tužiocu Goranu Uroševiću, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Požarevcu. Oni su osuđeni na novčanu kaznu od 200.000 dinara zbog objavljivanja presude dvojici makroa. Ovom presudom se još jednom pokazalo da sudovi u Srbiji skoro po pravilu donose presude koje ugrožavaju medije i medijske slobode.
(ANEM, NUNS i NDNV, MC, 12.07.2012, Beta, Danas, Politika, Dnevnik, 13.07.2012)

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je na višemesečne uslovne kazne zatvora šestoricu navijača Partizana zbog pretnji novinarki i urednici emisije „Insajder“, Brankici Stanković, tokom fudbalske utakmice Partizan - Šahtjor 16. decembra 2009. godine.
(Press, Blic, Večernje novosti, 14.07.2012)

Lider Nove Srbije, Velimir Ilić, danas je na konferenciji za novinare ponovo napao medije, B92 i autorku i voditeljku emisije „Utisak nedelje“ Olju Bećković.
(B92, NUNS, UNS, 17.07.2012)

UNS najoštrije osuđuje izjave predsednika Nove Srbije, Velimira Ilića, sa današnje konferencije za štampu na kojoj je vređao novinare, a novinarki Olji Bećković poručio da će je prevaspitati, odnosno pronaći nekoga ko će to da uradi.
(UNS, Tanjug, 17.07.2012, 24 sata, Blic, BETA, Danas, Dnevnik, Kurir, Press, Politika, 18.07.2012)

NUNS je najoštrije osudio nove Ilićeve napade na Bećkovićevu i istakao da „takav čovek ne sme biti u prilici da donosi značajne odluke u ime građana“. Ilić se već oprobao u šikaniranju i verbalnom i fizičkom napadanju novinara bez posledica po političku karijeru. Vreme je da se tome stane na put, ne samo kad je reč o Iliću već i o svim drugim političarima koji žive na budžetu Srbije. NUNS zahteva od budućeg premijera i političkih lidera da ne dozvole ponavljanje istorije u kojoj je uništavanje novinara bilo omiljena zabava moćnika .
(NUNS, 17.07.2012)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) osuđuje poslednje uvrede upućene novinarima od strane Velimira Ilića, lidera Nove Srbije i potencijalnog ministra u novoj koalicionoj vladi. Ilić je već nekoliko puta uvredio novinare tokom proteklih deset godina, a 2003. je udario novinara tokom intervjua. Poslednji incident u kojem je učestvovao Velimir Ilić dogodio se 17. jula 2012. tokom konferencije za štampu. Napadajući voditeljku popularne televizijske emisije, Olju Bećković, Ilić je izjavio da će pronaći nekoga ko će voditeljku naučiti pameti. "Pozivam sve lidere političkih stranaka u Srbiji da prestanu da prete novinarima i da ih vređaju. Poštovanje slobode štampe predstavlja osnovno demokratsko načelo i ključni kriterijum za priključenje Evropskoj uniji", izjavio je generalni sekretar SEEMO.
(SEEMO, 18 07.2012)

Istrage o ubistvima novinara

„Niko mi nije nudio da budem svedok saradnik u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, niti za takvu ponudu postoje razlozi“, kaže za Alo! Stevan Basta, bivši šef Trećeg odeljenja za ekstremizam Centra Državne bezbednosti u Beogradu, povodom spekulacija da bi mogao da bude svedok saradnik u istrazi ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa.
(Alo!, 15.07.2012, NUNS, 17.07.2012)

Medijska strategija

Medijska udruženja i asocijacije će učinak nove vlade Srbije u odnosu na medijsku scenu meriti prevashodno odnosom prema Medijskoj strategiji, navodi se u zajedničkom saopštenju. U meri u kojoj budu ispunjeni zahtevi iz tog dokumenta, na kojima su udruženja i asocijacije insistirali proteklih godina, biće cenjena spremnost vlade da zaista sprovede dugo očekivane reforme u sektoru medija. Novoj vlasti se već na primeru prodaje lista Politika pružila prva prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, što je obećala u Koalicionom sporazumu. Medijska udruženja i asocijacije očekuju da se ispune obećanja iz Medijske strategije vezana za povlačenje države iz vlasništva nad medijima, promenu načina trošenja budžetskih sredstava namenjenih medijima, odnosno prelazak na projektno finansiranje, kao i mere koje treba da stvore ravnopravne uslove za sve koji posluju na medijskom tržištu Srbije.Podsećamo da udruženja i asocijacije nisu prihvatili stav da u Srbiji treba formirati još šest regionalnih javnih servisa, kao ni stav da saveti nacionalnih manjina treba da budu vlasnici manjinskih medija.
(NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres i NDNV, 18.07.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.