Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 31 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Predstavnici zaposlenih u TV Avala i listovima Ekonomist i Pravda i Sindikata novinara Srbije predali su juče pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću sa molbom da ih primi kako bi ga obavestili o teškoj situaciji u medijima.
(Beta, Pregled, Politika, 08.06.2012)

Dušan Mašić, predstavnik BBC World Service obratio se predsedniku Nikoliću sa sledećim predlozima:
1. Zatvaranje svih piratskih radio stanica koje trenutno emituju čak i na nacionalnom (regionalnom) nivou. Zaplena opreme i krivične prijave za vlasnike.
2. Plaćanje PDV-a za medije po naplati faktura.
3. Privatizacija javnih preduzeća ili njihovo stavljanje pod okrilje RTS-a. Prvi na toj listi može da bude Studio B.
4. Razdvajanje računa RTS-a na prihode od pretplate i prihode od reklama. Prihodi od pretplate se ne smeju koristiti za kupovinu komercijalnih programa.
5. Izmena (ili pojašnjenje) Zakona o Radiodifuziji kojom se komercijalnim radio stanicama dozvoljava 12 minuta reklama u satu (a ne da tumače da je dozvoljeno samo 6).
6. Otvaranje novih pregovora oko naplate autorskih prava i primena modela iz BiH.
7. Oduzimanje frekvencije za sve medije čiji vlasnici ne isplaćuju plate i doprinose zaposlenima duže od 3 meseca.
8. Nova strategija pri raspodeli frekvencija gde će se smanjiti broj radio i TV stanica za bar 50% i na taj način, onima koji opstanu, omogućiti da normalno posluju.
9. Formiranje fonda od pretplate (3% za radio i 3% za TV) koji bi bio namenjen lokalnim projektima, a koje bi delila RRA (kao u Hrvatskoj).
10. Naplata RTV pretplate preko kablovskih operatera (60% Srbije je u kablu i ljudi neće rizikovati da izgube sve programe i internet ako ne plate pretplatu).
11. Transformacija RTS-a i formiranje regionalnih centara
12. Dozvoliti stranim medijskim kompanijama da budu vlasnici radio i tv stanica u Srbiji i omogućiti im da budu vlasnici više stanica na svim nivoima ukoliko im ukupni udeo slušanosti stanica koje poseduju ne prelazi 40%.
13. Omogućiti umrežavanje stanica (programsko i poslovno) uz obavezu zadržavanja minimalnog broja zaposlenih u svakoj lokalnoj stanici.
14. Uvesti kriterijum društvenog doprinosa medija (Šta će uraditi za lokalnu zajednicu?) pri dodeli frekvencija (kao u SAD).
15. Tansformacija RRA u nezavisno regulaciono telo koje će za početak- raditi svoj posao.
(RAB Srbija Newsletter, 11.06.2012)

Komentar Tamare Spaić, list Blic: Šta je zajedničko bivšem i sadašnjem predsedniku Srbije? Odnos prema Blicu. Ni jedan ni drugi neće da odgovaraju na pitanja naših novinara, dele novine na podobne i nepodobne i neodoljivo podsećaju na devedesete, kada su, tokom Miloševićevog režima, predsednici, premijeri i druga partijska braća bili ljuti i nedostupni za Blic. Koliko su se ovdašnji političari udaljili od realnosti možda najbolje svedoči činjenica da više i ne kriju da su uvređeni zbog pisanja medija, da im se ne sviđaju pitanja novinara, biraju sa kim će da razgovaraju i o čemu. Pitanja koja je postavio Blic: Tadiću: ko su finansijeri njegove stranke, zašto nije sprovedena departizacija državnih institucija, zašto je politika prema Kosovu bila nedosledna, da li je uzurpirao Ustavom odvojene funkcije predsednika i premijera, da li su istražene 24 sporne privatizacije, na šta su upozorili iz Evrope. Nikoliću: kako je finansirao izbornu kampanju njega i njegove stranke, ko je platio dolazak preskupog lobiste Rudolfa Đulijanija iz Njujorka, kako je mogao da polaže ispite dok je pravio stranku i učestvovao na mitinzima da li se kaje zbog izjava oko Zorana Đinđića, Slavka Ćuruvije.
(Blic, 13.06.2012)

Učesnici Godišnje skupštine NUNS-a odbili su ponudu UNS-a o ujedinjenju dve organizacije i drugačijoj podeli zgrade Doma novinara od one kako je presudio Apelacioni sud. Učesnici Godišnje skupštine NUNS-a su potvrdili odluku Izborne skupštine iz 2010. godine da nema ujedinjenja sa UNS-om, a advokatski tim nastavlja započeti posao na realizaciji pravnosnažne presude Apelacionog suda.
(Danas, Kurir, Politika, Blic, Alo!, UNS, 18.06.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Novinar i urednik RTV B92, Peđa Obradović, na predstavljanju projekta „Veća transparetnost lokalnih samouprava – PRAVO GRAĐANA, OBAVEZA DRŽAVE“ kaže da ne veruje da postoji realna potreba, odnosno interes, lokalnih samouprava da poboljšavaju odnos sa lokalnim medijima. „Jedan broj medija se finansira iz lokalnih budžeta, pa su samim tim u podređenom položaju u odnosu na lokalnu samoupravu i praktično su u podaničkom položaju. Mediji koji nisu na lokalnom budžetu, nisu interesantni lokalnim samoupravama, doživljavaju se kao neprijatelji, njihov finansijski položaj je težak, pad profesionalnog standarda i uticaja je evidentan. Lokalne samouprave su komunikaciju sa javnošću svele na marketing, a lokalni javni servisi, odnosno, mediji koji bi to trebalo da budu, predstavljaju platformu za promociju vladajuće političke elite“, smatra Obradović.
(Danas - specijalni dodatak, NUNS, 19.06.2012)

NUNS je saopštio da je za proteklih godinu dana dodatno pogoršan socijalno-ekonomski i profesionalni položaj medija i medijskih radnika u Srbiji. Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, je predstavljajući izveštaj o radu te organizacije, naglasio da su se tokom 2011. i u prvoj polovini 2012. nastavile najdrastičnije restrikcije u medijskoj industriji.
(NUNS, Politika, Alo!, 17.06.2012)

Razrušene institucije, siromašni građani, potcenjeni mediji i bahati političari koji se vređaju na pitanja koja im se ne sviđaju, koji imaju „svoje” novinare i nepristojno i autoritarno se ponašaju prema “tuđim” novinarima. To je slika Srbije 2012. godine nakon izbora, u kojoj su intelektualci optuženi za stranačke poraze, a mediji za kritičko pisanje, piše list Blic. Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, juče je za ovaj list prokomentarisao ocenu bivšeg predsednika Srbije da mu je Blic u poslednje četiri godine „lomio noge”. „Ako je neko nekome lomio noge u protekle četiri godine, onda je to svakako činila vlast koja je svojom osionošću i bahatošću zapravo slomila kičmu većini medija u Srbiji. Taj odnos prema javnosti uopšte na kraju se nekima obio o glavu, ali očigledno to nije bilo dovoljno da bi se izvukle pouke, pa se nastavlja sa starom praksom oličenom u doskora vladajućem geslu: sve što nije u skladu sa našom (virtuelnom) stvarnošću, upereno je protiv nas”, kaže Obradović.
(Blic, 14.06.2012)

Država i mediji

Glavni i odgovorni urednik televizije B92, Veran Matić, danas bi trebalo da bude izabran za člana Upravnog odbora Privredne komore Srbije, piše list Informer. Prema saznanjima ovog lista, za Matića je prvobitno bilo rezervisano mesto potpredsednika UO, ali se od ove ideje odustalo nakon protivljenja jednog dela domaćih privrednika. Milan Knežević, privrednik, imao je sledeći komentar: „stvarno ne znam koje je to privredno čudo kandidovalo Verana Matića za člana UO. Njemu je mesto u nekom novinarskom udruženju, a ne u Privrednoj komori Srbije. S druge strane, razumem PKS, jer ima isključivo reprezentativnu i revijalnu ulogu, pa možda žele da pojačaju medijski nastup“.
(Informer, 14.06.2012)

Iz javnih servisa

RRA je objavila Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine.
(RRA, 20.06.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, juče je optužio dopisnicu Bete iz Banjaluke, Ljiljanu Kovačević, da pripada organizovanoj grupi koja, zloupotrebljavajući novinarsku profesiju, ima nameru da ga „ruši” i koja se bavi „najgnusnijim kriminalizovanjem” predsednika RS i njegovih saradnika, prenosi agencija Beta. Dodikove nove optužbe na račun Betine dopisnice usledile su posle njegovog teškog verbalnog napada na Kovačevićevu, u subotu 2. juna, u Banjaluci, kada je pokušao da je izbaci sa konferencije za novinare u zgradi Predsedništva, tvrdeći da prenosi lažne informacije.
(Politika, Dnevnik, 08.06.2012)

Novinska agencija Beta u potpunosti odbacuje optužbe koje je protiv Bete i njene dopisnice iz Banjaluke, Ljiljane Kovačević, objavio Biro za odnose sa javnošću predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i smatra ih nedopustivim napadom na slobodu informisanja. Beta je zaprepašćena rečnikom i težinom neistinitih optužbi Dodikovog Biroa za odnose sa javnošću i ponovo traži od ministarstava spoljnih poslova i kulture Republike Srbije zaštitu od neosnovanih napada predsednika RS i njegovog kabineta.
(Beta, Politika, 09.06.2012)

NUNS je najoštrije protestovao zbog isključenja struje redakciji E-novina i ovaj postupak nadležnih službi „Elektroprivrede Srbije” ocenio kao nedopustiv. „E-novine, kao i većina medija u Srbiji, posluju u veoma teškim ekonomskim uslovima“, stoji u saopštenju NUNS-a.
(Beta, Politika, 20.06.2012)

UNS protestuje zbog isključenja struje redakciji E-novina. UNS je zabrinut zbog opasnosti da se ugasi jedan od retkih drugačijih glasova na ionako siromašnoj i nedovoljno raznolikoj medijskoj sceni Srbije. UNS poziva kolege i javnost na solidarnost i pomoć E-novinama, a „Elektrodistribuciju Beograd“ da omogući izmirenje duga vlasniku ovog internet portala u ratama kako bi redakcija E-novina mogla nesmetano da nastavi rad.
(UNS, 19.06.2012)

Sindikat novinara Srbije protestovao je danas zbog isključenja struje redakciji E-novina ukazujući da je reč o jednom vidu pritiska na medije.
(NUNS, 20.06.2012)

Predragu Daniloviću nema ravnog u košarkaškim krugovima u bahatom ponašanju, piše list Blic. Kada iz začaranog kruga zvanog Košarkaški klub Partizan izađe dobro čuvana tajna do koje, u ovom slučaju, dođe novinar Blica, onda autor mora da bude spreman na pretnje i vređanja. Poznati biznismen Milija Babović izvređao je i novinara Informera jer je pisao o tome da je on postao siva eminencija u Fudbalskom klubu Partizan.
(Beta, 18.06.2012 Informer, 19.06.2012, Blic, UNS, 20.06.2012)

UNS osuđuje najnovije pretnje novinarima sportskih redakcija Blica i Informera, koje su im uputili Predrag Danilović, Milija Babović i Vladimir Jovanović. UNS upozorava sportske funkcionere da je zakonom zabranjeno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao, kao i svaki vid pritiska, a da je za pretnje novinarima zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. UNS zahteva od nadležnih državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom.
(UNS, Alo!, 18.06.2012, Večernje Novosti, Blic, 19.06.2012)

Miloš Radisavljević Kimi, vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz koji je osuđen na 16 meseci zatvora, zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković, zatražio je da bude upućen na izdržavanje kazne u Padinsku skelu. Kimijev branilac, Ilija Dražić, najavio je da će, čim primi presudu i rešenje o produženju pritvora, podneti žalbu višem sudu. „Ovo nije prvi put da TV B92 sama piše krivične prijave i donosi presude. Na koga oni upere prst, taj nema prava na odbranu. S druge strane, ista Stankovićeva nijedanom nije odgovarala pred zakonom, iako je protiv nje podneto više krivičnih prijava zbog odavanja službene tajne i komentarisanja nepravosnažnih presuda“, tvrdi advokat optuženog.
(Informer, 14.06.2012 i 15.06.2012, Press, Kurir, Večernje Novosti, 14.06.2012)

U postupku pred novosadskim Apelacionim sudom bivšeg urednika Dnevnika zastupao je NUNS-ov servis besplatne pravne pomoći. Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je odbačena privatna tužba za klevetu protiv Petra Petrovića, nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dnevnik.
(NUNS, 14.06.2012)

Zbog teksta „Evropski prosek ili loš rastvor“ u listu Danas, u kom je ukazano na nepravilnosti i zloupotrebe na odeljenju hemodijalize ZC „Studenica“ u Kraljevu, sada već bivši direktor te ustanove dr Dragan Arsić, podneo je krivičnu prijavu protiv novinara Danasa zbog širenja lažnih vesti. Novinar je pre desetak dana dao i izjavu u Policijskoj upravi Kraljevo.
(Danas, 12.06.2012)

Lider URS, Mlađan Dinkić, vlasniku Kurira poslao Sje MS u kom mu predviđa da će proći kao otac, koji je u pritvoru proveo dve godine, objavljuje list Kurir.
(Kurir, 09.06.2012 i 10.06.2012)

NUNS smatra da je jučerašnja reakcija predsednika URS, Mlađana Dinkića, na tekst Kurira „neprimereno ponašanje i pritisak na medije”. U saopštenju, NUNS podseća da „domaći i međunarodni standardi nalažu državnim funkcionerima da javnost obaveste o svim aspektima trošenja novca iz budžeta”.
(Fonet, Beta, NUNS, 08.06.2012, Politika, 09.06.2012)

UNS upozorava Mlađana Dinkića da borba za slobodu medija u Srbiji ne može da se vodi uz pomoć zakulisnih pretnji, kakva je njegova SMS poruka izdavaču Kurira, Aleksandru Rodiću, da ide „stopama svoga oca“ i da će se boriti protiv njega „do kraja“, „za istinu“. UNS podseća gospodina Dinkića da je njegov dosadašnji način borbe protiv Kurira pre tri godine proizveo drakonski i neustavni zakon o medijima, koji je naneo ogromnu štetu slobodi štampe u Srbiji.
(UNS, Beta, Politika, Večernje Novosti, 09.06.2012)

URS u pismu upućenom NUNS-u navodi da je dnevni list Kurir prekršio njihovo pravo na odgovor. NUNS podseća da je tumačenje Zakona o javnom informisanju u nadležnosti suda, ali smatra da je Kurir dužan da poštuje zakonske i profesionalne standarde koji podrazumevaju poštovanje prava na odgovor, odnosno ispravku.
(NUNS, 14.06.2012)

Istrage o ubistvima novinara

U Jagodini je juče komemorativnim skupom obeleženo 11 godina od ubistva novinara Večernjih Novosti, Milana Pantića, sa kojeg je poručeno da Srbija neće biti demokratska zemlja dok se ne otrkriju ubice novinara. Predstavnici UNS-a i NUNS-a su i ovog puta ponovili zahtev nadležnim organima da se ubica i nalagodavci ubistva Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović što pre pronađu i zaslužno kazne, „inače će Srbija ostati zemlja u kojoj se novinari ubijaju nekažnjeno“.
(Beta, Tanjug, Politika, Danas, Alo!, Pregled, Večernje Novosti, Dnevnik, Press, Blic, UNS, NUNS, Informer, 12.06.2012)

Zbog uverenja javnosti da se istina o ubistvima novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i pokušaja atentata na Dejana Anastasijevića prikriva, predsednik Fondacije B92, Veran Matić, pokrenuo je inicijativu kod komesara za ljudska prava Saveta Evrope da se u istragu uključe međunarodni istražitelji. On kaže da bi se na taj način stvorili uslovi da se nepristrasnim radom utvrde sve okolnosti pod kojima su novinari stradali, ali i da se ispita da li je bilo sabotiranja istrage.
(Press, 18.06.2012)

Manjinski mediji

Udruženja mađarskih novinara van granica Mađarske založila su se za izradu jedinstvene medijske strategije. U završnoj izjavi najavljeno je da će priprema takvog strateškog dokumenta započeti odmah i da će prvi korak predstavljati izrada mađarskog medijskog zbornika Karpatskog basena, koji će služiti i kao osnova jedinstvenog mađarskog medijskog kataloga. Jedinstvena medijska strategija potrebna je kako bi se obezbedile tešnje uzajamne veze delova mađarske nacije, jačanje nacionalne samosvesti, negovanje maternjeg jezika i kulture, stalnog držanja na dnevnom redu činjenice o upućenosti jednih na druge, kao i radi sprečavanja razdora unutar mađarskog nacionalnog korpusa. Ocenjeno je da bi takva medijska strategija, koja bi sistemski obuhvatila već postojeće medije, „obezbedila bolju, verodostojniju, vitalniju, ekonomičniju i efikasniju medijsku mrežu na maternjem jeziku za pripadnike mađarske nacije u svetu“.
(Magyar Szo, NDNV, 18.06.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.