Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 28 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

UNS, NUNS, ANEM i Lokal Pres zahtevaju od Ministarstva kulture da odgovori na pitanje gde je novac koji su medijima na konkursu ovog ministarstva odobrile nadležne komisije. Konkurs je bio raspisan još 1. novembra prošle godine, rok za dostavljanje projekata bio je 1. decembar 2011, a komisije su svoj posao završile pre približno dva meseca. Do danas niko od predstavnika medija nije obavešten o ishodu konkursa, niti su potpisani ugovori sa medijima čije su projekte komisije odobrile.
(UNS, NUNS, 04.05.2012)

Pravni zastupnici B92 i redakcije Insajdera podneli su sudu zahtev da firmi Drаgаna Ј. Vučićеvića zabrani da svoje dnevne novine izdaje pod imenom Insajder. Advokatski tim B92 pokrenuće sve zakonom predviđene mehanizme da spreči krađu imena „insajder". I pored toga što je B92 zaštitila ime i logo Insajdera još 2004., Dragan J. Vučićević već nekoliko nedelja najavljuje pokretanje dnevnih novina pod ovim imenom. Na ovaj način Vučićević pokušava da obmane javnost da je u pitanju dnevni list koji ima veze sa emisijom Insajder koja se na TV B92 emituje još od 2004. B92 podseća da je Vučićević kao novinar Nacionala, Kurira i kasnije Pressa, javno osporavao maltene svaku temu koju je Insajder pokretao. Vučićević je bio zamenik urednika Nacionala koji je ugašen u vreme akcije „Sablja", posle ubistva premijera Zorana Đinđića, a koji je, prema analizama medijske dokumentacije Ebart, vodio otvorenu kampanju protiv predsednika Vlade Srbije.
(B92 onlajn, NUNS, UNS, 04.05.2012)

Privrеdni sud dоnео privrеmеnu mеru kојоm Drаgаnu Ј. Vučićеviću zabranjuje dа оbјаvlјuје nоvinе pоd bilо kојim imеnоm kоје u sеbi sаdrži reč „insajder". Naziv Insajder je zаštićеn žigоm оd strаnе televizije B92 još 2004. „Dоbiјаnjеm оvаkvе privrеmеnе mеrе B92 je dоbiо zаštitu kоја sе u Srbiјi zаkоnоm gаrаntuје svаkоm vlаsniku žigа. Оvаkvu zаštitu B92 je trаžiо štitеći svој intеrеs, аli i intеrеs јаvnоsti, kојu nikо nеmа prаvо dа dоvоdi u zаbludu оkо izvоrа i pоrеklа infоrmаciја“. Inače, ovo nije prvi put da Vučićević pribegava krađi imena. Kada se 2005. razišao sa vlasnikom Kurira Radisavom Rodićem, Vučićević je sa još dvojicom urednika Kurira, uspeo da odštampa jedan tiraž lista pod nazivom Novi Kurir. Tek pošto je Rodićev pravni tim sudskim putem uspeo da izdejstvuje privremenu meru zaštite upotrebe žiga, naredni broj izašao pod nazivom Press.
(B92, 08.05.2012)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić juče je svim novinarima u Srbiji čestitao 3. maj, Svetski dan slobode medija. U pismima UNS-u, NUNS-u i NDNV-u, Šabić je potvrdio spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.
(Pregled, NUNS, Dnevnik, 04.05.2012)

Trideset prvi Monitoring Izveštaj za mart 2012. je objavljen na web sajtu ANEM-a www.anem.org.rs. Rezultati pokazuju da je raspisivanje izbora rezultiralo pojačanim pritiskom na rad medija, što je vidljivo iz nekoliko obrađenih slučajeva u delu Izveštaja koji se odnosi na slobodu izražavanja. U ovom periodu nije usvojen nijedan novi zakon od značaja za medije. Rad nadležnih organa u ovom periodu je takođe bio predmet pravnog monitoringa. U ovom delu Izveštaja, autori se bave i radom Saveta za štampu, izveštajem poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti o sprovođenju ta dva zakona, odlukama kolektivnih organizacija OFPS i PI koje se tiču naknada koje naplaćuju od pojedinih kategorija korisnika predmeta njihove zaštite, kao i radom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva u pogledu implementacije Medijske strategije, a povodom odluke Vlade o odobravanju beskamatnog kredita agenciji „Tanjug“ za izveštavanje o predizbornoj kampanji i izbornom danu.
(MC, 04.05.2012, Danas, 07.05.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost", o stanju medija u Srbiji: “Mislim da naši mediji nisu na visini zadatka prema nivou krize u Srbiji i to ne svojom krivicom, već krivicom onih koji uporno pokušavaju da kontrolišu medije i, nažalost, u tome uspevaju. Takvo stanje, traje od 1991, a intenzivnije od 2000. godine. Ceo svoj radni vek sam proveo u novinarstvu. Sve što sam pisao u vreme socijalizma, od onoga šta je prošlo, siguran sam da danas više od pola toga ne bi prošlo. Gubitak sistema vrednosti je najpogubniji za novinare.
(Novi put, UNS, NUNS, 26.04.2012)

Cenzurisanje i uznemiravanje urednika, pisaca, novinara ili blogera je neprihvatljivo, kao i nasilje nad njima i hapšenja inicirana od države, saopštila je Ketrin Ešton, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i politiku bezbednosti, povodom Svetskog dana slobode medija. Eštonova je navela da je EU pohvalila odvažan rad novinara koji često u zabrinjavajuće lošim uslovima nastavljaju da obezbeđuju nezavisne informacije.
(Politika, 04.05.2012)

Prvi put u poslednjih osam godina nije zabeležen pad u slobodi medija u svetu, a Srbija se u godišnjem izveštaju Fridom hausa našla među „delimično slobodnim” zemljama. U izveštaju od 197 zemalja 66 su dobile ocenu „slobodne”, 72 „delimično slobodne”, a 59 „nisu slobodne”. Srbija je među delimično slobodnim zemljama, i sa rejtingom 35 kao i Istočni Timor i Crna Gora, nalazi se od 75. do 77. mesta.
(Tanjug, Politika, Večernje Novosti, UNS, 02.05.2012, Alo!, 04.05.2012)

"Borba za slobodu štampe predstavlja neprestanu aktivnost", izjavio je danas Oliver Vujović, generalni sekretar Medijske organizacije JugoistočNe Evrope (SEEMO) povodom ovogodišnjeg Dana slobode štampe. Političari u regionu koji nadgleda SEEMO – u Albaniji, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Ceškoj Republici, Grčkoj, Mađarskoj, Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Republici Makedoniji / BJRM, Poljskoji, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj i Ukrajini – tvrde da poštuju slobodu štampe, ali i pored toga novinari bivaju hapšeni i fizički i verbalno napadnuti, imovina medija se uništava, dok se pritisak usmeren protiv novinara nastavlja, a autocenzura, po svemu sudeći, postaje uobičajena. U 2011, SEEMO je registrovao 684 kršenja slobode štampe. Organizacija navodi da je određeni broj ubistava novinara u regionu – neka od njih su izvršena i pre više od deset godina – i dalje nerešen. Politički pritisak se vrši različitim metodama: od javnih napada do diskretnih pokušaja podmićivanja. Poslovni pritisak vrši se u vidu direktnih pretnji ili putem indirektnih metoda kao što je povlačenje reklama. Ekonomska kriza i smanjenje profita doveli su do pogoršanja uslova rada mnogih novinara, što ih je prinudilo da rade za minimalne plate, često bez ikakvih stabilnih ugovora o zaposlenju.
(SEEMO, 03.05.2012)

Povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, NUNS i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozivaju nosioce vlasti i nadležne državne organe da novinarima i drugim medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad, bez pritisaka, uslovljavanja i cenzure. NUNS i Sindikat „Nezavisnost“ ponavljaju da su ključni preduslovi slobode medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava, zaštita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu. NUNS i „Nezavisnost“ zahtevaju od Vlade Srbije da u saradnji sa medijskim i novinarskim asocijacijama pristupi realizaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine.
(MC, NUNS, Granski sindikat medija „Nezavisnost", NDNV, 02.05.2012)

Povodom Svetskog dana slobode medija UNS podseća javnost na sramnu epizodu vladavine koalicije koja je 2009. godine, bez konsultacija sa stručnom javnošću i bez javne rasprave, po hitnom postupku, usred leta, usvojila antiustavni i antievropski zakon o informisanju. UNS je poveo uspešnu bitku protiv tog drakonskog akta, koji je Ustavni sud Srbije, na inicijativu, UNS-a 2010. godine ukinuo. „Ne sme se zaboraviti da je donošenje tog zakona bilo tek uvod u seriju napada na slobodu štampe u našoj zemlji, zbog kojih je Srbija danas zemlja bez slobodnih i nezavisnih medija“, navodi se u saopštenju UNS-a.
(UNS, 03.05.2012)

Iako je američka organizacija Fridom haus (Freedom House) Srbiju ocenila kao delimično slobodnu zemlju u medijskom smislu, novinarska udruženja su povodom Svetskog dana slobode medija podsetila na činjenicu da je teško govoriti o bilo kakvoj slobodi, kada se novinari sa svojim zaradama često nalaze ispod granice siromaštva. Na sceni su retrogradni procesi, tvrdi Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora NDNV i podseća na – po medije – porazno istraživanje Saveta za borbu protiv korupcije, čiji su osnovni nalazi da su mnogi mediji i neki novinari zapravo u lancu korupcije. Medijska ekspertkinja Žužana Serenčeš kaže da je predizborna kampanja u potpunosti ogolila činjenicu da u Srbiji ima previše poslušničkih medija. „Imam čak utisak da je do te mere to predizborno izveštavanje zastranilo, da to više nije ni novinarstvo, jer ovo već gore izgleda nego što izgledaju oni najdosadniji partijsko-politički bilteni”, smatra Serenčeš.
(Deutsche Welle, NDNV, 03.05.2012)

Medijske slobode u Srbiji su daleko od idealnih, ali su veće nego što su bile u najmračnijem periodu za srpsko novinarstvo, devedesetim godinama prošlog veka, piše list Press. Tako više nema grubih političkih ucena, fizičkih pretnji i likvidacija, a pritisci su uglavnom ekonomski. Jedna od najuglednijih teoretičarki novinarstva, profesorka Neda Todorović, kaze da su politički i ekonomski pritisci sastavni deo svetske medijske scene i da je dozirana istina proizvod u novinarstvu koji je prisutan svuda, pa i u Srbiji. „Ali me kao profesora novinarstva ohrabruje to što su u evropskim zemljama počeli da rastu tiraži ozbiljnih novina”, kaže Todorović. S druge strane, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović navodi: „novinari i urednici u najvećim medijima polažu račune marketing menadžerima i stručnjacima za odnose s javnošću”. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković kaže: „srpska medijska scena opterećena je teškom ekonomskom situacijom što koriste oglašivači koji indirektnim ucenama diktiraju uređivačku politiku. I direktor marketinške agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević smatra da su ekonomski pritisci na medije danas dominantni. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da su srpski, ali i svetski mediji, opterećeni finansijskom zavisnošću: mediji su slobodni onoliko koliko su ekonomski samostalni.
(Press, NUNS, Danas, 04.05.2012)

Dinko Gruhonjić u autorskom komentaru navodi: Nažalost, gotovo se ništa pametno u između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg 3. maja nije dogodilo u medijskoj sferi: i dalje pokušavamo da opstanemo na haotičnom medijskom tržištu, i dalje se ne zna hoćemo li i kako ćemo preživeti, i dalje se ne zna ko je pobio naše kolege… Sve u svemu, ako nisi po ukusu tajkuna, tajkunčića, političara i političarčića – ostaješ na suvom lebu i vodi, to jest propadaš. A ako si im po ukusu, onda više nisi medij, već više nekako njihov pi-ar. U jednom momentu možda ćemo naučiti i da budemo, kao novinari, solidarni. i shvatiti da ono izanđalo da su mediji “sedma sila” i “četvrti stub demokratije” itekako ima smisla. Odnosno, da su “oni” ti koji treba da se plaše “nas”. Jer mi jesmo glas javnosti, samo ako zaista hoćemo da to i budemo.
(NDNV, 04.05.2012)

Prezentacija izveštaja „Medijske slobode Srbije u evropskom ogledalu" će se održati u petak 18. maja 2012. godine u 11 časova u Medija centru (velika sala, II sprat), Terazije 3, Beograd. Ovaj izveštaj je zasnovan na 27 Indikatora za procenu medijskih sloboda u zemljama članicama Saveta Evrope, čiji je Parlament 2008. godine doneo preporuku da svaka zemlja jednom godišnje podnosi takav izveštaj radi praćenja stepena medijskih sloboda u njoj. U skladu sa ovom preporukom, organizacija Civil Rights Defenders okupila je profesionalna udruženja ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres, koja su proizvela prvi celovit izveštaj o medijskim slobodama u Srbiji za 2011. godinu.
(NUNS, 09.05.2012)

Država i mediji

Očekujemo od nove Vlade Srbije da dosledno primeni odredbe Medijske strategije, naročito one o povlačenju države iz vlasništva u medijima i da definiše svoju ulogu u medijskom sektoru, poručili su predstavnici medijskih udruženja sa debate u okviru Izborne noći Medija centrа.
(RTV, UNS, NUNS, 07.05.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

„Ja sam čovek koji se nikada neće javljati nikome iz Blica, nikada u životu, i zato me ne zovite dok sam živ“, reagovao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, nezadovoljan temama kojima se Blic bavio tokom predizborne kampanje. Zbog svega ovoga bilo je upitno i da li će novinari Blica tokom izborne noći moći da izveštavaju iz štaba SNS, ali je ipak, poput ostalih medija, prisustvovao objavljivanju prvih izbornih rezultata u sedištu SNS.
(Blic, Danas, UNS, NUNS, 08.05.2012)

Iako je opštinska aleksinačka organizacija gluvih i nagluvih lica uredno najavila manifestaciju i ekipa lokalne TV Alt snimila prilog o promotivnoj aktivnosti organizacije gluvih, do emitovanja priloga nije doslo. Po nezvaničnim informacijima portala Južne vesti reč je o političkom sukobu, između predstavnika lokalnog DS-a u Aleksincu i organizacije gluvih. O svemu tome je obaveštena RRA.
(Južne vesti, NUNS, 26.04.2012)

Viši sud u Novom Sadu je 5. aprila ove godine doneo presudu kojom je delimično usvojio tužbeni zahtev tužioca Vladimira Ješića i obavezao tuženog Velimira Ilića na to da tužiocu na ime pretrpljene nematerijalne štete isplati ukupno 1.380.000 dinara. Time je, devet godina nakon incidenta, kada je lider Nove Srbije Velimir Ilić, tokom snimanja intervjua u Beogradu, udario bivšeg novinara tadašnje novosadske TV Apolo (sada „Novosadske televizije) Vladimira Ješića, konačno završen prvostepeni postupak.
(Dnevnik, Blic, Večernje Novosti, NDNV, NUNS, UNS, 09.05.2012)

Srpska napredna stranka obaveštava javnost da je pripremila tužbu u vrednosti od 1,5 miliona dinara protiv dnevnog lista Blic zbog nekorektnog prenošenja izjava zamenika predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića.
(Pravda, NUNS, 09.05.2012)

Istrage o ubistvima novinara

Međunarodni dan slobode medija, 3. maj, novinari širom sveta neće slaviti sa oduševljenjem, jer je njihov društveni i materijalni položaj iz godine u godinu sve gori, a životi ugroženi. Od početka ove godine 29 novinara je izgubilo život obavljajući svoj posao.
(Danas, 03.05.2012)

Ambasador Narodne Republike Kine Džang Van Su, predstavnici UNS-a i dopisnici kineskih medija iz Beograda položili su danas vence na mestu srušene zgrade kineske ambasade, u kojoj je prilikom NATO bombardovanja pre 12 godina poginulo troje kineskih novinara.
(UNS, 07.05.2012)

Novinari iz Pomoravlja su, na Svetski dan slobode medija, zatražili od nadležnih organa da pronađu ubice jagodinskog novinara Milana Pantića, ali i nalogodavce tog zločina. Novinari iz pomoravskih lokalnih medija i dopisnici beogradskih glasila okupili su se na trgu u Jagodini u akciji „Pet minuta gromoglasne tišine" gde je u 11.55 pročitan proglas UNS-a u kojem se navodi da „uprkos obećanjima, 18 godina nije bilo dovoljno da se rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović, 13 godina se od javnosti praktično kriju nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije, 11 godina traje bezuspešna istraga ubistva Milana Pantića".
(Beta, UNS, 04.05.2012)

Medijska strategija

Predsednik Izvršnog odbora NDNV, Nedim Sejdinović, kritikovao je danas vlasti u Srbiji i ocenio da se ne pridržavaju Medijske strategije koju su sami doneli. Sejdinović je na tribini rekao da je država već na startu pokazala da ne želi da se pridržava Akcionog plana iz Medijske strategije, tako što nije primenila Zakon o kontroli državne pomoći, već je nastavila da finansira državne medije i ugrožava konkurenciju i formiranje medijskog tržišta. On je kritikovao i medije zbog načina na koji su izveštavali u predizbornoj kampanji i rekao da se još jednom pokazalo da je većina medija „u službi političke elite i ekonomskih moćnika”.
(NDNV, 04.05.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.