Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 27 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Pismo čitalaca lista Politika: Pojavila se informacija u štampi da će RATEL morati da isplati štetu SOS kanalu u vrednosti od oko 650 miliona dinara, jer je na javnom konkursu ovoj televiziji dodelio kanal na kojem odavno radi Drugi program rumunske televizije. Šokiran sam da niko ne reaguje na tu vest, koja znači da propuste institucija plačaju građani. Da je kojim slučajem taj neispravni kanal dobio Pink, B 92 ili Prva televizija, verovatno bi Vlada Srbije preduzela oštre mere protiv RATEL-a.
(Politika, 18.04.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Televizijski programi u udarnim terminima puni su scena brutalnog nasilja, vulgarnosti i primitivizma. Branislava Džunov tvrdi da su ovakvi programi posledica inercije i odsustva odgovornosti i angažovanja urednika na gotovo svim televizjama. Darko Broćić, izvršni direktor kompanije „Agb Nielsen“ u Srbiji, kaže da trenutno nešto više od 50 odsto gledalaca ima tehničke mogućnosti da preko kablovske televizije prati ovakve programe, zbog čega oni još ne mogu da budu među 10 najgledanijih, iako im gledanost stalno raste.
(Blic, 20.04.2012)

Objavljen je TRIDESETI MONITORING IZVEŠTAJ ANEM-a o medijskoj sceni Srbije za januar – februar 2012. Detalji na web sajtu ANEMa.
(MC, 24.04.2012)

U opširnom intervjuu advokat Boža Prelević kaže: „Svi novinari koji su bili proganjani za vreme Miloševića nisu dobili satisfakciju posle njegovog pada. Danas najpoznatija pera beže u pi-ar agencije, što svedoči da nam je i novinarstvo zarobljeno koliko i država. Ako listate novine iz vremena Miloševića i pre njega, naći ćete mnogo tekstova koji su više kritični nego danas. To je strašan signal za uzbunu“.
(Večernje Novosti, 22.04.2012)

„Mediji su postali i saveznici u obmanjivanju javnosti jer više ne obavljaju posao kontrolora vlasti", rekla je predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, na skupu u Medija centru. Ljiljana Smajlović rekla je da su gotovo svi mediji, kao vojnici, ispunili molbu ili sugestiju iz službe predsednika Srbije da ostavku Borisa Tadića nazovu „skraćenjem mandata". „Najdalje je otišao Tanjug koji je objavio vest da su sve svetske agencije prenele da je Tadić skratio mandat što, naravno, nije tačno, jer su svi svetski mediji javili da je podneo ostavku, pa je bilo mučno gledati strane televizije i kajrone na kojima je jasno pisala reč ostavka", rekla je Ljiljana Smajlović. Potpredsednik NUNS-a, Dragan Janjić, je ocenio i da se političko delovanje u Srbiji pretvorilo u pi-ar.
(RTV, NUNS, 20.04.2012)

Država i mediji

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozvala je stranke u Srbiji da se uzdrže od pokušaja da utiču na uređivačku politiku medija. Delegacija je konstatovala da „svi politički akteri imaju poverenja u izborni proces i kampanju", koja je, kako je navedeno, „uglavnom koncentrisana na ekonomska pitanja i evropske integracije".
(Politika, NUNS, UNS, 20.04.2012)

Iz javnih servisa

RTS će i ubuduće prenositi skupštinske sednice. U Takovskoj 10 potpisan je Ugovor o medijskom praćenju skupštinskih aktivnosti, što je bio povod da RTS posete predsednica parlamenta, Slavica Đukić Dejanović, i generalni sekretar Narodne skupštine, Veljko Odalović. Prema Ugovoru, RTS je dužan da prati aktivnosti skupštine predviđene njenim Poslovnikom - utorkom, sredom i četvrtkom kao i svakim drugim danom u terminima koje Narodna skupština odredi.
(RTS, 24.04.2012, Večernje Novosti, UNS, NDNV, NUNS, 25.04.2012)

Ovih dana i RTS proverava stručnost mladih saradnika, prijavljenih na prošlogodišnji konkurs. Tada se prijavilo 17.000 kandidata. Uslove je ispunjavalo 10.000, a u sledeći krug prošlo ih je 6.000. Testove će, posle TV režisera i dizajnera, polagati i scenografi, novinari, kao i kandidati za sektor marketinga i finansija. Kada se završi treći krug provera, odabrani će biti pozvani na intervju, koji predstavlja i poslednju proveru.
(Večernje Novosti, 22.04.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Leskovačka policija privela je I. K. (35) zbog sumnje da je u subotu pretio Bratislavu Iliću, novinaru B92, lista Pres i lokalne Televizije Klisura dok je u centru Leskovca fotografisao gradilište Bagata, iskopanu rupu duboku nekoliko metara, bez potpornih zidova.
(RTV B92, NUNS, 16.04.2012, Blic, Kurir, Press, UNS, Pravda – Srbija, 17.04.2012, Politika, 18.04.2012)

NUNS očekuje da nadležni sudski organi u Leskovcu što pre utvrde odgovornost lica koje je u subotu 14. aprila uputilo ozbiljne pretnje dopisnku TV B92 Bratislavu Iliću. NUNS pozdravlja efikasnu reakciju policije koja je brzo pronašla i privela osobu koja je pretila novinaru.
(NUNS,17.04.2012)

NUNS zahteva od policijskih i istražnih organa u Kraljevu da najhitnije ispitaju okolnosti fizičkog napada na Milana Milovanovića, novinara Kraljevačkih novosti, i utvrde odgovornost napadača Ljubiše Vujovića, predsednika opštinskog Fudbalskog saveza.
(NUNS, 17.04.2012)

UNS osuđuje fizičke napade i pretnje novinaru Kraljevačkih novosti Milanu Milovanoviću, kao i Bratislavu Iliću, uredniku lokalne TV Klisura u Leskovcu i dopisniku Press-a i TV B92 iz ovog grada. UNS upozorava da su pretnje i fizički nasrtaji na novinare sve učestaliji i zahteva energičnu reakciju nadležnih organa kako napadi na kolege ne bi ostali nekažnjeni.
(UNS, 17.04.2012)

Danas se navršava pet godina od napada ručnom bombom na novinara Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu, a slučaj se još vodi kao nerešen. U vreme napada, on je bio novinar Vremena, a danas je dopisnik Tanjuga iz Brisela.
(Tanjug, Politika, Blic, UNS,13.04.2012)

U optužnici protiv 4 lica iz Lazarevca za krivično delo ugrožavanja sigurnosti s nasilničkim ponašanjem, zato što su lepili plakate sa umrlicama za B92. „Tužiaštvo ovom optužnicom izražava svoj jasan stav u opredeljenju da novinari moraju da budu zastićeni", kaže Tomo Zorić, PR Republičkoj javnog tužilaštva.
(B92 onlajn, NUNS, UNS, 19.04.2012, Politika, 20.04.2012)

Redakcija portala Južne vesti protestuje što nisu bili obavešteni da će se danas u Beogradu gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, sastati sa premijerom Srbije, Mirkom Cvetkovićem i predstavnicima italijanske kompanije „Kalearo". Kako se dalje navodi u saopštenju, koje je potpisao glavni i odgovorni urednik Južnih vesti, Predrag Blagojević, PR gradonačelnika Niša, Stanislava Todorović danas je Južnim vestima potvrdila da su mediji pozivani isključivo „prema spisku koji je gradonačelnik lično sastavio”. Južne vesti podsećaju da ovo nije prvi put da gradonačelnik Simonović sam bira medije koje će obavestiti o bitnim događajima te da je ovaj regionalni medij na gradonačelnikovoj „crnoj listi” verovatno zbog „kontinuiranog objektivnog izveštavanja o gradskoj upravi“.
(NUNS, UNS, 25.04.2012)

Istrage o ubistvima novinara

Brat ubijenog Slavka Ćuruvije, Jovo Ćuruvija, obratio se Jelku Kacinu, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, jer ubistvo njegovog brata nije razrešeno ni posle 13 godina.
(Pregled, 11.04.2012)

Jelko Kacin potvrdio je da je primio i odgovorio na pismo Jove Ćuruvije. Kacin nije želeo da otkrije šta stoji u odgovoru, ali je naglasio da ovaj slučaj i ubistva drugih novinara u Srbiji moraju da dobiju sudski epilog. „Postoje jaki otpori u nekim političkim i institucionalnim krugovima u Srbiji kad se pokrenu pitanja koja ukazuju na spregu kriminala i državnog vrha Srbije pod Slobodanom Miloševićem”.
(Blic, UNS, NUNS, 11.04.2012)

Prijatelji, kolege i Ćuruvijina porodica veruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih reči i kritičkih stavova, koje je taj novinar iznosio o režimu Slobodana Miloševića. UNS je u saopštenju podsetio da istraga o smrti Ćuruvije, uprkos brojnim obećanjima svih predstavnika vlasti od 2000. godine, nije dala nikakve rezultate i izrazio protest što su „počinioci i naredbodavci tog strašnog zločina protiv slobode štampe ostali nekažnjeni".
(Pravda, 24 sata, 11.04.2012)

Povodom trinaeste godišnjice surovog ubistva Slavka Ćuruvije, UNS će predložiti novoizabranom sastavu Skupštine Srbije da hitno osnuje nezavisno telo koje bi istražilo sve okolnosti vezane za neuspešnu i neprofesionalnu istragu ubistva našeg kolege. UNS smatra da je neistinita bila i tvrdnja Specijalnog tužilaštva da je u slučaju Ćuruvija preduzelo sve što je moglo, u skladu sa svojim ovlašćenjima.
(UNS, 11.04.2012)

„Mog brata je ubila država, koja 13 godina nije učinila ništa da se njegovo ubistvo reši. Svih ovih godina pravosudni i politički krugovi fingiraju istragu, a onda se mog brata sete pred izbore i zloupotrebljavaju njegovu smrt u predizborne svrhe“, izjavio je Jovo Ćuruvija.
(Alo!, 12.04.2012)

„Odgovor Jelka Kacina na moje pismo još nisam dobio, ali njegova izjava u medijima ohrabruje moja nastojanja da akteri ubistva Slavka Ćuruvije budu izvedeni pred sud. Nerasvetljena ubistva troje novinara i nerešni slučajevi podmetanja bombe pod reportažna kola i na prozor stana novinara, kao da pokazuju da u ovoj zemlji postoje savršeni zločini i da za ubistvo novinara niko neće biti gonjen. Na tako nešto nikada neću pristati i boriću se do kraja života. Državni službenici su ubili Slavka i ova država je dužna, a ne novinari i porodica, da izvede zločince pred sud“, kaže Jovo Ćuruvija.
(Blic, UNS, 12.04.2012)

Kolege i prijatelji odali su poštu novinaru Slavku Ćuruviji, koji je ubijen pre 13 godina ispred svoga stana u centru Beograda, ponovivši zahtev da se otkriju nalogodavci i izvršioci tog zločina, jer bez toga nema demokratske Srbije ni slobode govora. Vuk Drašković je izjavio da je novinara Slavka Ćuruviju ubila Služba državne bezbednosti i dodao da se „tačno zna ko je naredio zločin, ko je zločin organizovao i ko ga je počinio".
(Večernje Novosti, Danas, UNS, 12.04.2012)

Spomen-ploča koja obeležava mesto gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija danas jedva može da se i primeti pored velike reklame na kojoj žena brije noge.
(Kurir, NUNS, 12.04.2012)

Novinarska udruženja i porodica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije obeležili su juče 13. godišnjicu njegove smrti. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je tim povodom rekao: “Otkrijte nalogodavce, imenujte ubice; vlast ima obavezu da zaviri u mračne odaje režima Slobodana Miloševića“. Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, rekla je da je Ćuruvija ubijen zato što je koristio svoje osnovno ljudsko pravo – slobodu govora.
(Beta, Politika, Dnevnik, UNS, 12.04.2012)

U Nato bombardovanju zgrade RTS 23. aprila 1999. godine, poginulo je 16 radnika te kuće. Reditelj Janko Baljak, koji je napravi dva dokumentarna filma o stradanju radnika RTS, rekao je da su „pravi krivci i dalje na slobodi" i da je „isti rukopis i ista tajna" kao i kod političkih ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i vojnika na Topčideru.
(B92 onlajn, UNS, 13.04.2012)

NUNS izražava nezadovoljstvo što nadležni državni organi u Srbiji ni 13 godina od bombardovanja zgrade RTS u Beogradu nisu pokrenule nezavisnu istragu kojom će se utvrditi ko je i zašto žrtvovao 16 radnika te medijske kuće tokom kampanje NATO. NUNS smatra da se bez rasvetljavanja ovog i drugih ubistava novinara i medijskih radnika, u Srbiji ne može govoriti o vladavini prava.
(NUNS, 23.04.2012)

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika „Zašto?", porodice, kolege i prijatelji juče su odali poštu radnicima RTS poginulim u bombardovanju 1999. godine. Generalni direktor RTS, Aleksandar Tijanić, rekao je da svi koji kriju istinu o ovom tragičnom događaju stavljaju sebe u poziciju saučesnika. UNS i Sindikat novinara Srbije pozvali su novinarske asocijacije i sindikate iz zemalja članica NATO da u svojim zemljama traže nezavisne istrage tog ratnog zločina.
(Beta, UNS, NUNS, NDNV, Danas, Pravda, 23.04.2012, Večernje Novosti, UNS, 24.04.2012)

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Arne Kenig poslao je saopštenje povodom godišnjice pogibije 16 medijskih radnika RTS-a nastradalih tokom NATO bombardovanja. EFJ podržava inicijativu UNS-a i Sindikata novinara Srbije da se 23. april obeležava kao Dan sećanja na poginule. Kenig je pozvao i ostale članice Evropske federacije novinara da daju podršku obeležavanju Dana sećanja i posebno istakao da mediji ne smeju biti vojna meta.
(UNS, NUNS, 24.04.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.