Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 25 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Uputstvo RRA, kojim se ograničava vreme trajanja plaćenih termina političkim partijama na TV donosi napredak u regulisanju ove oblasti, ali opet daje previše vremena partijama tokom kampanje, kažu medijski stručnjaci. Oni misle da plaćene termine treba sasvim ukinuti, jer u mnogim zemljama oni i ne postoje. Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ističe da su u izbornoj kampanji 2008. čak 75 odsto izbornog programa „proizvodili izborni učesnici, a samo četvrtinu novinari“. Sa stanovišta glasača to je loše, jer oni žele da se informišu iz kritičkih i analitičkih medijskih priloga, a ne na osnovu promotivnih spotova izbornih kandidata, kaže Milivojević. Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da „suština priče jeste da mediji budu posrednik između građana i stranaka, a ne puki prenosilac informacija“.
(Danas - dodatak, UNS, NUNS, 15.03.2012)

Nova pravila RRA o oglašavanju na televiziji tokom kampanje podelila su vlast i opoziciju. Dok u vladajućem bloku smatraju da je zacrtanih pet minuta dnevno na jednom kanalu sasvim dovoljno, njihovi protivnici to vide kao cenzuru. Savet RRA zasedaće svakodnevno i kažnjavaće emitere u roku od 24 sata. „Nabavili smo specijalni softver, koji će ukrštati podatke emitovanja predizbornih programa. Ako nekoga kaznimo tri puta, četvrta sankcija je oduzimanje dozvole za emitovanje programa”, kaže Goran Karadžić zamenik predsednika Saveta RRA.
(Večernje Novosti, NUNS, 15.03.2012, Dnevnik, 16.03.2012)

Prema uputstvima koje je nedavno izdala RRA, rijaliti šou „Survivor“ mogao bi da bude ukinut! Shodno odluci RRA, političkim funkcionerima tokom izborne kampanje nije dozvoljeno pojavljivanje u emisijama koje nisu zakupljene ili emitovane isključivo u predizborne svrhe. Funkcioner LDP-a, Marko Karadžić, učesnik „Survivora“ kaže da je šou snimljen pre odluke RRA. „Neverovatno bi bilo da biznis projekti u Srbiji propadaju zbog predizborne kampanje i nadam se da to nikome nije namera”, kaže Karadžić.
(Alo!, Politika, 16.03.2012)

Ukoliko RRA zabrani „Survivor“ i sve ostale emisije, filmove, spotove i druge oblike informisanja u kojima se pojavljuju partijske ličnosti, srpsko TV gledalište biće osuđeno samo na meteorološku prognozu, sport i – predsednika, piše u komentaru lista Alo!.
(Alo!, 17.03.2012)

Zamenik predsednika saveta RRA, Goran Karadžić, rekao je da je Savet zaključio da šou „Survivor“ može i dalje da bude emitovan, iako u njemu gostuje funkcioner LDP-a, Marko Karadžić. „Programi koji su snimljeni ranije i čije je emitovanje počelo pre početka kampanje, mogu da ostanu, a takav slučaj je i sa Survivorom", kaže Karadžić.
(Alo!, Politika, 17.03.2012 Večernje Novosti, 17.03.2012)

Novi serijal kultne emisije „Insajder” Brankice Stanković, čije emitovanje je planirano za 2. april na B92, neće biti prikazano. Kako saznajemo od autorke, razlog tome je što je RRA izdala opšte obavezujuće uputstvo za radio i televizijske stanice u vreme predizborne kampanje kojim se praktično zabranjuje emitovanje dokumentarnih programa.
(Blic, 17.03.2012)

RRA je pojasnila uputstvo za medije u kome se navodi da se istraživačke emisije poput „Insajdera“ mogu emitovati tokom predizborne kampanje. Povodom uputstva RRA o informisanju u toku predzborne kampanje, RTV B92 dobila je naknadno tumačenje od RRA.
(B92, Blic, Politika, 17.03.2012)

U predizbornoj kampanji za elektronske medije važe nova pravila u predstavljanju stranaka, dok je oblast interneta ostala neuređena. Član Saveta RRA, Goran Peković, rekao je da to telo nije nadležno za kontrolu objavljivanja informacija o stranačkim aktivnostima na internetu. Peković je podvukao da se to odnosi na sve veb prezentacije, pa i na sajtove televizijskih i radio emitera.
(Tanjug, Blic, UNS, 20.03.2012)

Uputstvo koje je Savet RRA doneo radi regulisanja ponašanja emitera tokom predizborne kampanje učesnike tog procesa deli na privilegovane i nepoželjne, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković. Kao poseban problem Radojković je naveo uplitanje politike u elektronske medije, a najveći primer takve zloupotrebe je 11-minutno obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića na Dnevniku RTS-a. Naime, povod o snežnom nevremenu u Crnoj Travi, tvrdi Radojković, predsednik je iskoristio i za slanje političkih poruka. Radojković je istakao da o takvim zloupotrebama javnog servisa RRA nije rekao ni reč. „U tom prilogu Tadić govori sedam minuta, a četiri Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije”, replicirao je Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa. Goran Karadžić, potpredsednik Saveta RRA, nije želeo da komentariše zamerke Radojkovića.
(Beta, Politika, 17.03.2012)

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković, sa željom da dopuni izveštaj agencije Beta, navodi da je na konferenciji za novinare u Medija centru 16. marta izneo dva primera zloupotrebe javnog servisa, od kojih je samo jedan komentarisao direktor RTS, koji nije naveo drastičniji primer od 28. februara, kada se očekivalo dodeljivanje statusa kandidata za EU našoj zemlji. „Tog dana odluka nije doneta, a predsednik je u direktnom javljanju iz Brisela, govorio u Dnevniku 2 direktno 12 minuta. Pošto događaja nije bilo on je govorio o značaju dobijanja kandidature što je glavna tačka izborne platforme vladajuće koalicije“, kaže Radojković.
(Politika, NUNS, UNS, 20.03.2012)

Gordana Suša i Goran Peković, članovi Saveta RRA objašnjavaju da će „Insajder” ipak biti nesmetano emitovan, budući da se radi o istraživačkom novinarskom projektu. Sporna tačka uputstva odnosi se samo na zabavne programe i to prvenstveno one koji se emituju uživo, a ne na informativne i dokumentarne.
(Blic, Politika, 18.03.2012, Danas - specijalni dodatak, Pravda, Kurir, 19.03.2012)

Nova pravila RRA o predstavljanju političkih stranaka u elektronskim medijima, dala su prve rezultate – i emiteri i partije su opreznije, a pojedine TV i radio stanice već su dobile prva upozorenja RRA koja najavljuje rigoroznu kontrolu tvrdi član Saveta RRA, Goran Peković.
(Tanjug, Politika, 18.03.2012)

Povodom tvrdnji da je RRA zabranila „Insajder“, Savet RRA ponavlja da ta, niti bilo koja informativna emisija u Srbiji nije zabranjena odlukom te agencije. U zvaničnom saopštenju savet traži demanti i izvinjenje svih koji su svojim „proizvoljnim stavovima i neprofesonalnim pristupom“ naneli veliku štetu toj instituciji.
(Blic, 19.03.2012)

NUNS žali zbog odluke UNS-a da odbije dogovor o podeli imovine, na osnovu izvršne presude Apelacionog suda u Beogradu.
(NUNS, NDNV, 20.03.2012)

UNS žali zbog odluke NUNS-a da ne prihvati razgovor o stvaranju zajedničke novinarske organizacije i apeluje i na rukovodstvo NUNS-a da a priori ne odbacuje predlog.
(UNS, 20.03.2012, B92, Danas, 21.03.2012)

NUNS je saopštio da na predlog o ujedinjenju dva novinarska udruženja gleda kao na pokušaj da se „kupi vreme“ i izbegne fer dogovor o korišćenju imovine koja je kao legat ostavljena svim novinarima Srbije. "Budući da postoji izvršna sudska presuda, bićemo prinudjeni da, u skladu sa zakonom, pristupimo njenoj realizaciji ako ne bude moguće postići nikakav dogovor. Na tu činjenicu smo tokom ranijih razgovora skrenuli pažnju kolegama iz UNS-a", navodi se u saopštenju NUNS-a.
(Beta, B92 onlajn, UNS, NUNS, 20.03.2012, Pravda, UNS, 21.03.2012)

UNS obaveštava kolege i javnost da je netačna tvrdnja iz saopštenja NUNS-a da je njihov zahtev za podelu zgrade Doma novinara u Resavskoj 28 po principu pola-pola „primena sudske odluke” Apelacionog suda u Beogradu. Istina je da je Apelacioni sud u Beogradu doneo presudu koja zgradu u Resavskoj 28 proglašava zajedničkom imovinom, ali bez prejudiciranja koliki deo pripada kom udruženju.
(UNS, 21.03.2012, Fonet, Politika, 22.03.2012)

Politička stranka Ujedinjeni regioni Srbije uputila je prigovor RRA-u zbog, kako tvrde, kršenja Opšteg obavezujućeg uputstva o ponašanju medija u predizbornoj kampanji i povlašćenog položaja Borisa Tadića. Prema njihovoj oceni, Tadić je u kampanji kao lider Demokratske stranke „prikriven iza funkcije predsednika Srbije”, pa se ti sadržaji emituju u informativnim programima TV stanica, a ne u okviru izbornih blokova. Na ovaj način, kako kažu, nosilac jedne izborne liste se pojavljuje više puta u informativnim emisijama, što sve druge stranke i izborne liste stavlja u neravnopravan položaj.
(Politika, Danas, Kurir, Dnevnik, Pravda, 24.03.2012, Blic, UNS, 25.03.2012)

Prema izveštaju RRA o dosadašnjoj predizbornoj kampanji, na RTS u informativnoj emisiji Dnevnik najduže je u prilozima zastupljena SNS, i to sa 21 odsto, a potom DS sa 15 i URS15 odsto. Na B92 takođe prednjači SNS, a potom sledi DSS, URS i LDP, dok je DS tek na petoj poziciji po minutaži. Na TV „Prva“ najduži prilozi su bili o aktivnostima URS, potom SNS, slede radikali i DS. SPS, iako u vladajućoj koaliciji, ima najmanji procenat u trajanju priloga u odnosu na druge stranke u vlasti. SNS je juče odbacila izveštaj RRA kao netačan, uz konstataciju da je „daleko do realnosti“.
(Blic, 24.03.2012)

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) započeli su promociju programa „Ujedinjeni za poljoprivredu”, a svoje izborne spotove su uradili u skladu sa propisima i ni na koji način nisu prekršili Zakon o oglašavanju, saopšteno je iz te stranke u odgovoru na upozorenje RRA da bi emitovanje njihovog spota moglo biti zabranjeno jer se u njemu prikazuje logo poznatih svetskih kompanija. Član Saveta RRA, Goran Peković, prethodno je rekao da se „u spotu očigledno krši Zakon o oglašavanju, jer gledaoci stiču utisak da te kompanije podržavaju kampanju URS-a”.
(Dnevnik, Večernje Novosti, 25.03.2012)

Savet je na današnjoj sednici razmatrao izveštaj Službe za nadzor koja je reklamni spot URS evidentirala kao moguće sporan sadržaj, a u okviru emitovanja predizbornog političkog marketinga u programima nekoliko emitera. Kako bi Savet uzeo u razmatranje ovaj moguće sporan sadržaj neophodno da prikupi svu potrebnu dokumentaciju.
(Savet RRA, 26.03.2012)

Razmatrajući prigovor koji je dostavila lista Ujedinjeni regioni Srbije i lista Srpske Napredne stranke, Savet RRA je odlučio da obavesti javnost da smatra da, prateći rad državnih organa, nijedan emiter do sada nije prekršio Opšte obavezujuće uputstvo. Savet je razmatrao i onaj deo prigovora URS-a, ali i slična pitanja regionalnih i lokalnih emitera, koja se odnose na emitovanje kadrova iz redovnog praćenja rada funkcionera u plaćenim predizbornim terminima ili TV reklamama. Savet smatra da u takvim slučajevima nema odgovornosti emitera, niti se time krše pozitivni pravni propisi koji regulišu ovu oblast.
(Savet RRA, 26.03.2012, Danas, UNS, Alo!, Blic, Alo, Press, NUNS, Politika, Večernje Novosti, Kurir, 27.03.2012)

I SNS je uputio predstavku RRA zbog, kako tvrde, nejednakog tretmana izbornih lista u kampanji u informativnim emisijama. U obrazloženju SNS-a tvrdi se da lider DS-a zloupotrebljava funkciju predsednika Republike kako bi u predizbornoj kampanji (lista DS-a) imala povlašćen položaj u medijima.
(Dnevnik, 27.03.2012)

RRA će 2. aprila predstaviti prve rezultate monitoringa medija u predizbornoj kampanji.
(NDNV, 27.03.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Nedim Sejdinović u autorskom komentaru navodi: Veliki broj međunarodnih dokumenata precizno određuje ulogu medija i informisanja u izbornoj kampanji, a postoji i mnoštvo priručnika koji temeljno i sistematski pokazuju šta jeste to, tako željeno, profesionalno, objektivno i nepristrasno „predizborno novinarstvo“ i kako ga je moguće osvojiti. Slobodni izbori nisu mogući ako građani ne glasaju na temelju valjane informisanosti; izbori u tom slučaju ne predstavljaju izraz političke volje građana, već njenu do neprepoznatljivosti iskrivljenu sliku. Čini se da mediji i novinari u Srbiji ili ne poznaju ili ignorišu ove dokumente i priručnike, kao što uostalom baš nešto nisu zainteresovani ni za ono što piše u Kodeksu novinara Srbije. Na žalost, internet mediji ne nude pravu alternativu, oni ili nisu dovoljno uticajni ili su samo replike tradicionalnih medija.Politička borba u Srbiji se skoro u potpunosti vodi u medijima, i to traje neprestano. Šminka je bitnija od sadržine, a spin doktori se nalaze u vrhovima stranaka. Politička instrumentalizacija medija je postala opšte mesto.
(www.mediamonitor.rs, Autonomija, NDNV, 22.03.2012)

Dinko Gruhonjić u autorskom komentaru navodi: Tačno, pošteno, uravnoteženo i nepristrasno novinarsko izveštavanje o izborima je ključni pokazatelj demokratije u zemljama u tranziciji. Neosposobljen novinar često nije ni svestan da je izmanipulisan. S druge strane, kada je novinar osposobljen, njime se teže može manipulisati. Postojeće analize medijskog izveštavanja u ovim predizbornim danima govore o brojnim primerima neprofesionalnosti i pristrasnosti. Istraživanje koje sam radio sa studentima žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, krajem novembra i početkom decembra prošle godine pokazalo je, na žalost, očekivane rezultate: naši mediji boluju od prikrivenog političkog marketinga. Oni favorizuju one u čijem su vlasništvu ili pod čijim su uticajem. To su nepobitni preliminarni rezultati ovog istraživanja. I tu nema razlike između medija na srpskom i najuticajnijih medija na manjinskim jezicima. Jer, fer je da sebi priznamo: kako odmiču godine od onog famoznog 5. oktobra 2000. godine, mi imamo sve manje prostora za slobodno pisanje i objavljivanje. A to se naročito odnosi na predizborne kampanje.
(NDNV, 22.03.2012)

Država i mediji

Medijska udruženja i asocijacije izrazile su uznemirenost zbog toga što vlast, sprovodi tihu opstrukciju nezavisnih organa i institucija koji se bave zaštitom građanskih prava i sloboda.
(Beta, Danas, NUNS, 15.03.2012)

Iz javnih servisa

RTS i Centralna kineska televizija potpisale sporazum o saradnji, koji predviđa razmenu programa i međusobnu podršku i pomoć u radu. RTS razmenjivaće program sa Centralnom kineskom televizijom (CCTV). Gledaoci srpskog javnog servisa prvo će moći da vide dokumentarne filmove o prirodnim lepotama, kulturi i njenim spomenicima i istoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu. Godišnji budžet od 30 milijardi dolara omogućio je Kineskoj televiziji da na svoja 42 kanala emituje programe koji su tehnološki i sadržinski na najvišem svetskom nivou.
(RTS onlajn, UNS, 22.03.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Jelena Karleuša najavila je na društvenoj mreži Tviter da će tužiti i zatvoriti Press, a novine nazvala zlom koji truje narod. Zbog pretnji i uvreda iznetih na račun dnevnog lista Press, urednički kolegijum je posle konsultacija sa advokatskim timom odlučio da podnese tužbu protiv Karleuše.
(Press, 15.03.2012)

Jelena Karleuša od Prve televizije potražuje sumu od milion evra zbog uvreda koje je na njen račun izneo Ivan Ivanović u svojima emisijama na ovoj televiziji.
(Kurir, 16.03.2012)

„Dopisniku RTV, Nenadu Jovićeviću, lično sam rekao da u situaciji, kada on iskljujučuje profesionalizam i šalje iskrivljenu sliku o armiji volontera u Bečeju, ne želim više da sarađujem sa njim i da ga neću pozivati na pres-konferencije koja ja organizujem“, deo je otvorenog pisma Petera Knezia, predsednika opštine Bečej, upućenog UNS-u, NUNS-u, Pokrajinskom ombudsmanu, te agencijama Beta, Tanjug i Fonet.
(Dnevnik, 15.03.2012)

U zadnjih nekoliko dana desilo se više slučaja napada na novinare od strane predstavnika vlasti i lokalnih moćnika. Poslednji napad 9. marta na zboru građana učinio je predsednik opštine Žagubica, Dragi Damjanović, koji je član stranke G17 plus. On je fizički i verbalno napao je novinarku krepoljinske televizije AS, Aleksandru Đorđević, dok je snimala skup. Slučaj je prijavljen policiji koja je novinarku uputila na pregled u požarevačku bolnicu.
(Danas - Braničevo, 16.03.2012)

Predsednik opštine Žagubica, Dragi Damnjanović, koji je 10. marta na zboru građana u selu Krupaja napao novinarku Aleksandru Đorđević, ponovo je kandidat URS-a za predsednika te opštine. Nino Brajević, generalni sekretar UNS, kaže da je kandidovanje Damnjanovića posle skandala sa fizičkim napadom na predstavnika „sedme sile“ moralni minus za URS.
(Pravda, NUNS, 20.03.2012)

Vlado Georgiev, popularni pevač, žestoko je juče izvređao novinarku Kurira samo zato što se raspitivala za njegovo zdravlje, piše list Kurir.
(Kurir, 18.03.2012, Kurir, 19.03.2012)

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, visoki funkcioner URS, rekao je da će ova stranka zatražiti od RRA 24-satni monitoring nad radom Timočke radio-televizije. “Ova televizija ne samo da ne poštuje pravila novinarske profesije nego na krajnje grub, neprimeren, primitivan i vulgaran način vređa koga stigne. Iz minuta u minut na ovoj televiziji može da se čuje gomila laži i neproverenih informacija“, tvrdi Ničić.
(Press, 19.03.2012)

Timočka televizija i radio, kao jedina regionalna TV stanica u Zaječarskom okrugu, dobila je nalog od Gradske uprave da se u roku od 30 dana iseli iz poslovnog prostora. Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i jedan od lidera URS, hoće da zatvori privatnu Timočku televiziju, tvrde novinari i uređivački kolegijum TTV.
(Kurir, NUNS, 23.03.2012, Pravda - Srbija, Press, UNS, Kurir, 24.03.2012, Kurir, 26.03.2012)

Iz distributivnog preduzeća SBB upozoravaju da sudski izvršitelji u pokušaju da vrate signal televize Kanal 9 mogu da prekinu signal u Novom Sadu tokom vikenda. Nekoliko sati pošto što je SBB 24. februara nakon rešenja suda vratio program Kanala 9 u svoj osnovni analogni paket, kvalitet signala ovog programa je postao toliko loš da gledaoci ne mogu da ga prate.
(Danas, UNS, 16.03.2012)

Izvršenje privremene mere Privrednog suda u Novom Sadu, odloženo je do daljnjeg, na zahtev TV Kanala 9, jer je signal TV Kanal-a 9 u osnovnom analognom paketu programa SBB-a u Novom Sadu od juče pušten i dobrog je kvaliteta.
(Kanal 9, UNS, 16.03.2012)

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Višeg suda u Zrenjaninu, koji je odbio tužbu glavnog urednika lista Zrenjanin i člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine, Dalibora Bubnjevića, protiv lista Blic i novinarke novosadskog dopisništva tog beogradskog dnevnika, Ane Lalić. Reč je o tekstu u kojem je novinarka novosadskog dopisništva Blica Ana Lalić prenela reakciju koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, povodom imenovanja Bubnjevića za člana Upravnog odbora RTV-a. Građanska Vojvodina je u tom saopštenju Bubnjevića okvalifikovala kao „pomagača” Nacionalnog stroja.
(NDNV, RTV B92, 27.03.2012)

Dopisnik lista Dnevnik iz Sombora, Milić Miljenović, predao je somborskoj policiji krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti od strane narodnog poslanika Žike Gojkovića. Novinaru je pre nekoliko dana stigao preteći SMS sa mobilnog telefona Gojkovića, koji je i potpredsednik Srpskog pokreta obnove. SPO se juče, saopštenjem, izvinio novinaru Dnevnika.
(Alo!, 28.03.2012)

Udruženja novinara Srbije i Vojvodine najoštrije su osudila „ozbiljne pretnje“ koje je narodni poslanik Žika Gojković uputio dopisniku novosadskog Dnevnika iz Sombora Miliću Miljenović u.
(UNS, 27.03.2012, Pravda, 28.03.2012)

NUNS i NDNV najoštrije protestuju zbog ozbiljne pretnje koje je narodni poslanik Žika Gojković uputio dopisniku novosadskog Dnevnika iz Sombora Miliću Miljenoviću. NUNS i NDNV će o ovom slučaju obavestiti međunarodne organizacije i tražiti njihovu pomoć u zaštiti novinara i medija u Srbiji.
(NUNS i NDNV, 27.03.2012)

Žika Gojković za Pravdu demantuje da je pretio bilo kome, pa i novinaru Miljenoviću, i ističe da je veoma iznenađen postupkom Dnevnika.
(Pravda, NUNS, Politika, UNS, 28.03.2012)

Novinari nekadašnje Televizije Foks (Fox), današnje Prve TV, negirali su pred Osnovnim sudom u Novom Sadu da su krivi za uvredu i klevetu bivšeg direktora Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, Aleksandra Milovančeva.Milovančev je tužio urednike i novinare jer su u septembru 2008. godine emitovali priloge u vezi sa krivičnom prijavom protiv njega.
(Beta, NDNV, 28.03.2012)

Istrage o ubistvima novinara

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je da je zlonameran i licemeran pokušaj diskreditacije predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nate Mesarović netačnim informacijama da je bila u sudskom veću koje je osudilo novinara Slavka Ćuruviju. Mesarovićeva je demantovala navode da je bila u sudskom veću koje je u maju 1999. potvrdilo osuđujuću presudu novinaru Slavku Ćuruviji ubijenom 11. aprila 1999.
(Kurir, 24.03.2012)

Petar Popović, pomoćnik glavnog urednika nekadašnjeg „Dnevnog telegrafa" izjavio je da je nekoliko nedelja pred ubistvo Ćuruvija osuđen na pet meseci zatvora zbog klevete. Prvostepenu presudu potpisao je Krsto Bobot, a presudu je potvrdila sudija Nata Mesarović, koja je i danas predsednica Vrhovnog saveta sudstva. „U takvim okolnostima ja mislim da tu treba tražiti odgovor, rešenje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije“, naveo je Popović. On je rekao da je uveren u to da se o slobodi javne reči i novinarstva u Srbiji ne može pričati dok se ne nađu nalogodavci i izvršioci Ćuruvijinog ubistva.
(Tanjug, Dnevnik, NUNS, UNS, 21. 03.2012 Radio Slobodna Evropa, UNS, 26.03.2012)

U demantiju Nate Mesarović se kaže: “Dana 1.04.1999. godine ubijen je Slavko Ćuruvija, pa je Prvi opštinski sud 16.04. 1999. godine doneo rešenje kojim obustavlja krivični postupak u odnosu na njega. Dana 20.04.1999. godine žalbe su dostavljene Okružnom sudu u Beogradu. Dana 14.05.1999. godine Okružni sud u Beogradu u veću sastavljenom od sudija Siniše Važića, predsednika veća i sudije izvestioca, Nate Mesarović i Nade Zec, članova veća doneo je presudu kojom se odbijaju žalbe kao neosnovane. Dakle, u predmetu Okružnog suda u Beogradu Kž broj 828/99 nije se odlučivalo o Slavku Ćuruviji”.
(UNS, 22.03.2012)

„Slavku Ćuruviji nismo sudili, taj postupak je obustavljen i tražiću predmet iz Prvog osnovnog suda da se bolje upoznam sa detaljima. Nije mi jasno zašto se sada o tome piše“, kaže Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda, precizirajući i da je odgovor na ovu temu već ranije dostavila medijima.
(Danas, RTV B92, NUNS, 28.03.2012)

U aprilu će se navršiti 13 godina od ubistva Slavka Ćuruvije i isto toliko godina od nekažnjavanja nalogodavaca te političke likvidacije. Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana žena, to objašnjava time što za to nema političke volje vladajuće koalicije. „Ključna je odgovornost Demokratske stranke, jer je ona ta koja je predvodila 5. oktobar. Oni ne mogu sada da rehabilituju Socijalističku partiju Srbije na način da ne problematizuju onu prošlost zbog koje je i nastala petooktobarska pobuna“. NUNS je još 1999. godine protestovao protiv sramne presude Ćuruviji i kolegama, a sredinom prošle godine je od Višeg suda zahtevao njjihovu rehabilitaciju. „Reformisano“ pravosuđe, međutim, „brani se ćutanjem“. „Do danas nismo dobili nikakvu informaciju da li je postupak pokrenut“, kaže generalni sekretar NUNS-a, Sveta Raković.
(Radio Slobodna Evropa, UNS, 22.03.2012)

Predsednica nemačke fondacije „Kaseler Fridensforum", Brigit Malzahn, posetila RTS i upoznala decu i supruge poginulih u bombardovanju 1999. godine. Od 1999. godine, Fondacija „Kaseler Fridensforum" iz Nemačke stipendira decu poginulih radnika RTS-a.
(RTS, NUNS, 23.03.2012)

Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo bi da pokrene novu istragu o odgovornima za pogibiju 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine. Žanka Stojanović, majka nastradalog Nebojše Simeunovića, sastala se juče u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici sa jednim od zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji joj je rekao da je doneta odluka o pokretanju nove istrage o pogibiji radnika RTS-a.
(Danas, B92, NUNS, 28.03.2012)

Prava novinara

Dugogodišnji sportski komentator Risto Kubura oboleo od raka koštane srži i trenutno gotovo nepokretan leži u bolnici. Doajen srpskog novinarstva i dugogodišnji sportski komentator RTS-a, Risto Kubura živi teško bolestan i u toliko teškoj materijalnoj situaciji da su prijatelji pokrenuli internu akciju među novinarima da mu se pomogne kako bi imao bar za lekove.
(Press, UNS, 23.03.2012, UNS, 28.03.2012)

Manjinski mediji

Na poslednjoj redovnoj sednici skupštine opštine Bačka Topola izglasan je predlog da Nacionalni savet Mađara bude suosnivač Radio Regije u Bačkoj Topoli. Prilikom rasprave o predlogu, osim predstavnika opozicije, i neki odbornici vladajuće koalicije su izrazili negodovanje zbog ovakvog predloga, pošto Radio Regija emituje program na mađarskom, srpskom, rusinskom, slovačkom i nemačkom jeziku, pa na toj osnovi i drugi nacionalni saveti nacionalnih manjina bi trebalo da budu suosnivači. Sada je otvorena mogućnost da Nacionalni savet Mađara i predstavnici opštine potpišu ugovor o prenošenju dela osnivačnih prava na Nacionalni savet Mađara.
(Vajdasag ma, NDNV, 23.03.2012)

Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje, Milorad Đurić, smatra da bi RTV trebalo da razmisli o mogućnosti titlovanja programa na jezicima nacionalnih manjina na srpski jezik, što bi doprinelo međusobnoj komunikaciji različitih kultura u Vojvodini.
(Pravda, 24.03.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.