Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 24 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Medijska udruženja i asocijacije izražavaju duboku uznemirenost i nezadovoljstvo zbog tihe opstrukcije koju vlasti sprovode u odnosu na nezavisne organe i institucije u čijoj je nadležnosti zaštita građanskih prava i sloboda, navodi se u zajedničkom saopštenju. Najnoviji primer je odbijanje vladajućeg bloka da blagovremeno izabere Zaštitnika građana i tako omogući da ta institucija radi u punom kapacitetu.
(NUNS, UNS, ANEM, NDNV, Lokal pres, 13.03.2012)

Uprava UNS-a odlučila je da istraje na obaranju presude kojom je Apelacioni sud u Beogradu zgradu UNS-a u Resavskoj ulici 28 u Beogradu proglasio zajedničkom imovinom UNS-a i NUNS-a. Nezavisno od daljeg ishoda sudskog postupka, Uprava UNS-a je donela odluku da NUNS-u odmah predloži razgovore o pravljenju zajedničke novinarske organizacije.
(UNS, 02.03.2012, ASMEDI NEWSLETTER, mart, 2012. NDNV, 05.03.2012)

Ivana Vujanov, komentar Dnevnika: Poslednje saopštenje RRA pohvaljuje televizije za poštovanje Zakona o oglašavanju. Kako ističu u saopštenju, televizije s nacionalnom frekvencijom od 1. juna do 31. decembra 2011. godine sedam i po puta manje su kršile Zakon o oglašavanju u odnosu na 2010. godinu. Iako na izgled pozitivni, ovi rezultati daleko su od idealnih, a naročito nisu razlog za zaključak RRA da je upravo zahvaljujući njihovom angažovanju i radu drastično smanjen broj prekršaja Zakona o oglašavanju. Naprotiv. RRA je zbog ovog izveštaja izložena kritici javnosti jer se zadovoljava naplaćivanjem kazni, umesto da ide do kraja u primeni Zakona.
(Dnevnik - specijalni dodatak, 03.03.2012)

RRA je za poslednje tri godine preko 70 puta dala saglasnost za promenu vlasničkih struktura radio i televizijskih emitera, piše list Blic. Iako zakon o RRA ne dozvoljava otuđivanje, prodaju ili iznajmljivanje frekvencija koje su nacionalnim emiterima dodeljene 2006., nove gazde televizija dobile su frekvencije u paketu sa većinskim delom akcija koje su kupljene. Formalno pravno, frekvencije ovih TV emitera nisu bile na prodaju, ali je zakonski okvir omogućio prikrivenu trgovinu. Profesor Rade Veljanoski smatra da je Savet imao obavezu da raspiše novi konkurs za dodelu frekvencije istog trenutka kada se jedan od vlasnika povukao. Vladimir Vodinelić, bivši član RRA, kaže da je Ministarstvo nadležno za medije odavno trebalo da reaguje i zaštiti javno dobro.
(Blic, UNS, NUNS, 06.03.2012)

Nevladine organizacije, Biro za društvena istraživanja i Memo 98 iz Slovačke, vršiće monitoring medija u predizbornom periodu u Srbiji, koji će trajati šest nedelja, a javnosti će biti predstavljena tri dvonedeljna izveštaja o izveštavanju glasila tokom kampanje, najavljeno je na konferenciji za novinare.
(Danas, NUNS, 08.03.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Ljiljana Smajlović u autorskom komentaru lista Danas: Nije problem to što su naši nezavisni mediji finansirani zapadnim donacijama. Problem je u tome što danas, kada tih para više nema, nema ni boraca za slobodno novinarstvo. A u vreme kada smo se Miloševiću suprotstavljali uz aplauze i novce sa Zapada, bilo ih je napretek. Sada kada su aplauzi utihnuli, i kada su presahle donacije, sada kada su „naši“ došli na vlast, nema više ni boraca za slobodu informisanja.
(Danas, UNS, 01.03.2012)

U opširnom intervju-u, predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović kaže: Devedesetih godina je bilo više nezavisnih medija u Srbiji nego danas. Kod nas barem tri godine zaredom opada sloboda izražavanja, što su merenjem zabeležile i relevantne međunarodne organizacije. Lane su dva glavna urednika u Srbiji smenjena pod političkim pritiskom. Protiv dvoje novinara pokrenut je krivični progon zato što su upoznali javnost sa činjenicama od javnog značaja o nespremnosti državnih organa za odbranu zemlje. To je novinarstvo zbog kojeg bi u slobodnijoj zemlji bili pohvaljivani i nagrađivani.
(Pečat, 02.03.2012)

Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, rekao je da je Vlada Srbije protiv medijske strategije. „Aktuelna Vlada ne da nije počela sa primenom Medijske strategije, već uporno radi sve suprotno. Prema Akcionom planu, u roku od 18 meseci predviđeno je, između ostalog, donošenje novog zakona o javnom informisanju, utvrđivanje predloga zakona kojim se reguliše oblast elektronskih medija, kao i zakona o javnim RTV servisima. Koliko je poznato, rad na ovim zakonima još nije počeo. Jedanaest godina posle demokratskih promena, stanje u srpskom novinarstvu nikad nije bilo gore. Pritisci na medije, kontrola medija, težak materijalan položaj novinara, srozavanje novinarskih standarda - to je ono što danas karakterišesrpsko novinarstvo“, smatra Obradoić.
(Nova Naša reč, Južne vesti, Užička nedelja, NUNS, 06.03.2012)

Evropski parlament (EP) je zabrinut zbog pokušaja nadzora i uplitanja u medije u Srbiji i traži od srpskih vlasti da zajamče „nezavisnost sredstava informisanja od političkih pritisaka i drugih upliva". U dokumentu je pohvaljen Akcioni plan srpskih vlasti za primenu Medijske Strategije, „kao i planirano povlačenje države iz medijskog vlasništva", predočena „zabrinutost zbog pretnji srpskim novinarima" i apeluje na „snažnu istragu tih pretnji kako bi se novinarima omogućilo da u bezbednim uslovima svoj rad obavljaju efikasno i bez potrebe za samocenzurom". EP u predlogu rezolucije traži da se „isto tako obezbedi ravnopravan pristup tržištu oglašavanja, uključujući izdvajanja iz državnih fondova za troškove oglašavanja i reklame", a „novinari pozivaju da poštuju (profesionalni) Etički kodeks". Parlament EU, navodi se u dokumentu, „izražava žaljenje zbog činjenice da su državne vlasti zavele medijsku blokadu oko incidenata u julu 2011. na severu Kosova i pogrešno predstavile ulogu Kfora u tim događajima".
(Beta, FoNet, NUNS, UNS, NDNV, 01.03.2012)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) registrovala je pojačan pritisak na lokalne medije u Srbiji. Devetog marta 2012, predsednik Gradskog veća Žagubice, navodno je doneo odluku o lokalnom TV emiteru. U drugom incidentu, dan ranije, gradska odbornica u Sremskoj Mitrovici navodno je verbalno uvredila lokalnog novinara koji je želeo da zna da li je tačno će ona podneti ostavku. Sedmog marta 2012. SEEMO je registrovao još jedan incident: vlasti opštine Bečej navodno su sprečile Nenada Jovovića, novinara regionalnog javnog servisa, Radio-Televizije Vojvodine, da izveštava sa opštinske sednice. Učestali incidenti i pritisak na lokalne medije koincidiraju sa predizbornom kampanjom za parlamentarne izbore koji su zakazani za 6. maj 2012. "Uočavam rastući pritisak na lokalne medije u Srbiji", izjavio je generalni sekretar SEEMO-a, Oliver Vujovic. "Pozivam srpske vlasti da zaštite novinare od samovoljnog ponašanja lokalnih političara i da organizuju obuku namenjenu političarima i javnim službenicima o javnim informacijama i ulozi medija u društvu."
(SEEMO, 12.03.2012)

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, tvrdi da Tadić namerava da se kao predsednik Srbije pojavljuje u udarnim terminima u medijima i na taj način reklamira DS. On je na konferenciji za novinare rekao da su pravila o reklamiranju stranaka, koje je propisala RRA, usmerena protiv SNS-a. „Vlast je naložila RRA da donese pravila koja su, čini mi se, mogla da se donose samo u vreme Pola Pota i Idi Amina“. Po njegovim rečima, cene termina od pet minuta u elektronskim medijima su od 5.000 do 10.000 evra. Vučić smatra da će Tadić, sve do raspisivanja predsedničkih izbora, imati svakog dana besplatnih 20 minuta na svim televizijama u udarnom terminu.
(Dnevnik, Politika, Pravda, 13.03.2012)

Država i mediji

Demokratska stranka (DS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) izveli su pravu medijsku „invaziju“ povodom boravka njihovih čelnika u Ženevi, piše list Danas. Od utorka u 10.30 do srede u 01.30 URS je objavio ukupno 15 takvih sadržaja, s tim što je Mlađan Dinkić lično na internetu postavio još desetak. DS je u navedenom periodu objavila „samo“ pet informacija. Međutim, nacionalni elektronski mediji su ubedljiv naglasak stavili na aktivnosti predsednika Borisa Tadića, dok je Dinkić bio upadljivo u drugom planu, pokazala je Danasova analiza. Centralni dnevnici RTS, TV B92, TV Prva i TV Pink u utorak uveče počeli su prilozima iz Ženeve, odakle su se javljali specijalni izveštači. RTS je događaju posvetio skoro pet minuta, a ostali dva do dva i po. Javni servis je za intervju u direktnom uključenju Tadiću „dao“ polovinu ukupnog priloga, to jest 2,5 minuta. Intervju s predsednikom dobio je i B92, čiji je novinar uradio razgovor s njim u novom „fijatu“, u trajanju od 90 sekundi, to jest dve trećine celog priloga. Pink i Prva emitovali su Tadićevu izjavu koju je svim novinarima, što je činilo znatno manje nego na RTS i B92. Samo je TV Pink imao intervju s Mlađanom Dinkićem, koji je čak dobio više „prostora“ od Tadića.
(Danas, 08.03.2012)

Do prekida sednice Skupštine Aranđelovca došlo je zbog nedozvoljavanja direktnog TV prenosa. „Uvek sam se zalagao da sednice Skupštine budu otvorene za javnost“, kaže Nikola Obradović, predsednik Skupštine. „Ovoga puta do toga nije došlo jer nijedna od tri lokalne RTV stanice nema dozvolu od RRA da direktno prenosi sednice”.
(Pravda - Srbija, 13.03.2012)

Iz javnih servisa

RTS je saopštila da ona nije uvela TV pretplatu, da je ne naplaćuje i da ne šalje račune, a da je sve što se tiče slanja računa i naplaćivanja pretplate zakonskim propisima i ugovorima povereno je elektroprivrednim preduzećima.
(Kurir, UNS, NUNS, 01.03.2012)

Predsednik Udruženja potrošača u Kikindi, Aleksandar Korać, reagujući na informaciju da su na kućne adrese 82 najveća dužnika koji nisu izmirili TV pretplatu za pet godina poslata sudska rešenja o prinudnoj naplati, podsetio da „pretplata može da se sudom naplati samo za period od poslednjih godinu dana od momenta podnošenja tužbe, jer dugovanja odranije automatski zastarevaju, odnosno, nema retroaktivne naplate“. Korać savetuje one koji su dobili rešenja o prinudnoj sudskoj naplati da iskoriste pravo žalbe s rokom od pet dana.
(Večernje Novosti - Vojvodina, UNS, 01.03.2012)

Generalni direktor RTV, Siniša Isakov, izjavio je u Novom Sadu da je ta kuća u posebno teškoj situaciji, jer je sistem naplate TV pretplate veoma komplikovan i teško ga je kontrolisati. Građani Vojvodine plaćaju pretplatu „Elektrovojvodini“, a ona novac prebacuje „Elektroprivredi Srbije“, koja ga uplaćuje Radio-televiziji Srbije. Od te sume RTS bi trebalo da 70 odsto prosledi na račun RTV.
(Pravda, 10.03.2012)

Iako je Radio-televizija Srbije još 13. jula prošle godine objavila konkurs „Tražimo stotinu mladih stručnjaka za 21. vek“, do danas nije poznato koji su kandidati ušli u treći selekcioni krug, u kojem bi trebalo proveriti stručnost kandidata.
(Kurir, 03.03.2012)

Sredinom aprila održaće se treći izbor kandidata koji su položili prethodni test za prijem 100 mladih stručnjaka u RTS, rekli su u Javnom servisu. Oni su pozvali i novinare Kurira da proprate taj događaj. (Kurir, 05.03.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja, medijski nesporazumi

Pokret „Živim za Krajinu", predvođen gradonačelnikom Zaječara, Boškom Ničićem, najavio je krivičnu prijavu i tužbu protiv Timočke televizije i radija zbog „iznošenja neistina na račun ovog pokreta".
(Pravda, UNS, 01.03.2012)

Prvo osnovno javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Dejana Žitića, koji je prošle sedmice fizički nasrnuo na novinarsku ekipu Televizije Studio B i predložilo sudu da mu produži pritvor.
(Tanjug, B92, 02.03.2012, Alo!, Kurir,03.03.2012)

Predsednica SO Ćuprija Ksenija Milošević (DS) napustila je skup jer je osim nove TV predstavljen i stranački program SDS, o čemu ona nije zvanično obaveštena. Strasti su se, međutim, smirile, pa je Miloševićeva posle napuštanja sale ipak dala izjavu za novu televiziju, čiji je početak rada najavljen za ponedeljak.
(Press, Večernje Novosti - Srbija, 03.03.2012)

Narodna banka Srbije podnela je žalbu Savetu za štampu zbog više tekstova objavljenih u dnevnom listu Press koji su „bili zlonamerni i tendenciozni". NBS ocenjuje i da je takvim tekstovima „narušen ugled" te institucije i prekršen Kodeks novinara.
(B92, NUNS, 04.03.2012)

Uređivački kolegijum Pressa u oštrom odgovoru tvrdi da je Guverner NBS ostao dužan objašnjenje kako su to tekstovi u Pressu ugrozili rad institucije na čijem je čelu.
(Press, UNS, 05.03.2012)

UNS osuđuje pretnje Slavku Kostiću, dopisniku Sportskog žurnala iz Gornjeg Milanovca, koje mu je uputio Vladan Petrović, sportski direktor fudbalskog kluba „Metalac“. UNS upozorava da su za ugrožavanje sigurnosti pretnjom novinarima zaprećene zatvorske kazne do osam godina zatvora, i očekuje da će nadležni državni organi ove pretnje sankcionisati u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.
(UNS, 05.03.2012, Alo!, Blic, 06.03.2012)

UNS protestuje zbog sprečavanja dopisnika RTV, Nenada Jovićevića, kojem je zabranjen ulazak u zgradu Skupštine opštine Bečej na konferenciju za novinare. UNS podseća predstavnike lokalne samouprave da je ovim činom grubo prekršen Zakon o javnom informisanju.
(UNS, 06.03.2012)

NDNV najoštrije osuđuje odluku predsednika opštine Bečej, Petera Knezija, da novinaru RTV, Nenadu Jovićeviću, zabrani ulazak u zgradu Skupštine opštine Bečej. On je onemogućen da izveštava sa sednice na kojoj su opštinski odbornici razmatrali bezbednosnu situaciju u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu. Ovu zabranu smatramo atakom na slobodu medija, saopštava NDNV.
(NDNV, 06.03.2012)

Predsednik opštine Bečej, Peter Knezi, izjavio je da je novinar RTV, Nenad Jovićević, nedavno sprečen da izveštava sa njegove konferencije za novinare jer mu poziv nije ni uručen. Knezi je u otvorenom pismu naveo da je Jovićeviću zbog netačnog informisanja o radu lokalne samouprave lično rekao da ga više neće pozivati na svoje konferencije za novinare.
(Beta, NDNV, 09.03.2012)

SEEMO i Međunarodni pres institut osudili su odluku gradonačelnika Bečeja, Petera Knezija, da spreči dopisnika RTV, Nenada Jovićevića, da uđe u zgradu Skupštine opštine.
(Beta, NDNV, 07.03.2012)

NUNS je juče najoštrije osudio odluku gradonačelnika Bečeja, Petera Knezija, da onemogući dopisniku RTV, Nenadu Jovićeviću, da uđe u zgradu Skupštine opštine. U saopštenju NUNS-a na¬vodi se da je time Jovićeviću onemogućen rad, što je vid ozbiljnog pritiska na medije.
(Dnevnik, NUNS, UNS, 08.03.2012)

U Višem sudu u Novom Sadu nastavljeno je suđenje lideru Nove Srbije, Velimiru Iliću, po tužbi novinara Vladimira Ješića. Velimir Ilić se nije pojavio, ali jeste njegov advokat.
(B92, NUNS, 05.03.2012, Alo, 06.03.2012)

Abit P. (25) i Izudin C. (23) iz Novog Pazara uhapšeni su i osumnjičeni da su juče u 12.30 sati u Ulici Sutjeska napali i oštetili kameru ekipi Federalne televizije BiH. Tročlana ekipa FTV BiH krenula je da snima reportažu o vehabijama. Policiji je prijavljen napad i ubrzo je privela osumnjičene.
(Blic, Kurir, Press, 07.03.2012, Blic, NUNS, 08.03.2012)

Odlukom Osnovnog suda, Abid P. i Izudin C, pušteni su da se, posle pritvora od 48 sati, brane sa slobode. Na teret im se stavljaju nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari.
(Večernje Novosti - Srbija, 10.03.2012)

Predsednik političke organizacije Pokret snaga Srbije, Bogoljub Karić, podneo je privatnu krivičnu tužbu za krivično delo nedozvoljeno javno komentarisanje sudskih postupaka protiv novinarke Olje Bećković, urednice emisije „Utisak nedelje“ na TV B92. Olja Bećković će se uredno odazvati pozivu suda, i u prisustvu svog ovlašćenog branioca dati iskaz.
(MC, b92.net, UNS,08.03.2012)

NUNS i NDNV najoštrije protestuju zbog postupka v.d. direktora Industrije mesa Srem Šid, Nikole Utvića, koji je isterao novinare iz prostorija preduzeća, ne želeći da im da informacije potrebne za njihov rad. Nažalost, ovakvo ponašanje prema novinarima i medijima postalo je uobičajeno, što govori o zabrinjavajućem odsustvu znanja o ulozi medija i novinara u savremenom društvu. Zbog toga nam je danas potrebna solidarnost među novinarima i medijskim profesionalcima, saopštavaju NUNS i NDNV.
(Dnevnik, NUNS, NDNV, 07.03.2012, Večernje Novosti - Vojvodina, 12.03.2012)

Dragi Damjanović, predsednik opštine Žagubica, pretukao je novinarku lokalne TV As, Aleksandru Đorđević, na zboru građana u naselju Krupaja.
(Kurir, 11.03.2012 Danas, UNS, Blic - Srbija, Alo!, 12.03.2012)

Aleksandra Đorđević (24), novinarka televizije AS iz Krepoljina, najavila je da će tužiti predsednika opštine Žagubica, Dragog Damnjanovića zbog fizičkog napada. „Niti sam vređao, niti sam udario novinarku“, kaže Damnjanović. Snimak ovog incidenta može da se vidi na Jutjubu ako se ukuca „Napad predsednika opštine Žagubica na televiziju“.
(B92, NUNS, 11.03.2012, Press, Danas, NUNS, 12.03.2012, Pravda, 13.03.2012)

UNS osuđuje atak predsednika Opštine Žagubica, Dragog Damnjanovića, na ekipu lokalne televizije As i bahato ponašanje funkcionerke Opštine Sremska Mitrovica, Zorice Gašpar, prema novinarki Sremske televizije. UNS je zabrinut zbog iskazane grubosti i nasilništva javnih funkcionera prema novinarima i lokalnim medijima.
(UNS, 10.03.2012)

NUNS izražava zaprepašćenje nasilničkim ponašanjem državnog funkcionera prema novinarki koja je samo radila svoj posao izveštavajući sa javnog skupa. Zaprepašćuje i činjenica da Dragi Jovanović, iako zna da je incident snimljen kamerom, tvrdi da novinarku nije „ni mrko pogledao, a kamoli vređao i fizički napao”. NUNS očekuje da policija, kojoj je napad uredno prijavljen, kod nadležnog tužilaštva pokrene odgovarajući postupak protiv napadača. Takođe, očekujemo da povodom napada reaguje Skupština opštine Žagubica, kao i rukovodstva stranke G17 plus čiji je Jovanović član.
(NUNS, Beta, Politika, 12.03.2012)

U popularnoj rubrici GUBITNIK u čak tri dnevne novine naveden je Dragi Damjanović, Predsednik opštine Žagubica,koji je fizički nasrnuo na novinarku lokalne televizije Aleksandru Đorđević.
(Alo!, 12.03.2012, Blic, Pravda, 13.03.2012)

Dejan Milenković Bagzi, bivši član kriminalnog klana, koji se uspešno bavio otmicama i ubistvima, tužio je urednike dnevnog lista Pravda, jer su mu, navodno, pisanijama ugrozili posao, povredili ugled i čast.
(Pravda, 08.03.2012)

Bivši direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Napred, Jovan Bugarski, osuđen je na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog zloupotrebe službenog položaja.
(Blic - Srbija, UNS, 12.03.2012)

Povodom reagovanja UNS-a i izveštavanja medija, oglasila se Zorica Gašpar, načelnica Uprave za obrazovanje, kulturu i sport Sremske Mitrovice i demantovala da je verbalno napala novinarku Sremske televizije, Danijelu Romandić. „Ovaj, jednostrano iznet i objavljen slučaj, je ugrozio moje osnovno ljudsko pravo, pravo na moju reč, čime je ugrozio moj integritet, a mojoj porodici doneo ogromnu neprijatnost”, smatra Gašpar.
(UNS, 13.03.2012)

UNS osuđuje pretnje koje je doskorašnjem glavnom i odgovornom uredniku Subotičkih novina i potpredsedniku UNS-a, Branku Žujoviću, uputio službenik carine iz ovog grada, Iso Dautovski. UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, koje su na snazi skoro dve godine, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora.
(UNS,13.03.2012)

Udruženje sportskih novinara Srbije poziva kolege iz Užičke TV Lav i SOS kanala da se odlučno suprostave pritiscima prvog čoveka FK Sloboda Point iz Užica, Dragana Subotića, da najdirektnije odlučuje o uređivačkoj politici ovih medija, jer mu se ne dopadaju izveštaji kolege novinara Zorana Kanačkog. Zahtevamo i odlučnu reakciju nadležnih institucija pre svega Ministarstva kulture i informisanja, RRA i svih ostalih koji shvataju značaj slobode medija za razvoj demokratije i dostizanje evropskih standarda, saopštava ovo udruženje.
(UNS, 13.03.2012)

UNS je poslao pritužbu na rad Apelacionog suda u Beogradu Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i predsednici Apelacionog suda. U pritužbi UNS skreće pažnju na nepravilnosti u radu koje su uticale na tok i ishod postupka pred Apelacionim sudom koji je po žalbi NUNS-a odlučio da su NUNS i UNS zajednički vlasnici zgrade u Resavskoj 28.
(UNS, 14.03.2012)

Istrage o ubistvima novinara

Ubica Slavka Ćuruvije likvidirao je i novinarku BBC, Džil Dendo, uverena je Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga, koja je bila uz njega u trenutku ubistva 11. aprila 1999. godine u centru Beograda. Prpa je, kako prenosi britanski „Dejli mejl”, uverena da su Džil Dendo i Slavko Ćuruvija nastradali zbog političke osvete tadašnjeg Miloševićevog režima.
(Blic, UNS, Večernje Novosti, 04.03.2012, Pravda, 05.03.2012)

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) i porodice radnika RTS poginulih u bombardovanju te ustanove 1999. godine, pozvali su danas republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac, da tužilaštvo hitno postupi po zahtevu porodica i pokrene efikasan postupak protiv organizatora i izvršilaca „žrtvovanja” radnika RTS-a. U zajedničkom saopštenju, uz pozivanje na „kontekst zastarevanja zločina u Srbiji usled neaktivnosti sudskih i državnih tela”, saopštili su i da do danas nije saslušan nijedan svedok, niti potencijalni osumnjičeni, niti se ijedno tužilaštvo nedvosmisleno izjasnilo o nadležnosti za ovaj slučaj, kao i da su „državna tela koja poseduju materijalne dokaze o umešanosti vojske odbila da te dokaze proslede sudu”.
(Beta, NDNV, 12.03.2012, Pravda, 24 sata, Politika, UNS, 13.03.2012)

Manjinski mediji

Timočka televizija od 5. marta počinje emitovanje titlovanih vesti na vlaškom jeziku. Svrha ovih prevedenih vesti, koje će se puštati svakog dana s početkom od 15 časova, jeste da se vlaškoj populaciji približe najaktuelnije vesti iz Timočke krajine, Srbije i sveta.
(Kurir, UNS, 01.03.2012)

Nacionalni savet Mađara odlučio je da za vršioca dužnosti glavnog urednika nedeljnika „Het nap“ imenuje novinara tog lista, Viktora Tomeka, dok je za vd direktora te kućepostavio ekonomistkinju Edit Laslo. Dosadašnjem glavnom uredniku Karolju Dudašu, koji je na čelu nedeljnika proveo 20 godina, istekao je mandat, a uoči njegovog penzionisanja funkcioneri nacionalnog saveta odali su mu priznanje za rad. Razrešeni su u dosadašnji članovi upravnih odbora „Mađar so“-a i „Het nap“-a i izabran novi sastav ovih tela. Poslovnu godinu „Mađar so“ je završio sa 11,5 a „Het nap“ sa tri miliona dinara dobiti. Članovi Nacionalnog saveta Mađara razrešili su i članove upravnih i nadzornih odbora Izdavačke ustanove „Forum“, kao i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara.Na jučerašnjoj sednici je, pored ostalog, potvrđen i statut Fondacije Mozaik, čime je Nacionalni savet Mađara postao suosnivač te fondacije, odnosno Televizije Mozaik.
(Magyar szo, NDNV, 01.03.2012)

Vršilac dužnosti glavnog urednika nedeljnika „Het nap“ Viktor Tomek, rekao je da budući rad nedeljnika treba prvenstveno da bude zasnovan na očekivanjima definisanim u Medijskoj strategiji vojvođanskih Mađara, odnosno, da list treba da odgovori ozbiljnim izazovima. Tomek je naveo potrebu izmene profila, osvežavanja i povećanje čitanosti.
(Magyar szo, NDNV, 14.03.2012)

Mađari iz Pančeva obeležili su u subotu redak jubilej: 500. izdanje emisije lokalne televizije pod nazivom „Mađarski minuti“. To je jedina emisija na mađarskom jeziku ove višejezične televizije, koja svakog četvrtka u polusatnom trajanju izveštava o važnim događajima u životu lokalnih Mađara, kao i okoline, a prema mogućnostima i iz čitavog južnog Banata. Prigodnoj svečanosti povodom jubileja emisije prisustvovao je i ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic.
(Magyar szo, NDNV, 05.03.2012)

Iz uređivačkog odbora lokalnog dvojezičnog glasila Skupštine opštine Čoka „Čokanska hronika”, Opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara povukao je svoja dva člana, obrazlažući postupak nemogućnošću da utiču na uređivačku politiku. Pokrenuta kao informativni bilten opstine Čoka, „Hronika” izlazi sedmu godinu, mesečno u 2.000 besplatnih primeraka.
(Dnevnik, 07.03.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.