Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 22 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Pokrajinski ombudsman upozorio je građane da ne prihvataju savete koji se pojavljuju u javnosti, u kojima se navodi da nema osnova za plaćanje radio-televizijske pretplate i da sudske pošiljke odbijaju. Nasuprot navodima prisutnim u javnosti, Ustavni sud nije proglasio neustavnim odredbe Zakona o radiodifuziji, koje se odnose na radiotelevizijsku pretplatu, pa je ovaj zakon još na snazi. Prosečna naplata RTV pretplate za Srbiju za 2011 godinu iznosi 41 odsto.
(Pravda, 10.02.2012)

Državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen, izjavio je da je Vlada usvojila predlog da se iz Krivičnog zakona izbriše krivično delo uvrede i klevete. „Jasne su preporuke Saveta Evrope i EU da je neophodno podizati standard kada su u pitanju medijske slobode i slobode novinara. Mogu se voditi postupci za naknadu materijalne ili nematerijalne štete. Za novinare je interesantno to što će, samim brisanjem iz KZ klevete i uvrede, svi postojeći postupci koji su u toku biti prekinuti bez obzira na to u kojoj su fazi“, kaže Homen.
(Pravda, 04.02.2012, Kurir, 06.02.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Marina Fratucan, novinarka, u intervjuu za list Dnevnik kaže: Mediji u Srbiji su u jako lošem položaju. Finansijski devastirani i kao takvi nepopularan izbor profesije mladih. Novinari su podložni su manipulaciji, u strahu za sitnu platu. Kad bih morala studentima da savetujem da budu novinari, mogla bih: zbog ljubavi prema profesiji, mog entzuijazma i elana, ali racionalno, da će izdržavati porodicu i raditi po kodeksima profesije – teško da bih stala iza tih reči.
(Dnevnik, UNS, 12.02.2012)

Vojislav Koštunica u intervjuu za list Politika kaže: Bez dvoumljenja ponosan sam na slobodu medija
koja je bila u Srbiji u periodu od 2004. do 2008. godine. Kada bih mogao da vratim vreme i biram, ne da bih u tom periodu smanjivao slobodu medija, nego bih, naprotiv, još više uradio da se u Srbiji slobodno diše, slobodno piše i slobodno govori. Uveren sam da će se svakom obiti o glavu kontrola medija.
(Politika, UNS, 13.02.2012)

U autorskom teksru na sajtu Pešanika, Žarko Korać piše: Kontrolisani mediji prevazišli su sebe. O prekidu pregovora sa MMF-om skoro ništa nisu izvestili, kao ni o propasti „Sartida”, koji će od najvećeg izvoznika u Srbiji, postati najveći gubitnik za poreske obveznike. Da se datum izbora u Srbiji približava, može se uveriti svako ko makar i površno prati medije. Porast tenzija je očigledan. Lideri političkih stranaka svakodnevno daju izjave medijima, obilaze Srbiju, putuju u inostranstvo, svađaju se međusobno i neprekidno naručuju ispitivanja javnog mnjenja. Reklo bi se – normalno predizborno ponašanje, da nije jedne užasavajuće činjenice: celokupan politički govor lišen je ideje o tome kako Srbiju izvući iz ozbiljne ekonomske i društvene krize.
(Dnevnik, Autonomija, NDNV, 12.02.2012)

Država i mediji

Komentar Gordane Raković, novinarke lista Kurir: Onaj ko ne posvećuje pažnju i ne ukazuje poštovanje novinarima, a pristojan odnos prema predstavnicima ‘sedme sile’ smatra kupovinom, pripada političkoj praistoriji. U pravu su oni koji su ove dve rečenice revnosno napisali i okačili na sajt Demokratske stranke (DS). Ako kao novinar zovete bilo kog funkcionera DS da ga upitate za stranački stav ili komentar u vezi s nekom pojavom u društvu, dobićete odgovor da treba da pozovete Jelenu Trivan. Nekadašnja portparolka, više nije dostupna medijima kao pre imenovanja na mesto potpredsednice DS.
(Kurir, 06.02.2012)

Svi funkcioneri Demokratske stranke s kojima je Danas, u potrazi za informacijama i izjavama nedeljama pokušava da stupi u kontakt, juče su nam se javili na telefon, ali tek posle SMS-a kojim smo im najavili da pišemo tekst o tome ko i kako u DS komunicira s medijima. Naš list je nedeljama pokušavao da stupi u kontakt s Jelenom Trivan i šeficom poslaničke grupe ZES u Skupštini Srbije, Nadom Kolundžijom, odnosno da dobije zvaničnu izjavu ili informaciju od Marka Đurišića. Zbog takvog njihovog ponašanja, našim tekstovima su manjkali odgovori na niz pitanja, uglavnom „nezgodnih“ za političare.
(Danas, 08.02.2012)

U svom saopštenju NDNV navodi „Vlada Vojvodine danas je zaključila da se osećaju prvi pozitivni efekti u konsolidaciji holdinga Dnevnik iz Novog Sada. Zahvaljujući prvenstveno potezima Vlade Vojvodine i Vlade Srbije završena je prva faza na stabilizaciji ovog preduzeća, nakon četiri godine izuzetno teške situacije u tom kolektivu. Ne precizira se, međutim, o kakvim pozitivnim efektima je reč“.
(NDNV, 14.02.2012)

Iz javnih servisa

Vodeća i najstarija državna informativna i medijska agencija Azerbejdžana "AzerTAc" , zvanični evrovizizijski portal "Eurovision.az" i novine "Bakinskiй rabočiй" pohvalili su izveštavanje Radio- televizije Srbije o pripremama Azerbejdžana i Bakua za održavanje 57. „Pesme Evrovizije".
(RTS, NUNS, 10.02.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

NUNS je održao je sastanak na kojem je odlučeno da će ponuditi UNS-u da zajednički upravljaju zgradom u Resavskoj ulici kao suvlasnici, kaže za Danas Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a. UNS je dužan da prizna pravo NUNS-a da se upiše u zemljišne knjige, kao i da isplati NUNS-u troškove parničnog postupka u iznosu od 412.187 dinara. Međutim, postoje vanredni pravni lekovi koji su na raspolaganju UNS-u koji bi mogli da produže rok oko deobe zgrade, kao što je zahtev za reviziju.
(Danas, UNS, NUNS, 03.02.2012)

UNS će za koji dan detaljno obavestiti članstvo, a potom i širu javnost, o razlozima zbog kojih pravni tim osporava odluku Apelacionog suda u Beogradu da preinači presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je proletos potvrdio vlasništvo UNS-a nad zgradom u Resavskoj 28 u Beogradu, kaže Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a. Prema njenom mišljenju, pravično korišćenje zgrade u Resavskoj je pitanje koje se može rešiti mirnim putem, sporazumom dva novinarska udruženja, kao i da dogovor ne sme biti posledica nezakonitih i nepravičnih odluka države.
(Danas, 08.02.2012)

Pravni tim UNS-a sačinio je Ustavnu žalbu i Reviziju na presudu Apelacionog suda u Beogradu, koji je preinačio odluku Prvog osnovnog suda, i presudio da su UNS i NUNS zajednički vlasnici zgrade Doma novinara u Resavskoj 28 u Beogradu.
(UNS, 09.02.2012, Politika, 11.02.2012)

Iako je u Viši sud u Novom Sadu stigao telegram Velimira Ilića u kome on svoj nedolazak pravda vanrednom situacijom u zemlji, suđenje po tužbi novinara Vladimira Ješića ipak je održano. Na ročištu je saslušan svedok Goran Trajkovski i veštak, doktor Milan Stanković. Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 5. mart.
(Beta, Blic, NUNS, UNS, Alo!, Dnevnik, 09.02.2012)

Glavnom uredniku Radio Pančeva, Draganu Milenkoviću, uručen je i drugi otkaz nakon sudske odluke da bude vraćen na posao.
(Politika, 07.02.2012)

Direktor Timočke radio-televizije (TTV), Vladan Paunović, demantovao je informaciju da su „Emisiona tehnika i veze“ 3. februara isključile program TTV zbog navodnog višemilionskog duga. On je rekao da je do prekida emitovanja programa preko predajnika Deli Jovan došlo zbog tehničkih problema na predajniku, a predajnik na Tupižnici TTV koristi samo za radio-signal.
(Press, 08.02.2012)

Vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, izjavio je, odgovarajući na pitanje novinarke Televizije Svet plus, da je njegova stranka, SPS, odgovorna za socijalne probleme isto onoliko koliko je SNS bio odgovoran za probleme pre 2000, uz napomenu da mu je neprijatno zbog novinarke što radi za stranačku televiziju.
(Tanjug, NUNS, Večernje novosti, Press, 09.02.2012)

Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Srpski sabor „Dveri" i Srpski narodni pokret „Svetozar Miletić" podneli privatnu krivičnu tužbu za uvredu protiv novosadskog novinara Dinka Gruhonjića. Prvi osnovni sud u Beogradu je u oktobru prošle godine odbio tužbu. U rešenju u koje je agencija Beta imala uvid, Prvom osnovnom sudu je naloženo da obnovi postupak.
(Beta, RTV, NUNS, 09.02.2012)

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je kaznu Milanu Savatoviću, osuđenom za učestvovanje u grupi koja je napala snimatelja B92, Boška Brankovića. Sud je uvažio žalbu Prvog osnovnog tužilaštva i Savatovića osudio na godinu dana zatvora, a prethodno je bio osuđen na 10 meseci kućnog zatvora.
(B92.net, NUNS, UNS, 10.02.2012, Tanjug, Press, 11.02.2012)

Mirjana Mimica, poznata pod blogerskim nadimkom Mahlat, uspela je da u vansudskom poravnanju dobije odštetu od novinske agencije Tanjug, jer se tekst naslovljen “Kišobran, od statusnog simbola do modnog detalja” koju je Mahlat objavila na sajtu tetka.rs nakon pet dana pojavio na Tanjugu pod naslovom “Kišobran – statusni simbol i modni detalj”.
(e-Novine, NDNV, 13.02.2012)

Prava novinara

Slobodan Krstić, prvi je novinar koji je po Zakonu o mobingu dobio spor protiv poslodavca, saopštilo je UNS. Apelacioni sud u Nišu utvrdio je da je poslodavac diskriminisao Krstića i konstantno vršio mobing nad njim, da bi na kraju bio i nezakonito otpušten iz niških Narodnih novina u oktobru 2009.
(RTV, NUNS, 06.02.2012, Danas, 07.02.2012)

Medijska strategija

U Požarevcu je predstavljena strategija javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine na skupu „Medijska strategija-šta dalje“. Na tribini su govorili predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, sekretar ove novinske organizacije Svetozar Raković, generalni sekretar UNS-a, Ninoslav Brajović i predsednik Upravnog odbora „Lokal presa“, i organozator tribine, Dejan Miladinović. Na skupu je promovisan i Savet za štampu koji brine o poštovanja kodeksa novinarske profesije.
(Danas - Braničevo, 03.02.2012)

Manjinski mediji

Ustavni sud Srbije bi do kraja marta mogao da odluči o UNS-ovoj Inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. UNS je ocenio da se ovim Zakonom ugrožava nezavisnost i sloboda medija, te osporava one odredbe kojima se omogućava nacionalnim savetima da budu osnivači medija u javnom vlasništvu. U praksi se nacionalni saveti pretvaraju u tela kojima upravljaju političke partije, a time i mediji koje osnivaju potpadaju pod neprihvatljiv stranački uticaj i samovolju, ocenio je UNS.
(UNS, 02.02.2012)

Medijska strategija vojvođanskih Mađara, koja je usvojena u novembru 2011. godine, naišla je na veliko interesovanje, ali i kritiku stručne javnosti i pojedinih političkih partija. Na sajtu Nezavisnog društva novinara Vojvodine možete pročitati nezvanični prevod na srpski jezik ovog dokumenta. Dokument u pdf formatu nalazi se na sajtu www.ndnv.org/wp-content/uploads/2012/02/Medijska-strategija-vojvodanskih-Madara.pdf
(NDNV, 11.02.2012)

Ištvan Bodžoni, direktor RTV Panon na mađarskom jeziku, najavio je početak izgradnje televizijske mreže vojvođanskih Mađara. Uspostavljanje jedinstvene mreže ima za cilj zajedničku pripremu emisija, kao i razmenu informacija i programa. U planu je formiranje ekipe dopisnika iz Beograda, kao i jačanje saradnje sa redakcijama drugih medija na mađarskom jeziku - „Mađar so“, „Het nap“ i Radija Subotice, a i proširenje saradnje sa kablovskim emiterima. Inače, programi RTV Panon već se mogu pratiti i preko IPTV mreže u Srbiji, kao i preko interneta.
(NDNV, 10.02.2012, Danas, NUNS, UNS, 14.02.2012 )

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.