Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 21 > Medijski ambijent

Evropski parlament „ukazuje na to da su snažni i nezavisni mediji nužan sastavni deo demokratskog poretka i, s tim uvezi, pozdravlja usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije kao i planirano povlačenje države iz vlasništva medija“. To se ističe u nacrtu Rezolucije o evroskoj integraciji Srbije koju će razamtrati Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta. Evropski parlament, kako se podvlači, „izražava zabrinutost zbog pokušaja nadziranja i uplitanja u sektor sredstava informisanja, pa poziva vlasti (Srbije) da zajamče njihovu nezavisnost od političkih i drugih pritisaka“.
(Pregled, Dnevnik, 12.01.2012)

Medju 50 najmoćnijih stranaca u Srbiji, po izboru Blica, troje je iz medijskog sektora: na 12. mestu Florijan Fels generalni direktor „Ringier Aksel Springer Media AG”, na 39. Minos Kirjaku vlasnik Televizije „Prva“ i na 47. Aleksandar Tojć generalni direktor kompanije „Adrija medija Srbija”.
(Blic - specijalni dodatak, 09.01.2012)

U Srbiji ima previše medija kojima preti ozbiljno „proređivanje” jer naprosto nema novca za sve, zaključak je tribine „Medijska strategija – šta dalje”, održanoj u Valjevu u organizaciji medijskih asocijacija Srbije i Saveta za štampu. Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, kaže da ćemo zbog toga „morati vrlo brzo da se suočimo sa činjenicom da će veliki broj medija biti ugašen. Mi nastojimo da o tome ko će opstati, a ko nestati, ne odlučuje država, već tržište“. Govoreći o efektima usvojene Medijske strategije Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, kazala je da se situacija pogoršava posebno kada je u pitanju pritisak na slobodu medija, koji permanentno urušava biće novinarske profesije. Jedini tračak realne nade vidi u tome da, kako se bude napredovalo u evropskim integracijama, koliko-toliko treba očekivati i nešto bolju situaciju sa medijima.
(Politika, NUNS, 18.01.2012, NUNS Newsletter No.29, 01.02.2012)

UNS je upozorio da će rešenje Upravnog suda o odbacivanju tužbe ANEM-a, kojom se traži preispitivanje i poništenje odluke o novim tarifama SOKOJ, ugroziti opstanak velikog broja elektronskih medija, posebno opstanak lokalnih elektronskih medija „u kojima će i preostali, ionako slabo plaćeni novinari i medijski radnici, ostati bez posla”.
(Dnevnik, Kurir, NUNS, 01.02.2012)

Realizacija akcionog plana Medijske strategije teče po utvrđenim rokovima. Radi se na Zakonu o elektronskim komunikacijama, završava se rad na formiranju radne grupe za izradu novog Zakona o javnom informisanju. Upućena je i inicijativa na adrese više ministarstava da se preispita mogućnost izmene zakona iz njihove nadležnosti, a u skladu sa ciljevima strategije, ističe Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva u intervjuu za list Danas.
(Danas, NUNS, 31.01.2012)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Prema rezultatima pravnog monitoringa ANEM-a sprovedenog u novembru 2011, medijski sektor Srbije je bio obeležen pritiscima, fizičkim napadima i pretnjama novinarima i članovima njihovih ekipa, ali i dvema presudama Apelacionog suda, koje ukazuju na moguću pozitivnu promenu sudske prakse u slučajevima napada na novinare, na koju medijski sektor čeka odavno. Detaljno na web sajtu ANEM-a.(ANEM Monitoring Novosti 28, MC, 10.01.2012, Pravda, 11.01.2012)

U Dvadeset devetom Monitoring Izveštaju ANEM-a govori se o je Zakonu o kinematografiji injegovom kolizijom sa Medijskom strategijom i sa sistemskim medijskim propisima,koa može dovesti do ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju medijskog sistema; Da li se Medijska strategija implementira i zbog čega je važna primena pojedinih njenih rešenja za funkcionisanje medijskog sistema; Da li je privatizacija medija moguća i prema postojećim pravnom okviru ili je za to potrebno čekati utvrđivanje zakonskog osnova, koje je predviđeno Akcionim planom uz Medijsku strategiju...Detalji na sajtu ANEM-a.
(ANEM Monitoring Novosti 29, 25.01.2012.)

U najnovijem godišnjem izveštaju Hjuman rajts voč (HRV) o stanju ljudskih prava u svetu, u delu koji se odnosi na Srbiju,ističe se da je situacija sa etničkim manjinama zabrinjavajuća, da su nezavisni novinari suočeni sa pretnjama i nasiljem, a da su slabom sistemu pružanja azila potrebne reforme.
(Beta, Tanjug, Politika, Pravda, 23.01.2012)

Srbija je postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali su neki ključni problemi, i dalje nerešeni, ocenjuje se u predlogu rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Kao posebni problemi, ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare.
(Beta, Politika, Danas, NUNS, 23.01.2012)

Srbija je prema indeksu koji svake godine objavljuju „Reporteri bez granica“ u 2011. napredovala po pitanju slobode medija i nalazi se na 80. mestu u svetu, dok je u 2010. bila na 85. poziciji. Po tom indeksu, među zemljama koje teže članstvu u Evropskoj uniji, Crna Gora najgore je plasirana (107). Od ostalihzemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Slovenija (36), slede BiH (58), Hrvatska (68) i Makedonija (94).
(Alo!, 26.01.2012)

Država i mediji

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu prema kojoj su NUNS i UNS zajednički vlasnici zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu. Time je pravnosnažno završen postupak po tužbi NUNS-a protiv UNS-a zbog vlasništva nad zgradom broj 28 u Resavskoj ulici u Beogradu. UNS je prema toj presudi dužan da prizna zajedničko vlasništvo nad zgradom kao i pravo NUNS-a da se upiše u zemljišne knjige.
(Revija Kolubara, NUNS, 15.01.2012)

Kako se izbori približavaju, vlast počinje da zateže uzicu koju medijima drži oko vrata, smatra predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović. „Na red za gušenje došao je UNS. U napad na imovinu UNS-a, kao glavni osnov samostalnosti i nezavisnosti najbrojnijeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji, vlast je krenula preko reformisanog pravosuđa. Prvo je preko Višeg suda u Beogradu proletos napala prostor u vlasništvu UNS-a u Ulici kneza Mihaila, koji hoće da vrati u državno vlasništvo. Najnoviji udar na UNS odigrao se protekle sedmice, i to na dan kada smo slavili 130. godišnjicu. Umesto čestitke, vlast nam je tog dana obavila novo uže oko vrata. Dok smo slavili, Apelacioni sud u Beogradu je 22. decembra NUNS-u najednom dao pravo zajedničke svojine s UNS-om nad zgradom u kojoj su smeštena oba udruženja. Ako je suditi po saopštenju Apelacionog suda, protiv UNS je donesena politička presuda“, smatra Smajlović.
(Novi Standard, UNS, 05.01.2012)

Imovina Radio-televizije Vojvodine trebalo bi da u februaru bude vraćena Pokrajini, očekuje zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš. On jenajavio da će do sredine februara biti donete prve uredbe.
(Dnevnik, 20.01.2012)

U komentaru lista Danas navodi se: Misleći deo društva mora da konstatuje kako je u demokratskoj Srbiji i dalje moguće očas posla preći put od uvaženog javnog radnika bez mrlje u karijeri do promotera terorizma, izdajnika i otpadnika, i to samo zbog potpisa na proglasu kojim je traženo zaustavljanje medijske hajke srpskih tabloida na crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa.
(Danas, 23.01.2012)

Estradni menadžer i neformalni vlasnik Timočke televizije i radija, Saša Mirković, najavio je kandidaturu za gradonačelnika Zaječara.
(Blic - Srbija, 23.01.2012)

Iz javnih servisa

Više od polovine građana Niša (53%) „podržava napore“ Niške televizije (NTV), čiji je osnivač Skupština grada, da „postane regionalni javni servis, sa svim pravima koji taj status podrazumeva“, rezultat je istraživanja niške Agencije za ispitivanje javnog mnjenja Lubris extra.
(Danas, UNS, 06.01.2012)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Novinarska udruženja zatražila su od niškog Osnovnog javnog tužilaštva da u najkraćem roku okonča postupak protiv osobe koja je osumnjičena da je dopisniku Politike i Sportskog žurnala iz Niša, Tomislavu Todoroviću, SMS porukama uputila više uvreda i pretnji. NUNS veruje „da će uspešno okončanje ovog postupka značajno doprineti zaštiti slobode javnog informisanja i povećanju bezbednosti novinara“.
(Tanjug, Pravda, Politika, 12.01.2012)

Društvo novinara Niša (DNN) pozdravilo je pokretanje postupka protiv Dejana Brankovića zbog pretnji dopisniku Politike i Sportskog žurnala iz Niša, Tomislavu Todoroviću. „S obzirom na to da je osumnjičeni funkcioner FK Radnički, pozivamo taj klub da se oglasi povodom ovog događaja”, saopšteno je iz DNN. (Blic, 13.01.2012)

UNS osuđuje ponovne pretnje koje je Televiziji Apatin preko društvene mreže Facebook i kanala You Tube uputio Marko Knežević, predsednik Opštinskog odbora Pokreta Socijalista Apatin.
(UNS, NUNS, 16. 01.2012, TV Apatin, Dnevnik, 17.01.2012)

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, je na ročištu po tužbi koju je protiv njega podneo novinar Vladimir Ješić zbog fizičkog napada 2003. godine, tvrdio da je ceo incident organizovao Beba Popović, tadašnji šef Biroa za informisanje Vlade Srbije. Podsetimo, Ilić je tada tokom snimanja intervjua šutnuo Ješića.
(Alo!, Danas, Blic, Politika, Kurir, Dnevnik, NUNS, 20.01.2012)

Jovan Dulović (76), novinar nedeljnika „Vreme“, prevezen je u teškom stanju u Urgentni centar zbog povreda i gušenja dimom u požaru koji je izbio u njegovom stanu u Ulici starine Novaka oko 14.20 časova. Uzrok požara još nije poznat.
(Blic, 21.01.2012)

Viši sud u Zrenjaninu odbacio je privatnu tužbu glavnog urednika lista Zrenjanin i člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine, Dalibora Bubnjevića, protiv lista Blic i novinarke novosadskog dopisništva tog beogradskog dnevnika, Ane Lalić.
(Beta, NUNS, 28.01.2012)

UNS osuđuje uvrede koje je na račun novinara izrekao Branislav Jovanović, direktor Direkcije za izgradnju grada Niša i narodni poslanik URS. Gostujući u emisiji „Odgovorni” na RTV 5 iz Niša, Jovanović je rekao da „danas možeš za sto evra da naručiš koji hoćeš članak u novinama”. Ovo nije prvi put da Jovanović javno vređa novinare. U oktobru 2010. godine Branislav Jovanović je gostujući u TV emisiji novinare „Južnih vesti” nazvao „bolesnicima“ i „plaćenicima“. UNS poziva Jovanovića da se izvini novinarima i konačno stavi tačku na prozivke i omalovažavanje onih kojima je, sviđalo se to njemu ili ne, prema Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o dostupnosti informacijama, dužan da polaže račune za svoj rad.
(UNS, Južne vesti, 01.02.2012)

Šefica službe informisanja predsednika Borisa Tadića, Jasmina Stojanov, izbacila je u ponedeljak ekipu TV produkcije Svet plus info iz prostorija Saveza samostalnih sindikata Srbije, gde su predstavnici tog sindikata razgovarali sa predsednikom Tadićem. Jasmina Stojanov bacila je mikrofon TV produkcije Svet plus info i rekla njenom novinaru da ne može da dobije izjavu predsednika zbog toga što ta produkcija nije akreditovana i „nema dozvolu za rad". Podsetimo da ovo nije prvi put da ovoj nezavisnoj produkciji Kabinet predsednika Srbije uskraćuju pravo na izveštavanje. Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović,kaže da se„opravdano postavlja pitanje da li je ovo neki oblik diskriminacije jedne nezavisne produkcije zbog njene uređivačke politike koja je unutrašnja stvar osnivača i vlasnika, i čije eventualno nepoštovanje profesionalnih standarda i novinarske etike, u skladu sa svojim nadležnostima sankcioniše nadležna Republička radio-difuzna agencija, a nikako služba informisanja bilo koje državne institucije”.
(UNS, 25.01.2012)

Proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica trebalo bi da dođe u Viši sud u Beogradu i usmeno obrazloži razloge zbog kojih je urednika Petra Lukovića i portal E-novine tužio za povredu časti i ugleda i zatražio naknadu nematerijalne štete od dva miliona dinara.
(Tanjug, RTV, NUNS, 25.01.2012)

Istrage o ubistvima novinara

U američkom Kongresu priprema se pitanje za Srbiju o slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, saznaje list Danas u Vašingtonu. Pitanje će se odnositi pre svega na to gde se zaustavila istraga o ubistvu Ćuruvije i kakve su njene perspektive. To pitanje moglo bi biti prosleđeno vrlo brzo ministrima Ivici Dačiću i Vuku Jeremiću, koji će narednih dana boraviti u Vašingtonu na Molitvenom doručku.
(B92, NUNS 01.02.2012)

Manjinski mediji

Zoltan Kozma u Televiziji Panon, a Ildiko Oros u Radiju Panon, novi su vršioci dužnosti glavnog urednika, o čemu je odluku doneo Fond Panonija, objavljeno je 24. januara. Takođe, odlučeno je da programska direktorka u ovoj subotičkoj medijskoj kući bude Diana Domanj Dudaš, aktuelna direktorka Javnog informativnog preduzeća u Bačkoj Topoli i članica Nacionalnog saveta Mađara. „Želeli bismo da sarađujemo ne samo sa domaćim, nego i sa Mađarskom televizijom”, izjavio je Kozma za Mađar so.
(Mađar so,NDNV, NUNS, 24.01.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.