Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 20 > Medijski ambijent
Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Lider Liberalno-demokratske partije, Čedomir Jovanović, izjavio je da svi mediji imaju pravo na nezavisnost i sigurnost koja proizilazi iz spremnosti da posluju u skladu sa zakonima. Jovanović je dodao da njegovoj stranci smeta ambicija pojedinaca u državi da na zaštićenim funkcijama uspostave medijsku kontrolu nad svim štampanim medijima, ravnu onoj koja je uspostavljena nad elektronskim.
(Tanjug, Press, Politika, Večernje Novosti, Danas, 24.12.2011)

Medijima u Srbiji je potrebna neka vrsta mentalne tranzicije, rekla je Jelena Trivan, predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. Ona je na predstavljanju novog broja časopisa „Izazovi evropskih integracija“ Službenog glasnika koji je posvećen medijima, dodala i da država hitno treba da krene u regulisanje oblasti vlasništva u medijima i nedozvoljene koncentracije, kao i da se hitno povuče iz vlasništva u medijima. „Nije prirodno da država poseduje 137 medija, jer to predstavlja i nerazumno rasipanje novca. Država mora da izađe iz vlasništva medija i rokovi koji su za to predviđeni Medijskom strategijom su racionalni“, rekla je Trivan.
(Danas, UNS, NUNS, 29.12.2011)

Država i mediji

Skupština Srbije usvojila je Zakon o kinematografiji, kojim je utvrđeno da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije, koji će sprovoditi konkurse za sufinansiranje filmova. Utvrđeno je da se sredstva za podsticanje domaće kinematografije obezbeđuju iz budžeta, zatim 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate za Radio-televiziju Srbije, 20 odsto sredstava koja naplaćuje Republička radiodifuzna agencija i 10 odsto sredstava koja naplaćuje Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL). ANEM, NUNS i UNS usprotivili su se usvajanju predloženog zakona o kinematografiji. Oni su ranije pozvali Skupštinu Srbije da ne usvoji taj vladin predlog zakona jer, kako su naveli, predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja regulatorna tela naplaćuju od radio i TV emitera i telekomunikacionih operatora.
(RTV, B92, NUNS, 26.12.2011, Dnevnik, UNS, Pregled, 27.12.2011)

Branislava Džunov, kolumnista lista Politika piše: Muka, gde naći novac za srpsku kinematografiju i, u osnovi, pogrešan pristup - oteti od drugog ne bi li se tako spasla sopstvena koža. Prevedeno na našu kulturološku situaciju, znači dati pare na snimanje besmislenih, morbidnih filmova na račun nepostojećeg programa za decu na televiziji.
(Blic, 25.12.2011)

Gordana Šuša, član Saveta RRA, u autorskom tekstu piše: Lakše je bilo rušiti evropski Zakon o radiodifuziji, koji već liči na bušni švajcarski sir posle pet izmena i usvojena dva zakona koji su u direktnoj suprotnosti sa njim (Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o nacionalnim savetima), nego se zameriti zainteresovanim lobijima, kojima je potreban novac za snimanje filmova. Eto, sada je sva prilika da će biti usvojen i treći i RRA se dovodi u situaciju da - šta god da radi - krši neki od zakona.
(Blic, 24.12.2011)

Iz javnih servisa

Fudbalski savez Srbije (FSS) produžio je saradnju sa Medijskim javnim servisom Srbije, tako da će utakmice reprezentativnih selekcija i ubuduće biti prenošene na kanalima RTS-a. Na svečanosti u zgradi RTS ugovor o saradnji potpisali su predsednik FSS Tomislav Karadžić i generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić.
(Alo!, Blic, 27.12.2011)

Udruženje književnika Srbije uputilo je otvoreno pismo javnosti, povodom odluke redakcije Kulturno-obrazovnog programa RTS-a da odbije realizaciju TV filma o povratku Miloša Crnjanskog iz emigracije u Beograd. Prema rečima Miodraga Zupanca, urednika Kulturno-obrazovnog programa RTS-a, projekat se nije uklapao u programsku politiku javnog servisa.
(Blic, 24.12.2011)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu prema kojoj su NUNS i UNS zajednički vlasnici zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu. Time je, kako je saopšteno iz Apelacionog suda, pravosnažno završen postupak po tužbi NUNS-a protiv UNS-a zbog vlasništva nad zgradom u Resavskoj. UNS je prema toj presudi dužan da prizna zajedničko vlasništvo nad zgradom kao i pravo NUNS-a da se upiše u zemljišne knjige.
(Beta, Tanjug, Press, Politika, UNS, Blic, NDNV, RTV, NUNS, 23.12.2011)

Željko Mitrović, vlasnik Televizije Pink, saslušan je u Prvom osnovnom sudu po tužbi koju je protiv njega podneo njegov pašenog, Željko Krmpotić, bivši fudbaler Crvene zvezde. U centru medijske pažnje ranije su bile Mitrovićeve navodne tvrdnje da ga je neko od rodbine ili najužeg kruga prijatelja trovao, zbog čega je oboleo od teškog oblika anemije. Mitrović je navodno tada u policiji kao glavne osumnjičene označio Krmpotića i njegovu ženu Lolu Krmpotić. Njih dvoje su zbog toga presavili tabak i tužili Mitrovića. (Alo!, 24.12.2011)

Odgovarajući na pritužbu predstavnika zrenjaninskih medija, koji su se žalili na odnos Višeg javnog tužioca (VJT), Borislava Miglinskog, prema novinarima i javnosti, Vršilac funkcije apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu, Đorđe Ostojić, naveo je da je VJT pružalo one informacije i u onoj meri „koliko je to neophodno i moguće a da se ne ugroze interesi vođenja krivičnih postupaka i interesi učesnika u njima“. Zrenjaninski novinari dopisom su se obratili republičkom javnom tužiocu, Zagorki Dolovac, i vršiocu funkcije AJT Ostojiću, žaleći se da od dolaska Miglinskog 2009. na funkciju VJT u gradu na Begeju nisu uspeli da uspostave kontakt sa njim. Novinari se, međutim, ne predaju i najavljuju pritužbe Državom veću tužilaca i Ministrstvu pravde, zahtevajući da im se omogući da normalno obavljaju svoj posao.
(Večernje Novosti - Vojvodina, NUNS, 27.12.2011)

RRA je zabranila emitovanje RTV Duga sat iz Novog Sada u kablovskim sistemima. Razlog je pritisak Samostalnog sindikata policije zbog javnih kritika štrajka policijskih sindikata - tvrdi Dušan Morača, direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Duga. U Sindikatu srpske policije kažu da nemaju ništa protiv TV Duga, ali da ne mogu da dozvole da se širi govor mržnje u javnosti protiv pripadnika MUP-a. U RRA listu Pravda nisu mogli dati komentar o zabrani emitovanja, već su tražili da se pitanja postave putem mejla.
(Pravda, UNS, NUNS, 29.12.2011)

Medijska strategija

Postoji opasnost da država nema nameru da održi obećanja kojima se obavezala usvajanjem Medijske strategije ove godine, ocenili su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja na konferenciji „Godina za nama - iskorišćena ili propuštena prilika za medijski sektor“. Predstavnik Asocijacije medija, Zoran Sekulić, rekao je da je medijska strategija, kako se čini, usvojena samo zbog dobijanja pozitivnog mišljenja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, a da sada „postoji realna opasnost da će država zanemariti obaveze propisane ovom strategijom usled gubitka evroentuzijazma i fokusiranja na izbornu kampanju“. Prema njegovim rečima, država je već u predlogu budžeta za narednu godinu prekršila obećanja time što je predvidela direktno budžetsko finansiranje za četiri medija u Srbiji, iako je strategijom „dozvoljeno“ jedino projektno finansiranje javnih glasila.
(Danas, NUNS, 22.12.2011)

Država nema nameru da prekine finansiranje medija ni 2012. godine, pa će poreski obveznici Srbije za medije dnevno izdvajati milion dinara ili 10.000 evra, a najveći deo će dobijati Tanjug, istakli su čelnici novinarskih i medijskih udruženja. „Time je pogažena medijska strategija, usvojena u septembru na telefonskoj sednici Vlade, jer je strategijom predviđeno povlačenje države iz medija i prelazak na projektno finansiranje“, rekao je predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović. Budžetom za 2012. predviđeno je izdvajanje 368 miliona dinara za agenciju Tanjug, Panoramu, Jugoslovenski pregled i Međunarodni radio Srbija.
(Beta, Pregled, Pravda, NUNS, UNS, Večernje Novosti, 22.12.2011)

Gordana Šuša, u autorskom komentaru u Blicu piše: Na Medijskoj strategiji se radilo dve godine. Na prvom operativnom zadatku, ovogodišnjem budžetu, sve dogovoreno palo je u vodu. Državna, odnosno budžetska, pomoć medijima za narednu godinu, umesto da bude vidljiva, na osnovu podnetih, društveno korisnih projekata, otići će opet utabanim stazama, državnim firmama iz kojih je, država (ha, ha) obećala da će izaći i tako, umesto da smanji diskriminaciju među medijima, samo je povećala.
(Blic, 24.12.2011)

Manjinski mediji

Direktor RTV Panon, Ištvan Bodžoni, rekao je da je programska struktura u ovoj televiziji praktično iz osnova promenjena, ali da će mnogobrojne promene biti uvođene postepeno. On je dodao i da će lokalne i regionalne informacije i nadalje činiti okosnicu u programu televizije, ali da bi ona želela da iskorači i prema pokrajinskim i republičkim pitanjima, kao i informisanju o najznačajnijim zbivanjima u Mađarskoj, pa i u svetu. „Neskrivena ambicija TV Panon je da se razvije u vojvođansku mađarsku televiziju. Želeli bismo da postanemo takva televizija koju će rado gledati svaki vojvođanski Mađar“, izjavio je Bodžoni.
(Mađar so, NDNV, 02.01.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.