Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Svakog drugog petka
Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 19 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Kako se naredni izbori bliže, situacija na političkoj sceni u Srbiji postaje sve napetija, posebno nakon nedobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i zbog dešavanja na Kosovu. Svi ti nepovoljni događaji u zemlji doveli su do toga da je predizborna kampanja nezvanično već počela u medijima. Sagovornici Danasa ocenjuju da pritisak na medije može biti pojačan. Predsednik NUNSa očekuje pojačavanje pritiska na medije, „jer naša politička elita i dalje smatra da se glasovi dobijaju virtuelnom stvarnošću koja se nudi preko TV ekrana ili novinskih stranica, a ne realnošću u kojoj živimo“. Predsednica UNSa, Ljiljana Smajlović, ne očekuje ravnopravan pristup vlasti i opozicije medijima u izbornoj kampanji, ali ali očekuje da vlast pojača kontrolu nad medijima i naglasi prednost na medijskom prostoru. Po oceni Saše Mirkovića iz ANEMa, retko koji medij će moći da se odupre pritiscima koji će stizati sa svih strana.
(Danas, NUNS, 19.12.2011)

Novinarka Jelena Spasić ne može i ne sme biti žrtva nesposobnosti države, niti postoji bilo kakav razlog da bude krivično gonjenja zbog navodnog odavanja vojnih tajni i skrivanja izvora informacija, konstatovano je na okruglom stolu „Državna tajna i pravo javnosti da zna - slučaj Jelene Spasić“ u organizaciji UNSa.
(Dnevnik, Pravda, UNS, Politika, NUNS, Danas, B92, 13.12.2011)

Učesnici okruglog stola „Državna tajna i pravo javnosti da zna - slučaj Jelene Spasić”, ocenili su da je za čuvanje državne tajne odgovorna država i da novinari ne mogu krivično odgovarati za objavljivanje tih informacija. „Na osnovu analize oko 300 slučajeva Evropskog suda za ljudska prava može se zaključiti da taj sud redovno daje prednost slobodi informisanja“, rekla je profesorka Vesna Rakić Vodinelić.
(Dnevnik, 18.12.2011)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Kao gost redakcije lista Kurir, ambasadorka SAD, Meri Vorlik, izjavila je da novinari treba da budu poštovani i zaštićeni. „Smatram da je važno da nezavisni mediji budu u mogućnosti da rade, da izveštavaju iskreno i slobodno. Mislim da nije adekvatno da ih političari kritikuju“, kaže Vorlik.
(Kurir, 08.12.2011)

Dragoljub Žarković u uvodniku lista Vreme piše: Izveštaj Saveta protiv korupcije o pritiscima i kontroli medija i zaključak da na osnovu analize trideset relevantnih medija „više ne postoji medij iz koga građani mogu da dobiju potpune i objektivne informacije" govori da je izveštaj bio površan i generalno neprijateljski prema medijima. Savet je parazitsko telo koje se udvara najnižim ljudskim strastima i proizvodi atmosferu linča.
(Vreme, NUNS, 08.12.2011)

Darko Broćić, izvršni direktor AGB Nielsen Media Research, smatra da je sporan zaključak Saveta za borbu protiv korupcije „da medijima od državnih institucija dolazi približno četvrtina prihoda". Po oceni Saveta, 15 miliona (od ukupno 40, kako navode) čine sredstva koja su na oglašavanje i promociju izdvojili Telekom Srbija i razna ministarstva. „Prvo, mislim da je strpano u isti koš nešto što nikako ne ide zajedno. Naime, Telekom Srbija je klasičan komercijalni oglašivač, kao što su i Telenor i Vip. Uveren sam da primarni interes Telekoma Srbija da ulaže u oglašavanje nije da spreči negativno izveštavanje o ovoj kompaniji, niti da promoviše direktora i stranku čiji je član, već, pre svega, borba za što bolju tržišnu poziciju od koje zavisi profit kompanije. Drugo, kada su u pitanju aktivnosti raznih ministarstava nisam siguran da su prilikom kalkulacije izdvojena samo sredstva za klasično oglašavanje, već se bojim da je Savet sabrao sve troškove koje su razna ministarstva imala“, kaže Broćić.
(Vreme, NUNS, 08.12.2011)

Dvadeset sedmi Monitoring Izveštaj objavljen je na web sajtu ANEMa. Prema nalazu i oceni monitoring tima, najvažniji događaj u medijskom sektoru za oktobar 2011. je donošenje Medijske strategije nakon dvogodišnjeg procesa rada. Kako je ona u oktobru zvanično službeno objavljena, autori se u Izveštaju bave analizom njenih rešenja, a u Zaključku ukazuju na moguće probleme u njenoj implementaciji i njihove uzroke. Dvadeset sedmi Monitoring Izveštaj
(MC, 13.12.2011)


Za medijsku scenu u Sandžaku može se reći da je i danas politički podeljena, obeležena velikim brojem glasila što otežava njihov opstanak na slobodnom tržištu, tvrdi Dragana Solomon šefica medijskog odelenja OEBSa. „Čini se da urednici medija u Sandžaku ponekad ne mogu da povuku granicu između profesije kojom se bave i „tima“ za koji navijaju. Pokazalo se da postoje duboko različita mišljenja o ulozi medija u društvu“, kaže Solomon.
(Danas - Sandžak, NUNS, UNS, 9.12.2011)

Novinar Radoman Irić u tekstu za MC Newsletter navodi: Medijski skener siromašnih opština Bujanovac i Preševo gde žive Srbi, Albanci i Romi pokazao je sledeće: na 75.000 stanovnika 11 glasila - 4 televizije, 4 radio stanice, 1 mesečnik, 2 nedeljnika i 1 portal u kojima je 135 novinara, tehničara i administrativaca. Poreske obveznike, 8.500 zaposlenih, malobrojne donatore i svetske dobrotvore, to zadovoljstvo godišnje košta 55,5 miliona dinara! Uz sve to loš, čak sumnjiv proizvod.
(MC Newsletter, 16.12.2011)

Srbija se ove godine, od 167 zemalja, našla na 64. mestu po indeksu demokratije, što je za jedno mesto bolje nego prošle godine, ali je i zemlja gde je u protekle tri godine došlo do pogoršanja medijskih sloboda, objavio je „Ekonomist intelidžens junit“ u godišnjem izveštaju.
(Blic, UNS, 19.12.2011)

NUNS upozorava da ocena „Ekonomist intelidžens junit”, treba da zabrine, pre svega, Vladu Republike Srbije i sve relevantne političke subjekte koji snose odgovornost za sveukupan stepen demokratije u društvu čiji su neodvojivi deo medijske slobode.
(NUNS, Fonet, 19.12.2011, Dnevnik, NUNS, Kurir, Pravda, 20.12.2011)

Država i mediji

Otvarajući Seminar o državnoj pomoći medijima, Predsednik NUNSa, Vukašin Obradović, rekao je da država mora jasno da definiše javnu pomoć medijima i način raspodeljivanja novca poreskih obveznika. Henrik Selin iz Stalnog predstavništvo Švedske pri EU podsetio je da je u Uniji zabranjeno državno finansiranje medija. Šefica odeljenja za medije Misije OEBS, Dragana Solomon, rekla je da je neophodno uspostaviti efikasne mehanizme kontrole državne pomoći medijima, koji bi sprečili da država narušava konkurenciju na tržištu. Andrijana Ćurčić iz Ministarstva finansija rekla je da će se od 1. januara 2012. državna pomoć dodeljivati uz odobrenje Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i da će od medija pod ovom kontrolom biti samo oni u državnom vlasništvu.
(Fonet, NUNS, 09.12.2011, Danas, Pravda, NUNS, 10.12.2011)

Vlado Mareš u autorskom tekstu za MC Newsletter piše: Kad je reč o kontroli državne pomoći medijima, Evropska komisija je primetila da u Srbiji ima puno kolebanja. Zakon je, naime, donet sredinom 2009. godine, za formiranje Komisije koja će kontrolisati kuda i kako idu državne pare bila je potrebna još gotovo cela godina, a primena Zakona po evropskim standardima najavljuje se za početak 2012. Komisija za kontrolu nije u dovoljnoj meri nezavisna. Sedište Komisije je u zgradi Ministarstva finansija, Komisija se služi memorandumom i pečatom Ministarstva finansija, a predsednica Komisije je pomoćnik ministra finansija. Henrik Selin iz Stalnog predstavništva Švedske pri EU rekao je da se u Briselu očekuje potpuno jasno i logično obrazloženje javnog interesa zbog kojeg se pomoć dodeljuje, a kriterijumi su jako strogi.
(MC Newsletter, 16.12.2011)

U predlogu republičkog budžeta koji je dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje, predviđene su subvencije za medije u iznosu od 368 miliona dinara. Subvencije će dobijati agencija Tanjug, NIJP Panorama, SJU Jugoslovenski pregled i SJU Radio Jugoslavija.
(Beta, NUNS, NDNV, 19.12.2011)

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) oštro protestuje zbog načina na koji republička vlada namerava da primeni odluku o izdvajanju 368 miliona dinara. Ova sredstva se neće raspoređivati putem projektnog finansiranja, u skladu sa javnim interesom, nego će biti dodeljivana direktno medijima - budžetskim korisnicima. Ovom odlukom Vlada Srbije pogazila je osnovne principe nedavno usvojene Medijske strategije, narušavajući princip ravnopravnosti na medijskom tržištu, navodi se u saopštenju koalicije.
(NUNS, UNS, NDNV, ANEM, Lokal pres, B92, Politika, 20.12.2011 Beta, Pravda, Danas, NUNS, 21.12.2011)

Iz javnih servisa

Radio-televizije Vojvodine je verovatno jedini javni servis u Evropi koji nema zgradu, izjavio je generalni direktor te kuće, Siniša Isakov, na tribini u Medija centru Vojvodine. On je naveo da se zalaže za izmenu načina naplate pretplate za javne servise, jer je sadašnji veoma problematičan.
(Beta, B92, NUNS, 09.12.2011)

Generalni direktor RTS, Aleksandar Tijanić, reagujući na otvoreno pismo SUBNORa, izjavio je da ono nije napisano partizanskom, patriotskom rukom, već da je prvoklasan komunistički pamflet napisan u najboljoj tradiciji poratne ideološke azbuke. Predstavnici SUBNORa ranije su regovali jer se u jednoj epizodi serije „Selo gori” jedan seljak poverava drugom da je njegovog oca ubio partizan. Tijanić još poručuje: „Ništa u vašoj prošlosti ili sadašnjosti ne daje vam za pravo da grubo intervenišete u umetnost bilo koje vrste.”
(Blic, UNS, NUNS, 14.12.2011)

Antifašistički borci SUBNORa odgovorili su Tijaniću, da su od njega očekivali prikladnije reči, rečnik i stil, a umesto toga dobili „otrcanu retoriku na koju su odavno navikli”.
(Dnevnik, 17.12.2011)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Ivan Marković, nekadašnji visoki funkcioner JULa, oslobođen je tužbe za najteže klevete izrečene na račun Blica i njegovog osnivača, pošto je Apelacioni sud u Beogradu preinačio prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na isplatu štete. Kao ključni argument da odbije tužbeni zahtev, sud je naveo da je klevete Marković izrekao kao organ političke stranke, te zbog toga nije odgovoran.
(Blic, B92, NUNS, 08.12.2011)

Pred Višim sudom u Zrenjaninu danas je počelo suđenje po privatnoj tužbi za klevetu glavnog urednika lista Zrenjanin i člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV), Dalibora Bubnjevića, protiv lista Blic i novinarke Ane Lalić. Novinarka je prenela protest koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, povodom imenovanja Bubnjevića za člana Upravnog odbora RTVa. Protest je potpisalo više od 40 nevladinih organizacija i Sindikat RTVa. Liga socijaldemokrata Vojvodine i organizacija Antifašistički front označile su Bubnjevića kao „promotera neonacista”.
(Portal Autonomija, NDNV, 08.12.2011)

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, potpisao je ugovor, kojim je ugovoreno upravljanje bioskopom „Vilingrad“. Prisustvo ovom događaju omogućeno jedino snimatelju agencije „Infobiro“, sa kojom grad Niš ima ugovor o pružanju posebnih informativnih usluga.
(Pravda, UNS, NUNS, 12.12.2011)

UNS saopštava: „Smatramo da je predsednik opštine Zvezdara prekršio odredbe Zakona o javnom informisanju prema kojima su organi državne vlasti dužni da informacije o svom radu učine dostupnim svim medijima pod jednakim uslovima. Iz izjave gospodina Popovića da ne želi ništa da govori za Pravdu, jasno se vidi da on informacije ne dostavlja medijima pod jednakim uslovima“. Isto misle i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik građana.
(Pravda, 10.12.2011)

Književnik i kolumnista lista Danas, Svetislav Basara, piše: Ne znam kako vama, meni ovi privatni procesi protiv novinara Lukovića pomalo liče na montirane. Kada naša država, počne da progoni satiru i satiričare, e onda je Rogonja pred vratima.
(Danas, Autonomija, 11.12.2011)

UNS je ogorčen zbog ponovnog sprečavanja dopisnika lista Blic iz Aleksandrovca, Gvozdena Zdravića, da u ovom gradu obavlja novinarski posao. Portiri Opštine Aleksandrovac su „na grub način” Zdraviću zabranili da uđe u salu i prati sednicu Gradske skupštine o predlogu budžeta za 2012. godinu. UNS poziva aleksandrovačku opštinsku vlast da bezuslovno prekine sa nedopustivom praksom.
(UNS, 14.12.2011)

UNS i NUNS protestuju zbog odluke Pres službe predsednika Srbije i kompanije „Fiat” da snimanje posete predsednika Tadića i premijera Cvetkovića toj fabrici u Kragujevcu dozvole samo novinskoj agenciji Tanjuga. Osim što se na ovaj način medijima narušava slobodan pristup informacijama pod jednakim uslovima, država (u ovom slučaju Kabinet Predsednika Srbije) narušava i ravnopravnost učesnika na tržištu, suprotno Zakonu o javnom informisanju. „Pozivamo vlasti da prestanu sa ovakvom praksom“, saopštavaju UNS i NUNS.
(NUNS, UNS, NDNV, MC, 13.12.2011, Danas, 14.12.2011, NUNS, MC, 15.12.2011)

Press služba predsednika Srbije saopštila je da nije prihvatila zahtev za akreditaciju programa „Svet plus info" jer je od RRA dobila informaciju da kablovski kanal Kopernikus 3, na kojem se emituje program „Svet plus info", nema dozvolu za emitovanje. Insinuacije da politička orijentacija bilo kojeg medija utiče na dobijanje akreditacija, potpuno je neosnovana, navodi se u saopštenju. NUNS je konstatovao da nijednoj televiziji ne sme biti uskraćeno pravo na izveštavanje, ukoliko ta kuća poseduje dozvole za rad.
(Beta, Danas, NUNS, 20.12.2011)

UNS osuđuje pretnje koje je Televiziji Apatin preko društvene mreže facebook uputio Marko Knežević, predsednik Opštinskog odbora Pokreta Socijalista Apatin. UNS još jednom podseća da svi nesporazumi koje bilo koja politička stranka ima sa medijima treba da budu rešavani u skladu sa zakonom i nenasilnim putem.
(UNS, 16.12.2011)

NUNS je osudio postupak predsednika opštine Pirot, Vladana Vasića, kojim je praktično onemogućio Pirotske novine da izveštavaju sa sednice lokalne skupštine.
(NUNS, 19.12.2011, BETA, Blic, 20.12.2011)

Grom je oštetio predajnik regionalne Televizije Vujić na Divčibarama. Oštećen je FM predajnik na frekvenciji 105 megaherca (MHz), te se program emituje sa gradskog UHF predajnika i u kablovskom sistemu SBB. Neizvesno je kada će program ponovo moći da se emituje s tog predajnika.
(Blic, 18.12.2011)

Medijska strategija

Na tribini o medijskoj strategiji održanoj u NDNV čulo se da država ne bi pristala na niz rešenja u Medijskoj strategiji da nije bilo pritiska Evropske unije. Predsednik NUNSa, Vukašin Obradović, izjavio je da država od 1. januara mora početi da sprovodi Zakon o kontroli državne pomoći i da time stvori jedan od preduslova za korektnu utakmicu na tržištu medija. Predsednik Izvršnog odbora UNSa, Petar Jeremić, rekao je da državni novac mora da bude dostupan svim medijima, po jasno utvrdjenim pravilima i kriterijumima. Žužana Serenčeš iz NDNV kritikovala je Strategiju u kojoj gotovo uopšte nije posvećena pažnja informisanju na manjinskim jezicima ni medijima čiji su osnivači nacionalni saveti.
(Beta, NUNS, 09.12.2011, Dnevnik, NUNS, 10.12.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.