Svakog drugog petka
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 13 > Medijski ambijent

Medijska situacija u Srbiji

Evropska komisija uputila je Vladi Srbije primedbe na Predlog medijske strategije u kojima se navodi da u državnim medijima mora biti obezbeđena uređivačka i finansijska nezavisnost ili se ti mediji moraju privatizovati. U primedbama se ističe da bi trebalo uvesti jasne kriterijume za državno oglašavanje, a pravila tržišne utakmice trebalo bi da budu tako sprovedena da se spreči koncentracija prihoda od reklama i njihova distribucija na monopolistički način, što bi moglo da rezultira zloupotrebom dominantnog položaja i uticaja na profesionalni i finansijski integritet medija. Navodi se i da izvori finansiranja medija treba da se ograniče na transparente projekte i jasne kriterijume. Evropska komisija dodaje i da je nejasna odredba o tome da će država kupovati agencijske servise za sopstvene potrebe, jer to ostavlja prostor za uticaj na medije. Evropska komisija je kritikovala i predlog o osnivanju šest novih regionalnih javnih servisa zato što strahuje da oni neće biti finansijski održivi zbog žestoke konkurencije. U primedbama se navodi i da je, zbog političke prirode saveta nacionalnih manjina i zbog potencijalnog uticaja na medijski sadržaj, podjednako problematična odredba da ti saveti mogu da finansiraju svoje vlastite medije iz državnog budžeta.
(Press, 23.09.2011)

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Istraživanjem „Politički i ekonomski izazovi“ NDNV nastoji da dođe do podataka koji će ovoj organizaciji pomoći da formuliše strateške planove delovanja u budućnosti. Prikupljanje podataka obavljeno je u aprilu 2011 godine na uzorku od 271 novinara i novinarki koji rade u vojvođanskim medijima. Predmet istraživanja, bio je: (1) odnos novinara prema NDNV, (2) odnos između medija i politike,(3) odnos između medija i ekonomije,(4) karakteristike medija na jezicima nacionalnih manjina,(5) odnos novinara prema novim tehnologijama i (6) odnos novinara prema udruženjima novinara. Dobijeni podaci i analiza može se pruzeti u pdf formatu ANALIZA PODATAKA – Mediji i udruženja novinara : politički i ekonomski izazovi.
(NDNV, 22.09.2011)

Okrugli sto na kojem će biti razmatran Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbij kao i problemi i zaključci koje je Savet za borbu protiv korupcije objavio u Izveštaju, organizovan je u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnikom građana i predstavnicima medijskih udruženja. Govoriće Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, Snježana Milivojević, profesorka na Fakultetu političkih nauka, Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Saša Janković, Zaštitnik građana , Ljiljana Smajlović, predsednica UNS I Vukašin Obradović, predsednik NUNS.
(MC, 29.09.2011)

Država i mediji

Srbija treba da uloži dodatne napore za jačanje slobode medija, ukazao je u izveštaju o situaciji u Srbiji komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Tomas Hamarberg.
(Blic, 23.09.2011)

Pretnje, napadi i procesi novinarima, medijska suđenja

Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, najavljuje da će alarmirati Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, kao i Komitet za zaštitu novinara u Njujorku, zbog maltretiranja koje je srpski novinar Viktor Lazić doživeo na novinarskom zadatku u Južnoj Osetiji, opskrbljen urednom novinarskom legitimacijom. Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, ocenjuje da „Država mora da zaštiti našeg kolegu i stane na put takvim događajima“.
(Press, 16.09.2011)

Generalni sekretar SEEMO, Oliver Vujović, pozvao je vlasti Južne Osetije da objasne zašto drže novinara Pressa Viktora Lazića u pritvoru i da ga odmah puste.
(Press, 16.09.2011)

List Press obratio se za pomoć u oslobađanjusvog novinara Viktora Lazića i ambasadoru Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandru Konuzinu, koji je odbio da pomogne jer ga je Press još 2009. godine uvredio jednim komentarom.
(Press, NUNS, Danas, 16.09.2011)

Novinar Pressa Viktor Lazić pušten je iz zatvora u Južnoj Osetiji.
(Press, 17.09.2011)

Novinar albanske televizije „Klan" Bojan Božović u pismu „Pravdi“ pretio redakciji i novinarima zbog prenošenja njegove izjave da zna ko je ubica pripadnika specijalne jedinice ROSU.
(Pravda, UNS, 16.09.2011)

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) i UNS najoštrije su osudili ponašanje podpredsednika Fudbalskog kluba Novi Pazar, Tarika Imamovića, koji je dopisniku Sportskog žurnala Esadu Kučeviću zabranio da izveštava sa utakmica ovog kluba. Upućene su i pretnje Kučeviću, da će biti „likvidiran“ ako nastavi da piše o fudbalskom klubu Novi Pazar.
(FoNet, Danas, 23.09.2011)

Saši Todoroviću, novinaru „Novih knjaževačkih novina“, zabranjen je ulaz na javnu tribinu Ujedinjenih regiona Srbije (URS) „Kako da Knjaževac živi bolje“. Ovaj nesvakidašnji gest dogodio se pred liderom URS-a, Mlađanom Dinkićem.
(Pravda, Politika, NUNS, UNS, 26.09.2011)

Srpski nаrodni pokret Naši skreće pаžnju jаvnosti dа je NUNS pretvoren u centаr evroаtlаntske medijske mаnipulаcije i dа NUNS izvrgаvа ruglu profesiju novinаrstvа i zаgаđuje medijski prostor Srbije te se uključilo u promovisаnje Gej prаjd ideologije.
(www.nasisrbija.org, NUNS, 25.09.2011)

NVO Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podneo je krivičnu prijavu protiv elektronskih novina Sandžak pres, jer su ova nevladina organizacija i njena predsednica Semiha Kačar „javno izloženi poruzi, klevetama i uvredama od strane čitalaca elektronskih novina Sandžak pres“.
(Danas, NUNS, 15.09.2011)

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, najavio je da će da tuži sve medije u Srbiji koji su objavili optužbe i uvrede iza kojih „navodno“ stoji organizacija „Otpor Sandžaka“, koju Zukorlić smatra nepostojećom.
(Politika, 25.09.2011, UNS, NUNS, Danas, 26.09.2011)

Privredni sud u Novom Sadu doneo je Rešenje po kojem je SBB dužan da odmah nastavi sa emitovanjem programa televizije Kanal 9, jer po članu 16 Zakona o javnom informisanju distributer javnih glasila ne sme da odbije da distribuira nečije javno glasilo bez opravdanog komercijalnog razloga, kao ni da za distribuciju javnog glasila postavlja uslove koji su suprotni tržišnim principima.
(UNS, 27.09.2011)

NUNS nаjoštrije osuđuje fizički nаpаd nа ekipu TV Tutin i zahteva od nadležnih državnih organa da napadači budu identifikovani i kažnjeni. Na novinara Mersida Agovića i snimatelja Tufika Sadovića u centru Tutina nasrnula su četvorica nаpаdаčа koji su televizijsku ekipu prethodno provocirаli. Zaprepašćuje da je izostala brza i adekvatna akcije policije, pa je u policijsku stanicu privedena samo ekipa Televizije Tutin, radi davanja iskaza.
(NUNS, Danas, Pravda, Kurir, 28.09.2011)

Medijska strategija

Medijski sektor pozdravio je usaglašavanje predloga medijske strategije Srbije, ali smatra da je deo o regionalnim javnim servisima potpuno neprihvatljiv i praktično neodrživ.
(Fonet, Beta, Blic, NUNS, NDNV, Večernje novosti, B92, Press, 15.09.2011)

Ministar kulture, Predrag Marković, nije precizirao kada će Vlada Srbije usvojiti medijsku strategiju, ali je ponovio da će pre usvajanja ona biti predstavljena Skupštini Srbije.
(Beta, 15.09.2011)

Koordinator za odnose sa javnošću Vlade Srbije, Slobodan Homen, najavio je da će Vlada do 1. oktobra usvojiti Predlog medijske strategije, istakavši da je najvažnije da taj tekst u međuvremenu bude usklađen sa evropskim standardima.
(Tanjug, Beta, Politika, Pregled, Pravda, Blic, Večernje Novosti, 23.09.2011)

Rade Veljanovski, član radne grupe za izradu medijske strategije, smatra da država već šest godina krši zakon, a to će nastaviti da radi i ukoliko bude usvojen usaglašen predlog medijske strategije. „Ne samo da nije privatizovala medije koji se finansiraju iz budžeta, već će osnovati i nove lokalne, regionalne i medije saveta nacionalnih manjina“, kaže Veljanovski. Udeo države u „Politici“ i „Dnevniku“ je po 50, a u „Večernjim novostima“ 30 odsto. Zbog političkih pritisaka, RTS prenosi sednice Skupštine Srbije. Sve je to nezakonito. Umesto da proda svoj udeo u tim medijima, država će donošenjem ove medijske strategije, omogućiti osnivanje lokalnih i regionalnih glasila.
(Blic, UNS, NUNS, 16.09.2011)

Jan Briza, u autorskom komentaru lista Danas, navodi: Najveći nedostatak Strategije je, svakako, veliki broj „trulih“ kompromisa koji su prilikom njenog pisanja i usaglašavanja na ovaj ili onaj način iznuđeni u „sudaru“ različitih stranačkih interesa, s jedne strane, i strukovnih organizacija s druge. Tako je, već u samom startu, ozbiljno doveden u pitanje pokušaj uvođenja pravila i normi u sada potpuno haotičnoj medijskoj sceni Srbije.
(Danas, 28.09.2011)

Manjinski mediji

Nacionalni saveti nacionalnih manjina mogu biti osnivači javnih glasila na jeziku nacionalne manjine za koju su osnovani, predviđa se konačnim tekstom predloga medijske strategije. U predlogu strategije navodi se da manjinska javna glasila mogu postojati kao komercijalna, kao glasila civilnog društva i kao glasila Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
(Danas 15.09.2011)

Direktor „Panon RTV“, regionalne medijske kuće na mađarskom jeziku sa sedištem u Subotici, Rudolf Mihok, smenjen je s položaja. Odluku je u svojstvu osnivača donela Skupština Fondacije „Panon“. Potpredsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNT) i član Skupštine Fondacije „Panon“, Ferenc Žoldos, naveo je da je jedan od razloga prekid televizijskog prenosa sa Palića 20. avgusta, sa centralnog obeležavanja mađarskog nacionalnog praznika posvećenog osnivaču države i prvom mađarskom kralju Ištvanu. Po Zakonu o nacionalnim savetima, Mađarski nacionalni savet je prošle godine postao suosnivač RTV „Panon“, pa ima svoje predstavnike u rukovodećim telima.
(Tanjug, Dnevnik, Pravda, Večernje Novosti 21.09.2011)

Ovo je drugi slučaj smene urednika u mađarskim medijima. Početkom leta, zbog sličnih primedbi smenjen je glavni urednik „Mađar soa“ Čaba Presburger. U pismu ministru kulture, Mađarski intelektualci su ocenili da su događaji na medijskoj sceni na jezicima nacionalnih manjina ukazali na to da nacionalni saveti drže monopol nad ovim medijima i da oni u velikom broju slučajeva predstavljaju tek glasilo manjinskih političkih partija ili elita.
(Dnevnik, 21.09.2011)

NUNS i NDNV ukazali su da se nastavlja sa smenama urednika u medijima na mađarskom jeziku i zatražili da se „ograniči samovolja nacionalnih saveta u donošenju odluka u medijima čiji su osnivači“. Predlaže se da se medijskom strategijom predvide i izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kako bi se ograničila samovolja nacionalnih saveta.
(Beta, Politika, Danas, Dnevnik, NUNS, Blic, 22.09.2011)

Izvodi iz nečega što se zove „Predlog medijske strategije za medije na mađarskom jeziku od 2011. do 2016“, u produkciji Mađarskog nacionalnog veća Vojvodine, podsetili su me na davne, neslavne dane uspona Slobodana Miloševića na vlast, piše Teofil Pančić. Među genijalnim idejama kojima ovaj dokument vrvi ističe se ona da bi Mađarsko nacionalno veće trebalo da preuzme osnivačka prava nad redakcijama na mađarskom jeziku Radija i Televizije Vojvodine, dakle medijskog javnog servisa AP Vojvodine. Na kraju strategije na pitanje šta je uopšte uloga i smisao tih i takvih medija navodi se odgovor, da „moraju imati značajnu ulogu u ostvarivanju kohezije unutar zajednice i u obnavljanju vrednosti zajednice“; od njih se očekuje da „informišu o nacionalnim praznicima, značajnim datumima i simbolima mađarske nacije u Vojvodini, kao i o očuvanju i osnaživanju verskog identiteta i predstavljanju kulture verskih zajednica“. A kako: Ključno je, kaže Strategija, „da se informisanje obavlja ne samo na mađarskom jeziku, nego i u mađarskom duhu“. Ideja o duhu nacije rodno je mesto svakog fašizma, smatra Pančić.
(Vreme, NUNS, NDNV, 22.09.2011)

Predsednica Udruženja mađarskih novinara Vojvodine, Livia Tot, oštro je kritikovala Nacrt medijske strategije koji je izradio Nacionalni savet Mađara i ocenila da se iz tog dokumenta može pročitati želja Nacionalnog saveta da se meša u delokrug rada urednika. Glavna urednica nedeljnika „Čaladi ker“, Ana Fridrih, kazala je da se iz nacrta strategije vidi da vojvođansko mađarsko novinarstvo čekaju „teška vremena“.
(Beta, NUNS, NDNV, B92, 27.09.2011)

Dnevni list Mađar so u redakcijskom komentaru oštro je kritikovao Nacionalni savet Mađara i pojedine političare i naveo da su urednici u listu često izloženi njihovim pritiscima. Povodom nedavne smene direktora RTV Panon, Rudolfa Mihoka, navodi se da se na list „sručio pritisak“, kako ne bi objavio pismo smenjenog direktora. Dodaje se da je bilo pretnji tužbom novinaru, dok je nadležni iz Nacionalnog saveta Mađara telefonom „zivkao urednike“. „Čini im se da sada već mogu da učine sve, telefonski mogu da izdaju uputstva, mogu da prete i lično mogu da pametuju oko uređivačke politike. Naše javne ustanove tretiraju kao ličnu svojinu“. List je naveo i konkretna imena osoba koje su pokušavale da izvrše pritisak na redakciju.
(Beta, NUNS, RTV, NDNV, 26.09.2011)

Profesorka engleskog jezika u Srednjoj mašinskoj školi u Požarevcu Jelena Popović-Ivanović navodno je širila nacionalnu mržnju preko svoje fejsbuk stranice, pozivajući i na otvoreno nasilje nad homoseksualcima. Ova profesorka je napisala da se ne slaže da manjine trebaju da imaju jednaka prava kao većinski narod i da su promoteri tolerancije „izopačeni“.
(Radio 021, 21.09.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.