Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Svakog drugog petka
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 8 > Medijski ambijent

Opet pismo Tadiću

Politički uticaj na medije i dalje je naglašen u Srbiji, upozorio je predsednik Evropske federacije novinara (EFJ), Arne Kenig, u pismu predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, zahvaljujući mu se na obraćanju Godišnjoj skupštini EFJ, koja je prošlog meseca održana u Beogradu. EFJ najveća je evropska novinarska organizacija koja okuplja oko 260 hiljada reportera iz više od 30 zemalja. Sadržaj pisma može se pročitati na sajtovima dva udruženja, NUNS i UNS.
(UNS, NUNS, 17.07.2011)

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) podržali su stavove predsednika Evropske federacije novinara (EFJ), Arnea Keninga, izrečene u otvorenom pismu predsedniku Srbije.
(Beta, Danas, Dnevnik, Pravda, Politika, Kurir, 18.07.2011)

Napadi, pretnje i sudski procesi

Bivši glavni i odgovorni urednik televizije Avala, Robert Nemeček, podneo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužbu protiv svoje bivše kuće „zbog povreda ugleda, časti i prava ličnosti“, pošto je „bez prethodnog obaveštenja razrešen dužnosti, zbog navodnog lošeg poslovanja“, saopštio je Nemečekov zastupnik.
(Danas, 07.07.2011)

U saopštenju, koje je advokatska kancelarija koja Roberta Nemečeka zastupa na sudu po tužbi protiv televizije Avala, navodi se da ova televizija „nije navela nijedan parametar koji bi opravdao kvalifikaciju lošeg poslovanja, bez obzira na to što je za više od šest meseci, koliko je Nemeček bio urednik, gledanost TV Avala bila udvostručena, a prihodi povećani više od četiri puta“. Na mesto glavnog i odgovornog urednika TV Avala postavljena je Bojana Lekić, koja je do tada bila direktor pomenute medijske kuće.
(Kurir, Politika, Press, Blic, 07.07.2011)

Ekipa lista Kurir navodi da se nastavljaju pritisci na ovu medijsku kuću. U svom saopštenju, oni navode „Nelojalnoj konkurenciji smeta naš tiraž i veliki uspeh koji smo postigli svojim novim, redizajniranim izdanjem. Smeta im Kurir, jedine srpske novine čiji se vlasnik zna. Vlasnik koji nije prikriveni tajkun ili fond iz inostranstva“.
(Kurir, 08.07.2011)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je zbog presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je novinar Milenko Vasović osuđen zbog teksta objavljenog u „Dnevnom telegrafu“ pre 14 godina. NUNS se nada da će Ustavni sud, nakon ustavne žalbe, poništiti presudu i tako sprečiti još jednu bruku srpskog pravosuđa pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu.
(Beta, Danas, Blic, 24 sata, Pravda,08.07.2011, Kurir, 11.07.2011, NUNS Newsletter, No. 0016)

Ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, rekao je da je predsedavajući OEBS-a pohvalio napore koje MUP Srbije ulaže da zaštiti novinare.
(Beta, Danas, 08.07.2011, NUNS Newsletter, No. 0016)

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Prvi osnovni sud u Beogradu osudio vođu navijača Partizana, Miloša Radisavljevića Kimija, na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja. Sud je, međutim, ukinuo deo presude koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti novinarke B92, Brankice Stanković, i naložio ponovno suđenje zbog pretnji Stankovićevoj.
(Politika, Press, Pravda, 12.07.2011, Politika, 13.07.2011)

Privredni sud u Novom Sadu presudio je da prava na znak i logo lista Dnevnik pripada holdingu Dnevnik, a ne preduzeću Dnevnik Vojvodina pres, koje izdaje taj dnevni list. Sud je naložio Dnevnik Vojvodina presu da plati i troškove sudskog postupka, u visini od oko 700.000 dinara.
(Pregled, 12.07.2011)

Izbor Uprave Javnog servisa

Sanda Savić je od juče i zvanično nova programska direktorka Radio-televizije Vojvodine. Uz nju, produkcijom će rukovoditi Vanja Kranjac. Obe su do nedavno bile zaposlene na TV B 92. Očekuje se da Sanda Savić uskoro imenuje nove urednike Radija i Televizije.
(Dnevnik, 12.07.2011)

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV), Siniša Isakov, potvrdio je listu „Novosti“ da je Sanda Savić, bivša urednica TV B 92, postavljena za novog programskog direktora, a njena koleginica iz iste kuće, Vanja Kranjac za direktora produkcije TV Novi Sad, najavljujući istovremeno i nova, zvučna pojačanja pokrajinskog javnog servisa.
U Radio Novom Sadu, koji je uz TV Novi Sad sastavni deo RTV, već se pripremaju za dolazak novinarke B 92 Danice Vučinić, autorke i voditeljke radijske emisije „Kažiprst“.
(Večernje Novosti - Vojvodina, 14.07.2011)

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je Upravnom odboru Radio-televizije Srbije (RTS) da razreši dužnosti direktora Aleksandra Tijanića, jer nije podneo izveštaj o imovini. Žalba direktora javnog servisa na prvostepeno rešenje odbijena je na sednici odbora agencije 12. jula.
(Pregled, Politika, Press, Danas, Večernje Novosti, Kurir, 14.07.2011)

Medijska strategija

Država će morati da proda svoj udeo u vlasništvu medija, osim u pojedinim javnim servisima, ukoliko Vlada usvoji predlog nove medijske strategije koju pripremaju predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja i medijske industrije, izjavio je Predrag Marković, ministar kulture i informisanja. U Srbiji država, u potpunosti ili delimično, poseduje čak 70 medija.
(Politika, 08.07.2011)

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, Dimitrios Kipreos, naveo je da očekuje da će konačan tekst medijske strategije biti pred Vladom Srbije početkom septembra, kao što je najavljeno.
(Danas, 08.07.2011, NUNS Newsletter, No. 0016)

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije, Goran Karadžić, ukazuje na činjenicu da su lokalne medijske stanice u Evropi većinom u privatnom vlasništvu, a da su samo u malom broju slučajeva u vlasništvu države. „Srbija može da ima javne medijske servise i na nivoima nižim od nacionalnog, ali se postavlja problem finansiranja“, smatra Karadžić.
(Politika, 12.07.2011)

Završena je rasprava o medijskoj strategiji.
(ABC Srbija, Newsletter, no 62)

Ministarstvu kulture i informisanja dostavljeno je ukupno 27 primedbi i sugestija na Nacrt medijske strategije. Ove promedbe uglavnom se odnose na osnovni koncept Nacrta koji predviđa privatizaciju svih medija, sem javnih servisa Srbije i Vojvodine. Rok za dostavljanje predloga povodom Nacrta strategije o razvoju medija Srbije istekao je 15.07. Sve primedbe biće razmotrene u nadležnom ministarstvu, nakon čega će uslediti finalno oblikovanje medijske strategije.
(Beta, Danas, 16.07.2011)

Manjinski mediji

Poslanička grupa manjina ocenila je kao neprihvatljiv osnovni koncept Nacrta medijske strategije, prema kojem svi mediji treba da budu privatizovani, osim javnih radiodifuznih servisa Srbije i Vojvodine. Predsednik poslaničkog kluba, Balint Pastor (SVM), rekao je da medijska strategija mora sadržati mogućnost da lokalne samouprave i nacionalni saveti budu osnivači medija. „Ne postoji nijedan evropski propis ili standard koji bi obavezao države na to da se povuku iz vlasništva u medijima“, tvrdi Pastor. Poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka, Esad Džudžević, zahtevao je da se u medijskoj satrategiji ostavi prostor i za formiranje regionalnih javnih servisa, dok je čelnik PDD-a Riza Halimi upozorio na to da na RTS-u nema ni minut programa na albanskom jeziku.
(Tanjug, Politika, Dnevnik, Danas, 14.07.2011)

Glavni i odgovorni urednik Radio Srbobrana, Ivica Šmit, u otovrenom pismu je istakao da nije tačna tvrdnja pojedinih manjinskih političara da ne postoji uspešan primer privatizacije medija koji program emituju na nekom od jezika manjina i da je taj radio nakon privatizacije proširio program na mađarskom jeziku za 50 odsto.
On je naveo da Nacionalni savet Mađara uopšte ne pomaže Radio Srbobran, iako je reč o uspešnom mediju, već sav novac ulaže u subotički RTV Panon i pored poraznih izveštaja o gledanosti ove televizije. Osnivači Panona, kako je naveo, su visoki funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je poslanik i Balint Pastor.
On je optužio Nacionalni savet Mađara i SVM koji je najuticajnija stranka u tom telu da su nedavno izvršili „političku giljotinu“ glavnog urednika lista Mađar so, Čabe Presburgera. „Treba li vas podsećati da ste ovaj list dobili na poklon i da kao osnivači nemate obavezu da se brinete o finansijskim obavezama kompanije, za to se brine država. Posvećeni ste samo načinu pisanja i stalnoj borbi da se ne pročita neka intelektualna misao i nekog ko nije član SVM-a. Da li tako vidite strategiju i budućnost medija na jezicima nacionalnih zajednica“, upitao je Šmit. On je poručio Pastoru da je bolje i za SVM i za Nacionalni savet Mađara da ne budu vlasnici medija, već njihovi partneri. Radio Srbobran od 1968. godine emituje svoje programe na srpskom i na mađarskom jeziku, što je nastavio i nakon privatizacije.
(Beta, Danas, 16.07.2011)

Izdanje broj 8
07-20. jul 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.