Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 3 > Medijski ambijent

Aktuelne ocene medijske situacije u Srbiji

Rejting Srbije u oblasti medijskih sloboda u konstantnom je padu i dalje nema poboljšanja, navodi se u saopštenju Kancelarije vojvođanskog ombudsmana.
(Beta, B92, 29/04/2011)

Više od 40 odsto novinara pribeglo je samocenzuri ili su cenzurisani – pokazuju rezultati anonimne ankete Udruženja novinara Srbije, u kojoj je učestvovalo više od 350 ispitanika. Više detalja na www.uns.org.rs.
(UNS, Beta, 29/04/2011)

Mediji su pod uticajem političkih stranaka, marketinških agencija, kadrovske politike i naručenih tekstova, rezultati su istraživanja „Novinarstvo i novinari u Srbiji“ koju su sproveli Biro za društvena istraživanja i Istraživački onlajn servis „Tvojstav“. Anketa je sprovedena na uzorku od 262 ispitanika.
(Kurir, Dnevnik, Večernje novosti, 05/05/2011)

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da je nesloboda medija pre svega ekonomska, jer mediji postaju zavisni pod uticajem krize. „Ne mogu da kažem da Srbija ne beleži napredak i da unutar vlasti postoji tendecija da se guše mediji“”, ukazala je Jelena Trivan.
(Dnevnik, 06/05/2011)

Stabilnost Vlade Srbije bila je ugrožena u leto 2009. godine zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji o Zakonu o infoamisanju, ali je mogućnost dolaska na vlast naprednjaka sprečila njen pad, proizlazi iz depeše poslate iz američke ambasade u Beogradu, koju objavljuje sajt Vikiliks, a prenosi Beta.
(Tanjug, Beta, B92, 04/05/2011; Danas, Pregled, Kurir, Politika, Dnevnik, Press, Pravda, 05/05/2011)

Evropska komisija organizuje u petak 6. maja u Briselu međunarodnu konferenciju „Progovori!“ (Speak Up!) posvećenu slobodi medija u zemljama koje su potencijalne članice EU, na kojoj će prisustvovati i predstavnici medija zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Skup je organizovan sa ciljem da se naglasi ključna važnost slobode izražavanja i medija za dalji demokratski razvoj.
(Beta, NDNV, 04/05/2011)

Bez slobodnih medija nema ulaska u Evropsku uniju - poručio je zemljama Zapadnog Balkana evropski komesar za proširenje Štefan File. „Da bi jedna zemlja postala članica Evropske unije, mora da dostigne precizno određene standarde. Evropska komisija je duboko zabrinuta zbog događaja u medijskom sektoru“.
(B92, 06/05/2011)

Povodom Svetskog dana slobode medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuje da i ovaj Svetski dan slobode medija, Srbija i Vojvodina dočekuju sa skoro u potpunosti devastiranom medijskom scenom, višestruko ugroženim novinarima i medijima koji se nažalost još uvek nalaze daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti. Uticaj političke klase na medije je više nego evidentan. Medijskom scenom i dalje vlada nacionalizam, koji je postao podrazumevajući model tematizovanja stvarnosti. Osim nacionalizma, medijskom scenom i dalje dominira ksenofobija, zatvorenost, cenzura i autocenzura, senzacionalizam, diskriminacija manjinskih i marginalizovanih grupa.
(NDNV, 02/05/2011)

Srbija je Svetski dan slobode medija, 3. maj, dočekala kao država u kojoj novinarska profesija nije dovoljno cenjena, niti nagrađena, a novinari i zaposleni u medijskim kućama u najvećem broju slučajeva nemaju socijalnu, ni osnovnu sigurnost, ocenili su članovi UNS-a i Sindikata novinara Srbije na skupu „Pet minuta gromoglasne tišine“. Tom prilikom pročitan je proglas u kome se konstatuje da položaj novinara u Srbiji nikada nije bio teži, od 5. oktobra 2000. godine.
(NUNS, UNS, Tanjug, Blic, Kurir, Dnevnik, Vecernje novosti, Politika, Alo, Pravda, Pregled, 04/05/2011)

Srbija još jednom Dan slobode medija dočekuje bez jasnih saznanja o tome ko su inspiratori i ubice novinara, ali i bez zaokruženog medijskog zakonodavstva – saopštio je zaštitnik građana Saša Janković. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je izjavio da je dobro što se novinari i mediji sve više pozivaju na prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i stavljaju ga u funkciju informisanja najšire javnosti.
(Pregled, NUNS, UNS, 04/05/2011)

Srbija je i dalje zemlja sa delimično slobodnim medijima i nalazi se na 72. mestu u godišnjem izveštaju o slobodi medija američke nevladine organizacije Fridom haus (Freedom House). Od zemalja iz regiona, Slovenija je najbolje rangirana I nalazi se na 48. mestu, Crna Gora je na 80. mestu, sledi Hrvatska (na 85. mestu), Bosna i Hercegovina i Makedonija koje dele 96. mesto, Albanija je na 102., a Kosovo na 104. mestu.
(NUNS, UNS, Danas, B92, Beta, Dnevnik, 24 sata, EuroActiv.rs 04/05/2011)

Položaj medija u Srbiji je možda najgori u novijoj istoriji, ali odgovornost za to ne snosi samo država, ocena je Dragane Milićević Milutinović, državne sekretarke u ministarstvu kulture, informisanja I informacionog društva, povodom Dana slobode medija. „Razlozi lošeg položaja novinara i medija uopšte su višestruki, i mogu se tražiti kako u nedostatku zakonske regulative, tako i u posustajanju novinara“, rekla je državna sekretarka.
(NUNS, Blic, Dnevnik, 04/05/2011)

Medijska strategija

Predrag Marković, ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo, najavio da će uskoro biti završene nacionalne strategije za kulturu i medije. „Verujem da medijskom strategijom treba da se bavi profesija. Ovaj posao će, verujem, biti završen u roku“, rekao je Marković u intervjuu za Večernje novosti.
(Večernje Novosti, NUNS, UNS, 28/04/2011)

Članovi radne grupe za izradu nacrta medijske strategije su Jelena Surčulija, Dragoljub Žarković, Zoran Sekulić, Slobodan Kremenjak, Rade Veljanovski, Igor Avžner i Danilo Nikolić.
(NUNS, 10/05/2011)

Medijska suđenja

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom odredbu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju kojom se ovlašćuje nadležni ministar da uređuje vođenje Registra javnih glasila. Sud je takođe ocenio i da podnošenje prijave za upis u Registar nije u saglasnosti sa Ustavom.
(UNS, 06/05/2011, ASMEDI Newsletter, 151, NUNS, 10/05/2011)

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas Milana Savatovića na 10 meseci kućnog zatvora zbog napad na snimatelja Televizije B92 Boška Brankovića 2008. Stefan Milićević osuđen je uslovno na šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, a Nikola Lazić na četiri meseca zatvora, takođe, uslovno na tri godine.
(Tanjug, Beta, B92, NUNS, UNS, 09/05/2011; Pravda, 10/05/2011)

Medijska udruženja smatraju da je kazna za napadače na snimatelja TV B-92 previše blaga. NUNS je apelovao na sve novinare i građane da podignu glas protiv presuda „zbog kojih se svi zajedno osećamo posramljeno“. NUNS je u otvorenom pismu naveo da je ta presuda očigledan primer odnosa pravosuđa prema ugrožavanju osnovnih ljudskih prava u Srbiji. I ANEM je izrazio zaprepašćenje zbog blage presude i zatražio od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da iskoristi pravo na žalbu protiv ovakve odluke.
(NUNS, Beta, B92, 09/05/2011; Alo, Dnevnik, Politika, Blic, Danas, Kurir, 10/05/2011)


Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila da ne razume blagu kaznu koja je izrečena napadačima na snimatelja B92 Boška Brankovića. „Imam utisak da su novinari i dalje manje zaštićeni pred zakonom od političara i drugih profesija“, rekla je ona.
(UNS, Beta, B92, 09/05/2011; Pravda, Alo, Dnevnik, Politika, Blic, 10/05/2011)

Izbor članova Upravnog odbora Javnog servisa

Prigovor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) protiv imenovanja Dalibora Bubnjevića u UO Radio-televizije Vojvodine odbačen je juče na sednici Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) kao neblagovremen, rečeno je u RRA.
(Danas, Pravda, NUNS, 05/05/2011)

Profesor Slobodan Marković izabran je za predsednika Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije, a na mesto njegovog zamenika postavljen je sociolog Milan Nikolić.
(NUNS, UNS, Pravda, Politika, Vecernje novosti, Blic, Kurir, Dnevnik, 29/04/2011)

Napadi na medije i novinare

Novinar surduličke radio-televizije Dragan Milošević obratio se UNS-u jer mu je, kako tvrdi, predsednik opštinskog odbora DS-a Slavoljub Stajković u telefonskom razgovoru pretio. Stajkovic negira da je pretio novinaru. Pretnja je usledila posle TV emisije koju taj novinar uređuje, a u kojoj je rečeno da je Stajković priključen ilegalno na kablovsku mrežu i da ne plaća nadoknadu za tu uslugu.
(UNS, 28/04/2011)

Posle pisanja „Blica” o nameštanju tendera za ograđivanje fudbalskih igrališta u desetak sela Župe, Tomiša Savković, predsednik aleksandrovačkog parlamenta, zabranio je dopisniku Blica ulazak u skupštinsku salu i praćenje sednice lokalne skupštine. Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je, u svom saopštenju, odluku Savkovića.
(Blic, NUNS, 05/05/2011)

Redakcija novina „Vranjskih“ koja se nalaze u samom centru grada, opljačkana je 04. maja po četvrti put. Iz redakcije je ukradeno sedam laptop računara i dva fotoaparata. Novinar tog nedeljnika je istog dana dobio nagradu za istraživačko novinarstvo NUNS-a i Američke ambasade.
(B92, NDNV, 05/05/2011; Politika, UNS, 06/05/2011)

Policija je podnela prekršajnu prijavu protiv četvorice meštana Bačkog Petrovog Sela zbog sumnje da su zadali više udaraca novinaru „Mađar soa” Čabi Segiju i pri tom mu naneli lake telesne povrede.
(Dnevnik, Vecernje novosti, NUNS, UNS, 10/05/2011)

Izdanje broj 3
28. april – 11. maj 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.