Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji u službi interesnih lobija

Novi Sad, 22. 11. 2007.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za regionalizam, Građanski fond „Panonija“ i NVO „Otvoreni licej“ upozoravaju građane da budu veoma obazrivi i rezervisani prilikom recipiranja medijskih sadržaja, jer medijsko tretiranje aktuelnih događaja u zemlji još jednom na drastičan način ukazuje na interesnu povezanost tajkuna i političkih klanova sa velikim brojem medija, odnosno na zavisnost većine medija i njihovih uređivačkih politika o novcu imalaca ekonomske moći.

Neuspešna medijska tranzicija u Srbiji dovela je do toga da je danas skoro iluzorno govoriti o postojanju nezavisnih medija koji su u službi javnosti i javnog interesa, a ne u službi vlasti ili pojedinih lobija. Nipodoštavajući elementarne profesionalne standarde, mnogi mediji često odabiru žrtve iz javnog života i preuzimaju ulogu i tužioca i sudije i priređuju srednjovekovnu atmosferu linča, u kojoj dominiraju anonimni izvori, nepotpisani tekstovi, insinuacije i nekritičko reprodukovanje urbanih legendi. Društvu se neprestano šalje poruka da bi odstranjivanjem pojedinih ličnosti iz javnog života, u zemlji sve krenulo nabolje, što je odlika totalitarnih sistema i što najbolje govori o karakteru naše društvene i političke stvarnosti.

Ukoliko mediji i novinari - čast izuzecima koji brane čast profesije - ne promene dosadašnju praksu, ukoliko pod hitno ne počnu da poštuju standarde svoje profesije i etički kodeks, ponovo će preuzeti ogromnu odgovornost za ozbiljnu političku i društvenu krizu koja se danas već ozbiljno nazire.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
NVO „Otvoreni licej“, Sombor