Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...
Svakog drugog petka

Presuda u sporu NUNS-a i UNS-a za mesec dana

Nezavisno udruženje novinara Srbije traži podelu Doma novinara, Udruženje novinara Srbije to odbija

Postupak po tužbi Nezavisnog udruženja novinara Srbije protiv Udruženja novinara Srbije za utvrđivanje svojine i podelu zgrade Doma novinara u Resavskoj ulici u Beogradu, u kojoj se nalaze sedišta oba udruženja, juče je završen.

Odluka Prvog osnovnog suda će, kako je na ročištu rekla sudija Jasmina Tubić, strankama u postupku biti dostavljena u zakonskom roku od 30 dana.

Pravni zastupnik NUNS-a Dejan Vuković zatražio je juče od suda da usvoji tužbeni zahtev kojim je zatražena podela zgrade Doma novinara, dok je advokat UNS-a pozvao sud da donese odluku o odbijanju tog zahteva.
– Tvrdim da je vlast krenula u obračun sa Udruženjem novinara Srbije i da u tu svrhu koristi „reformisano” pravosuđe. Juče smo saznali za prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom se UNS-u oduzima imovina u Ulici kneza Mihaila. Otimanja novinarske imovine nije bilo ni u Miloševićevo, ni u Đinđićevo, ni u Koštuničino vreme, a dešava se sada – rekla je za „Politiku” Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.
Ona tvrdi da vlast napada imovinu UNS-a, jer je ona „osnov njihove nezavisnosti”.
– UNS ne zavisi ni od države, ni od donacija stranih ambasada. Sam je vodio bitku protiv neustavnog medijskog zakona koji su neke druge asocijacije podržale. Sada plaćamo cenu za to. Pravosnažna presuda u korist UNS-a o imovini u Resavskoj oborena je veoma sumnjivom odlukom o reviziji u Vrhovnom sudu, upravo dok smo vodili bitku protiv tog zakona. Mi ćemo na kraju odbraniti našu imovinu, pa makar i u Strazburu. Ne plašimo se prava i zakona, već politike – rekla je Smajlovićeva.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, kako kaže, bez želje da prejudicira sudsku presudu, očekuje da će Dom novinara u Resavskoj biti podeljen.
– Mislim da članovi oba udruženja imaju pravo na korišćenje tog prostora, kao što je, uostalom, bilo zapisano u legatu koji je stajao na samoj zgradi i koji su osnivači zapisali još 1934. godine. Čini mi se da će na taj način biti ispravljena nepravda kojoj je NUNS već 17 godina drastično izložen. Trenutno smo podstanari, nemamo mogućnost prihodovanja, posebno u ovoj ekonomskoj situaciji kada moramo da punimo Fond solidarnosti za pomoć kolegama. Vraćanje ili davanje dela imovine NUNS-u značilo bi ispravljanje ove nepravde – smatra Jovanovićeva.

Suđenje po tužbi NUNS-a ponovljen je pošto je Vrhovni sud Srbije 4. juna 2009. godine ukinuo presudu tadašnjeg Trećeg opštinskog i Okružnog suda u Beogradu, kojima je zahtev NUNS-a odbijen.

Autor: M. DERIKONJIĆ
Izvor: Politika, 14.04.2011; Strana: A7

MC Newsletter
21. april 2011.

Pogledajte sve komentare (0)      Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

 
Ovaj tekst može da sadrži stav koji nije stav Medija centra. Odgovornost za sadržinu, kao i tačnost podataka, snosi autor teksta.