Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Mediji - sluge i gospodari

Produkcija : TV Akademija, 2018.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Serija "Mediji - sluge i gospodari", sadrži pet petominutnih
epizoda, čije su teme medijska pismenost i mogućnosti prepoznavanja medijskih manipulacija. Navedeni primeri ilustruju po jednu od velikih medijskih manipulacija kroz istoriju elektronskih medija.

Rat svetova

Radio drama Orsona Velsa "Trijumf volje", emitovana 1938 na američkoj radio stanici CBS stvorila je kod slušalaca utisak realne invazije marsovaca na zemlju i izazvala paniku širom SAD. Bio je ovo prvi primer medijske manipulacije u kojem se dramski događaj predstavlja kao stvarnost. Istovremeno emitovanje čuvene radio drame značajan je datum u istoriji elektronskih medija, koji varijante prikazivanja izmišljenih događaja koriste i danas.


Trijumf volje

Moderno sredstvo masovnih komunikacija, u vreme dolaska Nacista na vlast, bio je film. Najveći propagandni nacistički film, ali i jedno od najznačajnijih ostvarenja svetske kinematografije je dokumenarac „Trijumf volje“. Realizovan je po specijalnoj porzdžbini samog Hitlera. Autor, reditelj i montažerka bila je Leni Rifenstal. Politička propaganda tako zauvek stiče jedan od dominantnih načina komunikacije, rado korišćen u uspešan do današnjih dana savremene televizije i elektronskih medija.


Amerika Irak i Sirija

Na američkom TV kanalu Foks Njuz 2003. godine, na smom početrku intervencije u Iraku, mesecima je tokom 24 sata emitovanja programa stajao nadnaslov – Amerika u ratu. Izbor vesti, komentara, novinarska prezentacija bili su podređeni samo jednom cilju – propagandi rata. Tokom intervencije u Iraku, poginulo je oko 4 500 američkih vojnika. Ispitivanje javnog mnjnenja iz 2015. pokazalo je da 23 % Amerikanaca i dalje veruje da iračko nuklearno oružje postoji. Iako nikada nije dokazano, nuklerano oružje bilo je povod da Amerika uđe u rat.


Kraj Jugoslavije

Jedinstveni medijski prostor nekadašnje SFRJ, krajem osamdesetih jesno je podeljen : mediji zavađenih i zaraćenih jugoslovenskih Republika dobili su jasan politički zadatak kojim je trebalo da pripreme građane za raspad zemlje i rat - optužiti drugu stranu za sva zla koja će se dešavati. Korišćena su sva do tada poznata sredstva medijskih manipulacija. Tri decenije kasnije, mediji u Srbiji, Hrvatskoj i BiH nisu bitno drugačiji.


Fake News

Razvoj društvenih mreža podrazumevao je i nove načine medijske manipulacija. Medijska interpretacija izmišljenih činjenica i događaja, lažne vesti predstavljaju vodeću opasnost za razvoj demokratskih procesa u celoim svetu. Medijska pismenost, kao globalni proces, jedini je mogući način borbe protiv lažnih vesti.