Početna > MC za medije > Konkursi arhiva > 2012 > Legal Leaks trening

Legal Leaks trening za novinare

Zagreb, 28-30. mart 2012.

All Access Info organizuje trening za novinare u Zagrebu od 28-30 marta 2012. godine. Svi troškovi su pokriveni.

Legal Leaks trening biće održan u Zagrebu od 28. do 30. marta 2012. Namenjen je novinarima iz Srbije, BiH i Hrvatske kako bi se ohrabrili u korišćenju Zakona o slobodnom korišćenju informacijama od javnog značaja.

Оbuka pruža smernice o tome kako podneti zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, doprinosi slobodi medija predstavljanjem veština kojima novinari štite bezbednost svojih podataka i poverljivih izvora infromacija.

Svi učesnici dobijaju nacionalnu verziju Leagl Leaks toolkit – materijale sa svim detaljnim smernicama i vodičem o tome kako podneti zahtev za slobodan pristup informacijama u 45 od 56 članica OEBSa (u Evropi, centralnoj Aziji i Severnoj Americi) koji imaju takve zakone, kao i kako da podnesu zahteve za pristup informacijama u Evropskoj Uniji.

Leagal Leaks trening podrazumeva i obuku kako koristit podatke pridobijene iz zahteva za pristup javnim informacijama, kako analizirati i predstaviti podatke, uključujući i tehniku vizualizacije predstvaljanja podataka.

Nakon treninga novinari će moći da koriste Help desk – koji je stalna podrška novinarima i blogerima koji koriste zakon o slobodi informisanja u njihovoj zemlji ili širom Evrope.

Organizatori i partneri Access Info Europe, n-ost, Transparency International Hrvatska, Transparency International Bosna i Hercegovina, Transparency Srbija, CIN, Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) rade na tome da se osposobe novinari kako bi povratili svoju ulogu kao javni posmatrači kroz ostvarivanje svojih Prava na pristup informacjama u svojoj zemlji i inostranstvu.

Agenda treninga (pdf)
Prijavni formular (pdf)

Novinari se mogu prijaviti na maternjem ili na engleskom jeziku.

Krajnji rok za prijavu je 9. mart 2012. godine.

Više informacija možete pronaći na web sajtu All Access Info.

Jelena Ćosić
BIRN Project Coordinator
jelena.cosic@birn.eu.com

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u