Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Svakog drugog petka

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

50 000 dolara za inovativne pristupe istraživanja na polju migracija

Šestog aprila 2011 godine, PBILD program je objavio konkurs za dodelu bespovratnih sredstava predlozima projekata koji će se baviti istraživanjima na polju migracija u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Bespovratna sredstva koja će se dodeliti najinovativnijim i najinteresantnijim predlozima biće u maksimalnom iznosu do 10.000 dolara po projektu.

“Cilj ovog konkursa je da istraživački radovi prikupe preciznije informacije o stanju migracija na jugu Srbije, a posebno potrebe najranjivijih grupa među migrantima, naglase uspešno sprovedene prakse upravljanja migracijama u drugim delovima zemlje i zemalja u regionu”, kaže Milijana Merdović koordinator na komponenti migracija PBILD programa.

PBILD program je sproveo istraživanje “Migracije, inkluzivni društveni razvoj” čiji su nalazi i preporuke objavljeni u istoimenoj publikaciji i predstavljeni 10 februara 2011. godine na okruglom stolu u Nišu. Deo ovog istraživanja bio je posvećen migracijama na jugu Srbije gde su identifikovane 5 oblasti koje zahtevaju dalja istraživanja a koje su teme ovog konkursa:

1. Mladi i migracije
2. Povratnici iz zapadne Evrope
3. Migracije iz ruralnih sredina
4. Rod i migracije
5. Manjine i migracije

Konkurs predviđa dva metodološka načina bavljenja fenomenom migracija koji imaju zajedničku notu istrazivačkog pristupa: empirijski pristup, i pristup medija ovom fenomenu u dokumentarno - istraživačkom formatu.

Konkurs je objavljen u dnevnom listu “Politika” i vranjskom nedeljniku “Novine Vranjske” a sve potrebne instrukcije kako konkurisati za ova bespovratna sredstva mogu se naći na internet stranici programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji na adresi: www.undp.org.rs/?event=public.tenders pod CFP 1/11 BU Call for Proposals for Research Projects.

Konkurs je otvoren do 5. maja 2011. godine.

O PBILD programu i komponenti migracija
Program Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD) je inicijativa vredna 8 miliona dolara koji finansiraju Vlade Norveške, Španije, Švedske i Švajcarske sa ciljem da se poboljšanja kapaciteta stručnih resursa na jugu Srbije za inkluzivni, miroljubivi i održivi razvoj. PBILD program je fokusiran na četiri oblasti: povećanje kohezija zajednica i ljudski kapital, podjednaki i poboljšani pristup javnim uslugama, povećanje ekonomskog razvoja i povećani kapaciteti za upravljanje migracijama.

U saradnji sa Vladom Srbije i svih 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, tim Ujedinjenih nacija sastavljen od osoblja 6 UN agencija – ILO, IOM, UN-Habitat, UNHCR, UNICEF i UNDP rade zajedno kao “Jedan UN” kako bi sproveli PBILD program u period od 2009 do 2012 godine.

Program se realizuje kroz četiri dugoročna rezultata, pri čemu svaki naglašava drugačiji aspekt razvoja:
• Društvena kohezija i ljudski kapital,
• Javne usluge,
• Ekonomski razvoj i
• Upravljanje migracijama.
Cilj četvrte komponente Migracija je da pruži doprinos raspoloživoj podršci namenjenoj migracionoj populaciji u ciljnom regionu i njihovom uključivanju u privredni i društveni život u regionu. PBILD Program sprovodi ovu komponentu kroz jačanje opštinskih kapaciteta za upravljanje migracijama, kao i putem informacija i podizanja svesti o migracijijama, i za ove aktivnosti dobija posebnu podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u