Svakog drugog petka
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Konkurs karikature i stripa „Srbija i EU“

Povodom proslave Dana Evrope 2013, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Informacioni centar EU najavljuju početak konkursa za karikature i stripove „Srbija i EU“. Konkurs počinje 19. marta i otvoren je za sve karikaturiste i crtače stripa – profesionalce i amatere, koji su pozvani da izraze svoje stavove i viđenja o odnosima između Srbije i Evropske unije.

Konkurs je otvoren do 18. aprila.

Žiri koji će odlučivati o pobednicima čine trojica poznatih srpskih karikaturista i crtača stripa - Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, zajedno sa po jednim predstavnikom Delegacije EU, Informacionog centra EU i Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Tema „Srbija i EU“ namerno je nerestriktivna kako bi se umetnicima omogućilo da se kroz svoje radove slobodno izraze o statusu Srbije i njenim odnosima sa EU. Jedina ograničenja su pravno obavezujući standardi i neprihvatljivost govora mržnje.

Pobednici će biti proglašeni 20. aprila, a nagrade će im biti uručene 10. maja, na otvaranju izložbe 20 izabranih radova koji su pristigli na konkurs. Radovi će biti izloženi 9. maja na Dan Evrope na prijemu u Kinoteci. Izložba će biti organizovana u Informacionom centru EU, u holu Domu omladine Beograda od 10. do 19. maja.

Prva nagrada je putovanje u Pariz i Kaen, uz posetu pariskoj Fondaciji „Karikaturisti za mir“ i Memorijalnoj postavci mirovne karikature (u Kaenu), vredna više od 1.000 evra. Druga i treća nagrada su tablet računari. Za sve druge finaliste obezbeđeni su pokloni u vidu materijala za crtanje. Države članice EU najavile su takođe prigodne poklone za sve finaliste.

U okviru proslava predviđenih tokom Evropske nedelje u Srbiji, predviđeno je da izložba „Srbija i EU“ bude postavljena 14. maja u Somboru i 19. maja u Leskovcu.

Pravila učešća (pdf)