Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Konferencija o medijima civilnog društva

Skup će se održati u petak 24. novembra u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1) u Novom Sadu, sa početkom u 11.30 časova.

Na konferenciji "Mediji civilnog društva - prilika koju ne smemo (ponovo) propustiti" učestvuju medijski eksperti, predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija. Konferencija će imati i međunarodnu dimenziju jer će na njoj učestvovati i koleginice iz Hrvatske koje će se nama podeliti veoma znakovita iskustva Hrvatske u sferi medija civilnog društva.

Konferencija se održava u veoma važnom vremenskom kontekstu – tokom (kontroverzne) izrade nove Medijske strategije.

Iskustva medijski razvijenih zemalja pokazuju da tržišni mehanizmi nisu dovoljni za održivo finansiranje novinarstva u javnom interesu. Potpuna komercijalizacija i konglomerizacija medija donela je razočaranje rezultatima delovanja medija u pogledu podizanja kapciteta javnosti da slobodno raspravlja o pitanjima od javnog interesa i donosi dobro zasnovane odluke. Korporativni mediji, snažno rukovođeni profitnim motivima, ugrozili su tradicionalne uloge medija kao izvora pouzdanih informacija, foruma za široku debatu o pitanjima od zajedničkog interesa i kontrolora vlasti. Stoga je mesto medija zajednice, odnosno medija civilnog društva u liberalnom okruženju od neprocenjivog značaja i za njihov rad postoji značajan broj stimulativnih mera i programa.

Nažalost, prethodna Medija strategija i medijska legislativa skoro da uopšte nije prepoznala prednosti medija civilnog društva u popunjavanju medijskih praznina na našoj medijskoj sceni (manjinsko i višejezično, lokalno i regionalno informisanje), uključujući tu i zaštitu medijskog pluralizma.

Cilj nam je da ova konferencija bude mesto na kojem će se formirati zajednički stavovi i preporuke medijske i šire društvene zajednice za medije civilnog društva u kontekstu donošenja nove medijske legislative.

OVDE možete pronaći publikaciju "Mediji civilnog društva - uputstvo za upotrebu", koju su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Medijsko odeljenje Misije OEBS-a objavili tokom protekle godine.

Konferenciju organizuju Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Srbiji, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.