Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Početna > MC za medije > Konkursi arhiva > 2010 > Izveštavanje o evropskim temama

Izveštavanje o evropskim temama

Napredni novinarski seminar

Trostepeni seminar za novinare i urednike medija u Srbiji, na kome će učesnici razviti svoje novinarske veštine u skladu sa najvišim profesionalnim standardima i upoznati savremene tehnike i principe pripreme radijskih, televizijskih i priloga u štampanim medijima, organizuje međunarodni konzorcijum na čelu sa BBC World Service Trust u okviru projekta „Podrška medijima u oblasti evropskih integracija”.

Seminar vode:

  • Džim Fiš, višedecenijski novinar BBC, osnivač BBC dopisništva iz Beograda krajem osamdesetih, ratni reporter sa Balkana, bliskog istoka i iz Afrike.
  • Igor Božić, zamenik urednika infromativnog programa B92 i glavni i odgovorni urednik Info kanala B92.
  • Vlado Mareš, dugogodišnji novinar u štampanim medijima, novinskim agencijama i televiziji, pored ostalog nekadašnji politički urednik u listu Borba i šef dopisništava agencije Beta.

U prvoj fazi predviđena je analiza opsežnog istraživanja stavova, očekivanja i potreba publike pojedinih medija, utvrđivanje sinopsisa za potencijalne medijske priče na tom osnovu i prilagođavanja svake određenim tipovima i konkretnim medijima.

Ova faza održava se u:

  • Beogradu 17. - 19. novembra
  • Kragujevcu 22. - 24. novembra
  • Novom Sadu 25. - 27. novembra
  • Nišu 29. novembra - 1.decembra
  • Užicu 2. - 4. decembra

Druga faza biće organizovana na proleće iduće godine. Tom prilikom će se analizirati radovi svih učesnika seminara i u interaktivnim vežbama, kao i kroz profesionalni dijalog, maksimalno utvrditi sve mogućnosti pojedinih priča. Treća faza, na proleće i početkom leta 2011, podrazumeva petodnevno putovanje u jednu evropski prestonicu za 30 najboljih od 50 predviđenih učesnika.

Seminar je osmišljen za aktivne novinare sa iskustvom od najmanje 3 godine, urednike rubrika i redakcija. Posebno su dobrodošle prijave onih novinara čiji rad uključuje pokrivanje tema vezanih za EU. Znanje engleskog jezika je prednost.

Prijave, sa motivacionim pismom i profesionalnom biografijom, pošaljite do 12. novembra na adresu maja@eumediafund.rs

Napredni novinarski seminar Izveštavanje o evropskim temama (pdf)