Početna > Centar za... > izdavaštvo > Izdanja Medija centra (2)

PIŠTALJKE I JAJA - Mediji u Srbiji 1996

Autor: Vladan Radosavljević


Publikacija "Pištaljke i jaja" detaljan je mesečni pregled dogadjaja u jugoslovenskim medijima 1996. godine i analiza uzoraka i posladica višegodisnjegh pritisaka vlasti na slobodu javne reči.

(Latinica, 88 strana, Beograd 1997.)

SUNOVRAT SRPSKOG NOVINARSTVA

Autor: Ivan Torov

Dogadjaji na novinarskoj sceni od 1986. godine, kada je poceo munjevit uspon Slobodana Miloševica, ilustrativan su pokazatelj prirode i tehnologije aktuelne vlasti u Srbiji.

(Latinica, 23 strana, Beograd 1996.)

RAT JE POČEO NA MAKSIMIRU - Govor mržnje u medijima

Grupa autora


Šta se stvarno dešavalo u Srbiji izmedju 1987. i 1991? "Rat je počeo na Maksimiru" predstavlja svojevrsnu obavezu novinara da progovore o tome kako su se medije ponašali u tim kritičnim trenucima i da li su i u kojoj meri svojim govorima mržnje bili samo saučesnici i izvršioci jedne politike, ili su i sami doprneli razbuktavanju rata na ovim prostorima. Knjiga je objavljena i na engleskom jeziku.

(Latinica, 185 strana, Beograd, 1997.)

POLITČKI VODIČ KROZ JUGOSLAVIJU I ADRESAR

Milan Milošević: Zatvoreni krug, Dragoslav Grujić: Adresar

Analizirajući sve do sada održane izbore u Srbiji, Crnoj Gori i Jugoslaviji, od prvih 1990, studija "Zatvoreni krug" podseća na proces nastanka stranaka, njihove frakcijske obračune i nekoliko velikih vanparlamenrativnih sudara, nekadašnje sadašnje ili zaboravljenje aktere političke scene, kao i na sve dosadašnje izborne rezultate. Adresar objavljuje potpuni spisak adresa, telefona najvaznijih ličnosti, političkih, pravosudnih, verskih i medijskih institucija u Jugoslaviji, adrese ambasada, medjunarodnih ustanova i organizacija u Beogradu. Knjiga je objavljena i na engleskom jeziku.  (Latinica, 135 strana, Beograd 1997.)

IZBORNA KRADJA - Pravni aspekti

Grupa autora

Knjiga “Izborna kradja”, sasčinjena od tekstova pravnih eksperata i iskusnih praktičara, ima za cilj da pruži osnovne statističke i demografske podatke o lokalnim izborima novembra 1996, o načinima izborne kradje i prekrajanja rezultata, ali i da sugeriše pravila koja bi mogla da regulišu lokalne izbore i izborni postupak.
(Latinica, 267 strana, Beograd, 1997.)

MC FILE

Tokom 1998. godine Medija centar pripremao je jednom nedeljno MC File, izvod iz analiza i komentara u domaćoj štampi.

NEWS ON MEDIA

Od 1994. do 1998. Medija centar je objavljivao mesečnu publikaciju News on Media, detaljan pregled pisanja domaće štampe o medijima i informisanju.

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ

Izveštavanje o parlamentarnim i predsedničkim izborima 1997, koji je pripremio Evropski institut za medije iz Diseldorfa.

SRPSKA ŠTAMPA (1768 - 1995) -- Istorijsko biografski pregled

Autori: Milica Kisić i Branka Bulatović

Autor studije “Štampa i srpsko drustvo 19. i 20. veka”: Miloš Mišović

Već sam broj bibliografskih jedinica - naslova, kao i vremenski raspon od punih 227 godina od kako izlaze novine u Srbiji, svedoče da je reč o poduhvatu od kapitalnog znacaja. (Ćirilica, 513 strana, Beograd 1996.)

PROIZVODNJA RATA - Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Autor: Mark Tompson

Prva iscrpna studija mehanizma kontrole i zloupotrebe medija u bivšoj Jugoslaviji (Latinica, 283 strana, Beograd 1995.)

MEDIJSKE SLOBODE - PRAVA I OGRANIČENJA

Autor: Branislav Milinković

Studija “Medijske slobode - prava i ograničenja” posvećena je odlukama medjunarodnih tela o zabranama, cenzuri, autocenzuri i verbalnom deliktu. (Latinica, 82 strane, Beograd 1996.)

<-

.