Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC projekti > Osnaživanje romskih NVO za komunikaciju sa medijima > Istraživači Romi

Istraživači Romi

Istraživači Romi su osnovani 1999. godine kao nestranačka i neprofitna organizacija sa ciljem da unapredi kvalitet života romske zajednice u Srbiji.

Oblasti kojima se bavi su pre svega obrazovanje na svim uzrastima: predškolskom, osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom nivou; zatim negovanje i afirmacija romske kulture kao i razvijanje svesti o njoj kako među Romima tako i u celom društvu. Istražuje mogućnost zapošljavanja Roma i Romkinja u lokalnoj zajednici tako što preduzima praktične mere za veću zaposlenost Roma. Unapređuje zdravlje Roma i Romkinja upoznajući ih o mogućnostima prevetnivne zdravstvene zaštite.

Organizacija Istraživači Romi je od osnivanja do danas organizovala brojne aktivnosti u oblasti obrazovanja kao što su priprema mladih Roma i Romkinja za polaganje prijemnog ispita u osnovnoj školi za vaspitanje odraslih Sveti Sava u Novom Sadu; informisanje i usmeravanje srednjoškolaca i studenata za dobijanje stipendija; iz oblasti zdravlja realizovani su projekti javnog zagovaranja za bolju zdravstvenu zaštitu Roma, iz oblasti kulture, prikupljeni su recepti tradicionalnih romskih jela, beleženje i publikovanje narodnih umotvorina Roma u Sremu u saradnji sa Muzejom Srema iz Sremske Mitrovice.

U poslednje tri godine Istraživači Romi usredsređeni su na unapređenje ženskog romskog nevladinog aktivizma. Osnovali su neformalnu Žensku romsku mrežu Vojovodine koja okuplja preko dvadeset romskih nevladinih organizacija u Vojvodini.

Dosadašnja izdanja Istraživača Roma:

  • J. Jovanović, Romi u Sremu, dokumentarni film (DVD), 2001.
  • J. Jovanović, S. Dimitrov, S. Jovanović i D. Jovanović , Prilozi za istraživanje tradicije Roma u Sremu, 2002.
  • V. Mitro, M. Aleksandrović , Devica, da ili ne? 2003.
  • J. Jovanović, S. Jovanović, D. Jovanović, T. Jovanović, S. Jovanović, Romska kuhinja, 2010.
  • Bilten - 10 godina rada udruženja, 2009.
  • J. Jovanović i V. Mitro, Poznate Romkinje, dokumentarni film, 2009.
  • M. Aleksandrović, J. Jovanović, Izlazak iz geta, dokumentarni film, 2010.

Program javnog zdravlja Fondacije za otvoreno društvo

Projekat Zagovaranje za bolju zdravstvenu negu i zaštitu Roma povratnika iz Zapadne Evrope i ublažavanje predrasuda prema Romima povratnicima među relevantnim stručnjacima i starosedelačkom romskom populacijom.

Projekat realizuje udruženje Istraživači Romi iz Žablja u opštinama Bеоčin i Bečej u periodu od decembra 2012. do novembra 2013. uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Beograd.

Opšti cilj projekta je da doprinese boljem javnom zdravlju Roma povratnika. Romi povratnici zaslužuju bolju zdravstvenu zaštitu u ove dve opštine. Organizacija očekuje da će lokalna vlast da preduzme sledeće sistemske mere:

    1. Pokretanje, razvoj i jačanje partnerstva između države, privatnog i civilnog sektora u opštini kroz osnivanje zdravstvene koalicije.
    2. Povećanje pristupačnosti i dostupnosti zdravstvenih usluga socijalno ugroženim grupama stanovništva kroz definisanje akcija usmerenih na socijalno ugrožene grupe koje za cilj imaju prevladavanje prepreka (kulturnih, jezičkih, financijskih i fizičkih) u ostvarivanju zdravstvene pomoći.

Zdravstveni projekat je razvijen na osnovu Strategije za unapređenje javnog zdravlja Republike Srbije.

U okviru projekta biće realizovane sledeće aktivnosti:

- Razvijanje saradnje sa relevantnim lokalnim akterima i lokalnim romskim organizacijama
- Aktivnosti zagovaranja u ciljnim opštinama
- Organizovanje predavanja sa diskusijom za straosedelačko romsko stanovništvo
- Izrada i promocija dokumentarnog filma o zdravstvenoj zaštiti Roma povratnika
- Rešavanje pojedinačnih slučajeva kroz kooperativni rad relevantnih stručnjaka
- Prezentacija rezultata projekta lokalnim i pokrajinskim organima vlasti i medijima

Zdravstvenu koaliciju čine predstavnici lokalne samouprave, povereništva za izbeglice, domova zdravlja, centra za socijalni rad, policijskih uprava, lidera romskih udruženja i Roma povratnika.

Kontakt

Istraživači Romi
Šajkaška 22, 21230 Žabalj
E-mail: istrazivaci_romi@yahoo.com