Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC press centar > Izbori > Parlamentarni izbori 2014. > Digitalni glas Srbije - Izbori 2014 > Sa otvaranjem birališta i prve informacije o mogućim neregularnostima
SA OTVARANJEM BIRALIŠTA I PRVE INFORMACIJE O MOGUĆIM NEREGULARNOSTIMA

Glasači su ranim jutrom pošli na biračka mesta jutros i, kako na Internetu javlaju lokalni mediji iz nekih gradova gde se danas održavaju lokalni izbori, izlaznost je nešto manja u prepodnevnim časovima nego što je bila u izborima 2012. godine. Tačnije, do 10 časova prosečna izlaznost u Srbiji bila je oko 3.66% na sat, a danas je ta izlaznost tek oko 3% birača u proseku na sat.

Birači su od 7 časova, po onome što izjavljuju na mrežama, gotovo podjednako podeljeni između onih koji ne žele da izađu na glasanje i onih koji žele da izađu ali ne znaju za koga bi glasali. Skoro 50% korisnika društvenih mreža u Srbiji i dalje izražava negativan stav prema izborima, strankama i kandidatima, te mnogi govore da neće izaći na glasanje. Sa malom razlikom u brojevima, od uzorka od preko pet stotina poruka građana prikupjenih sa Twittera, foruma i drugih mreža, oko 42% korisnika mreža i dalje deluje neodlučno, pa gotovo i zbunjeno u ovim izborima. Većina neodlučnih i dalje govori da će svakako izaći na glasanje ali da im i u ovim poslednjim satima pred glasanje nije lak izbor. Tek nešto više od 8% birača izjavljuje da je već sa sigurnošću dalo svoj glas ili će glasati i znaju za koga, i dalje pozivajući sugrađane na glasanje.

Već po otvaranju birališta jutros javile su se i prve informacije o neregularnostima na društvenim mrežama. Više korisnika društvenih mreža u Srbiji podelilo je tekst online izdanja jednog domaćeg dnevnog lista sa izjavama jednog od kandidata u ovim izborima pošto je taj kandidat glasao, te su neki građani negodovali jer smatraju to direktnim i otvorenim kršenjem predizborne tišine, koja po zakonu traje sve do zatvaranje biračkih mesta u nedelju.




Na mrežama su korisnici prijavljivali i neregularnosti na pojedinim biračkim mestima. Na biračkom mestu broj 39 na opštini Čukarica u Beogradu, kako javlja korisnik Twittera Nenad Milenković, navodno je došlo do neregularnosti kada je jedan glasač glasao u 7.05h, a rešenje da je taj glasač izbrisan iz biračkog spiska stiglo u 7.15h. Očekuje se potvrda ove informacije od Izborne komisije, dok nijedan medij to još nije objavio, niti je Digitalni glas do objavljivanja ovog izveštaja uspeo da dobije potvrdu sa tog biračkog mesta.

Takođe postoje nepotvrđene informacije na društvenim mrežama o "kupovini glasova" ispred biračkih mesta u Zemunu, Odžacima i Novom Sadu. Građani putem društvenih mreža traže od nadležnih da izađu na ova biračka mesta i spreče takve pojave u toku izbornog dana.

Prijave na MC mejlnig listu
Digitalni glas Srbije
#DigitalniGlas na Tviteru