Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Gde je Srbija u društvu znanja?

Vikimedija Srbije je pokrenula projekat „Gde je Srbija u društvu znanja?“, podstaknuta praksom nepravilnog ograničavanja zakonski slobodnih ili otvorenih sadržaja, kojom se protivpravno sputava širenje znanja. Projekat se sastoji iz niza događaja, a prvi od njih „Dijalog s institucijama“, započet je 26. apriila na svetski dan intelektualne svojine: www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/ u obliku debate „Da li je Srbija društvo znanja?“ Ovaj događaj je nastavljen debatom pod istim nazivom 5. maja 2011. godine s predstavnicima najviših državnih, naučnih i obrazovnih institucija, povodom istraživanja stepena dostupnosti sadržaja veb sajtova tih institucija, na osnovu koga je nastao tekst „Srbija i društvo znanja“.

Na obe debate su pozvane sve institucije, čiji su veb sadržaji bili predmet istraživanja (50), od kojih se odazvalo deset (20%). Zahvaljujemo se : Narodnoj biblioteci Srbije, Arhivu Srbije, Arhivu Beograda, SANU, Savetu za borbu protiv korupcije, Republičkom zavodu za statistiku, Centralnom institutu za konzervaciju, Povereniku za informacije od javnog značaja, Kancelariji za evropske integracije i Ministarstvu pravde Republike Srbije, sa čijim smo predstavnicima raspravljali o rezultatima istraživanja i praktičnim aspektima savremene pravne standardizacije, kojom se unapređuje otvorenost i raspoloživost sadržaja. Posebno se zahvaljujemo Narodnoj biblioteci na ustupljenom prostoru za održavanje ove dve debate.

Istraživanje naše male IT/pravne radionice je pokazalo da raspoloživost veb sadržaja najviših nacionalnih institucija nije transparentna ni u skladu s međunarodnim i nacionalnim propisima o ljudskim i autorskim pravima (npr. neki od sadržaja su stavljeni pod (copyright) zaštitu, iako su eksplicitno isključeni iz te zaštite (zakoni i dr. propisi)).

Vikimedija Srbije skreće pažnju javnosti, uključujući i institucije, na ovaj problem i istovremeno predlaže institucijama razmatranje savremenih nacionalnih međunarodno priznatih otvorenih pravnih standarda kojima se postiže raspoloživost sadržaja u korist intelektualne zajednice, a u skladu s nacionalnim i internacionalnim propisima. Pored toga, Vikimedija Srbije nastavlja svoje aktivnosti, kako bi se u javnom sektoru načinili civilizacijski značajni pomaci u neprirodno i nepravno mučnom odnosu između birokratije i interneta.

Izvor: Vikimedija Srbije, 5. maj 2011.