Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 42 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

U Medija centru u Beogradu je održana konferencija Privrednog pregleda - „Investirajte u Srbiji“.
(Pregled, 14.11.2012)

Visoki nameti koje plaćaju kolektivnim organizacijama (SOKOJ i OFPS), nedvosmisleno vode gašenju elektronskih medija jer one imaju zakonski monopol u naplati muzičkih, autorskih prava (kompozitora interpretatora) u uslovima kadasu svi mediji pogođeni ekonomskom krizom i padom prihoda po osnovu komercijalnog oglašavanja - navode u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija Vojvodine. U ovoj organizaciji podsećaju da je prethodni saziv Skupštine Srbije u decembru prošle godine glasanjem usvojio poslednje uvećanje naknade na predlog organizacije (SOKOJ), tako da one danas prelaze 30 odsto ukupnog prihoda od oglašavanja.
(Blic, UNS, NUNS, 15.11.2012)

Privatizacija i državni mediji

Predsednik Evropske federacije novinara, Arne Kening, izjavio je da je zarad članstva u EU važno da mediji u Srbiji budu privatizovani, da političare treba ubediti da je novinarstvo više od profita, te da vlasnici medija treba da shvate da novinarstvo i medijske kuće ne mogu da upoređuju s proizvodnjom hleba.
(Blic, 10.11.2012)

Predsednik „Delta Holdinga" Miroslav Mišković saopštio je 12. novembra da se povlači iz dnevnih novina Press, kao najveći pojedinačni vlasnik tog lista. Prema njegovim rečima, to je njegov „lični doprinos nastojanjima Vlade Srbije da kroz transparentne odnose u medijima i prestanak prikrivenog finansiranja i vlasništva uspostavi potpunu slobodu medija i odgovorno novinarstvo". „Moj vlasnički udeo im nudim besplatno, uz obavezu da izmirim izdate bankovne garancije - zakoljučio je Mišković u saopštenju“.
(Tanjug, E-kapija, 12.11.2012,Beta, Alo!, Blic, B92, NUNS, Danas, Dnevnik, Kurir, Informer, Politika, Pregled, Press, UNS, Večernje novosti, 13.11.2012)

Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je da povlačenje Miroslava Miškovića iz dnevnog lista Press ne znači da je država spremna na bilo kakvu vrste trgovine s njim.
(Beta, Alo!, Danas, Informer, Kurir, Politika, RTV, NUNS, UNS, 14.11.2012)

Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, je juče, povodom najave da vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković napušta vlasništvo u dnevnom listu Press, rekla da je za slobodu medija u Srbiji dobro da se sazna ko su njihovi stvarni vlasnici. UNS može da pozdravi to što je Mišković akcije dnevnika Press poklonio novinarima, makar i pod političkim pritiskom. Smajlovićeva je dodala da su „tajkuni“ u Srbiji ulazili u medije da bi se služili njima u političke svrhe, ali i država je znala da koristi glasila protiv „tajkuna“ te je zato potrebno da država uspostavi jasna pravila na medijskom tržištu.
(Politika, 13.11.2012,UNS, 14.11.2012)

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da je Zakon o javnosti medijskog vlasništva jedan od najvažnijih propisa koji nedostaje u antikorupcijskom pravnom okviru Srbije, napominjući da u Srbiji trenutno nije moguće saznati potpune podatke o krajnjim vlasnicima preduzeća koja su osnivači medija. Osim podataka o vlasničkoj strukturi, Transparentnost Srbija smatra da je jednako važno obezbediti i punu javnost podataka o finansiranju medija iz bilo kojeg javnog izvora i u bilo kojoj formi, kao i podatke o političkom oglašavanju.
(Dnevnik, 14.11.2012)

Izlazak Miroslava Miškovića iz Press-a država ne sme da prihvati kao demonstraciju dobre volje .
(RTV, NUNS, UNS, 14.11.2012)

Nekoliko dana pošto je objavljena informacija da Miroslav Mišković napušta list Press, izašao je poslednji broj ovih dnevnih novina, uz objašnjenje da će izdanje lista za Republiku Srpsku nastaviti da postoji. Iako je u međuvremenu većina zaposlenih napustila redakciju u potrazi za novim poslom, početkom ove nedelje mogle su se sa više strana čuti informacije da manjinski vlasnici Press-a nameravaju da ponovo pokrenu izlaženje lista pod donekle izmenjenim imenom. Prema istom izvoru, novi Press trebalo bi da se pojavi u prodaji sredinom narednog meseca.
(Novi Magazin, UNS, 21.11.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.