Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 41 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Prihod medija od oglašavanja u ovoj godini biće na nivou iz 2011. godine, kada su mediji od reklama prikupili 172 miliona evra, ocenio je juče izvršni direktor agencije Nilsen odians mežerment Darko Broćić. Prema njegovim rečima, na stabilnost prihoda od reklama u ovoj godini uticale su izborna kampanja i nekoliko velikih sportskih događaja. Predstavnici marketinških agencija Dajrekt medija i Univerzal medija koje drže više od 50 odsto tržišta oglašavanja u Srbiji, naveli su da 85 odsto klijenata čine strane kompanije.
(Beta, Danas, 03.11.2012, UNS, 04.11.2012)

TV Avala je ostala bez frekvencije! Iako su novi strateški partneri bili nadomak potpisivanja kupoprodajnog ugovora, čelnici „Granda“ nisu hteli da ulažu novac niti da daju garanciju bankama. Bili su spremni samo da se pozabave vođenjem programa i postavljanjem programske šeme. Ova televizija nije uplatila 14 miliona dinara (oko 125.000 evra) koje duguje po opomeni RRA, zbog čega joj je oduzeta dozvola za rad.
(Kurir, Politika, 25.10.2012, B92, Tanjug, UNS, NUNS, 26.10.2012, Alo!, Blic, Dnevnik, Politika, Press, Večernje novosti, Danas, Informer, 27.10.2012,E-kapija 29.10.2012)

Zaposleni na Televiziji Avala začuđeni su brzinom kojom je RRA presudila u njihovom slučaju i pitaju da li se iza odluke o oduzimanju dozvole za rad TV Avala „krije neki politički interes i namera jedne stranačke televizije da preuzme tu frekvenciju“?
(Dnevnik, 30.10.2012, Tanjug, Pregled, 31.10.2012)

Umesto TV Avala od danas je na istoj frekvenciji počelo emitovanje novog kanala Pink2. Pink 2 mogu pratiti korisnici svih kablovskih operatera. Televizija Pink 2 je projekat „Pink internešenel kompani“ Željka Mitrovića, koja je do sada pokrenula 18 nacionalnih, satelitskih i kablovskih programa.
(Blic, E-kapija, 04.11.2012, Alo!, Blic, Politika, UNS, Press, Kurir, 05.11.2012)

Zamenik predsednika Saveta RRA, Goran Karadžić, ističe za Danas da se program Pink 2 emituje samo putem kablovske televizije, kao i da je za to ovaj kanal dobio dozvolu od RRA za pet kablovskih operatora u Srbiji. Na zemaljskoj televiziji se ne emituje ovaj program, pa samim tim ni na frekvenciji koju je koristila TV Avala, kaže Karadžić.
(Danas, 05.11.2012 Beta, Pregled, NUNS, Večernje novosti, 06.11.2012)

Predstavnici kanala Pink 2 saopštili da će verovatno ući u „trku“ sa nacionalnim emiterima ukoliko se frekvencija sa nacionalnim pokrivanjem oslobodi. Kako nezvanično saznaje Danas, konsultativni razgovori o tome šta će biti s ovom frekvencijom već su počeli među nadležnim telima - RRA, RATEL-a i Ministarstva za telekomunikacije.
(Danas, UNS, NUNS, 06.11.2012)

Novinarska udruženja osudila su juče postupak najvećeg kablovskog operatera u Srbiji SBB – Srpske kablovske mreže, zbog načina na koji je iz svog distributivnog sistema isključila TV Avala, a potom na to mesto postavila kanal preduzeća Pink. ANEM, UNS, NUNS i NDNV kritikovali su kablovskog operatera SBB zbog toga što je isključila Avalu dok je ta televizija još emitovala program, a potom, kako kažu, suprotno svojim uslovima poslovanja dodelila to mesto kanalu Pink 2.
(Politika, Informer, Danas, 07.11.2012)

Zaposleni na Televiziji Mozaik, koji su od početka septembra bili u štrajku, prekinuli su juče protest, a Upravni odbor je doneo odluku o racionalizaciji na osnovu koje će u toj novosadskoj stanici na mađarskom jeziku ostati svega osam zaposlenih. Takođe je najavljeno da će od 1. novembra na snagu stupiti i nova programska šema koja će učvrstiti saradnju sa subotičkom RTV Panon.
(Informer, NUNS, 26.10.2012, Večernje novosti - Vojvodina, 27.10.2012)

Niška Radio-televizija 5 objavila je 2. novembra uveče, u terminu za centralne vesti, da prestaje da radi posle 18 godina emitovanja programa. RRA oduzela je toj regionalnoj televiziji dozvolu za rad, a kablovski operateri skinuli su je iz svoje ponude. Bez posla će ostati oko 60 zaposlenih, ali je mnogo veći gubitak to što Nišu preti medijski mrak, budući da je još jedna niška televizija - TV Zona ostala bez dozvole za emitovanje.
(Tanjug, Beta, Danas, Blic - Srbija, E-kapija, Politika, 03.11.2012, Blic, UNS, 04.11.2012, Večernje novosti, 05.11.2012)

Na dan kada je TV5 ugasila svoje predajnike zbog finansijskih problema, Gradsko veće Niša dalo je još 2.5 miliona dinara Narodnim novinama, piše portal Južne vesti. Narodne novine su medij kome odlazi ubedljivo najviše novca poreskih obveznika. Od 2009. do 2012. godine samo iz budžeta Grada ovom privatnom mediju isplaćeno je 49 miliona dinara. Poređenja radi, RRA je ugasila TV 5 zbog duga od 8 miliona dinara.
(Južne vesti, 05.11.2012)

Na trafikama u Požarevcu u sredu se nije pojavio novi broj nedeljnika Okrug, jer nije bilo para za njegovo štampanje. Glavni razlog ove besparice jeste neplaćanje lokalne samouprave, koja redakciji ovog nedeljnika duguje ukupno 550.000 dinara.
(Večernje novosti, UNS, 02.11.2012)

Desetak štampanih i elektronskih medija u Požarevcu zapalo je u finansijsku krizu jer im se iz gradske kase mesecima ne uplaćuju ugovorena sredstva. Posledice ovakve besparice prva je osetila redakcija nedeljnika „Okrug“, koji prošle sedmice nije izašao iz štampe. U znak protesta zbog uskraćivanja para iz budžeta Radio Bum 93 prestao je da objavljuje vesti o radu lokalne samouprave.
(Press, 05.11.2012)

Privatizacija i državni mediji

Srpska napredna stranka saopštila je juče da su potpuno neistiniti navodi u dnevnom listu Press o trgovini te stranke mestima u diplomatiji i lokalnoj samoupravi i za to optužila Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa, za koje tvrdi da su stvarni vlasnici tih novina.
(Večernje novosti, NUNS, UNS, 26.10.2012)

Ne raspolažem sa dovoljno pouzdanih informacija o zbivanjima koja su nastala prilikom povlačenja VAC-a, ali mi se čini kako su poslovi oko novih „vlasnika“ Politike dovoljno mutni da ih valja očistiti energičnim i stručnim akcijama tima okupljenog oko potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, kaže Davorin Darko Ribnikar, novinar i bivši generalni direktor i glavni urednik „Politike“ AD i generalni direktor i glavni urednik „Politike“ NM
(Politika, UNS, 03.11.2012)

Ostalo

U prekjučerašnjem dodatku „Ruska reč“, napisano je između ostalog da je Politika partnerski list „Ruske reči“. Ruska reč“ se u Politici pojavljuje bez dogovora sa kolegijumom i glavnim urednikom, iako je Upravni odbor doneo odluku da ona može da se distribuira uz novinu tek pošto se o tome dogovore menadžment kuće i kolegijum Politike.
(Politika, 02.11.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.