Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 40 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Požarevački radio Bum 93 prestao je da objavljuje vesti o radu lokalne samouprave, u znak protesta zbog nepravedne raspodele para iz gradskog budžeta, namenjenih finansiranju lokalnih medija. Prema mišljenju redakcije ovog radija, sredstva iz budžeta dodeljuju se favorizovanim medijima, bez jasnih merila i transparentne dodele sredstava. Zbog toga su u finansijsku krizu zapali i televizija 012, nedeljnik Okrug, mesečni list Nova reč i Hit radio, a preti opasnost od potpunog gašenja ovih medija.
(Danas - Braničevo, NUNS, Danas, UNS, 19.10.2012,Večernje novosti, UNS, NUNS, 24.10.2012)

Najgledanija i najstarija lokalna TV stanica u Nišu - RTV 5 je pred gašenjem jer svakog trenutka može da im bude zabranjeno emitovanje programa. Zbog ogromnih dugova za neplaćanje frekvencije, RRA je krajem avgusta oduzela frekvenciju RTV 5, a po njihovom nalogu 10. oktobra je isključena iz kablovskih sistema SBB. Od pre tri dana ova televizija ne može više da se vidi na kablu „Kopernikusa“. Nišlije program RTV 5 za sada mogu jedino da prate preko kablovskog sistema Jotel i sajta ove televizije - www.rtv5.rs.
(Blic - Srbija, 20.10.2012)

Odbornici niške Skupštine najavili su da će tražiti od RRA objašnjenje zbog čega je kablovskim distributerima po hitnom postupku naloženo da isključe TV5. Kako je zaključio predsednik Skupštine grada Niša, Mile Ilić, Televizija 5 treba da opstane i nastavi da „objektivno informiše javnost o dešavanjima u Nišu". Najavljeno je da će šefovi odborničkih grupa potpisati dokument koji suštinski podržava borbu Televizije 5 da opstane na medijskom nebu Srbije.
(Južne vesti, RTV5, 23.10.2012)

Televizija Pet od juče radi program uživo u centru Niša u znak protesta zbog isključenja ove kuće iz kablovskih sistema po naređenju RRA.
(Danas, UNS, NUNS, NDNV, 25.10.2012)

Zaposleni u Televiziji Mozaik, koji su od početka septembra bili u štrajku, prekinuli su protest, a Upravni odbor je doneo odluku o racionalizaciji, na osnovu koje će u toj novosadskoj stanici na mađarskom jeziku ostati svega osam zaposlenih, od kojih dva urednika novinara. Sindikat Nezavisnost, koji je organizovao štrajk, saopštio je da nije zadovoljan postignutim rezultatima. Sindikalci su dodali da je štrajk obustavljen jer su procenili da je doveden u pitanje opstanak medijske kuće.
(RTV, Beta, Magyar Szo, UNS, NUNS, NDNV, 25.10.2012)

Privatizacija i državni mediji

Predstavnici medija, lokalnih samouprava, kulturnih ustanova i udruženja koji su učestvovali na okruglom stolu o regionalnim javnim servisima u niškoj Skupštini grada, ocenili su da su neophodni regionalni javni servisi, pogotovu u periodu tranzicije. Učesnici skupa su se složili da je postojanje regionalnih javnih servisa neophodno jer nacionalni javni servis ne može da zadovolji potrebu za informisanjem svih građana Srbije. Po rečima glavnog urednika Niške televizije, Miroslava Ćosića, praksa je pokazala da je uticaj politike mnogo veći na uređivačku politiku privatnih medija.
(Pregled, UNS, 12.10.2012)

Vlasnik Pinka, Željko Mitrović, potvrdio je da su završeni i dogovori oko budućnosti televizije Avala. „Postigli smo konačni dogovor sa „Grand produkcijom“ oko preuzimanja paketa akcija u televiziji Avala. Saša Popović će, kao većinski vlasnik, sa svojom ekipom početi da radi na potpuno novom programskom konceptu ove televizije“, kaže Mitrović.
(Fonet, NUNS, Blic, UNS, E-kapija, Kurir, 12.10.2012, Press, 13.10.2012)

U RRA još nije stigao zahtev za odobrenje promene vlasničke strukture u nacionalnoj televiziji Avala, niti zahtev za promenu naziva emitera.
(Danas, 13.10.2012)

To što je vlasnik Grand produkcije Saša Popović kupio televiziju Avala, i to što su pre koju godinu promenjeni vlasnici i B92 i nekadašnjeg Foksa, sada Prve, ne može se smatrati preprodajom frekvencija, jer su nosioci dozvola za frekvencije pravna lica, a ne njihovi vlasnici, kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. On ističe i da svi emiteri imaju pravo da menjaju nazive televizija, uz saglasnost ove agencije, jer je to stvar poslovne politike tih kuća. Dosad je, kako navodi, promenjen naziv Foksa u Prvu srpsku televiziju i još desetine naziva regionalnih i lokalnih stanica.
(Danas, NUNS, UNS, 15.10.2012)

Dnevni list Informer: Televizija Avala ide u stečaj! Konačno su propali pregovori između vlasnika „Granda“ Saše Popovića i predstavnika vlasničke strukture Avale i od najavljenog preuzimanja i pokretanja Narodne televizije nema ništa. Ukoliko RRA do srede ne dobije uplatu, Avala u četvrtak gubi dozvolu!
(Informer, UNS, NUNS, 24.10.2012)

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić kaže da u slučaju neplaćanja Avale, ukoliko se Ministarstvo telekomunikacija izjasni da im te frekvencije nisu neophodne u procesu digitalizacije, raspisaće se javni konkurs za dodelu ove nacionalne frekvencije na period od osam godina. U stručnim krugovima kao jedini mogući kandidat pominje se televizija Svet plus info.
(Danas, UNS, RTV, Fonet, Press, NUNS, 25.10.2012)

UNS saznaje da je od 15.oktobra direktorka Politike Novine i Magazini (PNM), Mira Glišić Simić, jedino ovlašćeno lice za zastupanje PNM-a u Agenciji za privredne registre. Naime, dosadašnji predstavnik stranog suvlasnika Politike, Goran Ilin, brisan je iz registra, jer je 14. septembra podneo ostavku na funkciju zamenika generalnog direktora Politike NM, čime je jedino ovlašćeno lice ostala generalna direktorka Mira Glišić Simić, predstavnik kapitala u pretežnom državnom vlasništvu.
(UNS, 16.10.2012, FoNet, Beta, Danas, E-kapija, Blic, Politika, Pregled, RTV B92, Tanjug, NUNS,17.10.2012, Danas, Informer, Beta, Pregled, NUNS, 18.10.2012)

Direkcija preduzeća Politike Novine i Magazini PNM saopštila je da su u toku razgovori Vlade i novog suvlasnika „Politike“ koji treba da definišu buduće odnose u tom preduzeću. UNS je zatražio od Vlade da objasni kakve su promene nastale u upravljačkoj strukturi ovog preduzeća.
(Blic, 18.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.