Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 39 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Zbog nedostatka novca za štampanje, u Vranju više neće izlaziti lokalni nedeljnik Nova slobodna reč. Poslednji 91. broj pojavio se na kioscima 13. jula. Prvi broj je izašao je 24. septembra 2010 godine
(Blic - Srbija, NUNS, 02.10.2012)

Privatizacija i državni mediji

Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazuje da su grad Novi Pazar i opština Raška jedine lokalne samouprave u Srbiji koje iz budžeta finansiraju samo javna informativna preduzeća čiji su osnivači. Sve ostale na različite načine finansijski podržavaju i privatne medije nad kojima nemaju direktnu kontrolu: Užice finansira osam, Valjevo sedam, a Kruševac i Prijepolje po četiri lokalna i regionalna medija.
(Blic - Srbija, Večernje novosti, UNS, NUNS, 28.09.2012)

Predsednik DS-a Boris Tadić u intervjuu Radiju „Fokus“ je kazao i da je podsticao „naše ljude“ da kupe Politiku i Novosti, smatrajući da je bolje da ti mediji budu u domaćem vlasništvu.
(Dnevnik, Politika, NUNS, Novosti, E-kapija, UNS, 01.10.2012)

Bivši predsednik sad mirno priznaje da je „podsticao naše ljude“ da kupe Novosti i Politiku, što smo znali! Zašto je ćutao do sada?, piše list Press.
(Press, 02.10.2012)

Tadić nije objasnio zašto je preuzimanje novina pokušano na tajni i krajnje sumnjiv način, preko fiktivnih firmi i anonimnih vlasnika, piše list Informer. Tadić, takođe, nije rekao ni kako su i po čijem nalogu, za operaciju preuzimanja Politike i Novosti obezbeđeni milionski krediti iz državnih banaka?! Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“ kaže da država i državni funkcioneri nikako ne bi smeli da se mešaju u pitanje vlasništva nad medijima. „Političari ne treba time da se bave. S druge strane, ako nešto treba da bude u domaćem vlasništvu, onda ga treba nacionalizovati, i to važi i za medije, kao i za preduzeća ili zemljište“.
(Informer, UNS, NUNS, 01.10.2012)

Lokalni list Subotičke novine više nemaju svoj poslovni prostor koji je na jučerašnjoj licitaciji u Osnovnom sudu u Subotici kupila firma „Peđa komerc“.
(Politika, 27.09. 2012, Danas, e-novine, NDNV, 28.09.2012)

Predstavnici malih akcionara „Politike“ oglasili su se juče otvorenim pismom upućenom Vladi Srbije i novom suvlasniku kompanije „Politika novine i magazini“, u kojem su izrazili očekivanja da će vlasničke promene stvoriti uslove za uspešnije poslovanje.
(Politika, Blic, NUNS, UNS, 05.10.2012)

Na tribini, organizovanoj na inicijativu Niške televizije (NTV), nastavljena su javne rasprave pred donošenje novog seta medijski zakona, među kojima će biti i oni o javnom informisanju, radiodifuziji, agenciji Tanjug i javnim servisima. Formiranju regionalnih javnih servisa protivi se više novinarskih udruženja, posebno NUNS i ANEM. „Za“ postojanje regionalnih javnih servisa izjasnili su se i predstavnici vladajućih URS i SPS i pojedini predstavnici SNS, kojoj pripada ministar kulture Petković. Glavni i odgovorni urednik internet portala Južne vesti, Predrag Blagojević, negirao je većinske tvrdnje da je trošenje sredstava u medijima, čiji je osnivač lokalna samouprava, transparentnije nego u privatnim, kao i da oni navodno podležu manjim političkim pritiscima.
(Danas, UNS, NUNS, 08.10.2012)

Predsednik Skupštine i naprednjak Nebojša Stefanović juče je tokom skupštinske rasprave o oduzimanju imuniteta Oliveru Duliću, izjavio da ga interesuje ko je vlasnik Press-a, koji se tako vrlo grubo često meša i u sudske procese. Press pokazuje da li je neko kriv ili ne i hoće da utiče na javno mnjenje, tužilaštvo i pravosuđe, smatra Stefanović.
(Kurir, NUNS, UNS, 09.10.2012)

Ministar za medije izjavio je da ukoliko bi „strano vlasništvo u medijima bilo transparentno i pomoglo položaj novinara i slobodu štampe, nema razloga da strana kompanija ne kupi neko glasilo. Država bi trebalo da se povuče iz vlasništva u agenciji Tanjug, Radio Jugoslaviji, Jugoslovenskom pregledu i Panorami.“
(RTS, UNS, NUNS, 05.10.2012)

Ostalo

Medija centar Niš pozvao je sve kompanije i poslodavce iz regiona da se prijave za mentorski program koji bi mladima bez roditeljskog staranja trebalo da omogući brže i lakše zapošljavanje. Projekat je finansijski podržala Evropska komisija, a u Srbiji ga realizuje Medija centar Niš, u partnerstvu sa Ministarstvom rada i socijalne politike, organizacijom „1000 mladih lidera“, Univerzitetom Metropolitan, Medija centrom Beograd i Nacionalnom službom za zapošljavanje.
(Pregled, 01.10.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.