Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 38 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

ANEM saopštava da je sa orgаnizаciјom muzičkih аutоrа Srbiје – Sokoj, potpisala Protokol kojim su obezbeđeni značajni popusti i pogodnosti za plaćanje minimalne naknade za korišćenje muzičkih autorskih dela za 2012. godinu, kao i regulisanje pitanje izmirivanja dugova iz prethodnog perioda.
(ASMEDI Newsletter, septembar 2012)

Društvo novinara Niša zatražilo je od novoizabranog direktora Niške televizije da se „hitno odredi" prema nedavnim otkazima dvoje novinare te medijske kuće. Predsednica DNN, Dragana Kocić, podseća da je od postavljenja novog rukovodstva prošlo nedelju dana i da se očekuje reakcija. „Očekujemo da nadležne službe NTV-a preispitaju zakonitost odluka o njihovim otkazima i da u skladu sa tim zauzmu stav o njihovom daljem statusu“, kaže Dragana Kocić.U saopštenju dostavljenom medijima DNN je upozorilo čelnike NTV i Grada Niša, kao osnivača, da u slučaju neotklanjanja eventualnih nezakonitosti u odlukama o otkazu kolega, postoji mogućnost plaćanja visokih odšteta i sudskih troškova koje će u krajnjoj liniji snositi svi gradjani Niša. Podsetimo, krajem marta tadašnja direktorka NTV, Dragana Nikolić (URS), otpustila je dugogodišnju novinarku Milenu Vidojković, a pre desetak dana i donedavnog glavnog urednika Dragana Miljkovića.
(Južne vesti , 26.09.2012)

Privatizacija i državni mediji

Firma Veselina Jevrosimovića „Internet Group" u čijem je vlasništvu portal telegraf.rs postala je vlasnik 50 odsto akcija makednonske firme „Grafički centar". U sastavu „Grafičkog centra" nalaze se i tri makedonska dnevna lista Dnevnik, Vesti i Utrinski vesnik i štamparija.
(ASMEDI Newsletter, septembar 2012)

Nadležni organi u Srbiji ovih dana su pokrenuli predistražni postupak o tome ko je zapravo vlasnik 62 odsto Večernjih novosti. Iako zvanično stoji da su vlasnici fantomske firme sa sedištima u Lihtenštajnu, Drezdenu i Roterdamu, sumnja se da je pravi vlasnik jedna privatna firma iz Šapca, čiji je vlasnik jedan od poznatih finansijera Demokratske stranke, piše list Alo!.
(Alo!, 16.09.2012)

Potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, otkrio je sinoć da iza kupovine 50 odsto vlasništva u „Politici“ stoji prvi čovek „Farmakoma“, Miroslav Bogićević, koji je to učinio kao uslugu Demokratskoj stranci. Vučić kaže da je slučaj „Politika“ vodi do afere „Agrobanka“ pošto suma koja je nedostajala za kupovinu potiče iz kredita „Nove Agrobanke“ i „Privredne banke Beograd“. Prema Vučićevim rečima, novac iz kredita korišćen je u kupovini „Politike“ i potraživanju „Novosti“ i „Dnevnika“.
(Alo!, Blic, Informer, Politika, RTS, E-kapija, 18.09.2012, Danas, 19.09.2012)

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, nije želeo da kaže ko je vlasnika „Farmakoma“, Miroslava Bogićevića, primorao da kupi 50 odsto „Politike“, iako njegove izjave jasno ukazuju na DS. Iz DS mu je odmah odgovorio Dragoljub Mićunović tvrdeći da ni u jednom organu DS nikada nije bilo pomenuto pitanje nekih novina ni kupovine novina. Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, rekla je za RTS da su za zaštitu državne imovine u „Politici“ bili zaduženi bivša predsednica Upravnog odbora, Sonja Liht, i bivši premijer, Mirko Cvetković, i ocenila da država podstiče, umesto da se bori protiv netransparentnosti vlasništva u medijima. Sonja Liht je ispričala da su rukovodstvo firme, „pa i Ljiljana Smajlović, dobijali ogromne plate i bonuse, a dug je rastao iz dana u dan“.
(Tanjug, Politika, Blic, Dnevnik, Informer, 19.09.2012)

Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, izjavila je juče da je, ako su tačni navodi Aleksandra Vučića o kupovini „Politike“, vlasnik „Farmakoma“ Miroslav Bogićević lagao da nije kupac, a Demokratska stranka da nije imala pojma ko je kupio novine. Smajlović je agenciji Beta rekla da je akcija preuzimanja „Politike“ i „Novosti“ počela još u januaru ove godine, pre nego što je DS izgubio vlast, s ciljem da se konsoliduje kontrola nad medijima.
(Pregled, 19.09.2012)

Aleksandar Vučić je prilikom posete Vojnotehničkom institutu izjavio i da će istrajati u obračunima sa korupcijom, i da, bez obzira na to kako će proći pojedinačni akteri te borbe, niko neće moći da pobedi državu Srbiju. Vučić nije želeo da iznese svoja saznanja o tome ko je vlasnika „Farmakoma“ primorao da kupi pedeset odsto udela u „Politici“, poručivši novinarima da to pitanje postave Miroslavu Bogićeviću. „Ako mislite da je on bio strašno zainteresovan za novosadski ’Dnevnik’, pošto mu je od neprocenjivog značaja za njegov biznis bilo kako će da izveštava čuveni visokotiražni novosadski ’Dnevnik’, teško ćete me u to uveriti”, rekao je Vučić.
(Tanjug, Politika, Beta, Pregled, Press, 19.09.2012,ASMEDI Newsletter, septembar 2012)

Povodom otkrivanja načina prodaje većinskog udela u preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres”, prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izrekao je nekoliko uvreda na račun lista Dnevnik i zaposlenih u njemu. Potpuno je neprimereno u slobodnom društvu da se s najviših pozicija vlasti i moći na takav način nipodaštava jedno preduzeće na tržištu, a posebno što je reč o mediju. Zato oštro protestujemo protiv političkog pritiska koji je time demonstrirao ministar odbrane Aleksandar Vučić, inače i prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv korupcije, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, saopštava redakcija Dnevnika.
(Dnevnik, 19.09.2012)

Ministar odbrane Aleksandar Vučić se javno izvinio uredništvu, novinarima i svim zaposlenima u listu Dnevnik zbog „grube i glupe greške koju je načinio nenamerno nipodaštavajući ovaj list“.
(Tanjug, Press, Alo!, Informer, 09.20.2012, ASMEDI Newsletter, septembar 2012)

Poslanik Liberalno-demokratske partije, Bojan Đurić, rekao je juče da mu je teško da ocenjuje konkretne stvari koje je o otkupu udela u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku izneo potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić. Đurić je rekao da bi svakako trebalo videti zašto država nije iskoristila svoje pravo preče kupovine i pri tome na jednu stranu treba staviti pitanje eventualne pravne ili krivične odgovornosti, čime treba da se bave nadležni organi u skladu sa zakonom, a na drugu stranu pitanje odnosa države i medija.
(Danas, 19.09.2012)

Vlasnik kompanije „Farmakom", Miroslav Bogićevć, potvrdio je državnim organima da je kupio 50 odsto akcija dnevnog lista Politika, prenela je sinoć RTS.
(Tanjug, E-kapija, 19.09.2012)

Dok se ne promeni uloga države u medijima, neće biti ni medijskih sloboda. Državne subvencije moraju da budu u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, ocena je koju je Vukašin Obradović, predsednik NUNS, izneo juče na regionalnoj medijskoj konfereciji OEBS-a. „Kao možda najdrastičnije kršenje tog zakona jeste to što se Tanjug, kao državna agencija, finansira direktno iz državnog budžeta. To će dovesti do gašenja novinskih agencija koje trpe nelojalnu konkurenciju“, smatra Obradović. On ocenjuje da će ovo biti test i za novu vlast koja, međutim, „u rebalansu budžeta nije odustala od prethodnog rešenja koje podrazumeva državno finansiranje Tanjuga“.
(Večernje novosti, 22.09.2012)

Glavni i odgovorni urednik i direktor smederevskog nedeljnika Naš glas Goro Redžić uhapšen je zbog nezakonitog poslovanja tog nedeljnika. Uhapšen je kada je primio obeležene novčanice od 350 evra i 10.000 dinara na ime izdavanja poslovnog prostora u centru Smedereva koji pripada Novinskoj kući „Naš glas". Nedeljnik Naš glas privatizovan je 27. marta 2009. ali je Agencija u julu 2012. obavestila rukovodstvo novina o poništenju privatizacije zbog neizmirenih obaveza firme. Nedeljnik je imao i obaveze iz socijalnog programa koje većinski vlasnik nije izmirio.
(B92, Beta, UNS, Press, NUNS, 27.09.2012)

Lokalni list Subotičke novine više nemaju poslovni prostor koji je na jučerašnjoj licitaciji u Osnovnom sudu u Subotici kupila firma „Peđa komerc“. Moglo bi se reći da je novi vlasnik nekretnina Subotičkih novina čovek koji je i doveo do prodaje ovog prostora, jer je vlasnik „Peđa komerca“ Predrag Mališanović. On je deo konzorcijuma „Vojvodina info“, vlasnika Subotičkih novina, i glasila i nekretnina kojima ovaj medij raspolaže. Kao jedan od suvlasnika on je i inicirao da Subotičke novine budu garancija za kredit od oko 250.000 evra kod Findomestik banke koji je Mališanović podigao a za potrebe svojih drugih preduzeća, „Azotare“ i „Azohema“. Kako kredit nije otplaćen, Findomestik banka je aktivirala hipoteku, a na licitaciji je sada Mališanović postao i jedini vlasnik nekretnina za iznos koji je manji od onog za koji je pre dve godine stavljena hipoteka.
(Politika, UNS, NUNS, 27.09.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.